Τα βιβλία μαγειρικής που αγαπώ

Τα βιβλία μαγειρικής που αγαπώ Facebook Twitter
2
Τα βιβλία μαγειρικής που αγαπώ Facebook Twitter
Από εδώ έχουν δοκιμαστεί συνταγές για κέικ, μους με συκωτάκια πουλιών, εντσιλάντας, μπεφ μπουργκινιόν, μπισκότα και άλλα πολλά...

Όλα τα βιβλία της Εύης Βουτσινά. Δεν ήξερα πάντα πόσο σημαντική ήταν. Έπεσε στα χέρια μου ένας τόμος από την Ελληνική Κουζίνα πριν από καμιά δεκαριά χρόνια. Δεν είχα επίγνωση. Σε αυτά ανέτρεχα όχι μόνο για να βρω μια συνταγή για να μαγειρέψω αλλά και για να διαβάσω με τρόπο εγκυκλοπαιδικό τα δωρικά της κείμενα. Οι συνταγές, στεγνές στη διατύπωσή τους. Πίσω από κάθε λέξη, ένας τόνος γνώσης κρυμμένος. Με τα βιβλία αυτά ταξίδεψα σε όλη την Ελλάδα νοερά. Δοκίμασα και συνταγές, ζήτησα χόρτα και άλλα υλικά που δεν ήξερα με το σωστό τους όνομα από μπακάληδες και μανάβηδες. Χρόνια πολλά μετά, λίγο πριν μας αφήσει, είχα την τιμή να με πάρει μαζί του ο M. Hulot όταν της έκανε συνέντευξη, και να κάτσω για μια ώρα ν' ακούσω τις ιστορίες της ανάμεσα σε πολλά βιβλία, χαρτιά, βαζάκια με μαρμελάδες και κρεμμύδια τουρσί. Η Εύη Βουτσινά ήταν μια σπουδαία μαγείρισσα, μια σπουδαία συγγραφέας και ιστορικός του φαγητού. Ελπίζω στο μέλλον να της δώσουμε τη δέουσα προσοχή.

Αν είσαι σκράπας στη μαγειρική, οι συνταγές της Βέφας θα είναι για σένα ο μπούσουλας. Όλα αυτά τα φολκλόρ που γράφονται τόσα χρόνια, ότι είναι κιτς και ότι χρησιμοποιεί κέτσαπ στα γεμιστά κ.λπ. είναι ανοησίες.

H Ελληνική Κουζίνα της Βέφας Αλεξιάδου. Το λέω πάντα και θα το πω και τώρα. Αν είσαι σκράπας στη μαγειρική, οι συνταγές της Βέφας θα είναι για σένα ο μπούσουλας. Όλα αυτά τα φολκλόρ που γράφονται τόσα χρόνια, ότι είναι κιτς και ότι χρησιμοποιεί κέτσαπ στα γεμιστά κ.λπ. είναι ανοησίες. Η Βέφα είναι εκεί για δεκαετίες, έχει κάνει μια τρομερή καταγραφή κι έχει γράψει βιβλία για νοικοκυρές κυρίως και όχι για χίπστερ μαγείρους, ούτε και για βαθείς γνώστες του αντικειμένου. Οι συνταγές της είναι ακριβέστατες, νόστιμες και (ξαναλέω) ένας υπέροχος μπούσουλας. Χτίζεις πάνω τους αφού τις δοκιμάσεις και φτάνεις στο επίπεδο που θες. Α, και για το θέμα με το κέτσαπ, να πω πως προχθές διάβαζα το βιβλίο ενός μεγάλου σεφ που έβαζε κι αυτός κέτσαπ σε ένα φαγητό! Τι να πεις; Κι αυτός κιτς;

Τα Χόρτα της Μυρσίνης Λαμπράκη. Από τις εκδόσεις Τροχαλία, εξαντλημένο νομίζω και δεν έχω ιδέα αν έχει ξαναβγεί στο εμπόριο. Το αντίτυπό μου το φυλάω ως κόρη οφθαλμού. Η Μυρσίνη κάνει καλή δουλειά γενικώς. Τα Χόρτα της, όμως, ήταν από τις πρώτες καταγραφές ενός υλικού της ελληνικής κουζίνας. Το ξεφυλλίζω και σκέφτομαι πως με άλλο κασέ και αισθητική αυτό το βιβλίο θα ήταν Νο. 1 σήμερα. Με αυτό το βιβλίο έμαθα να αγαπώ την ελληνική γη και να σκέφτομαι πέρα από τα συνηθισμένα πράσινα, που τα βαριέται κι ο Θεός.

Όλα τα βιβλία του River Café. Δεν είναι πως με αυτά έμαθα την ιταλική κουζίνα. Χαζός και αμαθής που ήμουν στο βροχερό Λονδίνο προ εικοσαετίας, αυτά τα βιβλία, αυτές οι θαυματουργές και περιπετειώδεις γυναίκες ιδιοκτήτες του περίφημου εστιατορίου, μού έστρεψαν το βλέμμα από τη λονδρέζικη σύγχυση και το κιτς της ανατολικής Μεσογείου που με κατέβαλλαν προς το φως και την απλότητα της ιταλικής κουζίνας – οι πρώτες που μου έμαθαν πως τα καλά υλικά θέλουν λίγη προσπάθεια. Ανατρέχω σε αυτά για συνταγές, για ιδέες, για ισορροπία, για να ξαναθυμηθώ τι σημαίνει καλό φαγητό, σπουδαία τραπέζια, λίγα, μα πάρα πάρα πάρα πολύ καλά φαγητά.

To βιβλίο του Robuchon. Εντάξει! Για όποιον αγαπά τη μαγειρική, η γαλλική κουζίνα είναι σχεδόν υποχρεωτική. Ακόμα κι αν δεν τη συμπαθείς, λίγο θα την ψάξεις, να προσπαθήσεις να καταλάβεις τι γίνεται εκεί πέρα, πού κρύβεται η μαγεία. Ο Joël Robuchon έκανε ένα βιβλίο με τα βασικά της γαλλικής κουζίνας. Καταγεγραμμένα στην εντέλεια, ανανεωμένα, χωρίς χαζούς νεωτερισμούς. Υπέροχο. Η συνταγή μου για κρεμ καραμελέ είναι από εδώ, όπως και οι τερίνες, το στήθος πάπιας και άλλα πολλά και ωραία. Δεν έχει εικόνες φαγητών, αλλά είναι σαν να έχει, τόσο καλοφτιαγμένο.

The joy of cooking. Δικαίως η βίβλος των home cooks όλου του κόσμου. Συνταγές για γιουβαρλάκια δεν έχει, αλλά, πίστεψέ με, έχει τα πάντα. Μιλάμε για πάνω από 5.000 συνταγές οι οποίες πετυχαίνουν πάντα και σε ξελασπώνουν. Πέρα από αυτό, οι συνταγές του είναι διατυπωμένες με ένα άλλο σύστημα, σύμφωνα με το οποίο οι οδηγίες συνδέονται με τη δοσολογία, κατορθώνοντας έτσι να περιγράψει όλη μαζί τη διαδικασία. Μπορεί να χρειάζεται λίγη εξάσκηση αυτός ο τρόπος, αλλά μόλις τον καταλάβεις, δεν υπάρχει κάτι καλύτερο. Από εδώ έχουν δοκιμαστεί συνταγές για κέικ, μους με συκωτάκια πουλιών, εντσιλάντας, μπεφ μπουργκινιόν, μπισκότα και άλλα πολλά. Τέτοια είναι η χρήση που κάνω σε αυτό το βιβλίο, που οι σελίδες έχουν τσαλακωθεί από τους υδρατμούς και οι πιτσιλιές σάλτσας ορίζουν τις φορές που μας έχει σώσει αυτός ο τόμος.

Δεν είναι μόνο αυτά, φυσικά. Ανατρέχω συχνά στο βιβλίο της Martha Stewart Βaking Handbook για να θυμηθώ βασικές συνταγές. Εδώ τα βασικά ισχύουν και δεν πέφτεις έξω. Έξοχη ζύμη για τάρτες αλλά και συνταγή για lemon curd. Όλα τα κέικ τα φτιάχνουμε από δω. Κοιτάω με μεγάλο θαυμασμό τα βιβλία του Yotam Οttolenghi. Η Ιερουσαλήμ του αλλά και το Plenty και Plenty More είναι θαύματα και για όσους θέλουν να μειώσουν το κρέας και να νοστιμίσουν τα λαχανικά τους. Ναι, Nigel Slater, αν και έχει ατονήσει μέσα μου ο τρόπος του, ναι στο βιβλίο του French Laundry και μόνο για τη μαγεία, αλλά και στο βιβλίο του για το Buchon, το μπιστρό του. Ναι σε όλα τα μαμαδίστικα μικρά βιβλία από ανεξάρτητες μικρές εκδοτικές μονάδες. Αποστάγματα σοφίας ετών με πολλή-πολλή αγάπη. Και πολλά ακόμα. Αν και, τελικά, όσα και να πάρει κανείς, με ένα-δυο θα μαγειρεύει και με ό,τι αγάπησε στη ζωή του.


Σας φιλώ

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
Πω πω!έχεις απόλυτο δίκιο για το βιβλίο της κυρίας Βέφας. Κορόϊδεψα τη μαμά μου όταν μου το πήρε δώρο αλλά τελικά μ'αυτό το βιβλίο έμαθα να μαγειρεύω τα κλασικά ελληνικά φαγητά και πάντα μου πετυχαίνουν.