Σηκώστε κεφάλι!

Σηκώστε κεφάλι! Facebook Twitter
2

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Αν αυτό το άρθρο τώρα το διαβάζετε, ενώ θα έπρεπε να συνεχίζατε απερίσπαστα τη δουλειά σας, το μυαλό σας το αποφάσισε. Με τον τρόπο του, ανακοίνωσαν οι επιστήμονες, που απέδειξαν ότι το μυαλό καταφέρνει να βάζει στοπ στην ανία, που πολύ καλά γνωρίζει ότι τι τώρα θα νοιώθατε, αν είχατε αναγκάσει τον εαυτό σας να συνεχίσετε να εργάζεσθε.

Η new age μελέτη για τα ταχύτατα αντανακλαστικά που ο νους διαθέτει για να διαχειρίζεται τα ενδιαφέροντα και την πλήξη του, δημοσιεύτηκε στα πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ και δίνει νόημα τελικά στο διάλειμμα και την αξία του, όπως και στη σχέση του με την πειθαρχεία του μυαλού.

Κατεβάζουμε ρολά, μολύβια, πληκτρολόγια (ή και την ταβανόβουρτσα... αν χρειαστεί), όταν ο εγκέφαλος πάρει το σήμα, -ένα συγκεκριμένο μήνυμα τη στιγμή του peak-, ότι δεν μπορεί άλλο. Πρόκειται, εξηγούν οι κορυφαίοι ερευνητές, για ένα Σήμα Διακοπής που δίνουν οι μύες του εγκέφαλου, ακριβώς κατά τον ίδιο τρόπο που στο γυμναστήριο οι μύες του σώματος μας αναγκάζουν να σταματήσουμε. 'Έτσι και οι νευρώνες τις αντίληψης μας, την ώρα που το μυαλό αρνείται να συγκεντρωθεί σε μια σελίδα χαρτί, π.χ., μας ειδοποιούν να σταματήσουμε κι ας προσπαθούμε εμείς φιλότιμα να αναβάλουμε την διακοπή.

Το ενδιαφέρον, σύμφωνα με την καινούργια μελέτη, είναι ότι απομονώθηκε «το σύνθημα break» στην εγκεφαλική διαδρομή. Σαν κουδούνισμα διαλείμματος, αυτό το μήνυμα που ο ίδιος ο εγκέφαλος «φλασάρει» επίμονα μέχρι να υπακούσουμε, σβήνει σταδιακά την ώρα του διαλείμματος, παρότι μπορεί να σας βασανίζει η καθυστέρηση, το άγχος ή η δική σας ενοχή. Το σύνθημα break θα σταματήσει να εκπέμπει, εξήγησε η έρευνα, όταν ο εγκέφαλος σας θα γνωρίζει ότι έχει ξεκουραστεί, -κάτι σαν ηλεκτρονικό refresh-, και ότι μπορεί να συνεχίσει και πάλι τη δουλειά.

Η διαδρομές και οι κωδικοί που σε χρόνο δευτερολέπτων ενεργοποιούν τις απόφασή μας για διαλείμματα, όσο μεγάλο και αν είναι το στρες ότι χρονοτριβούμε, εξαρτώνται από μια αυστηρή αξιολόγηση που ανά πάσα στιγμή, δηλώνουν οι ερευνητές, τρέχει ως «ειδικό πρόγραμμα» στον εγκέφαλο. Βασικοί παράγοντες στο πόσο γρήγορα ολοκληρώνουμε μια εργασία, με τα λιγότερα δηλαδή διαλείμματα, αποδεικνύονται ότι είναι η δυσκολία και η προσπάθεια που χρειάζονται, όπως και η ύπαρξη ή η αμεσότητα της ανταμοιβής.

  • Όσο μεγαλύτερη και αμεσότερη η ανταμοιβή και όσο μικρότερη κατά το δυνατόν η προσπάθεια που απαιτείται, τόσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά μπορεί να ολοκληρώσει κανείς μια εργασία, μερικές φορές και χωρίς να σηκώσει κεφάλι! Χωρίς το σύνθημα για break, δηλαδή, καν να ενεργοποιηθεί.
  • Δυσκολότερη δουλειά που απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια ενοχλείται λιγότερο από το σήμα του μυαλού για διάλειμμα, όταν η προσμονή για ανταμοιβή είναι μεγαλύτερη. Ως γνωστόν, το ιδεώδες κίνητρο που βοηθά τον άνθρωπο να ξεπερνά με προκοπή τα όριά του.

Όσο δουλεύουμε, όπως αποδεικνύεται, ο εγκέφαλος διορθώνει διαρκώς το σημείο που θα κουδουνίσει «διακοπή», σε συνδυασμό με το όφελος που προσδιορίζεται ως αναμενόμενο από τη συγκεκριμένη δουλειά. Όμως,

  • σε κατάσταση κινδύνου, και αυτό είναι το ιδιαίτερο συμπέρασμα, οι άνθρωποι –και το μυαλό τους-, μπορούν να προσπαθούν περισσότερο και να απαιτούν λιγότερη ξεκούραση αντιστρόφως ανάλογα με τον αυξανόμενο κίνδυνο. Όταν χτυπά το καμπανάκι του κινδύνου, κατέδειξαν οι έρευνες, το κουδούνισμα του break υποχωρεί ώσπου που σιγεί.

Μ' άλλα λόγια, ακούραστη και αδιάκοπη, αδιαμαρτύρητη εργασία μπορούν να προσφέρουν οι άνθρωποι, αν, όταν δεν υπάρχει δυνατότητα να τους τάξει κανείς μεγάλη ανταμοιβή, τους προσφέρει κίνδυνο...

Επίσης, σημειώνουν οι επιστήμονες, και ο πόνος σε κατάσταση κινδύνου γίνεται ανεκτός και αδιαμαρτύρητος.

Συνταγή γάντι, θα λέγαμε, για τις Νέες Ελληνικές Εργατοώρες!

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

2 σχόλια
θυμάμαι στον Προηγούμενο Εργοδότη μου, που για να Ξεκλέψω Χρόνο να Φάω ή να πάω στο ''Μέρος'' , Προσποιόμουν πως Έπρεπε να Κατέβω στην Παραγωγή .Tragic , αλλά Αληθινόο Μύθος ότι η Δουλειά Γραφείου δεν Θέλει Διάλλειμα, ενώ όποιος Δουλεύει Παραγωγή το ΔικαιούταιDoes Anyone Feel me ?