Ποιος δικάζει τους δικαστές;

Ποιος δικάζει τους δικαστές; Facebook Twitter
1

1.

Χρήστο καλησπέρα. Σύμφωνα με ποιο νόμο δίνεται στον Δήμο Αθηναίων το δικαίωμα να καθορίζει ζώνες για πάρκινγκ σε μόνιμους κατοίκους; Πως γίνεται να διαχωρίζεις τους δημότες μιας πόλης και να μην επιτρέπεις σε Πατησιώτες (σαν και μένα) να παρκάρουν σε γειτονιές της πόλης τους (π.χ. στο Κολωνάκι). Με ποια κριτήρια, ποιες μελέτες αποφασίστηκαν και χορηγήθηκαν οι "μπλε λωρίδες" στα συγκεκριμένα σημεία της πόλης. Δηλαδή πως γίνεται να συναντούμε παρόμοιες ζώνες στις "καλές" περιοχές της πόλης και όχι σε άλλες (π.χ. Κυψέλη) στις οποίες και συγκέντρωση πληθυσμού υπάρχει και πολλά εμπορικά καταστήματα, καφέ, μπαρ κτλ (π.χ. Φωκίωνος Νέγρη).

Δημήτρης

Αγαπητέ Δημήτρη,

Το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης του Δήμου Αθηναίων (που αφορά μόνιμους κατοίκους και, σε μικρότερο βαθμό, άτομα με αναπηρία) εφαρμόζεται μέχρι στιγμής στο ιστορικό κέντρο, στο Κολωνάκι, στα Εξάρχεια, στην Πλάκα, στου Ψυρρή, στην περιοχή Μεγάρου Μουσικής, στην περιοχή Γηπέδου Παναθηναϊκού, στο Γουδή, στα Ιλίσια, στο Θησείου και στην πλατεία 1ου Νεκροταφείου. Αργότερα προβλέπεται να επεκταθεί και στις υπόλοιπες περιοχές της Αθήνας. Θα έρθει και στα Πατήσια όπου θα παρκάρεις εσύ ως Πατησιώτης και δεν θα μπορούν να παρκάρουν οι Κολωνακιώτες.

Το σύστημα περιλαμβάνει 2.538 θέσεις για τους μόνιμους κατοίκους (μπλε λωρίδες), 1.956 θέσεις για τους επισκέπτες (λευκές λωρίδες) οι οποίες είναι επί πληρωμή (αλλά δωρεάν για τα οχήματα με αναπηρικό σήμα) και 1.000 θέσεις για ειδικές χρήσεις και επαγγελματικές ανάγκες (κίτρινες λωρίδες) οι οποίες αφορούν κυρίως στάση και στάθμευση επαγγελματικών οχημάτων.

Σχετικά με το νομικό καθεστώς: Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (σε συνδυασμό με τις διατάξεις του νόμου 3852/2010 – Πρόγραμμα «Καλλικράτης») προβλέπει ότι τα μέτρα που αφορούν στη ρύθμιση της κυκλοφορίας, στον καθορισμό των μονόδρομων, ποδηλατοδρόμων και κατευθύνσεων της κυκλοφορίας, στην προτεραιότητα οδών, στην αλλαγή της διατομής του οδοστρώματος ή της οδού, στον προσδιορισμό και τη λειτουργία των χώρων στάθμευσης οχημάτων σε κοινόχρηστους χώρους και γενικά στον καθορισμό χώρων στάθμευσης και στην επιβολή περιορισμών ή απαγορεύσεων κυκλοφορίας ή στάθμευσης, λαμβάνονται με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου με βάση μελέτες, που έχουν εκπονηθεί από τις αρμόδιες Τεχνικές Υπηρεσίες. Με τις ίδιες αποφάσεις μπορούν να καθορίζονται, σε κατοικημένες περιοχές, πεζόδρομοι ή περιοχές μόνο για την κυκλοφορία πεζών ή ατόμων με ειδικές ανάγκες ή περιοχές ήπιας κυκλοφορίας. Οπου από τις αποφάσεις αυτές επηρεάζονται οι υπηρεσίες. Ειδικά οι λεωφοριολωρίδες στην περιοχή αρμοδιότητας του ΟΑΣΑ (το λεκανοπέδιο) καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Σχετικά με τις μελέτες: εξ όσων γνωρίζω έχουν γίνει πολλές συγκοινωνιακές και περιβαλλοντικές μελέτες για τα θέμα από εποχής Αβραμόπουλου (που ξεκίνησε το μέτρο) μέχρι σήμερα. Η τελευταία νομίζω έγινε φέτος το Καλοκαίρι και είχε θέμα «ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ».

_____________

2.

Καλή σας μέρα!
Μπορείτε σας παρακαλώ να μου πείτε αν ένας δικηγόρος μπορεί να επικυρώσει γνήσιο αντίγραφο σε γλώσσα που δε γνωρίζει?
Να βγάλω π.χ. φωτοτυπία μπροστά στο δικηγόρο, ένα έγγραφο στα αραβικά κι εκείνος να επικυρώσει τη φωτοτυπία ως γνήσιο αντίγραφο κι ας μην ξέρει τι λέει?
Ευχαριστώ πολύ

Αλίκη

Αγαπητή Αλίκη,

Με βάση τον νέο Κώδικα Δικηγόρων, που ισχύει από τις 27-9-2013, η μετάφραση εγγράφωv από δικηγόρο έχει πλήρη ισχύ μόνο εφόσοv συvοδεύεται από επικυρωμέvο αvτίγραφo του εγγράφου που μεταφράστηκε και μόνο εφόσον ο δικηγόρος βεβαιώvει ότι έχει επαρκή yvώση της γλώσσας από και προς τηv οποία μετέφρασε.

_____________

3.

Αγαπητέ Chris,
Ποιος δικάζεις τους δικαστές; Πως μπορείς να κινηθείς εναντίον κάποιου/κάποιας από τους/τις "εντιμότατους/τες"; Αυτό το "ο δικαστής δίνει λόγο μόνο στη συνείδησή του και στον Θεό" γίνεται challenged ή όχι; Π.χ., πως έφτασε η Μπουρμπούλια να ξεσκεπαστεί και να καταδικαστεί; Το έκαναν οι ίδιοι οι δικαστές για να ξεπλύνουν λίγο το όνομά τους και τον θεσμό τους ή γιατί απλά γιατί το θέμα είχε πάρει μεγάλη δημοσιότητα;

Γιώργος

Αγαπητέ Γιώργο,

Το Σύνταγμα προβλέπει στο άρθρο 99 τις λεγόμενες «αγωγές κακοδικίας» κατά δικαστικών λειτουργών οι οποίες εκδικάζονται από το Ειδικό Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας. Το ειδικό αυτό δικαστήριο συγκροτείται από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας (ή τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου), ως Πρόεδρό του, και ως μέλη τους εξής: ένα σύμβουλο της Επικρατείας, έναν αρεοπαγίτη, ένα σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δύο τακτικούς καθηγητές νομικών μαθημάτων των νομικών σχολών των πανεπιστημίων της χώρας και δύο δικηγόρους, μέλη του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου των δικηγόρων. Τα μέλη του δικαστηρίου ορίζονται με κλήρωση.

Σύμφωνα με σχετικό ειδικό νόμο που ισχύει στη χώρα μας από το 1977, το δικαστήριο αυτό έχει αποκλειστική αρμοδιότητα να εκδικάζει τυχόν αξιώσεις εναντίον δικαστικών λειτουργών που απορρέουν από πράξεις σχετικές με την άσκηση της δικαστικής εξουσίας. Για τις πράξεις αυτές οι δικαστές ευθύνονται μόνο ένα έδρασαν από δόλο, βαρεία αμέλεια ή αρνησιδικία.

Πέρα από το ανωτέρω ειδικό καθεστώς ευθύνης, οι δικαστές έχουν κατά τα λοιπά τις ίδιες αστικές και ποινικές ευθύνες όπως όλοι μας (ως συνέπεια της συνταγματικής πρόβλεψης ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου). Αν ένας δικαστής σε βρίσει μπορείς να του κάνεις έγκληση ή/και αγωγή. Αν σε κλέψει, το ίδιο. Μόνο για όσα κάνει σχετικά με τη δικαστική λειτουργία (έκδοση απόφασης, έκδοση διαταγής, απόρριψη αιτήματος κλπ.) ισχύει η ειδική ευθύνη της «κακοδικίας» που σημαίνει ότι ευθύνεται ο δικαστής μόνο εάν από δόλο ή βαριά αμέλεια σου προκάλεσε ζημία. Αν δεν προκύπτει δόλος αλλά απλώς ο δικαστής έκρινε κατά τη συνείδησή του. Η αναφορά στο «Θεό» δεν ισχύει για τους δικαστές αφού το άρθρο 340 ΚΠολΔ λέει ότι οι δικαστές κρίνουν κατά συνείδηση. Αντίθετα οι ένορκοι στα Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια μπορούν είτε να ορκιστούν ότι θα κρίνουν έχοντας στο νου τους «το Θεό, τη δικαιοσύνη και την αλήθεια» είτε (αν επιλέγουν τον πολιτικό όρκο) απλώς «την δικαιοσύνη και την αλήθεια» (χωρίς θεό).

Στην γνωστή υπόθεση του «παραδικαστικού κυκλώματος» οι δικαστές καταδικάστηκαν για παθητική δωροδοκία και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα («ξέπλυμα» χρήματος). Θέλω να πιστεύω ότι καταδικάστηκαν επειδή απεδείχθη η ενοχή τους και για κανέναν άλλο λόγο. Πάντως σε γενικές γραμμές να ξέρεις ότι το φαινόμενο της διαφθοράς είναι λιγότερο εκτεταμένο στη δικαιοσύνη απ’ ότι σε άλλους θεσμούς. Οι συντριπτικοί πλειοψηφία των Ελλήνων δικαστών είναι τίμιοι άνθρωποι. Κάποιοι με κολλήματα, κάποιοι πολύ συντηρητικοί, κάποιοι έως και εθνοβλαμμένοι ή ρατσιστές αλλά πάντως τίμιοι. Το πρόβλημα απονομής της δικαιοσύνης στην Ελλάδα, στο βαθμό που έχει να κάνει με το έμψυχο δυναμικό, δεν είναι ότι «οι δικαστές τα παίρνουν». Άλλα είναι τα προβλήματα.

_____________

4.

Καλησπέρα!
Θα ήθελα να ρωτήσω ποιά η διαδικασία αλλαγής του τόπου που ψηφίζω.
Ποιές οι προυποθέσεις και ο χρόνος που μπορεί να γίνει.
Ευχαριστώ πολύ!?

Χρήστος

 

Αγαπητέ συνονόματε,

Για να αλλάξει ο τόπος που ψηφίζεις πρέπει να κάνεις μεταδημότευση (το πού ασκούμε το εκλογικό μας δικαίωμα εξαρτάται από το Δήμο στον οποίο είμαστε εγγεγραμμένοι). Για τη μεταδημότευση, πρέπει να υποβάλλεις σχετική αίτηση στο Δήμο μαζί με ορισμένα δικαιολογητικά (πιστοποιητικό γέννησης, φωτοτυπία ταυτότητας κλπ). και ορισμένα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι διαμένεις μόνιμα για τουλάχιστον 2 χρόνια στο Δήμο όπου θέλεις να εγγραφείς (υπεύθυνη δήλωση, λογαριασμοί ΔΕΗ ή ΟΤΕ, εκκαθαριστικά εφορίας κλπ). Αν είσαι παντρεμένος πρέπει να κάνει αίτηση μαζί σου και η σύζυγος και εάν έχεις ενήλικα άγαμα παιδιά πρέπει και αυτά να κάνουν αίτηση να μεταδημοτεύσουν μαζί σου (τα ανήλικα, αν υπάρχουν, ακολουθούν τους γονείς).

_____________

Ρωτήστε κι εσείς τον Χρήστο Γραμματίδη στο City Legal, για τα νομικά ζητήματα που σας απασχολούν, συμπληρώνοντας την φόρμα δεξιά (αν δεν τη βλέπετε κάντε κλικ εδώ).

Παρακαλούμε, μία ερώτηση κάθε φορά.

1

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Σχετικά με τη μεταδημότευση ισχύουν τα εξής: 1) Μεταδημότευση λόγω διετούς κατοικίας, 2) Μεταδημότευση όταν ο ένας από τους δυο συζύγους είναι ήδη δημότης και 3) Μεταδημότευση στο δήμο της αρχικής μας δημοτικότητας.1) Αν θέλεις να μεταδημοτεύσεις στο Δήμο που κατοικείς, αρκεί να προσκομίσεις το δελτίο ταυτότητας σου, εκκαθαριστικό εφορίας 2011 και 2012 κι έναν πρόσφατο λογαρισμό ΔΕΚΟ όπου η διεύθυνση κατοικίας θα είναι στο Δήμο που επιθυμείς να μεταδημοτεύσεις. Δεν είναι υποχρεωτικό να μεταδημοτεύσει και η σύζυγός σου μαζί, αν δε θέλει. Αν θέλει, ωστόσο, να μεταδημοτεύσει κι εκείνη, θα πρέπει να προσέλθει να υπογράψει χωριστά αίτηση. Σχετικά με τα τέκνα: α) αν είναι ανήλικα ακολουθούν τη δημοτικότητα του πατέρα, εκτός αν οι γονείς επιθυμούν διαφορετικά και το δηλώνουν με Υ/Δ στον τόπο που θα κατατεθεί η αίτηση μεταδημότευσης, β) αν είναι ενήλικα θα πρέπει να προσκομίσουν ταυτότητα και αποδεικτικά κατοικίας, όπως κι εσύ στην περίπτωση 1.2) Αν η σύζυγός σου είναι ήδη δημότης στο Δήμο που θέλεις να μεταδημοτεύσεις, δε χρειάζεται να προσκομίσεις τίποτα περισσότερο από την ταυτότητα σου.3) Αν ο Δήμος στον οποίο επιθυμείς να μεταδημοτεύσεις είναι ο ίδιος Δήμος με αυτόν που εγγράφηκες, όταν γεννήθηκες εσύ ή κάποιος από τους γονείς σου (αρχική δημοτικότητα), τότε και πάλι αρκεί να προσκομίσεις την ταυτότητα σου. Επιπρόσθετα, θα υπογράψεις μια Υ/Δ, ότι κάνεις χρήση του δικαίωματος της αρχικής δημοτικότητας για μια και μοναδική φορά.Όλες οι διαδικασίες μπορούν να γίνουν είτε στο Δημοτολόγιο του Δήμου, που επιθυμείς να μεταδημοτεύσεις, είτε στο ΚΕΠ της αρεσκείας σου.