Guardian: To Grexit επέστρεψε στην ατζέντα

Guardian: To Grexit επέστρεψε στην ατζέντα Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
1

"Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν και πάλι για το πώς να αντιμετωπίσουν τη συνεχιζόμενη κρίση χρέους στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα, παρόλο που η χώρα αγωνίζεται απεγνωσμένα με τους πρόσφυγες κατά μήκος των συνόρων της."γράφει ο Guardian.

"Η συνάντηση των υπουργών οικονομικών τη Δευτέρα θα καθορίσει κατά πόσον θα πρέπει να δοθεί το πράσινο φως προκειμένου να ολοκληρωθεί η καθυστερημένη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. 

Η αναθεώρηση έχει καθυστερήσει λόγω διαφωνίας μεταξύ των δανειστών ως προς το αν η Αθήνα πρέπει να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες. Θεωρείται ως το κλειδί για την αναζωογόνηση του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης εκτιμά πως «η κατάσταση στην παρούσα περίοδο είναι πιο επικίνδυνη από όσο ήταν πέρυσι το καλοκαίρι». Όπως επισημαίνει, μιλώντας για την περίοδο της διαπραγμάτευσης, «τότε το ζήτημα ήταν η πολιτική βούληση λίγων ανθρώπων, ενώ τώρα πρόκειται για ζήτημα εφαρμογής μεταρρυθμίσεων και σκληρής δουλειάς και αν η κυβέρνηση δεν πιστεύει σε αυτές και τις εφαρμόζει με δυσφορία, η όποια πρόοδος γίνεται πολύ δύσκολη».

 

Ο Guardian εκτιμά πως το Eurogroup γίνεται σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή, με τα ποσοστά της ανεργίας να παραμένουν τα υψηλότερα στην Ευρώπη και πολλές επιχειρήσεις να μετακομίζουν στη Βουλγαρία, την Αλβανία, τη Ρουμανία και την Κύπρο εξαιτίας της υπερφορολόγησης. Παράλληλα ο τουρισμός δέχεται πλήγμα λόγω της εισροής προσφύγων σε νησιά του Αιγαίου, ενώ η χώρα επέστρεψε στην ύφεση, συμπληρώνει η εφημερίδα.

Μετά από τρεις διασώσεις έκτακτης ανάγκης και τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία, η κουβέντα έχει στραφεί για μια ακόμη φορά προς την αποχώρηση της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα, γράφει η εφημερίδα.

 

Επιχειρηματίες και τραπεζίτες παραδέχονται ότι καταρρέει η οικονομία και το ενδεχόμενο ενός παράλληλου νομίσματος είναι στη συζήτηση ανοιχτά. "Η πιθανότητα Grexit είναι ακόμα εκεί", πρόσθεσε ο Χαρδούβελης. "Δεν έχει απομακρυνθεί" λέει παραπέμποντας στις τιμές των ελληνικών ομολόγων.

Το δημοσίευμα του Guardian αναφέρει πως όλοι συμφωνούν ότι δεν μπορούν να υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις ."Δεν έχουμε χρόνο", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην επιτροπή οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα. "Ελπίζουμε ότι το ΔΝΤ θα γίνει πιο λογικό."


Όμως, το ΔΝΤ, υπό την πίεση από τα δικά του κράτη-μέλη, επιμένει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα ύψους 9 δισ. ευρ ή 4,5% του ΑΕΠ, αν είναι να καλύψει ένα συμφωνημένο δημοσιονομικό πλεόνασμα ύψους 3,5% στα επόμενα χρόνια.

Ενώ η Ευρώπη θέλει το ΔΝΤ να εξακολουθήσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα διάσωσης, η ελάφρυνση του χρέους, αποτελεί πολιτικά ένα "ανάθεμα" για τους δανειστές της ευρωζώνης. Εν τω μεταξύ, επιπλέον περικοπές στις συντάξεις, οι οποίες έχουν πετσοκοπεί πολλές φορές από την έναρξη της κρίσης στα τέλη του 2009, είναι κάτι αδιανόητο για την κυβέρνηση." σημειώνει η βρετανική εφημερίδα η οποία καταλήγει υπενθυμίζοντας πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε τη χαλάρωση της στάσης των πιστωτών εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Ανοιξη-Καλοκαιρι 20016. Επιστροφη στα Grexit!Ρουχα που θελουν να κοβουν την ανασα! Ανανεωστε την γκαρνταρομπα σας με...αλλο ενα συνολακι Grexit. Ολοι εχουμε στην ντουλαπα μας απο 5-6 ντουζινες litl black dress για ολες τις περιστασεις. Αλλο ενα,δεν πιανει χωρο. Διαχρονικα αξια!