Ο Ολάντ ζήτησε την παραίτηση Βαρουφάκη;

Ο Ολάντ ζήτησε την παραίτηση Βαρουφάκη; Facebook Twitter
SOOC
2

Μιλώντας για τη χθεσινή ψήφο των Ελλήνων, την παραίτηση Βαρουφάκη και την ΕΚΤ, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο «Europe1», το οποίο σημειωτέον αφιερώνει το σημερινό του πρόγραμμα στην Ελλάδα λέγοντας και στα ελληνικά το όνομα του σταθμού «Ευρώπη Ενα».

«Η χθεσινή ψηφοφορία ήταν μια νόμιμη και δημοκρατική επιλογή» δήλωσε ο υπουργός. «Ο λαός εκφράσθηκε και θα πρέπει να σεβαστούμε αυτήν την ψήφο, συγχρόνως όμως είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουμε το νόημά της».

«Εάν το νόημα είναι η απόρριψη των δυσκολιών και των όσων έζησαν τα προηγούμενα χρόνια, μπορούμε να το καταλάβουμε.

Εάν το νόημα είναι η επανάκτηση της περηφάνιας από έναν λαό που αναζητεί την επιβεβαίωσή του, ενώ είχε μονίμως το αίσθημα ότι είναι υπό ρυμούλκηση, μπορούμε επίσης να το καταλάβουμε. 'Αλλωστε αυτή η χαμένη υπερηφάνεια που ξαναβρέθηκε, μπορεί να βοηθήσει στη συνέχεια για τις διαπραγματεύσεις, μέσα σε καλές συνθήκες».

«Όμως η ψήφος αυτή μόνη της, δεν λύνει τίποτα με αυτόματο τρόπο. Δεν είναι η απόρριψη μιας Συνθήκης, δεν είναι η απόρριψη ενός σχεδίου νόμου, είναι η απόρριψη μιας συμπεριφοράς. Από αυτό το σημείο και πέρα, ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση να κάνει τις προτάσεις της» τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτημα για την παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη, ο Μισέλ Σαπέν δήλωσε: «Ο πρωθυπουργός αποφάσισε ότι ένας άλλος άνδρας ή μια άλλη γυναίκα, θα είναι ο συνομιλητής των άλλων υπουργών Οικονομικών. Είναι η επιλογή του. Τον Βαρουφάκη τον γνωρίζω καλά, τον συνάντησα από την πρώτη μέρα, είναι ένα γνήσιο άτομο, γεμάτο πάθος και πίστη (...) χρησιμοποίησε όμως λέξεις όπως «τρομοκράτες» που ήταν κάτι που ήχησε άσχημα κυρίως στη Γαλλία, όταν ξέρουμε πως εμείς έχουμε πληγεί από τους τρομοκράτες» είπε ο υπουργός.

Στο ερώτημα του δημοσιογράφου εάν «δεν είναι σύμπτωση» το ότι πριν από την παραίτηση προηγήθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία του Α. Τσίπρα με τον Φρανσουά Ολάντ, ο Μισέλ Σαπέν απέφυγε να απαντήσει και αναφέρθηκε στις πολλαπλές επικοινωνίες που είχε χθες ο Γάλλος πρόεδρος με την Α. Μέρκελ, τον Ζ.Κ. Γιούνκερ και άλλους, για να καταλήξει λέγοντας: «Η Γαλλία έχει σεβασμό προς τη δημοκρατία που εκφράζεται στην Ελλάδα. Ο σεβασμός που έχουμε σημαίνει ότι δεν έχουμε να υποδείξουμε στον άλλον το πως θα πρέπει να συμπεριφερθεί».

Σε άλλο ερώτημα για το εάν η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίζει αυξάνοντας μάλιστα την τροφοδοσία σε ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, ο Μισέλ Σαπέν απάντησε: « Η ΕΚΤ θα κάνει αυτό που χρειάζεται, με πλήρη ανεξαρτησία. Έχουμε σήμερα ένα επίπεδο ρευστότητας που δεν μπορεί να μειωθεί».

Για το εάν οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να ξανανοίξουν σύντομα, ο Γάλλος υπουργός τόνισε ότι «αυτό είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν είναι οι άλλες χώρες που επέβαλαν στην Ελλάδα να κλείσει τις τράπεζές της, είναι η Ελλάδα που το αποφάσισε, με διάταγμα υπογεγραμμένο από τον πρωθυπουργό, σε αυτόν επομένως ανήκει η απόφαση, όμως οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλες δυσκολίες».

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Δείτε LIVE όλες τις εξελίξεις, τις ειδήσεις και τις φωτογραφίες από τη σημερινή μέρα ΕΔΩ

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πλεύρης υπογράφει εγκύκλιο και καταργεί τον όρο «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με το «παράνομη»

Πολιτική / Ο Πλεύρης υπογράφει εγκύκλιο και καταργεί τον όρο «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με το «παράνομη»

Η εγκύκλιος δίνει κατεύθυνση για την εφαρμογή του άρθρου, που προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών για όσους παραμένουν παράνομα στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Ντέμης Χασάμπης σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης»

Πολιτική / Ντέμης Χασάμπης σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης»

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Google DeepMind, Ντέμη Χασάμπη, και στελέχη της Google στο Μέγαρο Μαξίμου
LIFO NEWSROOM
Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπέργκαμ: Μήνυμα «συνεργασίας» για το αμερικανικό LNG

Πολιτική / Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπέργκαμ: Μήνυμα «συνεργασίας» για το αμερικανικό LNG

Ενίσχυση ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στην ενέργεια – Στο τραπέζι LNG, διασυνδέσεις (Great Sea Interconnector, GREGY), ρόλος της ελληνικής ναυτιλίας και ο άξονας Αλεξανδρούπολη–Οδησσός.
LIFO NEWSROOM
Κασσελάκης για Τσίπρα: «Όλο αυτό το πράγμα είναι μια γελοιότητα»

Πολιτική / Κασσελάκης για Τσίπρα: «Όλο αυτό το πράγμα είναι μια γελοιότητα»

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας σχολίασε την πρόσφατη ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντάς την «χωρίς δυναμική» και ξεκαθάρισε πως δεν θα συνεργαστεί μαζί του, στην περίπτωση δημιουργίας νέου κόμματος
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Θα εξαντλήσουμε την τετραετία» – Όσα είπε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία και εξωτερική πολιτική

Πολιτική / Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Θα εξαντλήσουμε την τετραετία» – Όσα είπε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία και εξωτερική πολιτική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027, απάντησε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία, ελληνοτουρκικά και Παλαιστίνη, ενώ έστειλε μηνύματα για ακρίβεια, στεγαστικό και τη λειτουργία του κράτους
LIFO NEWSROOM
ΔΕΘ: οι 4 μεταρρυθμίσεις σε παιδεία, υγεία ενέργεια, χωροταξία

Πολιτική / ΔΕΘ: Οι 4 μεταρρυθμίσεις σε παιδεία, υγεία ενέργεια, χωροταξία

Παιδεία, υγεία, ενέργεια και χωροταξία είναι οι τέσσερις μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, οι οποίες ξεπερνούν «τους κυβερνητικούς κύκλους», όπως είπε και απαιτούν ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις.
LIFO NEWSROOM