8 περιπτώσεις που η απόρριψη πονάει πολύ

8 περιπτώσεις που η απόρριψη πονάει πολύ Facebook Twitter
Η απόρριψη είναι ένας μοχθηρός δάσκαλος, ο οποίος, ωστόσο, έχει να (μας) διδάξει πολλά. Εύκολο να το λες, δύσκολο να το εφαρμόζεις.
2

8 περιπτώσεις που η απόρριψη πονάει πολύ Facebook Twitter
Οι χωρισμοί είναι από τα πιο επώδυνα πράγματα σ’ αυτή τη ζωή.

 

Δεν ξεχνάμε ποτέ το πρώτο «όχι» που ακούσαμε στη ζωή μας. Δεν ξεχνάμε τα «όχι», γενικά. Ωστόσο, πρέπει να τα αποδεχόμαστε, να αξιολογούμε, να μαθαίνουμε από αυτά και να πηγαίνουμε παρακάτω. Σε ένα κείμενο που αυτές τις μέρες κάνει θραύση στο διαδίκτυο – και είναι λογικό: κανείς δεν θέλει να τον απορρίπτουν, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η απόρριψη είναι ένας μοχθηρός δάσκαλος, ο οποίος ωστόσο έχει να (μας) διδάξει πολλά. Εύκολο να το λες, δύσκολο να το εφαρμόζεις.

Κάποιος που δεν δέχεται το «όχι» για απάντηση, καταλήγει στην καλύτερη περίπτωση εμμονικός και επίμονος. Θα χτυπάει για πάντα μια πόρτα που δεν ανοίγει. Στη χειρότερη περίπτωση επικίνδυνος. Θα μετέλθει όλων των μέσων, για να πετύχει τον σκοπό του, συχνά με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον κοινωνικό του περίγυρο.

Ωστόσο, εκπαιδευόμαστε στο «όχι», όσο κι αν πονάει και δημιουργούμε μηχανισμούς αντίστασης και αφομοίωσης μίας κατάστασης που δεν μας συμφέρει. Και το ωραιότερο: η απόρριψη μπορεί να κρύβεται οπουδήποτε, σχεδόν σε κάθε μας βήμα, σε κάθε κοινωνική μας συναναστροφή. Τι κάνουμε, λοιπόν;

Στο γραφείο

Δεν είναι δυνατόν να μας συμπαθούν όλοι οι συνάδελφοι. Για την ακρίβεια είναι αδύνατον. Μην επιμείνετε να κερδίσετε και τον τελευταίο. Κάποιοι δεν θα μας συμπαθήσουν, γιατί έτσι. Χωρίς λόγο. Διατηρούμε χαμόγελο, ψυχραιμία και ευγένεια. Μπορεί και να τους κερδίσουμε. Μπορεί, ωστόσο κι όχι. Δεν είναι κακό, συμβαίνει. Ας το αποφασίσουμε κι ας επικεντρωθούμε στη δουλειά, σε όσους μας συμπαθούν και κυρίως σ’ εμάς.

Από τον σύντροφο

Οι χωρισμοί είναι από τα πιο επώδυνα πράγματα σ’ αυτή τη ζωή. Μπορεί κανείς να κάνει τα πάντα, για να γυρίσει στο πριν, για να επανασυνδεθεί με τον/την πρώην: από σπαραξικάρδια μηνύματα στο κινητό και απελπισμένα τηλέφωνα στη μέση της νύχτας, μέχρι το να ποστάρει σέξι φωτογραφίες με ή χωρίς υπονοούμενα, με ή χωρίς καινούριο σύντροφο στα social media. Απλώς επιτείνει το «όχι» του /της πρώην. Υπάρχει, όμως, κι ο δρόμος της ευγενούς αδιαφορίας. Το να εξαφανιστείς από τη ζωή αυτού που το απαίτησε. Όχι τηλέφωνα, όχι μεθυσμένα μηνύματα, όχι (καθόλου) τυχαίες συναντήσεις. Απλή εξαφάνιση. Ακόμη κι αν ο/η πρώην δεν επιστρέψει, η ζωή μας οδηγεί παρακάτω. Σε νέους ανθρώπους, ζωές, καθημερινότητες. Κι αυτό είναι μόνο καλό.

Από φίλους

Συμβαίνει σε όλους. Να ανακαλύψουν ένα πρωί ότι οι παλιοί φίλοι έχουν ολοκαίνουριες παρέες, στις οποίες εμείς δεν χωράμε. Πάρτι στα οποία δεν προσκληθήκαμε ποτέ, εκδρομές και συναντήσεις για τις οποίες κανείς δεν μας ενημέρωσε. Δεν ωφελούν οι σκηνές ζήλιας μεταξύ παλιών φίλων. Αν χαθήκαμε, υπήρχε λόγος. Οι πραγματικοί φίλοι που έκαναν λάθος, πάντα ξανατηλεφωνούν. Και εκεί είναι που αποφασίσουμε ποιος πραγματικά έχει το πάνω χέρι στην απόρριψη.

Από φλερτ που δεν προχώρησαν

Βγήκαμε μια, βγήκαμε δυο και ξαφνικά το ραντεβού μας εξαφανίστηκε από τον ορίζοντα. Δεν έχει χρόνο για έναν γρήγορο καφέ, λέει, αλλά στο Facebook εμφανίζεται με φίλους, παρέες και ένα νέο φλερτ. Να μια ευγενής, διακριτική απόρριψη. Δεν μας το είπαν ευθέως, αλλά η πραγματικότητα είναι αυτή. Ζητάμε τον λόγο; Μία πιο σαφή εξήγηση που μας οφείλεται; Βασικά, κανείς δεν χρωστά τίποτα σε κανέναν. Ούτε το φλερτ μας που δεν προχώρησε σ’ εμάς. Μπορούμε, όντως, να διεκδικήσουμε μία τίμια απάντηση, μπορούμε, κυρίως, ωστόσο, να μην ξανασχοληθούμε με το ζήτημα. Δεν ταιριάζουμε με όλους και κάποιοι έχουν αυτόν τον τρόπο για να μας το δηλώσουν.

Στα social media

Κάποιος μας μπλόκαρε, κάποιος μια ωραία πρωία μας έκανε unfriend στο Facebook, κάποιος, για κάποιον λόγο δεν θέλει να μας βλέπει στο Timeline του. Συμβαίνουν αυτά, ειδικά αν οι πολιτικές μας απόψεις στα social media εκφράζονται με λίγο περισσότερο πάθος, απ’ όσο αντέχουν οι φίλοι μας. Αν δεν είναι ο κολλητός μας αυτός που μας έκανε block, όσο κι αν αυτή η κίνηση δεν μας κολακεύει ακριβώς, το δεχόμαστε και πάμε παρακάτω. Και κυρίως δεν το κουβαλάμε στην πραγματική ζωή. Το αφήνουμε στην ψηφιακή.

Σε μια πρόταση γάμου

Το να απορρίπτει κάποιος την πρόταση μας να επισημοποιήσουμε τη σχέση, ναι, είναι οδυνηρό, αλλά είναι και ειλικρινές. Από ένα χλιαρό, αμήχανο, ξαφνιασμένο «ναι», προτιμάται η απόρριψη στη συγκεκριμένη περίπτωση. Φέρνει ένα βήμα πιο κοντά σε αυτόν που θα πει «ναι» και θα το εννοεί.

Για μία δουλειά / προαγωγή

Μία προαγωγή που δεν έρχεται ποτέ ή μία θέση εργασίας που μοιάζει με άπιαστο όνειρο, δεν είναι κάτι για το οποίο φταίμε πάντα εμείς. Ας μην το παίρνουμε προσωπικά. Οι αδικίες είναι μέσα στο παιχνίδι και ο εργοδότης, όσο κι αν δουλεύουμε, όσο κι αν αποδίδουμε, συνήθως έχει κάποιον άλλο στο μυαλό του: κάποιον που του μοιάζει περισσότερο, κάποιον που πιστεύει ότι θα διοικήσει όπως αυτό, κάποιον που συμπαθεί περισσότερο. Συμβαίνουν αυτά. Μία τέτοιου είδους  αδικία, φέρνει το βιογραφικό μας ένα βήμα πιο κοντά στα σωστά χέρια. Εννοείται ότι μπορεί και σε αυτή την περίπτωση να θέλουμε εξηγήσεις. Ας είμαστε έτοιμοι ωστόσο και για τη δεύτερη φάση της απόρριψης, συν το να ακούσουμε πολύ απογοητευτικά πράγματα. Γιατί; Αφού μπορούμε να το αποφύγουμε με μαεστρία.

Από το κοινό

Να μια εμπειρία που συνήθως δοκιμάζουν όσοι κάνουν δουλειά που απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Παρουσιαστές, συγγραφείς, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, τραγουδιστές, (πολιτικοί) σε κάποια φάση της διαδρομής τους δεν συγκινούν ακριβώς τα πλήθη. Το αντίθετο μάλιστα. Μια λάθος κίνηση ή δήλωση, μια κακή συνεργασία, μια άστοχη επιλογή και ο άλλοτε θαυμαστής απορρίπτει το νέο εγχείρημα. Οδυνηρό, στενόχωρο, κάποτε και οικονομικά επιζήμιο, αλλά διδακτικό. Τουλάχιστον, τώρα ξέρετε τι να μην ξανακάνετε….  

Με στοιχεία από τον Guardian και το Guyliner.com

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 26.7.2016

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ

σχόλια

2 σχόλια
Πόσο μάλλον όταν βιώνεις ταυτόχρονα απόρριψη από την οικογένεια σου, το κοινωνικό σύνολο, όταν δεν έχεις φίλους και όταν απορριπτεσαι ερωτικά από πολλά διαφορετικά άτομα.