Αγροτικά προϊόντα το 41,5% των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία

Αγροτικά προϊόντα το 41,5% των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία Facebook Twitter
9

Σε «ανοιχτή γραμμή» με τη Μόσχα, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία βρίσκεται το κυβερνητικό επιτελείο της Αθήνας μετά τις σημερινές ανακοινώσεις από το Κρεμλίνο.

Υπολογίζεται πως τα αγροτικά προϊόντα που από σήμερα είναι στη "μαύρη λίστα" των Ρώσων, καλύπτουν το 41,5% των ελληνικών εξαγωγών ενώ η συνολική αξία των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας στη Ρωσία φτάνει τα 406 εκατ. ευρώ.

 

Η Ρωσία και η Ουκρανία απορροφούν το 18% των συνολικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών, το 50% των εξαγωγών φράουλας και σχεδόν το 25% των εξαγωγών ροδάκινου το οποίο αυτή τη χρονική περίοδο είναι το βασικό εξαγωγικό φρούτο.

 

Ο Πανελλήνια Σύνδεσμος Εξαγωγέων υπογραμμίζει το μέγεθος της ζημιάς αναφέροντας τα κυριότερα προϊόντα του αγροτικού τομέα που απορροφά η ρωσική αγορά. Πρώτα ανάμεσά τους είναι τα νωπά ακτινίδια, με την αξία των εξαγωγών τους να φτάνει τα 25,7 εκατ. ευρώ και ακολουθούν τα νωπά ροδάκινα με αξία 24,5 εκατ. ευρώ. Μεγάλα είναι και τα ποσά από τις νωπές φράουλες που υπολογίζεται πως φτάνουν τα 23,5 εκατ. ευρώ ενώ μερικά ακόμη βασικά προϊόντα που οι Έλληνες παραγωγοί εξάγουν είναι τα βερίκοκα, τα κεράσια και το ελαιόλαδο.

Ήδη στην Ημαθία και την Πέλλα χιλιάδες τόνοι ροδάκινων βρέθηκαν στοιβαγμένοι στα ψυγεία μιας και κανένας εισαγωγέας ή εξαγωγέας δεν φορτώνει έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο. Αυτό αναμένεται να γίνει εντός των επόμενων 24 ωρών οπότε και θα δοθεί η ακριβής λίστα από το Κρεμλίνο. 

9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στάσσης από Νταβός: Πώς η ΔΕΗ εξελίσσεται σε Powertech Όμιλο

Οικονομία / Στάσσης από Νταβός: Πώς η ΔΕΗ εξελίσσεται σε Powertech Όμιλο

Όσα είπε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΔΕΗ στο «World Economic Forum Annual Meeting 2026» στο Davos της Ελβετίας, σε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση της πρωτοβουλίας «Από τον άνθρακα στην καθαρή ενέργεια»
THE LIFO TEAM