Ο αγγλόφωνος ελληνικός ήχος ζει μέρες δόξας

Ο αγγλόφωνος ελληνικός ήχος ζει μέρες δόξας Facebook Twitter
2

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΡΑΚΑΣΙΔΗ

Ο αγγλόφωνος ελληνικός ήχος ζει μέρες δόξας Facebook Twitter
My Drunken Haze

Όταν πέθανε ο Michael Jackson, η μητέρα μου ξαφνιάστηκε όταν έμαθε ότι ήταν συνομήλικος της, καθώς όταν αυτή ήταν ενήλικη τον θυμόταν ως ένα μικρό ταλαντούχο παιδάκι. Ο λόγος ήταν ότι σε προηγούμενες εποχές όπως  στις αρχές των 80s, υπήρξε καθυστέρηση στη μετάδοση στων μουσικών εξελίξεων στη χώρα μας. Έτσι, εικόνες των Jackson 5 με τον ανήλικο Jackson κατέφθαναν εδώ τη στιγμή που έξω ο μεγάλος pop star είχε ήδη αρχίσει να εδραιώνεται. Με τα χρόνια αυτός ο ετεροχρονισμός άρχισε να εξαλείφεται , ενώ με τη βοήθεια (κυρίως) του internet φτάσαμε στο σημείο να μαθαίνουμε τα νέα τη στιγμή ακριβώς που συμβαίνουν. Τα παιδιά που γεννήθηκαν κοντά στα 80s ήρθαν σε επαφή με ξένους δίσκους νωρίτερα και σε πολύ μεγαλύτερη αφθονία από τους γονείς τους, έμαθαν την αγγλική γλώσσα τέλεια από μικρά και απέκτησαν εξοπλισμό που τους επέτρεψε να βγάλουν albums που δεν έχουν να ζηλέψουν κυριολεκτικά  τίποτα από αυτά του εξωτερικού.

Ακολουθεί λίστα με 15 χαρακτηριστικά τέτοια albums (με χρονολογική σειρά κυκλοφορίας) :

Tuber - Desert Overcrowded

Μπορώ να γράψω πολλά, αλλά η περιοδεία στην Ευρώπη αρκεί. O τίτλος του album επόσης ρεαλιστικός, αφού θα μπορούσαν να γεμίσουν άνετα μια έρημο με μουσικά πλήθη.

Περισσότεροι Tuber εδώ.  

Planet of Zeus - Vigilante

Σεξ και Βία στον πλανήτη Δία. Όταν στη δεκαετία των 10s δημιουργείται οπαδικό μουσικό σύνθημα, κάτι παίζει. Δεν το πιστεύεις; Απλά μην ξαφνιαστείς, αν βρεθείς στην Ιερά Οδό και αντί για λουλουδοπόλεμο, συναντήσεις ηχητικά συντρίμμια.

Περισσότεροι Planet of Zeus εδώ

 

 

1000 Mods - Vultures

1991. Palm Desert. Νότια Καλιφόρνια. 4 τύποι από 'κει που δεν είχαν τι να κάνουν, φτιάχνουν έναν ήχο βαρύ κι ασήκωτο με space αναφορές. Tο όνομα τους Kyuss. H μουσική τους βαφτίζεται Stoner.


2007. Μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Χιλιομόδι Κορινθίας. 4 τύποι, 'απόγονοι' των Kyuss επαναπροσδιορίζουν τον ήχο. Το όνομα τους 1000 mods. Η μουσική τους για αναρίθμητα ντεσιμπέλ.

Περισσότεροι 1000 mods εδώ

My Drunken Haze - My Drunken Haze

Το vintage για κάποιους δεν είναι αισθητική, αλλά τρόπος ζωής. Ειδικά όταν συνδυάζει αρμονικά το garage, τη ψυχεδέλεια και το surf.

Περισσότεροι My Drunken Haze εδώ.

 

 

The Dark RagsParanoia Blues

Το να υπογράφεις σε γαλλικό label που έχει στον ενεργητικό του albums από μπάντες όπως οι Sunnyboys δεν είναι εύκολη υπόθεση. Eιδικά όταν παίζεις garage & rock n’ roll που συνθέτουν τα Blues της παράνοιας.

Περισσότεροι The Dark Rags εδώ.

 

 

Puta Volcano – The Sun

Όταν οι κιθάρες εκρήγνυνται σαν ηφαίστειο και η γυναικεία φωνή ξεχύνεται σα λάβα, συναντά κανείς τη μπάντα που άνοιξε το περυσινό επετειακό Rockwave.

Περισσότεροι Puta Volcano εδώ.

 

 

Breath After Coma - Breath After Coma

Ακούς τη φωνή και τη μουσική και νομίζεις  ότι οι τρομεροί Bush των '90s έβγαλαν νέο δίσκο. Όταν όμως συνέλθεις, παίρνοντας μια ανάσα από το κώμα, συνειδητοποιείς ότι τα παιδιά είναι από την Ελλάδα του σήμερα, έχουν δική τους προσωπικότητα και μάλιστα θα ντύσουν μουσικά αμερικάνικη ταινία

Περισσότεροι Breath After Coma εδώ

 

 

NaxatrasNaxatras

Ο όρος stoner είναι ο πρώτος που σου έρχεται στο μυαλό, ωστόσο φαίνεται να λειτουργεί αρκετά περιοριστικά για τους Θεσσαλονικείς. Η ακρόαση του album προτείνεται ανεπιφύλακτα για μία ώρα ψυχεδελικού τριπ.   

Περισσότεροι Naxatras εδώ.

 

Τhe Big Nose Attack - 69

Μπάντα που αποδεικνύει ότι από το Jumping Fish έχουν περάσει διαμάντια. Τα fuzzy blues τους έχουν εντυπωσιάσει αρκετές χώρες της Ευρώπης, ενώ εδώ έχουν ανοίξει για Fuzztones, Blues Pills & Black Keys.

Περισσότεροι the Big Nose Attack εδώ.

 

 

Victory CollapseAtlas

Όταν έχεις ανοίξει για μπάντες όπως οι Savage Republic, The Fall & Wire, τότε οι απαιτήσεις του κοινού είναι μεγάλες . Νιώθεις ότι πρέπει να σηκώσεις στους ώμους σου τον Ουρανό ως σύγχρονος Atlas. To βάρος φεύγει  με την ακρόαση αυτού του album. Μέχρι φυσικά την ετοιμασία του επόμενου…

Τα πειράματα δε σταματούν αφού η μουσική της μπάντας αναμείχθηκε με το φιλμ Interruption του Γιώργου Ζώη στον κινηματογράφο Τριανόν.

Περισσότεροι Victory Collapse εδώ.

 

 

The Road MilesGold & Shadows

Είναι φορές που το πιο πολύτιμο πράγμα που θα χρειαστείς στην έρημο είναι ένας δίσκος αντί για νερό. Ο δίσκος αυτός θα μπορούσε να είναι των Road Miles. Φυσικά τα reviews δεν περιορίζονται στην Ελλάδα.

Περισσότεροι Road Miles εδώ

 

 

Slitherum

Κάποτε ξένες μπάντες όπως οι Paradise Lost, οι Tiamat & οι Moonspell τόλμησαν να παντρέψουν το brutal με την ατμόσφαιρα. Σήμερα οι Slitherum είναι άξιοι απόγονοι τους.

Περισσότεροι Slitherum εδώ.

 

 

Skull & Dawn – Zombie Horses

Την ώρα που τα εξουθενωμένα άλογα πίνουν νερό από τα λασπόνερα ενός βάλτου, τέσσερις καβαλάρηδες έχουν ανάψει μια φωτιά και γύρω από αυτή ξορκίζουν τους μουσικούς τους δαίμονες.  

Περισσότεροι Skull & Dawn εδώ.

 

 

Theia TraGODia Lilith

Οι σκοτεινές μελωδίες, τα απόκοσμα φωνητικά και η οπερετική χροιά αποτελούν τα ετερόκλητα μέρη μιας θείας τραγωδίας.

Περισσότεροι Theia TraGODia εδώ

Madleaf - House of Lust

Κάποια στιγμή βρέθηκα στο σπίτι του Ολλανδού φίλου μου Sven, ο οποίος είχε δει live τους Alice in Chains το ‘93 και είχε πάρει εισιτήριο για Nirvana λίγο πριν πεθάνει ο Cobain. Όταν του έβαλα να ακούσει τους Madleaf, πήρε κατευθείαν τηλέφωνο το μικρό του αδερφό στο Ρότερνταμ για να του θυμίσει τι σημαίνει Grunge (και όχι μόνο).

Περισσότεροι Madleaf εδώ

*O Γιώργος Καρακασίδης είναι αρθρογράφος και παραγωγός του www.desertradio.gr

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Μουσική / Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Η Δανάη Δέδε γιορτάζει τα 20 της στην Αθήνα με μια κιθάρα στο χέρι και πολλά λουλούδια γύρω της. Της αρέσει η θάλασσα της πόλης, αλλά προτιμά αυτήν της Ρόδου, όπου και μεγάλωσε. Το κομμάτι της «Αύριο» την έκανε γνωστή, αλλά σίγουρα δεν την τρομάζει ‒ μάλλον την ενθουσιάζει. Η μαμά της πιστεύει πως θα ήταν πολύ καλή ως ψυχολόγος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Την Παρασκευή 30 Μαΐου, ο αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών φέρνουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το δράμα της Πέμπτης Συμφωνίας του Τσαϊκόφσκι, ενός έργου που περιγράφει την ένταση ανάμεσα στις προσταγές της μοίρας και την προσωπική ελευθερία τού συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Μουσική / AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Ξεκίνησε από την παραδοσιακή μουσική, όμως, η ανάγκη της για κοινωνικοποίηση την οδήγησε στη ραπ. Με αφορμή το τελευταίο της άλμπουμ, «Χαϊμαλίνα», η 25χρονη AEON μιλά για τον σεξισμό που αντιμετώπισε στα πρώτα της βήματα και για το πώς συνδύασε την κρητική μπουκόλυρα με ραπ ρυθμούς.
M. HULOT
56’ με τον Degear0001

Μουσική / Το νέο διαστημικό άλμπουμ του Degear0001 έχει ήχους από παιδικά παιχνίδια

Ο νεαρός μουσικός, που πειραματίζεται με παιδικά πλήκτρα και «χακαρισμένα» αντικείμενα, μόλις κυκλοφόρησε ένα spacey άλμπουμ με weird pop, που σίγουρα θα ήθελες να χορέψεις σε ένα παραληρηματικό πάρτι με χαμόγελα και φλούο χρώματα.
M. HULOT
Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Μουσική / Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Ο ταλαντούχος μουσικός κυκλοφόρησε ένα από τα καλύτερα ραπ άλμπουμ της χρονιάς, στο οποίο εξερευνά την εμπειρία του να είσαι μαύρος στην Ελλάδα του 2025 και το οποίο αποθέωσε η Guardian. Μιλά αποκλειστικά στη LiFO, λίγο πριν τη συναυλία του στις 31 Μαΐου στο Universe Multivenue Open Air.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT