Αν θέλεις να γίνεις ευτυχισμένος, εγκατάλειψε το Facebook

4

Μία εξαιρετική έρευνα ισχυρίζεται ότι αρκεί μία εβδομάδα μακριά από το Facebook για να ξανανιώσει κάποιος αληθινά ευτυχισμένος. Η συγκεκριμένη έρευνα φέρει τον απλούστατο τίτλο "Το πείραμα του Facebook", επικεφαλής της ήταν ο Morten Tromholt από τη Denmark και εκείνο που την κάνει να ξεχωρίζει ανάμεσα σε πολλές που έχουν γίνει για το ίδιο θέμα, ήταν η μεθοδολογία της.

 

Η μελέτη στηριζόταν στην τυχαία ελεγχόμενη δοκιμή και έτσι, ήταν εφικτό, θεωρητικά τουλάχιστον, να καθοριστεί το αν το να εγκαταλείπει κάποιος το συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο προκαλούσε θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής του. Κατά το παρελθόν είχαν γίνει αρκετές έρευνες που διαπίστωναν συσχετισμούς ανάμεσα στην ευτυχία ενός ανθρώπου και τη σχέση του με τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ωστόσο, επρόκειτο για έρευνες που δεν εμβάθυναν στα αίτια αυτών των διαφορών. 

Για το συγκεκριμένο πείραμα, ο Tromholt "στρατολόγησε" κυρίως μέσω του Facebook 1095 Δανούς, οι οποίοι χωρίστηκαν με τυχαίο τρόπο σε δύο κατηγορίες: το γκρουπ της αποθεραπείας από τα κοινωνικά δίκτυα είχε λάβει την οδηγία να μην κάνει χρήση του Facebook για μία εβδομάδα και φυσικά όφειλαν να απεγκαταστήσουν την εφαρμογή και από κινητά τους, στην περίπτωση που είχαν και εκεί σχετικό app.

Με την ολοκλήρωση της μελέτης, ένα 87% του συγκεκριμένου γκρουπ ανέφερε ότι είχε καταφέρει να μείνει μακριά από το Facebook, καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ την ίδια στιγμή το άλλο γκρουπ -αυτό που δεν είχε λάβει παρόμοια οδηγία- εξακολούθησε να επισκέπτεται το δίκτυο κανονικά. 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το γκρουπ που είχε μπει σε διαδικασία αποθεραπείας από τα social media εμφάνισε υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή του και περισσότερα θετικά συναισθήματα σε σχέση με το γκρουπ, το οποίο δεν απείχε από αυτά. Σαφώς και ο λόγος γίνεται για αμελητέες μετρήσεις, καθώς η μία εβδομάδα είναι μικρό χρονικό διάστημα, ωστόσο η διαφορά που καταγράφηκε ήταν της τάξης του 0.37 και σε μία κλίμακα από το 1-10.

Σχολιάζοντας την έρευνα ο Tromholt κάνει λόγο για μια χιλιάδες χαμένες ώρες μπροστά στο Facebook, που ναι μεν εικονικά μας κρατούν συνδεδεμένους, ωστόσο μας στερούν πολλά από την κανονικότητα μιας ζωής που δεν είναι εγκλωβισμένη στα social media και μοιραία μας κάνει δυστυχείς. Ωστόσο, η έρευνα -και τα αποτελέσματα της- έχουν προβληματίσει τον ξένο online Τύπο, καθώς αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι οι εθελοντές που συμμετείχαν στο συγκεκριμένο κοινωνικό πείραμα, πρώτον ίσως ούτως ή άλλως επιθυμούσαν να 'αποτοξινωθούν' από αυτό και κατά δεύτερον, ακριβώς αυτό το γκρουπ ήταν ενήμερο για την οδηγία που όφειλε να ακολουθήσει.

Και το πιο σημαντικό; Το πείραμα είχε διάρκεια μόλις μίας εβδομάδας. Πραγματικά θεαματικά αποτελέσματα με ακόμη πιο αξιόπιστο επιστημονικό ενδιαφέρον -επισημαίνουν- οι επικριτές της έρευνας θα σημειώνονταν στην περίπτωση που το πείραμα είχε διάρκεια αρκετών μηνών... 

4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Εγω δεν εχω φεησμπουκ συνειδητα,αλλα ειναι πολλες οι φορες που δεν μπορω να σχολιασω διαφορα θεματα σε πολλα σαιτ,εξ αιτιας του οτι πρεπει να συνδεθω μεσω φεησμπουκ για σχολιασμο.Αυτο πολλες φορες με εκνευριζει,αλλα δεν μπορω να κανω διαφορετικα,απο τη στιγμη που απεχω συνειδητα.Απο τους φιλους μου 4 κραταμε ακομα και μας κραζουν οι αλλοι οτι ειμαστε καχυποπτοι,κλπ κλπ.Δεν χαμπαριαζω και νομιζω οτι κρατω ενα καλο επιπεδο,ειδικα οσον αφορα τα συνεχομενα μπιπ μπιπ στα κινητα οταν βρισκομαστε σε κοινωνικες συναναστροφες που οι αλλοι σταματανε τα παντα για να δουνε τι εγινε,πολλες φορες χωρις να ζητησουν εστω και για τους τυπους ενα συγγνωμη ρε αδερφε.Αυτο το πραμα μου αγγιζει τα νευρα,κλειστο ρε φιλε,εισαι σε μια παρεα για καποιο λογο,διαφορετικα κατσε στο κουκουλι σου και μην κανεις τπτ αλλο.Να μην πω για τους πιτσιρικαδες που καθονται σε μια παρεα και επικοινωνουν μεσω κινητων στο ιδιο τραπεζι.Χαιρομαι οταν βλεπω μαγαζια που δεν εχουν free wifi.Καλη η τεχνολογια αλλα οι ανθρωποι πρεπει να ξανακοινωνονοιοποιηθουν χωρις την τεχνολογια,κατα την γνωμη μου.
Αυτό το κακό που περιγράφεις από τη μέση και προς στο τέλος του σχολίου σου κατά τη γνώμη μου καθόλου δεν είναι χούι, αλλά διαταραχή νευρικού τύπου. Μόνο που τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης προσωπικής διαταραχής αποβαίνουν εις βάρος και των ατόμων που συναναστρέφονται το προβληματικό άτομο. Ακριβέστερα εις βάρος της ίδιας της σχέσης τους μαζί του. Εξού και δεν γίνεται να αντιμετωπίζεται από εκείνους με κατανόηση και ανοχή. Έχω fb account από το 2007, αλλά την αρρώστια αυτή δεν την έχω κολλήσει και ούτε σκοπεύω. Επίσης, δεν αντέχω να την υφίσταμαι από τους άλλους. Τους ανθρώπους με τους οποίους βγαίνω και ξεκινάνε αυτό το βιολάκι, τους ξεκόβω από παρέα μου αμέσως. Δεν τρελάθηκα ακόμα να σπαταλώ το χρόνο μου με κάτι απίθανους τύπους που, ανεξαρτήτως του προβλήματός τους ή εξαιτίας του, δεν στέκονται ικανοί να σεβαστούν την ανθρώπινη επαφή με άτομα της επιλογής τους (υποτίθεται) ούτε τον χρόνο που αυτά τα άτομα διαθέτουν για χάρη τους και που εμπράκτως (μέσα στα μούτρα σου) τα αξιολογούν χαμηλότερα από την σημασία τσεκαρίσματος στο fb. Ξεκόψτε τους είναι η συμβουλή μου. Και, αν έχουνε πρόβλημα, να τρέξουν να το λύσουν στην τελική, μπας και αποκαταστήσουν κάποτε την κοινωνική τους αγωγή. Εμείς οφείλουμε να τους θέσουμε στο περιθώριο (μας τουλάχιστον), μέχρι να συνειδητοποιήσουν από ποιούς όρους επιθυμούν να διέπονται οι δια ζώσης, και όχι μόνο, επαφές τους και τί είδους ποιότητας χρόνο είναι διατεθειμένοι να μοιραστούν με τους non-fb-friends τους.
Nanina Zola συμφωνώ και μαζί σου και χαίρομαι που υπάρχουν άνθρωποι που σκέπτονται έτσι.Η τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός πως πολλές φορές εκείνοι που ξεκόβουν πρώτοι είναι οι χρήστες του fb όσους δεν είναι χρήστες ή δεν το χρησιμοποιούν ως προέκταση του είναι τους, θεωρώντας πως κάνουν το σωστό, πως εκείνοι είναι οι σωστοί. Ή ακόμη χειρότερα, οι μη χρήστες είναι οι απολύτως λάθος.Αρκετές φορές, στην πρώτη επαφή με κάποιο πρόσωπο, επιδιώκοντας συνέχιση της γνωριμίας, όταν μου ζητάνε να «γίνουμε φίλοι» μέσω fb (ούτε καν μπαίνουν στη διαδικασία να ζητήσουν κινητό ή email) και αναφέρω πως δεν έχω λογαριασμό fb, νομίζουν πως κάνω πλάκα ή με κοιτάνε σαν εξωγήινο...
Μπράβο clerk, είσαι ωραίος!Συμφωνώ απολύτως με όλα, όσα γράφεις.Υπό διαφορετικές συνθήκες, αν σε γνώριζα από κοντά, θα επιδίωκα να γίνουμε (πραγματικοί) φίλοι.Χωρίς να είμαι συνομοσιολόγος, πιστεύω πως αργά ή γρήγορα θα έρθει εκείνη η στιγμή που για κάποιο περίεργο λόγο θα υπάρξει ανεπανόρθωτη-συλλογική ζημιά στους χρήστες του fa(k)ebook.Οπωσδήποτε, ανά περιστάσεις, κατά διαστήματα, πολλοί είναι όσοι, με τον έναν ή άλλο λόγο ή τρόπο, μεγάλο ή μικρό, εκτέθηκαν ή ζημιώθηκαν με αυτό το άρρωστο πράγμα. (Τα παραδείγματα πολλά).Στην τελική και για να μη παρεξηγούμαι, ακόμη και αν δεν γίνει τίποτα, όλο αυτό που συμβαίνει με την όλη αυτή την άρρωστη εμμονή συνεχούς παρακολούθησης μίας οθόνης κινητού ή υπολογιστή, είναι ένα εξαιρετικά ακραίο-αρνητικό φαινόμενο.