Κάποιος που να’ ναι λογικός;

Κάποιος που να’ ναι λογικός; Facebook Twitter
4

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Κάποιος που να’ ναι λογικός; Facebook Twitter

Στην κοινωνία των γνωστικών, λίγοι είναι αυτοί που δεν τρελάθηκαν, δηλώνει επίσημα η Ψυχιατρική επιστήμη, που συνδυάζει τις διαγνώσεις της με διαρκώς καινούργια σύνδρομα, νευρώσεις και διαταραχές, και συμπληρώνει έτσι επιτυχώς τις λίστες πελατών στα ακριβοπληρωμένα συνταγολόγια.

Σύμφωνα με τις περυσινές συγκεντρωτικές αξιολογήσεις, περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς ενήλικες φέρουν κάποια ψυχιατρική νόσο ή διαταραχή, ενώ τα φετινά ανανεωμένα διαγνωστικά κριτήρια, χαρακτηρίζουν θρίαμβο του σύγχρονου ανθρώπου το να καταφέρει να βγει από την εφηβεία.... ψυχιατρικά «καθαρός».

«Υπάρχει κανείς λογικός εδώ μέσα;», ήταν η έναρξη του πρωτοποριακού σεμιναρίου για την επικοινωνία της Ψυχικής Υγείας που διεξήχθη σε υψηλά επίπεδα ιατρικής δημοσιογραφίας στην Ουάσιγκτον από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ σε επιστημονικούς συντάκτες Ιατρικών Περιοδικών και Επιθεωρήσεων. Έτσι απευθύνθηκε λοιπόν, μπαίνοντας στην αίθουσα με ακροατήριο 50, τουλάχιστον, ειδικά κατηρτισμένων δημοσιογράφων, γιατρών και της Ψυχικής Υγείας, ο διάσημος καθηγητής Allen Frances, για να εξηγήσει αμέσως μετά ότι η Ψυχιατρική διανύει στις μέρες μας έναν οξύτατο «διαγνωστικό πληθωρισμό»!

Ο Allen Frances έχει τεθεί επικεφαλής της Επιτροπής που εξέδωσε το Εγχειρίδιο Διαγνωστικής και Στατιστικών των Ψυχικών Διαταραχών ( που αφορά όλους του ψυχιάτρους του δυτικού κόσμου) και συντονιστής της φετινής ανανεωμένης του έκδοσης. Και όχι μόνον δεν δίστασε, αλλά έσπευσε να ανακοινώσει στους opinion leaders γιατρών και θνητών πως όλο και περισσότερες καθημερινές μας συνήθειες ταυτοποιούνται τώρα ως ψυχικές διαταραχές για να κατατάσσουν όλο και περισσότερους ψυχικά υγιείς (;) στους ψυχικά ασθενείς. Με το αζημίωτο. Τα ψυχιατρικά φάρμακα είναι πανάκριβα, και οι παρενέργειές τους συχνές, και έως και μοιραίες.

Κυρίως όμως, πρόσθεσε ο Α.F., και αυτό είναι το ανησυχητικό, η ταμπέλα του ψυχοπαθούς είναι διαθέσιμη πια στις κοινωνίες μας για έναν στους δύο, και όχι μόνον. Με βάση τα κριτήρια του Εγχειριδίου Διαγνωστικής και Στατιστικών των Ψυχικών Διαταραχών ένας στους δύο Αμερικανούς Πολίτες θα διαγνωσθεί με Ψυχική Νόσο, Σύνδρομο ή Διαταραχή στην διάρκεια της ζωής του, στατιστική που δεν απέχει πολύ από άλλα κράτη στου σύγχρονου κόσμου, όπως επισήμως ανακοινώθηκε. Με την επανεξέταση των κριτηρίων της Ψυχικής Νόσου στην έκδοση που θα ισχύει από τις αρχές του 2013, ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας προειδοποίησε χαρακτηριστικά ότι "για όποιο άτομο καταφέρνει στο εξής να ολοκληρώνει την παιδική ηλικία και εφηβεία χωρίς τη βούλα των ψυχιατρικά πάσχοντα , θα θεωρείται επίτευγμα!".

Όχι, διαβεβαιώνουν οι ίδιοι ειδικοί, δεν τρελάθηκαν ξαφνικά όλοι οι άνθρωποι.

Πόσο αυξήθηκαν τα ψυχικά νοσήματα στ' αλήθεια σε σύγκριση με προηγούμενους, «δυσκολότερους» (;) καιρούς, επίσης δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί σε απόλυτες τιμές, γιατί παλιότερα πολλοί δεν έφταναν καν στην πόρτα του ψυχιάτρου. Όμως τα κριτήρια σήμερα για μικρές ή μεγαλύτερες ψυχιατρικές παθήσεις, είναι απλά, συχνά και καθημερινά. Η διαγνωστική αντιμετώπιση είναι, σε σχέση με τα σύνδρομα του παρελθόντος, πολύ διευρυμένη. Η ταμπέλα της ψυχικής ασθένειας έγινε μέρος της ρουτίνας της ζωής. Και τα ψυχοφάρμακα περιμένουν έτοιμα να μας αγκαλιάσουν όλους...!

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

4 σχόλια
αυτό που έχω ακούσει για το dsm v είναι πως θα προσπαθήσει να συμπτύξει αλληλο-επικαλυπτόμενες διαταραχές (διαταραχές δηλαδή που έχουν πάνω κάτω τα ίδια συμπτώματα, αλλά έχουν διαφορετική ονομασία). αν ο οποιοσδήποτε πάντως διάβαζε το dsm (όποιας έκδοσης) θα έπιανε συχνά τον εαυτό του να λέει "α! και αυτό το έχω! α! και αυτό το έχω!", οπότε μάλλον δεν προσφέρει τίποτα η ανάγνωση του. διαταραχή έχεις όταν διαταράσσεται η λειτουργικότητα σου ή/και η αλληλεπίδραση σου με τους άλλους. τώρα το πως διακινούνται τα ψυχοφάρμακα είναι άλλου είδους ιστορία, τις περισσότερες φορές όμως οι "ασθενείς" είναι αυτοί που τα ζητούν διακαώς ("δώσε μου κάτι για να κοιμάμαι") και δεν τα δίνουν οι γιατροί με το ζόρι.
Γεγονός είναι ότι οι νεώτερες εκδόσεις του DSM έχουν γίνει τόσο γενικές και ελαστικές, που ξεπερνούν ακόμα και τα κοινωνικά κριτήρια για να μπεί κανείς στο πανεπιστήμιο χωρίς εξετάσεις (λέμε τώρα). Ταξινομούν και την παραμικρή απόκλιση από ένα ιδεατό φυιολογικό ως ψυχική διαταραχή (π.χ. μία ώρα λιγότερο ύπνο το βράδυ ή το να βαριέται κανείς να βλέπει τα ίδια και τα ίδια στην τηλεόραση).
Μπορείτε να μας παραθέσετε τις πηγές σας; Όντως πολυ κουβέντα γινεται για το DSM V και αρκετή δυσπιστια γυρω απο το τι θα περιέχει και τι θα παραλείπει, όμως μου φαίνεται κάπως γενικευτικη και προβοκατόρικη η θέση πως όλα γίνονται για να πουληθούν φάρμακα των οποίων οι «...παρενέργειές τους συχνές, και έως και μοιραίες.»