LIVE!

Koumpounophobia: Μία σχεδόν αστεία φοβία για τα κουμπιά, με τρομακτικές προεκτάσεις

Koumpounophobia: Μία σχεδόν αστεία φοβία για τα κουμπιά, με τρομακτικές προεκτάσεις Facebook Twitter
Ένας άνθρωπος διαμορφώνει μία φοβία απέναντι σε κάτι, όταν ο εγκέφαλος του έχει μάθει να ανταποκρίνεται σε μία συγκεκριμένη όχι επικίνδυνη κατάσταση με έναν μάλλον σπασμωδικό τρόπο. Αυτό προκαλεί μία σειρά συμπτωμάτων που περιλαμβάνει κρίσεις πανικού, ταχυπαλμία, κλάματα και τάσεις φυγής.
2

Εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο υποφέρουν από κάποια φοβία, από την πιο διαδεδομένη μέχρι την πιο παράξενη, κάποτε και φαινομενικά αστεία. Υπάρχει η φοβία για τις αράχνες, η φοβία για τα ανοιχτά ή κλειστά μέρη, η φοβία για τους κλόουν και η φοβία για τα... κουμπιά. Η επιστημονική ορολογία την προσδιορίζει ως Koumpounophobia, την ανεξήγητη φοβία κάποιου για τα κάθε λογής κουμπιά. Των κοστουμιών, των πουκαμίσων, τα κουμπιά του τηλεκοντρόλ ή του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Δεν πρόκειται για συνηθισμένη φοβία, αλλά ταλαιπωρεί περίπου 1 στους 75.000 ανθρώπους, που -ναι, εμφανίζονται απολύτως δυσλειτουργικοί- σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από κουμπιά. Όσοι πάσχουν από αυτή τη φοβία, δηλώνουν ανίκανοι να φέρουν εις πέρας την καθημερινότητα τους, να επικοινωνήσουν κανονικά με φίλους, να υπάρξουν σε περιβάλλον όπου υπάρχουν άνθρωποι που φορούν οτιδήποτε φέρει κουμπιά. 

Ομοίως, η καριέρα τους συνήθως χτίζεται από το σπίτι. Εκεί που μπορούν να κυκλοφορούν με casual -εννοείται, χωρίς κουμπιά- ρούχα. Όπως εξομολογείται ο Andy, ένας 32χρονος IT consultant για χρόνια δούλευε σε εργασιακό περιβάλλον γεμάτο από ανθρώπους με κοστούμια, πουκάμισα, ακριβά παλτό, που όλα έφεραν κουμπιά, κουμπάκια, μανικετόκουμπα, οι πιο μύχιοι φόβοι του να χορεύουν γύρω του. 

Οι περισσότεροι που υποφέρουν από μία τέτοια σπάνια φοβία συνήθως βιώνουν όλον αυτόν τον πανικό και την απόγνωση (που στους περισσότερους από εμάς ίσως να φαίνονται αστεία) στη σιωπή και μη τολμώντας να αναζητήσουν βοήθεια, ακριβώς φοβούμενοι τις αντιδράσεις του ειδικού, στον οποίο θα καταφύγουν.

"Έχω συνηθίσει ο κόσμος να γελάει μαζί μου με το που αποκαλύπτω από τι υποφέρω, αλλά το να βρίσκομαι σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι κάτι αντίστοιχο με το να βρεθείτε εσείς σε ένα φλεγόμενο κτήριο. Η αναλογία του πανικού είναι η ίδια. Αρχίζει να τρέμει η φωνή μου, να ιδρώνω και να ανεβάζω παλμούς", εξηγεί ο Andy σε μια προσπάθεια να περιγράψει αυτό που του συμβαίνει.


Koumpounophobia: Μία σχεδόν αστεία φοβία για τα κουμπιά, με τρομακτικές προεκτάσεις Facebook Twitter
Και η δημιουργός του Coraline έπασχε από Koumpounophobia

Οι περισσότεροι που υποφέρουν από μία τέτοια σπάνια φοβία -που συχνά σχετίζεται με κάποιο αντικείμενο- συνήθως βιώνουν όλον αυτόν τον πανικό και την απόγνωση (που στους περισσότερους από εμάς ίσως να φαίνονται αστεία) στη σιωπή και μη τολμώντας να αναζητήσουν βοήθεια, ακριβώς φοβούμενοι τις αντιδράσεις του ειδικού, στον οποίο θα καταφύγουν. "Για χρόνια, πολύ απλά δεν ήξερα πώς να εξηγήσω αυτό που νιώθω χωρίς να νιώσω ηλίθιος. Ήξερα, όμως, τι μου συνέβαινε και ότι αυτό που μου συνέβαινε για 'μένα ήταν απολύτως αληθινό".    

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο πολύς κόσμος δεν αναζητά βοήθεια είναι λόγω του είδους της θεραπείας, στην οποία θα υποβληθεί. Συνήθως, η συμπεριφορική θεραπεία περιλαμβάνει άμεση έκθεση του ατόμου σ' αυτό από το οποίο θεωρεί ότι κινδυνεύει. Ένας άνθρωπος διαμορφώνει μία φοβία απέναντι σε κάτι, όταν ο εγκέφαλος του έχει μάθει να ανταποκρίνεται σε μία συγκεκριμένη όχι επικίνδυνη κατάσταση (π.χ.: όπως όταν βλέπει κανείς μια μικρή αράχνη) με έναν μάλλον σπασμωδικό τρόπο. Αυτό προκαλεί μία σειρά συμπτωμάτων που περιλαμβάνει κρίσεις πανικού, ταχυπαλμία, κλάματα και τάσεις φυγής. Ωστόσο, η καταπολέμηση της φοβίας με την έκθεση του ατόμου ακριβώς στο αντικείμενο που του την προκαλεί έχει αποτέλεσμα: διαδοχικά, ο πάσχων από τη φοβία μαθαίνει να αντιδρά στο ερέθισμα της φοβίας του με ηρεμία, εκπαιδεύει τον εγκέφαλο του στη σωστή αντίδραση.

Koumpounophobia: Μία σχεδόν αστεία φοβία για τα κουμπιά, με τρομακτικές προεκτάσεις Facebook Twitter
Πρόκειται για μία υποτιμημένη φοβία, ακριβώς επειδή από αυτήν υπέφερε ο Στιβ Τζομπς και χάρη σ΄αυτήν έγινε τόσο δημιουργικός, ώστε να πλάσει έναν ολοκαίνουριο τεχνολογικό κόσμο, στον οποίο τα κουμπιά δεν θα είχαν καμία απολύτως θέση.

Όσο για την Koumpounophobia, την ανεξήγητη φοβία κάποιων ανθρώπων για τα κουμπιά, πρόκειται για μία υποτιμημένη φοβία, ακριβώς επειδή από αυτήν υπέφερε ο Στιβ Τζομπς και χάρη σ΄αυτήν έγινε τόσο δημιουργικός, ώστε να πλάσει έναν ολοκαίνουριο τεχνολογικό κόσμο, στον οποίο τα κουμπιά δεν θα είχαν καμία απολύτως θέση. Η συγκεκριμένη φοβία, όπως και αρκετές άλλες, εμφανίζουν ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια και σε περιβάλλοντα, όπως αυτά της σύγχρονης δικής μας εποχής, όπου τα πάντα μπορούν να γίνουν με το πάτημα ενός κουμπιού. Και επειδή, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί καμία φοβία δεν είναι αστεία, ακόμη κι αν φαίνεται παράλογη στους περισσότερους, το να ζητήσει κανείς βοήθεια, για να αποφύγει τις τρομακτικές της προεκτάσεις, είναι απλώς το πιο συνετό που μπορεί να πράξει... 

Με στοιχεία από Guardian και Spectator 

2

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Πάσχω από αυτή τη φοβία από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου. Μέχρι να ανακαλύψω τυχαία, στα 18-19 μου, ότι είναι κάτι που συμβαίνει και σε άλλους ανθρώπους, δεν μπορούσα να το εξηγήσω, να το καταλάβω, να το μοιραστώ με άλλους ή να το δουλέψω μέσα μου.Το αίσθημα είναι πολύ περίεργο, αλλά επικρατεί η αηδία και όχι ο φόβος, και στη δική μου περίπτωση μια αίσθηση πνιγμού. Όλοι όσοι πάσχουν από αυτή τη φοβία αδυνατούν να πουν ή να γράψουν τη λέξη, και δυσκολεύονται πολύ όταν την ακούν και τη διαβάζουν. Δεν μου ήταν εύκολο να διαβάσω το άρθρο, καθώς περιέχει την λέξη αρκετές φορές και ήδη, έχοντας γράψει αυτά νιώθω ναυτία. Περίεργο ε? Είναι αληθινό, παιδιά, και παλιότερα ήταν πολύ χειρότερο.Φυσικά, το να φοράνε οι κοντινοί μου άνθρωποι πουκάμισα, πόλο κλπ, κάνει πολύ πολύ άβολη και δυσάρεστη την ώρα που περνάω μαζί τους.Σκεφτείτε σε κάθε οικογενειακό τραπέζι όλοι να είχαν κατσαρίδες να περπατάνε πάνω τους και μόνο εσείς να αηδιάζατε. Τι σας προκαλεί την μεγαλύτερη αηδία και ανατριχίλα? Σκεφτείτε αυτό να έχει θέση στην καθημερινότητα του κόσμου, να το αντιμετωπίζετε όλη την ώρα -όλη την ώρα!, και να προκαλεί τόση αναστάτωση μόνο σε εσάς.Έχω πλήρη επίγνωση πως είναι ένα αντικείμενο 'αθώο' από κάθε πλευρά. Έχω κάνει πολλή πολλή δουλειά πάνω στο ζήτημα, και έχω κάποια ικανοποιητική βελτίωση -όχι, δεν μπορώ να τα ακουμπήσω, και αν δω κάποιο στο πάτωμα θα αποφύγω να περάσω από δίπλα του (αντιλαμβάνομαι πόσο περίεργο ακούγεται, και ταυτόχρονα θέλω να πω πόσο δύσκολο ήταν μόνο να περιγράψω αυτή την τελευταία εικόνα), αλλά όταν μου μιλάει κάποιος που φοράει πουκάμισο μπορώ να παρακολουθήσω τη συζήτηση πια.Τα παραπάνω τα λέω για να σκεφτούμε όλοι το εξής: τίποτα δεν είναι 'περίεργο', τίποτα δεν είναι αστείο. Είμαι 25 χρονών, νέα κοπέλα, πτυχιούχος, διαβασμένη, έξυπνη... Δεν θα καταλάβεις ότι 'κάτι δεν πάει καλά με μένα' αν καθίσω δίπλα σου στο μετρό. Και συνεχίζω να μην μοιράζομαι αυτή την πληροφορία για μένα με τους δικούς μου ανθρώπους, παρά μόνο με ελάχιστους, γιατί ξέρω πόσο 'περίεργο' θα ακουστεί και πόσο γρήγορα θα βιαστούμε να βγάλουμε κάποιον 'τρελό' ή 'περίεργο'.Ακόμα κι εδώ, το LIFO TEAM. Αμέσως, την αποκάλεσε 'αστεία'. Έκανε άρθρο για αυτήν τη φοβία, αλλά δεν έψαξε σχεδόν καθόλου, καθώς αναλώνεται στο πόσο περίεργη και αστεία είναι, αλλά την είχε και ο Jobs. Μας έχει γεμίσει με εικόνες και επαναλαμβάνει τη λέξη, πώς θα σε διαβάσει και αυτός που πάσχει άραγε?Και κάτι προς αυτούς που κάποιος δικός τους πάσχει από κάτι 'περίεργο'. Δεχτείτε το, ρε παιδιά. Πείτε 'ναι, έτσι είναι όπως το λες, για να το λες' και κάντε μια ρημάδα παραχώρηση για τους ανθρώπους σας.
έχω κι εγώ κάτι παρόμοιο! Αν και δεν το παραδέχομαι ποτέ, σιχαίνομαι (δε φοβάμαι) τα κουμπιά των ρούχων! δε θέλω να τα αγγίζω, να τα βλέπω και σε καμία περίπτωση να τα φοράω. Η μοναδική εξαίρεση είναι το 1 κουμπί του τζην και αυτό με το ζόρι, φανταστείτε η πρώτη φορά που φόρεσα τζην ήταν στα 18.