LIVE!

10 κανόνες για να φέρεσαι σωστά στα σπίτια που σε καλούν (ακόμη και στο σπίτι του κολλητού σου)

10 κανόνες για να φέρεσαι σωστά στα σπίτια που σε καλούν (ακόμη και στο σπίτι του κολλητού σου) Facebook Twitter
Παρά την οικειότητα, παρά το ότι μπορεί να γνωρίζουμε πολλά για τους ανθρώπους που μας φιλοξενούν, δεν αναφέρουμε ποτέ, τουλάχιστον όχι πρώτοι, πρόσωπα που δεν είναι παρόντα στη συζήτηση
16

 Όση οικειότητα κι αν έχουμε με κάποιον, όταν μας υποδέχεται ως επισκέπτες στο σπίτι του, κάποιοι βασικοί κανόνες ευγένειας δεν παύουν να ισχύουν. Ακόμη και για τη γενιά των millennials, ο δεκάλογος του καλού επισκέπτη έχει εφαρμογή, όχι λόγω συντηρητισμού, αλλά επειδή εισερχόμαστε στην ιδιωτική σφαίρα ενός ανθρώπου, που ακόμη κι αν είναι ο κολλητός μας, είναι αναγκαίο να σεβαστούμε. Σαφώς επικαιροποιημένα (και τροποποιημένα) ισχύουν αυτά που ίσχυαν πάντα. Απλώς, με μία μεγαλύτερη διάθεση για συζήτηση και ελαφρώς αυξημένα περιθώρια, όσα ορίζει η αμεσότητα της εποχής, δηλαδή. 

1. Μιλάμε στο κινητό, τσεκάρουμε μηνύματα και επαφές στα social media, αλλά το αποφεύγουμε, όταν αυτός που επισκεπτόμαστε κουβεντιάζει μαζί μας ή όταν όλη η υπόλοιπη παρέα απολαμβάνει κάποια άλλη δραστηριότητα. Επίσης, δεν κάνουμε αυτό ακριβώς το πράγμα την ώρα του φαγητού, που όλοι προσπαθούν κάπως να εξυπηρετήσουν στο στρώσιμο του τραπεζιού ή στο να κάνουν παρέα στον οικοδεσπότη ή την οικοδέσποινα και ενώ μάχονται για το καλύτερο στην κουζίνα. 

2. Ζητάμε τον κωδικό του Wi-Fi, αλλά αν δούμε σχετική απροθυμία από την πλευρά του οικοδεσπότη, δεν επιμένουμε. Ναι, είναι σύγχρονο αγαθό, αλλά όταν μπαίνουν στη μέση pins ιδιωτών, το σεβόμαστε και κάνουμε υπομονή. (Ή ψάχνουμε το σήμα του γείτονα, που μπορεί να μην έχει βάλει κωδικό).

3. Δεν ρίχνουμε μια κλεφτή ματιά στην κρεβατοκάμαρα τους, ειδικά αν δεν έχουν προσφερθεί οι ίδιοι να μας ξεναγήσουν στο σπίτι τους. Ακόμη κι αν η πόρτα του υπνοδωματίου δεν είναι κλειστή, δεν μπαίνουμε μόνοι μας μέσα. Ειδικά στην περίπτωση που είναι κλειστή, είναι ξεκάθαρο σημάδι ότι αυτός ο χώρος θα παραμείνει μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. Γενικώς, καλό είναι να μη ρωτήσουμε καν - για ποιο λόγο άλλωστε - αν δεν το προτείνουν οι ίδιοι. 

Ναι, στις μέρες μας δεν θεωρείται πια αγενές το να εμφανιστείτε στο κατώφλι των φίλων σας χωρίς δώρο. Ωστόσο, πριν ξεκινήσετε για το σπίτι τους μπορείτε να κάνετε ένα ευγενικό τηλεφώνημα για το αν λείπει κάτι από το τραπέζι.

4. Δεν ανοίγουμε ντουλάπια, ψυγεία και συρτάρια, χωρίς προηγουμένως να πάρουμε άδεια. Δεν χρειάζεται να το κάνουμε με στόμφο. Αρκεί ένα χαμογελαστό "μπορώ;", αλλά ειδικά στο θέμα του ψυγείου, ας είμαστε λίγο πιο διακριτικοί απ' ό,τι στο θέμα του συρταριού στο οποίο βρίσκονται τα μαχαιροπίρουνα. Το ψυγείο - και το περιεχόμενο του - είναι μέρος της καθημερινότητας και των προσωπικών προτιμήσεων ενός ανθρώπου. Ενδέχεται και να μη θέλει να τις μοιραστεί. 

5. Πριν την επίσκεψη ρωτάμε, αν στο σπίτι που θα βρεθούμε είναι ευπρόσδεκτα κατοικίδια. Ας μη βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για τα φιλόζωα αισθήματα αυτών που μας προσκάλεσαν. Πολλοί άνθρωποι αγαπούν τα ζώα, αλλά είτε υποφέρουν από αλλεργίες είτε δεν τους αρέσει η μυρωδιά των ζώων στους προσωπικούς χώρους τους. Αυτό πρέπει να γίνεται αυτομάτως σεβαστό και εμείς θα πρέπει να αφήσουμε τον σκύλο μας στο σπίτι. 

6. Ναι, στις μέρες μας δεν θεωρείται πια αγενές το να εμφανιστείτε στο κατώφλι των φίλων σας χωρίς δώρο. Ωστόσο, πριν ξεκινήσετε για το σπίτι τους μπορείτε να κάνετε ένα ευγενικό τηλεφώνημα για το αν λείπει κάτι από το τραπέζι. Ένα μικρό κιβωτιάκι μπύρες, ένα κρασί, ένα γλυκό ή μερικές σοκολάτες δεν κοστίζουν και είναι πάντα μια γλυκιά χειρονομία. Επίσης σημαντικό: προσφέρουμε το δώρο με χαμόγελο και αγκαλιά, εγκάρδια, και δεν πιέζουμε τον οικοδεσπότη ή την οικοδέσποινα να το ανοίξει!

7. Παρά την οικειότητα, παρά το ότι μπορεί να γνωρίζουμε πολλά για τους ανθρώπους που μας φιλοξενούν, δεν αναφέρουμε ποτέ, τουλάχιστον όχι πρώτοι, πρόσωπα που δεν είναι παρόντα στη συζήτηση και θέματα που μπορεί να τους φέρουν σε δύσκολη θέση. Δεν είναι ανάγκη να μας πουν να μην αναφερθούμε σε κάτι. Απλώς από την εξίσωση της πρόσκλησης αφαιρούμε όσους δεν είναι παρόντες. Εύκολο. 

8. Ζητάμε την άδεια για να καπνίσουμε, ακόμη κι αν γνωρίζουμε ότι οι φίλοι μας είναι καπνιστές. Κάποιοι καπνίζουν σε συγκεκριμένα σημεία μέσα στο σπίτι, ενώ άλλοι επιλέγουν να καπνίζουν συστηματικά στο μπαλκόνι. Ειδικά, αν υπάρχουν παιδιά ή έγκυοι στην παρέα, δεν μπαίνουμε καν στη διαδικασία να ρωτήσουμε - βγαίνουμε κατ' ευθείαν στο μπαλκόνι. 

9. Είμαστε πολύ προσεκτικοί στο W.C. Προσέχουμε τι αφήνουμε πίσω μας, διατηρούμε τον χώρο, όπως τον βρήκαμε και δεν σχολιάζουμε το οτιδήποτε μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον μας στο ξένο μπάνιο.

10. Δεν είναι πια αναγκαίο όπως παλιότερα να τηλεφωνούμε για να ευχαριστήσουμε για το ωραίο δείπνο / γεύμα κ.λπ. Ωστόσο, μπορούμε με ένα μήνυμα στα social media ή με ένα γραπτό μήνυμα να επισημάνουμε ότι περάσαμε όμορφα και ότι την επόμενη φορά θα είναι η σειρά μας να οργανώσουμε κάτι ωραίο για να ανταποδώσουμε τη φιλοξενία. 

Με στοιχεία από Daily Mail, Telegraph 

16

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM