«Αυτοί τουλάχιστον δεν κλέψανε», όμως καλύτερα να έκλεβαν! Από τον Άρη Δημοκίδη

«Αυτοί τουλάχιστον δεν κλέψανε», όμως καλύτερα να έκλεβαν! Από τον Άρη Δημοκίδη Facebook Twitter
'Μπροστά στα 100 δις ζημιά που έκαναν καλύτερα να 'χαμε κάνει κυβέρνηση τον Αλ Καπόνε, τον Ντίλιγκερ και το Ρωχάμη μαζί! Πιο φτηνα θα μας έβγαινε! '
19


 

Πέρα απ' το ότι «αυτοί τουλάχιστον προσπάθησαν» παίζει πολύ και το «αυτοί τουλάχιστον δεν κλέβουνε». (Πού το ξέρουμε αυτό με τόση σιγουριά;) Θυμάμαι ένα σκίτσο που είχε ένα ζευγάρι να βλέπει τον Τσίπρα στην τηλεόραση να λέει ότι θα προσπαθήσει και ότι θα διαπραγματευτεί κι άλλο, και το ζευγάρι του φώναζε έντρομο «Όχι όχι, εντάξει είμαστε.»

 

Η «προσπάθεια» και η «διαπραγμάτευση» της κυβέρνησης είναι συνώνυμα των πιο σκληρών μέτρων και των μεγαλύτερων αποτυχιών - και τελικά θα προτιμούσαμε να μην είχαν προσπαθήσει αλλά να είχαν εφαρμόσει απλά το μέιλ Χαρδούβελη. 

 

Τώρα όμως αρχίζω να ελπίζω να έκαναν το αντίθετο και στο δεύτερο κλισέ («αυτοί τουλάχιστον δεν κλέβουνε»). Διαβάζοντας πόσο περίπου μας κόστισε η διαπραγμάτευση Τσίπρα και Βαρουφάκη πέρσι, σκέφτομαι ότι θα ήταν πολύ πολύ καλύτερα να μας έκλεβαν λιγάκι, παρά αυτό που έκαναν:


Αιχμές για την περίοδο που ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν υπουργός Οικονομικών άφησε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως με την πολιτική Βαρουφάκη το κόστος για την Ελλάδα ξεπέρασε τα 100 δισ. ευρώ- αν υπολογιστεί και η απώλεια στο ΑΕΠ:

"Δεν υπάρχει επιστημονικός τρόπος να το υπολογίσει κανείς. Γνωρίζω ότι η ΤτΕ έχει υπολογίσει ένα ποσό ύψους 80 δις ευρώ αν δεν κάνω λάθος. Θα μπορούσε κανείς να σταθεί και στις προβλέψεις για την ανάπτυξη, που πριν αλλάξει η κυβέρνηση, η εκτίμηση του ΔΝΤ το Δεκέμβριο του 2014, είναι δημοσιοποιημένη, μιλούσε για ανάπτυξη στην Ελλάδα 2,5% το 2015 και 3,5% το 2016. Άρα αυτό αθροιστικά μας κάνει ανάπτυξη 6%. Αντιθέτως, αυτά τα δύο χρόνια είχαμε μικρή ύφεση, αυτό θα μπορούσε επίσης να μετρηθεί για να υπολογίσεις το κόστος. Έξι μονάδες του ΑΕΠ, άρα αυτό κάνει περισσότερο από 100 δις ευρώ. Όπως είπα δεν υπάρχει επιστημονικός τρόπος, αλλά το κόστος ήταν πολύ μεγάλο" σχολίασε χαρακτηριστικά...

Σύμφωνα με μας λοιπόν η ζημία ανέρχεται στα 80 δις ευρώ, άρα ακόμα κι αν δεχτούμε ότι ο κακός ξένος Ρένκλινγκ παραφουσκώνει τα νούμερα τα λεφτά που χάσαμε σε μερικούς μήνες είναι πέρα από κάθε φαντασία. 

Ξέρετε πόσα πήρε ο Τσοχατζόπουλος από μίζες; Το ποσό που καταλογίζεται ότι έλαβε ο πρώην υπουργός ανέρχεται σε περίπου 54 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μία δεκαετία. Τεράστιο ποσο και απαράδεκτο και ευτυχώς είναι στη φυλακή. 

 

Ιδανικά, εννοείται, πως δεν θέλω να κλέβει κανείς. Πόσο θα προτιμούσα όμως αντί να μας φέσωναν λόγω ανικανότητας ή καιροσκοπισμού 80-100 δισεκατομμύρια, οι Τσίπρας και Βαρουφάκης, να μας είχαν φεσώσει με 54 εκατομμύρια ο καθένας.

 

Ας έτρωγαν και οι υπόλοιποι τόσα! Κι ο Σταθάκης κι ο Φλαμπουράρης κι ο Φίλης, κι η Θεανώ Φωτίου, κι όλα τα άλλα παιδιά του Υπουργικού Συμβουλίου. Και οι βουλευτές τους επίσης! Όσο και να έτρωγαν δε θα μας κόστιζαν όσο μας κόστισε η «προσπάθεια» και η «τιμιότητά» τους. 

 

Πριν λίγο ο Κωνσταντίνος Μάριος Χρυσικόπουλος έγραψε στο Facebook του:

 

"Αυτοί τουλάχιστον δεν κλέψανε " λέει με στόμφο ο αμετανόητος ηλίθιος ο οποίος ακόμα και σήμερα στηρίζει τον κυβερνητικό θίασο.

Μα καλύτερα να κλέβανε. Πόσα θα κλέβανε; 100 εκατ; 300; 1 δις;
Μπροστά στα 100 δις ζημιά που κάνανε καλύτερα να 'χαμε κάνει κυβέρνηση τον Αλ Καπόνε, τον Ντίλιγκερ και το Ρωχάμη μαζί!
Πιο φτηνα θα μας έβγαινε! 

Προσθέτω και τους Μουργόλυκους απ' το Μίκυ Μάους, όμως πέρα απ' την πλάκα μόνο ένα έχω να πω, και ο νοών νοείτω: Ο Τσοχατζόπουλος δικάστηκε, καταδικάστηκε και είναι τώρα στη φυλακή. 

 

 

19

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

9 σχόλια
Εντάξει, το καταλαβαίνω πως θεωρείς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άχρηστους που μας κατέστρεψαν (ενώ πριν ήμασταν καλά?) αλλά να λες πως θα ήταν καλύτερα να είχαμε πολιτικούς που θα έκλεβαν μου θυμίζει το επιχείρημα των υποστηρικτών της χούντας "τουλάχιστον έφτιαξαν δρόμους".Πριν λίγο καιρό είχα διαβάσει εδώ για μια τηλεοπτική εκπομπή στην Αμερική όπου ο παρουσιαστής χάρισε στο κοινό 15 εκατομμύρια δολάρια. Πως το κατάφερε αυτό? Γιατί τα αγόρασε για 60 χιλιάδες. Τα χρέη, ειδικά το χρέος μιας χώρας πλέον είναι απλά μηδενικά στον υπολογιστή. Μάλιστα πολλοί αναλυτές πιστεύουν πως μέσα στα επόμενα 30 χρόνια θα λυθούν διαφορα θέματα ιδιωτικού και δημόσιου χρέους. Αυτό λοιπόν είναι το πρώτο σφάλμα του να συγκρίνεις το χρέος με καθαρά ονομαστικό τρόπο. Το δεύτερο είναι πως δεν αναγνωρίζεις τις κινήσεις που έγιναν με την διαπραγμάτευση στα μεγαλύτερα, διεθνή ταμπλό. Η διεθνοποίηση του ελληνικού ζητήματος δεν είναι μικρό πράγμα, και οι συνεργασίες που δημιουργούνται πλέον στην Ευρώπη το επιβεβαιώνουν.Αυτό που δημιουργείται και θα φανεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια είναι η ανάδειξη μιας ρεφορμιστικης δύναμης στην Ευρώπη που θα πιέσει για πιο ενωμένη, πιο δημοκρατική, φεντεραλιστική Ευρώπη και θα είναι η κινητήρια δύναμη που θα οδηγήσει την Ευρώπη μπροστά σε αντίθεση με την ακροδεξιά που θέλει να την διαλύσει και όλους τους υπόλοιπους που θέλουν να διατηρήσουν το status quo της λιτότητας και της αγανάκτησης. Έτσι λοιπόν μήπως πρέπει να αναρωτηθούμε πόση αξία θα έχει το χρέος της πολιτείας της Ελλάδας που θα χρωστάει στην πολιτεία της Γερμανίας μέσα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης?
Σωστά απλά μηδενικά είναι σε έναν υπολογιστή. αυτά τα μηδενικά εξασφαλίζουν ότι συνταξιοδοτικά ταμεία θα καταβάλουν συντάξεις στην Γερμανια, στον καναδά , γαλλία και αλλού.Οι αμερικάνοι ούτως ή αλλως ζητάγανε την σωτηρία μας, να μην χαθεί η Ελλάδα , αλλά χέρι στην τσέπη βάλανε?Πως θα φανεί αυτή η δύναμη? όταν θα περνάνε από τα κοινοβούλια οι διαγραφές χρέους μας και εμείς θα εξακολουθούμε να παίρνουμε συντάξεις στα 55, οι γερμανοί είναι στα 65-67 γενικό κανόνα. Νομίζεις δεν θα εκμεταλλευτούν οι κατα τόπους λαϊκιστές αυτό. Και ποια αλληλεγγύη θα νιώσει ο γερμανός ο γάλλος ο ολλανδός για εμάς?
Πάλι καλά που ο Βαρουφάκης δεν είναι υπεύθυνος γιά το προπατορικό αμάρτημα, τον κατακλυσμό και τις 7 πληγές του φαραώ.Απορώ με λογικούς ανθρώπους που παίρνουν στα σοβαρά τέτοιου είδους φράσεις όπως "ο Βαρουφάκης κόστισε στην Ελλάδα 100 δις". Τα οποία 100 δις βγαίνουν με υπολογισμούς στο στυλ "τι θα γινόταν αν....".Το συνολικό χρέος της Ελλάδας είναι 300κατι δις. Είναι δυνατόν τα 100 να μας τα φόρτωσε ο Βαρουφάκης; Δηλαδή πριν τον Βαρουφάκη είχαμε χρέος 200 δις και δεν το ξέραμε; Πάτε καλά; Με 200 δις χρέος θα είχαμε βγει στις αγορές και θα δίναμε εμείς λεφτά στον Σόιμπλε γιά τα τσιγάρα του.240 δις ήταν το χρέος μας επί Καστελλόριζου - 5 χρόνια πριν τον Βαρουφάκη. Την τελευταία σφαγή την φάγαμε στην μούρη (γιά να μην ονομάσω άλλο σημείο του σώματος) γιά να πάρουμε 7,5 ψωροδις.Είχαμε ποτέ 100 δις δικά μας, τα οποία ο Βαρουφάης ξόδεψε / έφαγε / σπατάλησε / καταχράστηκε;Είχαν ποτέ οι ευρωπαίοι 100 δις να μας δώσουν και μόλις είδαν τον Βαρουφάκη είπαν "αααα, με αυτόν τον διαπραγματευτή δεν σας τα δίνουμε" ;Συγκρίνουμε τα ΥΠΑΡΚΤΑ δις που έκλεψαν οι άλλοι με τα ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ δις που υποτίθεται οτι ΘΑ παίρναμε αν δεν ήταν ο Βαρουφάκης υπουργός. Λογικότατο.Οι ευρωπαίοι ζητάνε από ένα μνημόνιο γιά κάθε 10 δις που δίνουν. Αρα, για τα 100 δις που δεν μας έδωσαν εξ αιτίας του Βαρουφάκη, θα ζητούσαν 10 μνημόνια, σύνολο 12 μαζί με τα προηγούμενα.Λογικά πρέπει να στήσουμε αδριάντα στον Βαρουφάκη. Μας γλύτωσε από 10 μνημόνια με τις διαπραγματεύσεις του.Υ.Γ. Και γιά να σοβαρευτούμε λίγο: η επικοινωνιακή μηχανή του σύριζα έπρεπε να κατασκευάσει έναν ένοχο γιά την παραχάραξη της βούλησης του ελληνικού λαού. Ο Βαρουφάκης ήταν το ιδανικό θύμα.
Θα στο πω απλά, έχεις μαγαζί σε ένα κεντρικό δρόμο και αποφασίζει ο δήμος να φτιάξει τα πεζοδρόμια . κανονικά βγάζεις 5 χιλιάρικα το μήνα , με το που ξεκινάνε τα έργα πας στα 3 χιλιάρικα και τα εργα κρατάνε 2 χρονια ( περνάει η δεη , η ευδαπ ο οτε), όμως έχει υπολογίσει αλλιως το στοκ σου και έχεις πληρωμές( προμηθευτές, υπαλλήλους) να κάνεις, χωρίς να έχεις ανάλογα έσοδα, και φτάνεις να δανειστείς ξανά και δεν ξέρω εγώ τι άλλο.αυτο συνέβη σε εμάς, περιμέναμε άλλα που βασίζονταν σε σχετικά ασφαλείς προβλέψεις και δεν τα πήραμε, μπορεί να μην ήταν 80 να ήταν 60 δις , σημασία έχει οτι τα χάσαμε. Κι αν μου πεις αέρας είναι , αέρας είναι ο τόκος που παίρνουμε απο τις τράπεζες τα ομόλογα, αλλά αυτές οι προσδοκίες είναι που φροντίζουν εσύ και όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι συνταξιούχοι, παίρνουν συντάξεις και μισθούς.
Δεν χρειάζεται να μου τα λες απλά, μπορείς να μου τα λες και πολύπλοκα. Δεν είμαι χαζός.Πιστεύεις σοβαρά ότι οι ευρωπαίοι είχαν έτοιμα 100 δις (άντε, εστω 80, έστω 60, έστω 30) γιά να μας δώσουν και μόλις είδαν τον Βαρουφάκη έκαναν πίσω;Και μάλιστα ήθελαν να μας τα δώσουν χωρίς μνημόνια; (με μνημόνια και εγώ μπορώ να σου βρω 100 δις, νο πρόμπλεμ).Που βασίζεις την φράση σου ότι "κανονικά βγάζεις 5 χιλιάρικα τον μήνα" που δίνεις στο παράδειγμα σου; Από που περιμέναμε "κανονικά" τα 100 (80, 60, 30) δις;Οταν ο σαμαράς τον Δεκέμβρη 2014 όριζε εκλογή του ΠτΔ 6 μήνες πριν το κανονικό, το διακύβευμα ήταν να σφάξει τους συνταξιούχους γιά να του δώσουν 11 δις. Προτίμησε να πετάξει την καυτή πατάτα στο λιγούρι της εξουσίας που ήθελε σώνει και καλά να γίνει πρωθυπουργός.Που ήταν αυτά τα 100/80/60 που "περίμενες στο μαγαζί" σου; Τα οποία δήθεν δεν πήρες επειδή ήταν ο Βαρουφάκης υπουργός;Την ταρίφα των ευρωπαίων την έχουμε μάθει καλά εδώ και 6 χρόνια: γιά κάθε 10 δις και από μιά "αξιολόγηση". Οπου αξιολόγηση ισοδυαμεί με πακέτο μνημονιακών μέτρων. Τα 100/80/60 δις δεν υπήρξαν ποτέ, ούτε καν σαν αμυδρή υπόσχεση. Αρα δεν είναι δυνατόν να χάθηκαν εξ αιτίας του Βαρουφάκη. Το μαγαζί του παραδείγματος σου ούτε είχε ποτέ ούτε περίμενε τα "5 χιλιάρικα".Εκείνο που είχε ήταν ένας φαύλος κύκλος αξιολογήσεων - μνημονίων. Ο Βαρουφάκης προσπάθησε να σπάσει αυτόν τον κύκλο και απέτυχε. Εκ των υστέρων του φορτώνουν ιστορίες με δράκους και 80 φαντασιακά δις που εμφανίστηκαν ξαφνικά από το πουθενά.Υ.Γ. η κυβερνητική ομάδα κατασκευάζει ενόχους γιά να μην πέσουν οι ευθύνες επάνω τους. Και οι ευρωπαίοι στηρίζουν φυσικά τους υπαλλήλους τους, όσο οι τελευταίοι βρίσκονται στα τέσσερα υπογράφοντας μνημόνια. Θεωρούμε τώρα τον Ρέγκλιγκ αξιόπιστη πηγή, έλεος.
Όσο για την κατασκευη ενόχων τι να πω, αριστεροί είναι τι να περιμένεις? Δίκες της Μόσχας, πολιτιστική επανάσταση, Ζαχαριαδης και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις. Δηλαδή ποιος έχει ευθύνη για αυτή την ζημιά? οι 140.000 ψήφοι του βαρουφάκη ? ή οι 2270 χιλιάδες ψήφοι του Συριζα? ή η αστική δημοκρατία και οι ακροδεξιές παραφυάδες του νεοφιλελευθερισμού? Ο Λαφαζάνης είναι κι αυτός κατασκευασμένος εχθρός?
λοιπόν. όπως αναφέρονται και στο άρθρο για τα 2 χρόνια 2015 -2016 αναμενόταν αθροιστική ανάπτυξη 6 % και προφανώς χωρίς εκτακτα γεγονότα θα είχε κι ένα 2% το 2017 αλλά δεν το μετράμε. Αντιθέτως τα 2 αυτά χρόνια μετρήσαμε μείωση του αεπ κατα 0,5% αθροιστικά, έχουμε ένα 6,5% επι αεπ 180δις μας κάνει 11,7 δις, επιπλέον υπολογίζουμε την εξάτμιση των συμμετοχών του δημοσίου στις ελληνικές τράπεζες μόνο το δημόσιο κατείχε το 56% των μετοχών ( είχε μπεί με 25 δις) η συνολική κεφαλαιοποίηση των τραπεζών πριν τα καπιταλ κοντρολ είχε αξία 13 δις έπειτα από την αριστερή ανακεφαλοποίηση το ελληνικό δημόσιο κατείχε πλέον το μεσοσταθμικό 21% επί των μετοχών με συνολική ανακεφαλαιοποίηση 800 εκατ. λογικά έχει αυξηθεί η παρούσα αξία τους αλλά τουλάχιστον 15 δις πρέπει να τα θεωρούμε δανεικά κι αγύριστα. επιπλέον οι τράπεζες για τα 2 χρόνια αυτά αντιμετώπισαν αύξηση κατα 30 δισεκατομμύρια των κόκκινων δανείων( έχουμε 152-153 δις καταθέσεις και 102 δις κόκκινα δάνεια) συνέπεια και της ύφεσης αλλά και της σεισάχθειας ( ούτε για αυτό δεν εχει ευθύνη η σημερινή κυβέρνηση?), πως μεταφράζονται αυτά σε χρήματα δεν ξέρω , δεν ειμαι ορκωτός λογιστής , αλλά σίγουρα θα επηρεάζουν το επιτόκιο για τους κανονικούς δανειολήπτες την χορήγηση νέων δανείων σε φερέγγυους δανειολήπτες αυτό μπορείς να το υπολογίσεις? αλλά είμαι σίγουρος ότι έχεις αντίληψη ότι θα εχει κάποιο κόστος, η περαιτέρω παράταση αυτών επιβαρύνει και τις επόμενες χρονιές.Επιπλέον η ανεργία με τις προβλέψεις που είχαν γίνει για φέτος θα μειωνόταν στο 22% ενώ παραμένει στο κοντά στο 24 % και με 23% να κλείσει φέτος πάλι μιλάμε για 1% οπου μεταφράζεται σε 10000 ανέργους περισσότερους, αλλά μάλλον οι άνεργοι δεν κοστίζουν τίποτα γιατί σιτίζονται από τους γονείς τους με τις αμείωτες συντάξεις οι ορφανοί δεν ξέρω από που σιτίζονται.Επιπλέον άρχισε να μετράς και τις χασούρες του προυπολογισμού λόγω της αποδιοργάνωσης του ελεγκτικού μηχανισμού ( 60% κατω η μύκονος , κι από 30% τα υπόλοιπα δημοφιλή νησιά) γιαυτά δεν φταίει ο βαρουφάκης αλλά τα καινούρια ξεφτέρια όπου για μια απόδειξη μέχρι προχτές το πρόστιμο κυμαινόταν απο 6-12% του ποσού.Μόνο αυτό θυμάσαι από το Δεκέμβριο του 2014? Ότι διαπραγματευόταν για επιμήκηνση δύο μηνών της κάλυψης του προγράμματος ώστε οι τράπεζες να μην σκάσουν την πρωτοχρονιά του 2015 και να ΄δωσει τον χρόνο στην νέα κυβέρνηση που θα προέκυπτε να δει τι θα κάνει? καθώς ο Τσίπρας κι όχι ο βαρουφάκης ήθελε να ρίξει την κυβέρνηση επ αφορμή της εκλογής. Συν τοις άλλοις ο τσίπρας εγκαλούσε τον σαμαρά για τα πάντα "http://www.protothema.gr/politics/article/435867/suriza-adidimokratiki-i-praxi-nomothetikou-periehomenou-gia-tin-paratasi-tou-mnimoniou/" Αν θυμάσαι ο βαρουφάκης το υπέγραψε επιπλέον παράταση στις 20 φεβρουαριου.Όσο για τα 5 χιλιάρικα που γίνονται 3 χιλιάρικα, αν δεν μπορείς να καταλάβεις τον μέσο όρο τι να σου κάνω; Όσο για τον λογο μνημόνιο προς δις είναι πολυ διαφορετικά 80 δις υπέγραψε ο γιωργάκης Τα χοντρά χοντρά είναι λοιπόν 11,7 δις το χαμένο αεπ, 10-12 δις οι τράπεζες ( χωρίς να μετράμε την υπεραξία που θα μπορούσε να είχε εισπράξει εαν τα πούλαγε μια εποχή όπου οι τράπεζες δεν θα αξίζαν όσο οι υπολογιστές τους σε πλειστηριασμο. στις τράπεζες βαλε και τα 30 δις κοκκινα δάνεια που προστέθηκαν( στον λογαριαμό μας μάλλον δεν μετράνε πάνω από 4-5 δις)ναι όντως μονο 30 δις κόστισε , όντως πολύ καλά τα πήγαν σε σχέση με τους άλλους, ααααβάλε και 20 εκατομμυρια που κόστισε το δημοψήφισμα για να κάνουμε και τον χαβαλέ μας. Οπότε με 30,02 δις έχουμε καπιταλ κοντρολ, ιδιωτικοποιήσεις ( καλώς να γίνουν όσες πρέπει), και μείωση συντάξεων.Της χριστοδουλοπούλου να τα γράψω αλλού ?? Γιατί μέχρι στιγμής στην Κω, την Μυτιλήνη , την Λέσβο ( συμφωνα με τον μαγγελάνο Τσίπρα) και την Χίο ακούω ότι έχουν μεγάλη κάμψη στις κρατήσεις.Δεν αγιοποιώ κανέναν όλοι κρίνονται από τις πράξεις και τις παραλείψεις τους έχω ράματα για την γούνα και του σαμαρά και του βενιζέλου αλλά τώρα μας κυβερνάνε οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, και τέτοια παρωδία και ανευθυνότητα ειναι πρωτογνωρη.
Ούτε εγώ αγιοποιώ κανέναν - ελπίζω σ' αυτό τουλάχιστον να μην υπάρχει αμφιβολία. Ο Βαρουφάκης δεν με ενδιαφέρει σαν πρόσωπο (δεν εχω καμμία πρεμούρα να τον υποστηρίξω), με ενδιαφέρει σαν σύμπτωμα. Το ρίξιμο των ευθυνών σε κατασκευασμένους "ενόχους" πάντα είναι ύποπτο, γιατί κρύβει τους πραγματικούς.Οι υπολογισμοί σου είναι σωστοί μεν, βασίζονται όμως δυστυχώς σε αναξιόπιστα δεδομένα.Τα δεδομένα σου ανήκουν στην κατηγορία "τι θα γινόταν αν...". Λυπάμαι (πραγματικά), αλλά όταν γράφεις ότι περιμέναμε αθροιστική ανάπτυξη 7% το νούμερο σου είναι εξω από κάθε πραγματικότητα.Περιμένεις σοβαρά 7% ανάπτυξη μέσω των μνημονιακών μέτρων; Ούτε το ΔΝΤ δεν το δέχεται αυτό. Οι μόνοι που μας τάζουν τέτοιες εξωφρενικές αναπτύξεις και παραδείσους είναι αυτοί που θέλουν να μας φορτώσουν κι άλλα μνημόνια.Δεν ξέρω γιά σένα, εγώ δεν εμπιστεύομαι καθόλου τα νούμερα τους.
http://www.imf.org/external/Pubs/ft/weo/2015/01/pdf/text.pdf Αυτά λέει τον Απρίλιο του 2015 το ΔΝΤ για την Ελλάδα ( σελίδα 51), η σύνταξη της έκθεσης έχει αρχίσει νωρίτερα οπότε δεν μπορούσε να υπολογίσει κάτι διαφορετικό( capital control κλπ). Και δεν είναι δυνατόν να κατηγορείς τις προβλέψεις που δεν προέβλεψαν την ζημιά που έπαθε η οικονομία , από μια σειρά γεγονότων που δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθούν, σαν να σκάσει ένα ηφαίστειο να καταστραφούν τα πάντα, η οικονομία να βυθιστεί κι εσύ να λες οτι η πρόβλεψη δεν ήταν σωστή.Οι οικονομικές προβλέψεις δεν είναι 100% ασφαλείς αλλά όταν σου λέει ανάπτυξη με 2,7 % ξέρεις περίπου τι περιμένεις ( ειδικά όταν ο τουρισμός φαινόταν οτι θα πάει καλά , και παραδόξως πήγε).Οι προβλέψεις επικαιροποιούνται, λογικά τα μέτρα που ψηφιστηκαν θα προσμετρηθούν σε νέες προβλέψεις απο Αύγουστο- Σεπτεμβριο να τα περιμένεις.Συγκεκριμένα μίλησα για 6,5 % αθροιστική αύξηση του αεπ και τελικά είχαμε ύφεση 0,5%.Απο προβλέψεις τι αναγνωρίζεις?Αλήθεια τι δουλειά κάνεις ή τι εχεις σπουδάσει?
Το προβλημα με τους τσοχατζοπουλους που κλεψανε δεν ειναι (μονο) τα 54 εκατ. Ειναι κυριως η ζημια των δις που προκαλεσαν στον προυπολογισμο οι συμφωνιες που κλεισαν (π.χ. εξοπλιστικα) για τις οποιες πηραν κ "προμηθεια"...
1. Ο Ρεγκλνγκ ουσιαστικά καρφώνει το Στουρνάρα λέγοντας πως δεν υπάρχει αξιόπιστος και επιστημονικός τρόπος να υπολογιστεί η ζημια, υπονοοντας οτι τα νούμερα τα εβγαλε από το κεφαλι του με βασει κάποιες παραδοχές.2. Επίσης ποσοοτικοιώντας ανάλογα το παρελθον έχουμε: το ΑΕΠ της Ελλαδας το 2009 ηταν 300+δις ευρώ ενω τωρα γυρω στα 180, αρα ζημιά 120δις, Ανεργία από 10 σε 27% και παέι λέγοντας. 3. Το θέμα δεν ειναι μόνο οτι ο Τσοχατζόπουλος εφαγε όσα έφαγε αλλα οτι εφτιαξαν και συντήρησαν ενα πλάισιο διαφθοράς που χρεωκόπησαν τη χώρα για το οποίο δεν εχει καταλογιστεί τίποτα. Αν σκεφτούμε πως ακόμα δεν ξέρουμε το κοστος των Ολ Αγωνων, οτι ξοδευαμε γυρω στο 20% για αμυνα υγεια και δημόσιες επενδύσεις (χοντρικα γύρω στα 55 δις ετησίως) τοτε με συντελεστη διαφθορας 20% σημαινει οτι χανόντουσαν 11δις ετησίως. Άρα εχει πολύ μεγάλη σημασία οταν σωστα κατηγορουμε τον Τσίπρα να θυμόμαστε ποιοι είναι αυτοι που μιλάνε.
Άρη, πολύ απαισιόδοξο το άρθρο σου.Δεν καταλαβαίνω γιατί σε αυτή τη χώρα πρέπει μια ζωή να βολευόμαστε με το ολότελα ή με την Παναγιώταινα.Γιατί να μη ζητάμε ούτε να τρώνε ούτε να μας φεσώνουν;Ναι, καταλαβαίνω, δεν είναι ρεαλιστικό. Αλλά σάμπως είναι ρεαλιστικό να ζητάμε να μην κάνουν ένα από τα δύο, όταν βλέπουμε στην πράξη πως ο μόνος λόγος που δεν τα κάνουν ταυτόχρονα είναι ότι απλά δεν υπάρχουν αρκετά λεφτά;Πώς το λέει εκείνη η φράση;Αν δεν κοιτάς εκεί που θες να πας, θα πας εκεί που κοιτάς;Ε μπούχτησα να κοιτάει ανάξιους τόσα χρόνια και να βολεύομαι με τον μονόφθαλμο μεταξύ τυφλών.Χαμηλώσαμε τόσο τον πήχη που και ο Γκούφυ μια χαρά πρωθυπουργός θα γινόταν.
Απορώ πώς βασίζεστε στο το τι λέει ο πρόεδρος του ESM και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τη στιγμή που εμπλέκονται άμεσα σε όλη αυτή την ιστορία και εκ θέσεως δεν μπορεί να είναι αντικειμενικοί. Το υπέρογκο αυτό κόστος κάποιος άλλος θα μπορούσε με την ίδια λογική να το αποδώσει στην πολιτική της ΕΚΤ.Και δεν το λέω επειδή θεωρώ τη διαπραγμάτευση επιτυχημένη ή επειδή στηρίζω το ΣΥΡΙΖΑ, καμία σχέση. Με ενοχλεί που αναπαράγετε άκριτα κατευθυνόμενες ειδήσεις.
Μα δε βασίζομαι άκριτα σ' αυτά που λέει ο Ρένκλινγκ, αλλά σ' αυτά που λέμε εμείς, η Ελλάδα (80 δις). Εξάλλου γράφω καθαρά: «ακόμα κι αν δεχτούμε ότι ο κακός ξένος Ρένκλινγκ παραφουσκώνει τα νούμερα τα λεφτά που χάσαμε σε μερικούς μήνες είναι πέρα από κάθε φαντασία. »
"Αυτά που λέμε εμείς" είναι τα όσα λέει ο Στουρνάρας, δηλαδή στην ουσία ένα κομμάτι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.Εμείς=Στουρνάρας NOT.Στα μάτια μου είναι εμφανές πως γίνεται στοχοποίηση οποιασδήποτε εναλλακτικής πρότασης και πως οι ζημιές της μνημονιακής πολιτικής "χρεώνονται" από τον κ. Ρέγκλιγκ στην διαπραγμάτευση και στον Βαρουφάκη (ούτε καν στον Τσίπρα).Τα μέτρα που πήρε τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι βάση σχεδίου 1ου μνημονίου.Ακριβώς ότι έλεγε το μνημόνιο ένα εφαρμόζεται, αυτή είναι η αποτυχία.Το μέιλ Χαρδούβελη άλλωστε επεστράφη ως ανεπαρκές, και για αυτό πρότεινε ο Σαμαράς τον Δήμα, που δεν είχε ελπίδα να ψηφιστεί σαν ΠτΔ.Ας δεχτούμε όμως πως απλώς διαφωνούμε μέχρι εδώ...Κατά τα άλλα, συγγνώμη κιόλας... αλλά είναι παιδική και επιλεκτική η σύγκριση που κάνετε.Μόνο οι μίζες του Τζοχατζόπουλου μπαίνουν στην ζυγαριά; Οι οποίες είναι 60εκ; Είστε σίγουρος;Ο Τζοχατζόπουλος by the way είναι εκτός πολιτικής πάνω από δέκα χρόνια, μόλις αποσύρθηκε καθάρισε το τοπίο;Μην πιάσουμε την συνολική σχέση κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών στην Ελλάδα, ούτε τα τόσα και τόσα σκάνδαλα δηλαδή... γιατί δεν χωράνε σε ένα σχόλιο ούτε επιγραμματικά.Αν σε αυτά βάλουμε και τις πολιτικές επιλογές των προηγούμενων, κάνουμε πάρτυ ζημιάς.Αν λέγατε πως ο ΣΥΡΙΖΑ Δεν τα κάνει καλύτερα θα συμφωνούσαμε πλήρως.Αλλά μην προσπαθείτε να βγάλετε λάδι τους ανθρώπους που έφεραν την κρίση και... στην τελική τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.http://www.nostimonimar.gr/%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B1-%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%83%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%AC-%CE%B2%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%B6/
Ο ESM είναι ο μεγαλύτερος δανειστής μας , κάτι θα ξέρουν παραπάνω. Προφανώς βάζει μέσα και τις εξατμισμένες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών τα αυξημένα κόκκινα δάνεια και τις πιθανόν μελλοντικές τους ανάγκες, την αναστολή επενδύσεων.
Αγαπητέ Άρη,Πολύ φοβάμαι πως με τέτοιες προσεγγίσεις κάνουμε συμπαθή μια κακή κυβέρνηση επειδή η βάση της σύγκρισης κατά τη γνώμη μου γίνεται με άδικη επίκληση στο θυμικό (aka λαϊκισμός).Δηλαδή το ότι ο Τσοχατζόπουλος τιμωρήθηκε σημαίνει ότι αθωώνονται και εξαγνίζονται όλοι όσοι κυβέρνησαν τόσα χρόνια (ως μη νοήμων ρωτάω); Πόσο βολικό!Αλλά κυρίως προβληματίζομαι που στις προηγούμενες κυβερνήσεις χρεώνουμε μόνο τις κλεψιές σε ατομικό επίπεδο τσέπης, αντιπαραβάλλοντάς τες με τα δημόσια χρέη λόγω κακών πολιτικών επιλογών της τωρινής κυβέρνησης! Δηλαδή οι προηγούμενοι δεν έχουν σχέση με την εκτίναξη του δημόσιου χρέους; Αυτά δεν είναι χρήματα; Δεν είναι αποτέλεσμα κακών πολιτικών επιλογών; Τώρα μπήκαμε στην κρίση;Δεν ξέρω αν κάνω λάθος, όμως η προσωπική μου άποψη είναι πως όπως για την επικράτηση του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα ευθύνεται σε κάποιο βαθμό η -με τον χείριστο λαϊκίστικο και όχι επί της ουσίας τρόπο - κριτική διάφορων μέσων (βλέπε Σκάι, Μπογδάνος κλπ) έτσι και αυτή η ανάλυση, πέρα από την αρχική εύκολη αντίδραση «καλά τα λέει στην κακή κυβέρνηση» αφήνει μια πικρή γεύση σε δεύτερη ανάγνωση. Τουλάχιστον στο δικό μου θυμικό.
δεν κλεψανε (που δε το νομιζω) επειδη πλεον δεν υπαρχουν λεφτα να κλεψουνε. Τα μικρα και οπου μπορουσαν τα κανανε , διορισαν τα σογια τους πχ. Αν ημασταν 10 χρονια πισω θα ειχαν κλεψει τα ιδια με τους αλλους. ελεοσ θεοποιησαμε τα μπετοτουβλα