Γιατί είναι πάρα πολύ καλό να διαβάζεις πριν κοιμηθείς

Γιατί είναι πάρα πολύ καλό να διαβάζεις πριν κοιμηθείς Facebook Twitter
6

Στη εποχή του internet, των social media και μίας σχεδόν μόνιμης αλληλεπίδρασης με τον ψηφιακό κόσμο, σπανίως ελκόμαστε από ένα καλό βιβλίο. «Σκανάρουμε», «σερφάρουμε», σχολιάζουμε, μοιραζόμαστε, αλλά δεν διαβάζουμε.

Τα μάτια μας επιδίδονται σε ένα διαρκές, καθημερινό πινγκ - πονγκ. Από τα posts στο facebook, στα ανοιχτά παράθυρα των τσατ και από τα αδιάβαστα email στα gif με τις γάτες που χορεύουν. Ερχόμαστε σε επαφή με εκατομμύρια πληροφορίες κάθε μέρα, αλλά σχεδόν ποτέ δεν αφομοιώνουμε αυτά που διαβάζουμε. Ο μέρος όρος ανάγνωσης ενός άρθρου στο διαδίκτυο είναι 15 δευτερόλεπτα.

Το 2014, το ερευνητικό κέντρο Pew αποκάλυψε πως το 1/4 των ενηλίκων Αμερικανών δεν διάβασε ούτε ένα βιβλίο την προηγούμενη χρονιά.

Κάτι που είναι πραγματικά λυπηρό γιατί όσοι διαβάζουν με συχνότητα, παρουσιάζουν σημαντικά βελτιωμένη μνήμη και πνευματικές ικανότητες σε όλα τα στάδια της ζωής τους. Γίνονται ακόμη καλύτεροι δημόσιοι ομιλητές, σκέφτονται καλύτερα και σε γενικές γραμμές, είναι καλύτεροι ως άνθρωποι.

Το διάβασμα ενός βιβλίου πριν από τον ύπνο βοηθάει εξαιρετικά στην καταπολέμηση της αϋπνίας: Μια μελέτη του 2009, από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Sussex έδειξε ότι έξι λεπτά ανάγνωσης μειώνουν το άγχος κατά 68% (είναι πιο χαλαρωτικό για τον οργανισμό απ' ότι η μουσική ή ένα φλιτζάνι τσάι), ανοίγουν το μυαλό και ετοιμάζουν το σώμα για τον ύπνο.

Η αιτιολογία, λέει η ψυχολόγος και συγγραφέας της μελέτης Dr David Lewis βασίζεται στο γεγονός πως ένα βιβλίο είναι «κάτι περισσότερο από μία απόδραση από την καθημερινότητα, εμπλέκει και ενεργοποιεί τη φαντασία», κάτι που «μας οδηγεί σε μία τελείως διαφορετική συνειδησιακή κατάσταση».

Δεν έχει καμία σημασία αν η επιλογή σας είναι ένα βιβλίο του James Patterson ή του James Joyce, αν είναι μυθοπλασία ή βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, αρκεί να σας προκαλεί το ενδιαφέρον.

Γιατί όταν το μυαλό περιπλανιέται μέσα σε ένα σύμπαν κατασκευασμένο από λέξεις, η ένταση εξατμίζεται και το σώμα χαλαρώνει, ανοίγοντας το δρόμο για τον ύπνο.

Πηγή: Business Insider

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ

σχόλια

4 σχόλια
Το διάβασμα για μένα είναι από τις πιο μεγάλες απολαύσεις καιδεν θα εξηγήσω το γιατί, καθότι εκείνοι που δεν ασχολούνται δεν θα καταλάβουν, σε κείνους πάλι που το αγαπούν όσο κι εγώ, δεν χρειάζονται εξηγήσεις. Πάντα βρίσκομαι στην αρχή, στη μέση ή στο τέλος κάποιου βιβλίου.
ειναι πραγματι μια θαυμασια συνηθειατο διαβασμα οπιοαδηποτε ωρα της ημερας,γνωριζω και εγω βιβλιοφαγους με ολη την σημασια της λεξης.πραγματι ειναι χαλαρωτικο προ υπνου το κανω συχνα.
Έτσι...να δικαιονόμαστε σιγά σιγά οι βιβλιόφιλοι και οι βιβλιοφάγοι!! Που έχουμε φτάσει σε σημείο να λέμε ότι διαβάζουμε ένα βιβλίο (που δεν είναι το 50 shades of grey) και να μας κοιτάνε σαν εξωγήινους!
Έλα βρε people explorer που σε κοιτάζουν σαν εξωγήινο! Ποιος σε σνομπάρει δηλ; Ποτέ των ποτών δεν έχω ακούσει κανέναν να σνομπάρει άλλον επειδή διαβάζει λογοτεχνικά βιβλία. Ίσως το παρουσιάζεις στους άλλους σα να είσαι ανώτερος; Εμένα πάντως δε μου έχει τύχει ποτέ κι ούτε εγώ η ίδια θα κορόιδευα κάποιον που διαβάζει ή δε διαβάζει. Για τη συμπεριφορά τους μπορεί :)
Χάρην αστειϊσμού υπερέβαλα λίγο ναι...Αλλά πες σε κάποιον ότι διαβάζεις περίπου 50 βιβλία το χρόνο (όχι για να περηφανευτείς ή με υφάκι! Απλά να το αναφέρεις στα πλαίσια μία συζήτησης...) και αν δε σε κοιτάξει έστω και λίγο σαν ακοινώνητο ή περίεργο μάλλον συνομιλούμε με τελείως διαφορετικούς ανθρώπους.