Πέρα απ' το ότι «αυτοί τουλάχιστον προσπάθησαν» παίζει πολύ και το «αυτοί τουλάχιστον δεν κλέβουνε». (Πού το ξέρουμε αυτό με τόση σιγουριά;) Θυμάμαι ένα σκίτσο που είχε ένα ζευγάρι να βλέπει τον Τσίπρα στην τηλεόραση να λέει ότι θα προσπαθήσει και ότι θα διαπραγματευτεί κι άλλο, και το ζευγάρι του φώναζε έντρομο «Όχι όχι, εντάξει είμαστε.»

 

Η «προσπάθεια» και η «διαπραγμάτευση» της κυβέρνησης είναι συνώνυμα των πιο σκληρών μέτρων και των μεγαλύτερων αποτυχιών - και τελικά θα προτιμούσαμε να μην είχαν προσπαθήσει αλλά να είχαν εφαρμόσει απλά το μέιλ Χαρδούβελη. 

 

Τώρα όμως αρχίζω να ελπίζω να έκαναν το αντίθετο και στο δεύτερο κλισέ («αυτοί τουλάχιστον δεν κλέβουνε»). Διαβάζοντας πόσο περίπου μας κόστισε η διαπραγμάτευση Τσίπρα και Βαρουφάκη πέρσι, σκέφτομαι ότι θα ήταν πολύ πολύ καλύτερα να μας έκλεβαν λιγάκι, παρά αυτό που έκαναν:


Αιχμές για την περίοδο που ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν υπουργός Οικονομικών άφησε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως με την πολιτική Βαρουφάκη το κόστος για την Ελλάδα ξεπέρασε τα 100 δισ. ευρώ- αν υπολογιστεί και η απώλεια στο ΑΕΠ:

"Δεν υπάρχει επιστημονικός τρόπος να το υπολογίσει κανείς. Γνωρίζω ότι η ΤτΕ έχει υπολογίσει ένα ποσό ύψους 80 δις ευρώ αν δεν κάνω λάθος. Θα μπορούσε κανείς να σταθεί και στις προβλέψεις για την ανάπτυξη, που πριν αλλάξει η κυβέρνηση, η εκτίμηση του ΔΝΤ το Δεκέμβριο του 2014, είναι δημοσιοποιημένη, μιλούσε για ανάπτυξη στην Ελλάδα 2,5% το 2015 και 3,5% το 2016. Άρα αυτό αθροιστικά μας κάνει ανάπτυξη 6%. Αντιθέτως, αυτά τα δύο χρόνια είχαμε μικρή ύφεση, αυτό θα μπορούσε επίσης να μετρηθεί για να υπολογίσεις το κόστος. Έξι μονάδες του ΑΕΠ, άρα αυτό κάνει περισσότερο από 100 δις ευρώ. Όπως είπα δεν υπάρχει επιστημονικός τρόπος, αλλά το κόστος ήταν πολύ μεγάλο" σχολίασε χαρακτηριστικά...

 

Σύμφωνα με μας λοιπόν η ζημία ανέρχεται στα 80 δις ευρώ, άρα ακόμα κι αν δεχτούμε ότι ο κακός ξένος Ρένκλινγκ παραφουσκώνει τα νούμερα τα λεφτά που χάσαμε σε μερικούς μήνες είναι πέρα από κάθε φαντασία. 

 

Ξέρετε πόσα πήρε ο Τσοχατζόπουλος από μίζες; Το ποσό που καταλογίζεται ότι έλαβε ο πρώην υπουργός ανέρχεται σε περίπου 54 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μία δεκαετία. Τεράστιο ποσο και απαράδεκτο και ευτυχώς είναι στη φυλακή. 

 

Ιδανικά, εννοείται, πως δεν θέλω να κλέβει κανείς. Πόσο θα προτιμούσα όμως αντί να μας φέσωναν λόγω ανικανότητας ή καιροσκοπισμού 80-100 δισεκατομμύρια, οι Τσίπρας και Βαρουφάκης, να μας είχαν φεσώσει με 54 εκατομμύρια ο καθένας.

 

Ας έτρωγαν και οι υπόλοιποι τόσα! Κι ο Σταθάκης κι ο Φλαμπουράρης κι ο Φίλης, κι η Θεανώ Φωτίου, κι όλα τα άλλα παιδιά του Υπουργικού Συμβουλίου. Και οι βουλευτές τους επίσης! Όσο και να έτρωγαν δε θα μας κόστιζαν όσο μας κόστισε η «προσπάθεια» και η «τιμιότητά» τους. 

 

Πριν λίγο ο Κωνσταντίνος Μάριος Χρυσικόπουλος έγραψε στο Facebook του:

 

"Αυτοί τουλάχιστον δεν κλέψανε " λέει με στόμφο ο αμετανόητος ηλίθιος ο οποίος ακόμα και σήμερα στηρίζει τον κυβερνητικό θίασο.

Μα καλύτερα να κλέβανε. Πόσα θα κλέβανε; 100 εκατ; 300; 1 δις;
Μπροστά στα 100 δις ζημιά που κάνανε καλύτερα να 'χαμε κάνει κυβέρνηση τον Αλ Καπόνε, τον Ντίλιγκερ και το Ρωχάμη μαζί!
Πιο φτηνα θα μας έβγαινε! 

 

Προσθέτω και τους Μουργόλυκους απ' το Μίκυ Μάους, όμως πέρα απ' την πλάκα μόνο ένα έχω να πω, και ο νοών νοείτω: Ο Τσοχατζόπουλος δικάστηκε, καταδικάστηκε και είναι τώρα στη φυλακή.