Οι selfies μας κάνουν ευτυχισμένους..! Ένα επιστημονικό πείραμα και το απρόσμενο μυστικό του

Οι selfies μας κάνουν ευτυχισμένους..! Ένα επιστημονικό πείραμα και το απρόσμενο μυστικό του Facebook Twitter
1

Σύμφωνα με τα στατιστικά της Google, μέσα σε μία μόνο τυχαία μέρα του 2014 αναρτήθηκαν 93 εκ. selfies, μόνο από Androids και παρά τη φρενίτιδα της γενιάς που περισσότερο φωτογραφίζεται και λιγότερο πράττει, αυτός ο αριθμός μπορεί και να είναι μία ένδειξη... ευτυχίας. 

Συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, ζήτησαν από 41 μαθητές να βγάζουν καθημερινά selfies με τους φίλους τους και για διάρκεια 4 εβδομάδων. Το αποτέλεσμα που προέκυψε έδειχνε σε συντριπτικά ποσοστά, ότι κατά τη διάρκεια αυτών των εβδομάδων η διάθεση των μαθητών βελτιώθηκε, εμφανίζονταν πιο αισιόδοξοι και με περισσότερη αυτοπεποίθηση για τη ζωή, ενώ ακόμη και αυτοί που πιέζονταν για να χαμογελάσουν σε μία όχι και τόσο καλή μέρα κατέληγαν με πιο ενισχυμένο ηθικό... 

Για την ακρίβεια των αποτελεσμάτων του πειράματος οι ερευνητές, με επικεφαλής τη μεταδιδακτορική ερευνήτρια Yu Chen, expert στις σπουδές που αφορούν την αλληλεπίδραση ψηφιακών εφαρμογών και ανθρώπων, χώρισαν τους μαθητές σε 3 ομάδες: σε αυτούς που κάθε μέρα θα έβγαζαν μία χαμογελαστή selfie, σε εκείνους που κάθε μέρα θα φωτογράφιζαν αντικείμενα που τους φτιάχνουν τη διάθεση και σε εκείνους που καθημερινά θα έστελναν σε φίλους τους εικόνες που κατά την άποψη τους θα τους έκαναν να γελάσουν. 

Το πείραμα ολοκληρώθηκε, όταν μετά από έναν μήνα, αν όχι ευτυχέστεροι, τουλάχιστον πιο αισιόδοξοι, εμφανίζονταν αυτοί που είχαν αποτυπώσει τις μέρες τους μόνοι, αλλά χαμογελαστοί, ή με φίλους (και ίσως εδώ να κρύβεται το πραγματικό μυστικό της έρευνας) σε σχέση με τις δραστηριότητες των υπόλοιπων ομάδων.

Η έρευνα, με τα αποτελέσματα της οποίας έχει ασχοληθεί ο Guardian και άλλα Μέσα που στο παρελθόν έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για τη φρενίτιδα των selfies επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα αφορούν τη διαφορά ηλικίας από έρευνα σε έρευνα. Επ' αυτού θυμίζει και μία ακόμη έρευνα που έγινε πριν από δύο χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο και η οποία υπογράμμιζε τα υψηλά ποσοστά ναρκισιστικής διαταραχής της προσωπικότητας, σε άντρες άνω των 20 ετών που αναρτούσαν μανιωδώς φωτογραφίες τους στο Instagram. 

Την ίδια στιγμή, το 2016 ίσως είναι το έτος κατά τη διάρκεια του οποίου σημειώθηκαν οι περισσότεροι θάνατοι ανθρώπων στην προσπάθεια τους να βγάλουν μία selfie... Και ενώ παγκοσμίως οι selfies αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη, κάποτε και με περιφρόνηση, ειδικά από τις ηλικίες άνω των 35-40 ετών, η Chen αποκαλύπτει ένα μυστικό του πειράματος της, που καθιστά την έρευνα της ομάδας της ακόμη πιο αξιόπιστη σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα της. 

Μπορεί να ζήτησε από τα γκρουπ των μαθητών να τραβούν selfies ή φωτογραφίες αντικειμένων που τους έφτιαχναν τη διάθεση, ωστόσο, αυτές τις φωτογραφίες ποτέ - και με το πείραμα εν εξελίξει - δεν τις αναρτούσαν στα social media. Το σύνολο των φωτογραφιών που τράβηξαν οι μαθητές ήταν στη διάθεση των ερευνητών αποκλειστικά και όχι στη διάθεση followers και φίλων τους, αν κάτι λέει αυτό για να επισημανθεί η διαφορά. 

"Η φωτογραφία και το ότι κάποιος μέσα από αυτήν χαμογελά ή εσύ ο ίδιος χαμογελάς κάνει καλό στην ψυχολογία. Όχι το ποστάρισμα της στα social", εξηγεί η ερευνήτρια, δίνοντας την απάντηση στους πολέμιους των selfies. Η ίδια η selfie είναι που αλλάζει τη διάθεση, λοιπόν, ως διαδικασία μοιράσματος -εκείνη τη στιγμή- με φίλους ή αποτύπωσης μίας μοναχικής στιγμής. Το share στα social media είναι άλλο πράγμα και αυτό ακριβώς είναι που δίνει τη ναρκισσιστική διάσταση στην όλη υπόθεση και με όλες τις όχι και τόσο ευχάριστες προεκτάσεις της. 

Με στοιχεία από Guardian, Metro.uk

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Αν κατάλαβα καλά, η όλη έρευνα έγινε για να μας αποδείξουν εμπεριστατωμένα ό,τι αν κοιτάμε φωτογραφίες με χαμογελαστή τη μούρη μας, μας ανεβαίνει η διάθεση.Αν τώρα κάποιος πάσχει από κατάθλιψη επειδή συνειδητοποίησε πως έχει ναρκισιστική διαταραχή της προσωπικότητας σύμπτωμα της οποίας είναι η μανιώδης ανάρτηση από δικές του σέλφιζ στο Instagram, no problem: κοιτώντας τες θα νιώσει καλύτερα!!Επίσης, τώρα οι μαθητές που από μακριά δίνουν στον πάσα ανυποψίαστο την εικόνα ζαβού που κοιτά συνεχώς το κινητό του κάνοντας γκριμάτσες, νιώθουν εκτός από δικαιωμένοι βάσει επιστημονικής τεκμηρίωσης και κάπως σαν στυλοβάτες της επιστήμης της Ψυχολογίας.Αλλά κανείς δεν αποκάλυψε το κρυφό κίνητρο της έρευνας!!!Από τα 93εκατομμύρια των αναρτούμενων καθημερινά σέλφιζ πάνε να κρασάρουν οι σέρβερς που τους χρειαζόμαστε και για πιο χρήσιμα πράγματα. Άρα καλό είναι να κοιτάμε τις χαμογελαστές φάτσες μας σε σέλφιζ που ΔΕΝ θα αναρτούμε στο νέτι γιατί αλλιώς οι πάροχοι θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη για καλύτερο εξοπλισμό!!