Γιουνκερ: Οι Σκωτσέζοι έχουν κερδίσει το δικαίωμα να ακουστούν στις Βρυξέλλες - Ράχοι: Αν φύγει η Βρετανία, φεύγει και η Σκωτία

Γιουνκερ: Οι Σκωτσέζοι έχουν κερδίσει το δικαίωμα να ακουστούν στις Βρυξέλλες - Ράχοι: Αν φύγει η Βρετανία, φεύγει και η Σκωτία Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
4

Η πρόθεση της Σκωτίας να διεξάγει δημοψήφισμα για την παραμονή της στην Ε.Ε. και την απόσχισή της από τη Μεγάλη Βρετανία προκαλεί διστακτικότητα και διχάζει τους Ευρωπαίους που προτιμούν να τηρήσουν μία πιο ουδέτερη στάση απέναντι στα εσωτερικά ζητήματα του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα ότι η Σκωτία έχει κερδίσει το δικαίωμα να ακουστεί στις Βρυξέλλες, όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει πρόθεση να παρέμβει στις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν στη Βρετανία μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου.

Εξάλλου, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι θα συναντηθεί σήμερα με την πρωθυπουργό της Σκωτίας στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Θα ακούσω προσεκτικά αυτά που θα μου πει η Σκωτσέζα πρωθυπουργός, αλλά δεν σκοπεύουμε να αναμειχθούμε στη διαδικασία της Βρετανίας. Δεν είναι δικό μας καθήκον, ούτε δική μας δουλειά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ.

Την ίδια στιγμή, την άποψη πως η Σκωτία δεν μπορεί να παραμείνει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, μετά την άτυπη σύνοδο των ηγετών των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε.

Η Μαδρίτη αντιτίθεται στην έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Σκωτία για την πιθανή ένταξή της στην Ε.Ε, τόνισε. «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Η Σκωτία δεν έχει την αρμοδιότητα να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ισπανία αντιτίθεται σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με οποιονδήποτε άλλον πέραν της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου» είπε ο Ραχόι σε συνέντευξη Τύπου.

«Τάσσομαι κατηγορηματικά κατά (μιας τέτοιας διαπραγμάτευσης), οι συνθήκες είναι κατά και πιστεύω ότι όλοι είναι κατά. Αν το Ηνωμένο Βασίλειο φύγει... τότε και η Σκωτία φεύγει», κατέληξε.

Θέση για το ζήτημα πήρε ξανά και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας τόνισε ότι το να διατηρηθεί το Ηνωμένο Βασίλειο ενωμένο είναι ύψιστης σημασίας.

«Το να διατηρηθεί το Ηνωμένο Βασίλειο ενωμένο είναι απολύτως ύψιστο εθνικό συμφέρον για την χώρα μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Μοτζτάμπα Χαμενεΐ σε Χεζμπολάχ: «Το Ιράν θα συνεχίσει να στηρίζει την αντίσταση»

Επανεμφανίστηκε με επιστολή προς τη Χεζμπολάχ, υπογραμμίζοντας ότι το Ιράν θα συνεχίσει να στηρίζει την αντίσταση ενάντια σε Ισραήλ και ΗΠΑ, στέλνοντας μήνυμα σταθερότητας και στρατηγικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή
THE LIFO TEAM
Μαίνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Επλήγη δεξαμενόπλοιο - Νέο κύμα επιθέσεων Ισραήλ σε Ιράν

Διεθνή / Μαίνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Επλήγη δεξαμενόπλοιο - Νέο κύμα επιθέσεων Ισραήλ σε Ιράν

Το χτύπημα στο δεξαμενόπλοιο έγινε από «δύο άγνωσης προέλευσης βλήματα» κοντά στο Κατάρ - Συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στο Ισραήλ ενεργοποιήθηκαν για να αναχαιτίσουν πύραυλο από την Υεμένη
THE LIFO TEAM
Δικαστικό «μπλόκο» στα σχέδια Τραμπ για την κατασκευή αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο.

Διεθνή / Δικαστικό «μπλόκο» στα σχέδια Τραμπ για την κατασκευή αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο

«Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο θεματοφύλακας του Λευκού Οίκου για τις μελλοντικές γενιές των Πρώτων Οικογενειών. Δεν είναι, όμως, ο ιδιοκτήτης του!» έγραψε ο δικαστής στην εισαγωγή της απόφασής του
THE LIFO TEAM
NEW YORK TIMES ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Διεθνή / Οι «New York Times» διακόπτουν τη συνεργασία τους με συντάκτη που χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να γράψει κριτική βιβλίου

Ο συντάκτης και συγγραφέας Άλεξ Πρέστον δήλωσε ότι «έκανε ένα σοβαρό λάθος», αφού ένας αναγνώστης εντόπισε ομοιότητες μεταξύ της κριτικής του και μιας κριτικής που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Guardian
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Μα οι Σκωτσέζοι δεν ήταν οι βρωμεροί εθνικιστές που θα κατέστρεφαν το σύμπαν πριν ενάμιση χρόνο;Τώρα τι άλλαξε και μετατράπηκαν ξαφνικά σε ευρωδιεθνιστές και τρυφερές καρδούλες...;