Ο κίνδυνος της αδράνειας

Ο κίνδυνος της αδράνειας Facebook Twitter
Ο αριστερισμός ξανατυπώνει αφίσες του 2011, προσθέτοντας απλώς και το κουρασμένο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα στο πορτρέτο των Mεγάλων Προδοτών. Οι γραφειοκρατίες που μετατρέπουν αυθαίρετα τον λαό του «όχι» σε «κομματική τους βάση» αμφισβητούν τη «συνθηκολόγηση», χωρίς να προσφέρουν κάτι άλλο από δραχμικό τυχοδιωκτισμό και μίσος για την Ευρώπη. Φωτο: Fragiskos Samsas / SOOC
1

Περνάμε το βαθύ καλοκαίρι αιχμάλωτοι σε ισορροπίες δίχως νόημα. Από το ένα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ ακούγονται θρήνοι, από το άλλο, το «αριστερό», προειδοποιήσεις και απειλές κατά των συμβιβασμένων. Η Αριστερά που θα έπρεπε να αφουγκράζεται την πραγματικότητα σπεύδει διαρκώς στον καθρέφτη να δει αν γέρασε, αν άλλαξε, αν παραμένει ακόμα γοητευτική.


Η αλήθεια είναι, όμως, ότι ο ριζοσπαστισμός της κρίσης δεν έχει να πει τίποτα πια. Ο αριστερισμός ξανατυπώνει αφίσες του 2011, προσθέτοντας απλώς και το κουρασμένο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα στο πορτρέτο των Mεγάλων Προδοτών. Οι γραφειοκρατίες που μετατρέπουν αυθαίρετα τον λαό του «όχι» σε «κομματική τους βάση» αμφισβητούν τη «συνθηκολόγηση», χωρίς να προσφέρουν κάτι άλλο από δραχμικό τυχοδιωκτισμό και μίσος για την Ευρώπη.

Μεγάλο ερώτημα είναι γιατί αυτή η Αριστερά, που είχε την ιστορική της ευκαιρία, καθηλώθηκε στο πεδίο της αγανάκτησης και της άρνησης. Γιατί έφτιαξε προγράμματα για συνθήκες ευημερίας και αναδιανομής, όταν εδώ και χρόνια αντιλαμβανόμαστε την κατάρρευση των δημόσιων εσόδων.


Τα εμπόδια στην τρέχουσα κοινοβουλευτική λειτουργία που δημιουργεί το εσωκομματικό ρήγμα προσθέτουν αδράνεια στην αδράνεια. Στο μεταξύ, έχουν αρχίσει οι απολογισμοί της πολιτικής ήττας για την πεντάμηνη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Περισσεύει, όμως, πάντα ο κομφορμισμός και η αποφυγή των ουσιαστικών ερωτημάτων για όλη την προηγούμενη περίοδο.


Μεγάλο ερώτημα είναι, ας πούμε, γιατί αυτή η Αριστερά, που είχε την ιστορική της ευκαιρία, καθηλώθηκε στο πεδίο της αγανάκτησης και της άρνησης. Γιατί έφτιαξε προγράμματα για συνθήκες ευημερίας και αναδιανομής, όταν εδώ και χρόνια αντιλαμβανόμαστε την κατάρρευση των δημόσιων εσόδων. Γιατί, τέλος, σε κάθε διαφωνία έβλεπε αμφισβήτηση της ηθικής της Αριστεράς ή πλεκτάνη των νεοφιλελεύθερων εχθρών της.


Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα έπρεπε οι ανήσυχοι διανοούμενοι του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν θέσει ήδη από το 2012, αν όχι νωρίτερα. Από τότε, άλλωστε, μπορούσε να αισθανθεί κανείς την ακινησία ενός χώρου που δόξαζε σε όλους τους τόνους την κίνηση και τα κινήματα. Από τότε ήταν φανερή η απροθυμία της ριζοσπαστικής Αριστεράς να μελετήσει τις ελληνικές πηγές της κρίσης. Δεν ήθελε να αναγνωρίσει την κρίση των θεσμών, το βάθος του κοινωνικού παρασιτισμού, τις εξουσιαστικές καταχρήσεις των συνδικαλισμών, την αντιδραστική φύση πολλών από τα κινήματα τύπου Κερατέας.


Τώρα, όμως, ο χρόνος του ΣYΡIZA φτάνει σε ένα θεσμικό και πολιτικό όριο. Γίνεται αδύνατη η συνέχιση του φαντασιακού διπολισμού ανάμεσα στην «πάλη των τάξεων» και στη διακυβέρνηση της χρεοκοπημένης χώρας. Είναι κωμικοτραγική η συνύπαρξη ανάμεσα στην αντιστασιακή φρασεολογία και στην αναμόρφωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών ή στις ιδιωτικοποιήσεις. Τα λόγια περί «Βάρκιζας» ή «Μπρεστ Λιτόφσκ» μοιάζουν με κυνικό αστείο και προσβολή.


Από τα παθήματα της αντιμνημονιακής Αριστεράς μπορεί ίσως να γεννηθεί κάτι καλύτερο, μια αίσθηση των ορίων μαζί με την ανάγκη για μελετημένες απαντήσεις στην κοινωνική κρίση. Ενδεχομένως οι αλλαγές στην ευρωπαϊκή ατμόσφαιρα να επιτρέψουν μια μελλοντική διόρθωση του νέου Μνημονίου. Αυτό, όμως, δεν θα έλθει ως καρπός της ριζοσπαστικής δημαγωγίας και των αυτοσχεδιασμών. Εάν γίνει, θα προκύψει από συνδυασμό ευαισθησίας και επαγγελματισμού, όχι από την κρίση ταυτότητας των μηχανισμών του ΣΥΡΙΖΑ.


Αυτή η κρίση ταυτότητας και ο πόλεμος των δικαιώσεων δεν αφορούν κανέναν εκτός του χώρου.


Αν διασωθεί η ιδέα μιας Αριστεράς που διεκδικεί να κυβερνήσει κι αν δεν γίνει η όλη ιστορία ανέκδοτο με τους Χαϊκάληδες και τους άλλους, το πρώτο της μέλημα πρέπει να είναι η κατάκτηση της μετριοπάθειας. Μια πορεία υπέρβασης των συνδρόμων καταδίωξης με επικέντρωση σε πραγματικές τομές χειραφέτησης και δικαιοσύνης. Χωρίς υπερβάσεις, κάθε «συνέχεια» του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καταδικασμένη στο φλύαρο παιχνίδι των κατηγοριών για το ποιος έφταιξε.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Delivery

Οπτική Γωνία / Οι αόρατοι ντελιβεράδες της Wolt και του efood:  Μια νέα «Μανωλάδα» έξω από την πόρτα σου

Πίσω από την ταχύτητα των παραδόσεων και την ευελιξία της gig economy ξεδιπλώνεται ένα αθέατο δίκτυο εκμετάλλευσης, μαύρης και υποδηλωμένης εργασίας: διανομείς που δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια, πίεση και απειλές. Τι ισχυρίζονται οι εργαζόμενοι διανομείς και τι απαντούν οι ψηφιακές πλατφόρμες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο «Φραπές» και το πολιτικό πρόβλημα

Βασιλική Σιούτη / Ο «Φραπές» και το πολιτικό πρόβλημα

Η εμφάνιση του «Φραπέ» στη Βουλή, η αλαζονεία και η έλλειψη φόβου απέναντι σε θεσμούς που θα έπρεπε να τον ελέγχουν αναδεικνύουν την ύπαρξη ενός άτυπου συστήματος ισχύος που θεωρεί ότι μπορεί να μη λογοδοτεί πουθενά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Κανένας στην Τουρκία δεν ονειρεύεται ελληνικό έδαφος»

Οπτική Γωνία / «Κανένας στην Τουρκία δεν ονειρεύεται ελληνικό έδαφος»

Ο έγκριτος διευθυντής της «Milliyet», Οζάι Σεντίρ, αποδομεί τα στερεότυπα που συντηρούν την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μιλά για την ευθύνη των ΜΜΕ και των πολιτικών και εξηγεί γιατί πιστεύει ότι οι δύο λαοί είναι έτοιμοι για ένα νέο μοντέλο κοινών συμφερόντων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δήμος Αθηναίων: Παραδίδει το Αναπαυτήριο Πικιώνη σε ιδιώτες

Ρεπορτάζ / Δήμος Αθηναίων: Παραδίδει το Αναπαυτήριο Πικιώνη σε ιδιώτες

Σε πλειοδοτική δημοπρασία αποφάσισε να βγάλει ο δήμος Αθηναίων το Αναπαυτήριο Πικιώνη, εγκρίνοντας μέσω του δημοτικού συμβουλίου την εκμίσθωσή του σε ιδιώτη. Μάλιστα, στο έγγραφο της ημερήσιας διάταξης με το οποίο εισήχθη το θέμα προς συζήτηση το Αναπαυτήριο εμφανίζεται με τον χαρακτηρισμό «τουριστικό περίπτερο».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Στέφανος Τσιτσιπάς: H ταχύτητα ήταν η αφορμή. Η πτώση είχε αρχίσει καιρό

Οπτική Γωνία / Στέφανος Τσιτσιπάς: H ταχύτητα ήταν η αφορμή, η πτώση είχε αρχίσει καιρό

Οι ατυχείς δηλώσεις, οι δημόσιες εκρήξεις και οι άστοχες τοποθετήσεις. Την ώρα που Αντετοκούνμπο, Μανόλο και Τεντόγλου δείχνουν το πρότυπο, ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας μοιάζει να παλεύει όχι με τους αντιπάλους του αλλά με το βάρος της ίδιας του της λάμψης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι ξημερώνει για την Ουκρανία; Η μάχη για ειρήνη χωρίς παραχωρήσεις

Οπτική Γωνία / Τι ξημερώνει για την Ουκρανία; Η μάχη για ειρήνη χωρίς παραχωρήσεις

Η εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στις αμερικανικές προτάσεις, την ασφάλεια της Ευρώπης και το μέλλον της Ουκρανίας. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σωτήρης Ντάλης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Αχιλλέας Μπέος «ανάγκη της κοινωνίας»;

Οπτική Γωνία / Ο Αχιλλέας Μπέος «ανάγκη της κοινωνίας»;

Ο Μπέος έχει τον λαό του. Όχι μόνο στον Βόλο. Είναι ο ίδιος κόσμος που γελάει με emoticon κάτω από τις «λουλούδες» και τα «πουστρόνια». Ο ίδιος λαός που βλέπει τον Μπέο ως μια λιγάκι άξεστη πλην ίσως αναγκαία απάντηση στον woke κίνδυνο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Οι λομπίστες του Κατάρ: Πώς το εμιράτο επεκτείνει διαρκώς την επιρροή του στη Δύση

Οπτική Γωνία / Οι λομπίστες του Κατάρ: Πώς το εμιράτο επεκτείνει διαρκώς την επιρροή του στη Δύση

Από το Qatargate και τους δεσμούς με το περιβάλλον Τραμπ μέχρι τις δωρεές σε αμερικανικά πανεπιστήμια, το sporstwashing και τις υποθέσεις στην Ελλάδα, το Κατάρ χτίζει ένα αόρατο δίκτυο επιρροής που εκτείνεται από την Ουάσιγκτον έως τις Βρυξέλλες.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Τεστ για ναρκωτικά στους οδηγούς: Πώς θα γίνονται; Ποιες ποινές προβλέπονται;

Οδήγηση / Τεστ για ναρκωτικά στους οδηγούς: Πώς θα γίνονται; Ποιες ποινές προβλέπονται;

Η αντιμετώπιση της επικίνδυνης οδήγησης στους ελληνικούς δρόμους θα ενισχυθεί με ελέγχους μέσω drugwipe test. Ποιες ναρκωτικές ουσίες θα ανιχνεύουν και πότε θα αρχίσουν να εφαρμόζονται οι έλεγχοι.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΠΕΞ Κρίση αξιοπιστίας στις Βρυξέλλες, μάχη συμφερόντων στην Αθήνα

Βασιλική Σιούτη / Κρίση αξιοπιστίας στις Βρυξέλλες, μάχη συμφερόντων στην Αθήνα

Σύννεφα πάνω από τις Βρυξέλλες: H σύλληψη της Φεντερίκα Μογκερίνι, το σκάνδαλο του Qatargate, οι γεωπολιτικές αναταράξεις σε Ε.Ε. και Ελλάδα αλλά και πώς ο Κάθετος Διάδρομος μπορεί να επηρεάσει το πολιτικό παιχνίδι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μήπως γέρνουμε πολύ ακροδεξιά;

Ακροβατώντας / Μήπως γέρνουμε πολύ ακροδεξιά;

Μια μεγάλη έρευνα αποτυπώνει αυτή την αρνητική πραγματικότητα. Tο 17,5% των ερωτηθέντων δείχνει προτίμηση «σε ορισμένες περιπτώσεις» στη δικτατορία, ενώ το 28,4% του γενικού πληθυσμού αναγνωρίζει «καλές πλευρές στη δικτατορία της 21ης Απριλίου του 1967»!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ

σχόλια

1 σχόλια