Ο κίνδυνος της αδράνειας

Ο κίνδυνος της αδράνειας Facebook Twitter
Ο αριστερισμός ξανατυπώνει αφίσες του 2011, προσθέτοντας απλώς και το κουρασμένο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα στο πορτρέτο των Mεγάλων Προδοτών. Οι γραφειοκρατίες που μετατρέπουν αυθαίρετα τον λαό του «όχι» σε «κομματική τους βάση» αμφισβητούν τη «συνθηκολόγηση», χωρίς να προσφέρουν κάτι άλλο από δραχμικό τυχοδιωκτισμό και μίσος για την Ευρώπη. Φωτο: Fragiskos Samsas / SOOC
1

Περνάμε το βαθύ καλοκαίρι αιχμάλωτοι σε ισορροπίες δίχως νόημα. Από το ένα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ ακούγονται θρήνοι, από το άλλο, το «αριστερό», προειδοποιήσεις και απειλές κατά των συμβιβασμένων. Η Αριστερά που θα έπρεπε να αφουγκράζεται την πραγματικότητα σπεύδει διαρκώς στον καθρέφτη να δει αν γέρασε, αν άλλαξε, αν παραμένει ακόμα γοητευτική.


Η αλήθεια είναι, όμως, ότι ο ριζοσπαστισμός της κρίσης δεν έχει να πει τίποτα πια. Ο αριστερισμός ξανατυπώνει αφίσες του 2011, προσθέτοντας απλώς και το κουρασμένο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα στο πορτρέτο των Mεγάλων Προδοτών. Οι γραφειοκρατίες που μετατρέπουν αυθαίρετα τον λαό του «όχι» σε «κομματική τους βάση» αμφισβητούν τη «συνθηκολόγηση», χωρίς να προσφέρουν κάτι άλλο από δραχμικό τυχοδιωκτισμό και μίσος για την Ευρώπη.

Μεγάλο ερώτημα είναι γιατί αυτή η Αριστερά, που είχε την ιστορική της ευκαιρία, καθηλώθηκε στο πεδίο της αγανάκτησης και της άρνησης. Γιατί έφτιαξε προγράμματα για συνθήκες ευημερίας και αναδιανομής, όταν εδώ και χρόνια αντιλαμβανόμαστε την κατάρρευση των δημόσιων εσόδων.


Τα εμπόδια στην τρέχουσα κοινοβουλευτική λειτουργία που δημιουργεί το εσωκομματικό ρήγμα προσθέτουν αδράνεια στην αδράνεια. Στο μεταξύ, έχουν αρχίσει οι απολογισμοί της πολιτικής ήττας για την πεντάμηνη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Περισσεύει, όμως, πάντα ο κομφορμισμός και η αποφυγή των ουσιαστικών ερωτημάτων για όλη την προηγούμενη περίοδο.


Μεγάλο ερώτημα είναι, ας πούμε, γιατί αυτή η Αριστερά, που είχε την ιστορική της ευκαιρία, καθηλώθηκε στο πεδίο της αγανάκτησης και της άρνησης. Γιατί έφτιαξε προγράμματα για συνθήκες ευημερίας και αναδιανομής, όταν εδώ και χρόνια αντιλαμβανόμαστε την κατάρρευση των δημόσιων εσόδων. Γιατί, τέλος, σε κάθε διαφωνία έβλεπε αμφισβήτηση της ηθικής της Αριστεράς ή πλεκτάνη των νεοφιλελεύθερων εχθρών της.


Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα έπρεπε οι ανήσυχοι διανοούμενοι του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν θέσει ήδη από το 2012, αν όχι νωρίτερα. Από τότε, άλλωστε, μπορούσε να αισθανθεί κανείς την ακινησία ενός χώρου που δόξαζε σε όλους τους τόνους την κίνηση και τα κινήματα. Από τότε ήταν φανερή η απροθυμία της ριζοσπαστικής Αριστεράς να μελετήσει τις ελληνικές πηγές της κρίσης. Δεν ήθελε να αναγνωρίσει την κρίση των θεσμών, το βάθος του κοινωνικού παρασιτισμού, τις εξουσιαστικές καταχρήσεις των συνδικαλισμών, την αντιδραστική φύση πολλών από τα κινήματα τύπου Κερατέας.


Τώρα, όμως, ο χρόνος του ΣYΡIZA φτάνει σε ένα θεσμικό και πολιτικό όριο. Γίνεται αδύνατη η συνέχιση του φαντασιακού διπολισμού ανάμεσα στην «πάλη των τάξεων» και στη διακυβέρνηση της χρεοκοπημένης χώρας. Είναι κωμικοτραγική η συνύπαρξη ανάμεσα στην αντιστασιακή φρασεολογία και στην αναμόρφωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών ή στις ιδιωτικοποιήσεις. Τα λόγια περί «Βάρκιζας» ή «Μπρεστ Λιτόφσκ» μοιάζουν με κυνικό αστείο και προσβολή.


Από τα παθήματα της αντιμνημονιακής Αριστεράς μπορεί ίσως να γεννηθεί κάτι καλύτερο, μια αίσθηση των ορίων μαζί με την ανάγκη για μελετημένες απαντήσεις στην κοινωνική κρίση. Ενδεχομένως οι αλλαγές στην ευρωπαϊκή ατμόσφαιρα να επιτρέψουν μια μελλοντική διόρθωση του νέου Μνημονίου. Αυτό, όμως, δεν θα έλθει ως καρπός της ριζοσπαστικής δημαγωγίας και των αυτοσχεδιασμών. Εάν γίνει, θα προκύψει από συνδυασμό ευαισθησίας και επαγγελματισμού, όχι από την κρίση ταυτότητας των μηχανισμών του ΣΥΡΙΖΑ.


Αυτή η κρίση ταυτότητας και ο πόλεμος των δικαιώσεων δεν αφορούν κανέναν εκτός του χώρου.


Αν διασωθεί η ιδέα μιας Αριστεράς που διεκδικεί να κυβερνήσει κι αν δεν γίνει η όλη ιστορία ανέκδοτο με τους Χαϊκάληδες και τους άλλους, το πρώτο της μέλημα πρέπει να είναι η κατάκτηση της μετριοπάθειας. Μια πορεία υπέρβασης των συνδρόμων καταδίωξης με επικέντρωση σε πραγματικές τομές χειραφέτησης και δικαιοσύνης. Χωρίς υπερβάσεις, κάθε «συνέχεια» του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καταδικασμένη στο φλύαρο παιχνίδι των κατηγοριών για το ποιος έφταιξε.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί ο δήμος Αθηναίων αδιαφορεί για την αρχαία κοίτη του Ιλισού; 

Ρεπορτάζ / Γιατί ο δήμος Αθηναίων αδιαφορεί για την αρχαία κοίτη του Ιλισού; 

Αντί να απομακρύνει το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο που έχει χτιστεί επάνω της, ο δήμαρχος το ανακαινίζει, παραβλέποντας αυτήν τη ζώνη τεράστιας ιστορικής, αρχαιολογικής και περιβαλλοντικής σημασίας. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Με αντιπολίτευση την ακρίβεια 

Οπτική Γωνία / Με αντιπολίτευση την ακρίβεια 

Ο πρωθυπουργός, με τα μέτρα που εξήγγειλε, έδωσε το καθαρό στίγμα της φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής του, αφήνοντας το πεδίο ανοιχτό για μια πιο αριστερή αντιπολίτευση, της οποίας οι προτάσεις αναμένονται.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Τι κομίζει ο Αλέξης Τσίπρας;

Οπτική Γωνία / Τι κομίζει ο Αλέξης Τσίπρας;

Προβάλλοντας πλέον έναν ήπιο «κριτικο-μνημονιακό» τόνο, ο Αλέξης Τσίπρας καταλήγει σε ένα πενιχρό σχήμα: τη διαμάχη μεταξύ της αναπτυξιακής Ελλάδας και της κλεπτοκρατίας, την αντίθεση έντιμης-παραγωγικής χώρας με μια μικρή μερίδα διεφθαρμένων και τις προσβάσεις τους στο κράτος.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Τι ακριβώς συμβαίνει με τα αυγά στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Τι ακριβώς συμβαίνει με τα αυγά στην Ελλάδα – να ανησυχούμε ή όχι;

Μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του ΕΚΠΑ καταγράφει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την παρουσία PFAS σε αυγά ελευθέρας βοσκής, αναδεικνύοντας το ζήτημα των «παντοτινών χημικών».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Απάντηση στη δυσαρέσκεια για την ανάπτυξη που δεν μοιράζεται

Πολιτική / Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Απάντηση στη δυσαρέσκεια για την ανάπτυξη που δεν μοιράζεται

Ο πρωθυπουργός με την ομιλία του στη ΔΕΘ θα προσπαθήσει να απαντήσει στους πολίτες που δεν έχουν δει ως τώρα την οικονομική ανάπτυξη που διαφημίζει η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας τα μέτρα που θα ανακοινώσει ως απτή απόδειξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Πεθαίνοντας ως δημοσιογράφος στη Γάζα

Ακροβατώντας / Πόσο αξίζει η ζωή ενός Παλαιστίνιου δημοσιογράφου στη Γάζα;

Σίγουρα όχι όσο ενός που προέρχεται από τη Δύση, τουλάχιστον για τον ισραηλινό στρατό. Γιατί ο δυτικός κόσμος σίγουρα θα αντιδρούσε με μεγαλύτερη ένταση αν οι δημοσιογράφοι που έχασαν τη ζωή τους είχαν άλλες εθνικότητες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Εξάρθρωση της «μαφίας της Κρήτης» σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ.

Ρεπορτάζ / Εξάρθρωση της «μαφίας της Κρήτης» σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ.

Διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, εκβιασμοί και αμφιλεγόμενες συναλλαγές ακινήτων/φιλέτων της μοναστηριακής περιουσίας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η δικογραφία που έφερε στη Δικαιοσύνη το κύκλωμα το οποίο δρούσε με επίκεντρο τα Χανιά.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η Ευρώπη από μια νέα οικονομική κρίση;

Οπτική Γωνία / Θ' αντέξει η Ευρώπη την επερχόμενη κρίση στη Γαλλία;

Η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε., αντιμετωπίζει πολιτική αστάθεια και το ενδεχόμενο οικονομικού εκτροχιασμού. Γιατί υπάρχει φόβος για ντόμινο στις αγορές; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο University of Liverpool Κώστας Μήλας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Κι ύστερα γίναμε ωραία φωτογραφία…» που τη ζωντάνεψε το AI / Ποιος θα ήθελε να δει τους νεκρούς του να «ζωντανεύουν»; / AI, η αθανασία σού πάει πολύ / Ο θάνατος στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης 

Οπτική Γωνία / Ποιος θα ήθελε να δει τους νεκρούς του να «ζωντανεύουν»;

Οι φωτογραφίες νεκρών αγαπημένων μας αποκτούν «ζωή» μέσω εφαρμογών AI. Πώς αλλάζει η Τεχνητή Νοημοσύνη τον τρόπο που βλέπουμε τον θάνατο σήμερα και ποια διλήμματα και φιλοσοφικά ερωτήματα θέτει;
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ

σχόλια

1 σχόλια