LIVE!

Κάποιος που να’ ναι λογικός;

Κάποιος που να’ ναι λογικός; Facebook Twitter
4

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Κάποιος που να’ ναι λογικός; Facebook Twitter

Στην κοινωνία των γνωστικών, λίγοι είναι αυτοί που δεν τρελάθηκαν, δηλώνει επίσημα η Ψυχιατρική επιστήμη, που συνδυάζει τις διαγνώσεις της με διαρκώς καινούργια σύνδρομα, νευρώσεις και διαταραχές, και συμπληρώνει έτσι επιτυχώς τις λίστες πελατών στα ακριβοπληρωμένα συνταγολόγια.

Σύμφωνα με τις περυσινές συγκεντρωτικές αξιολογήσεις, περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς ενήλικες φέρουν κάποια ψυχιατρική νόσο ή διαταραχή, ενώ τα φετινά ανανεωμένα διαγνωστικά κριτήρια, χαρακτηρίζουν θρίαμβο του σύγχρονου ανθρώπου το να καταφέρει να βγει από την εφηβεία.... ψυχιατρικά «καθαρός».

«Υπάρχει κανείς λογικός εδώ μέσα;», ήταν η έναρξη του πρωτοποριακού σεμιναρίου για την επικοινωνία της Ψυχικής Υγείας που διεξήχθη σε υψηλά επίπεδα ιατρικής δημοσιογραφίας στην Ουάσιγκτον από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ σε επιστημονικούς συντάκτες Ιατρικών Περιοδικών και Επιθεωρήσεων. Έτσι απευθύνθηκε λοιπόν, μπαίνοντας στην αίθουσα με ακροατήριο 50, τουλάχιστον, ειδικά κατηρτισμένων δημοσιογράφων, γιατρών και της Ψυχικής Υγείας, ο διάσημος καθηγητής Allen Frances, για να εξηγήσει αμέσως μετά ότι η Ψυχιατρική διανύει στις μέρες μας έναν οξύτατο «διαγνωστικό πληθωρισμό»!

Ο Allen Frances έχει τεθεί επικεφαλής της Επιτροπής που εξέδωσε το Εγχειρίδιο Διαγνωστικής και Στατιστικών των Ψυχικών Διαταραχών ( που αφορά όλους του ψυχιάτρους του δυτικού κόσμου) και συντονιστής της φετινής ανανεωμένης του έκδοσης. Και όχι μόνον δεν δίστασε, αλλά έσπευσε να ανακοινώσει στους opinion leaders γιατρών και θνητών πως όλο και περισσότερες καθημερινές μας συνήθειες ταυτοποιούνται τώρα ως ψυχικές διαταραχές για να κατατάσσουν όλο και περισσότερους ψυχικά υγιείς (;) στους ψυχικά ασθενείς. Με το αζημίωτο. Τα ψυχιατρικά φάρμακα είναι πανάκριβα, και οι παρενέργειές τους συχνές, και έως και μοιραίες.

Κυρίως όμως, πρόσθεσε ο Α.F., και αυτό είναι το ανησυχητικό, η ταμπέλα του ψυχοπαθούς είναι διαθέσιμη πια στις κοινωνίες μας για έναν στους δύο, και όχι μόνον. Με βάση τα κριτήρια του Εγχειριδίου Διαγνωστικής και Στατιστικών των Ψυχικών Διαταραχών ένας στους δύο Αμερικανούς Πολίτες θα διαγνωσθεί με Ψυχική Νόσο, Σύνδρομο ή Διαταραχή στην διάρκεια της ζωής του, στατιστική που δεν απέχει πολύ από άλλα κράτη στου σύγχρονου κόσμου, όπως επισήμως ανακοινώθηκε. Με την επανεξέταση των κριτηρίων της Ψυχικής Νόσου στην έκδοση που θα ισχύει από τις αρχές του 2013, ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας προειδοποίησε χαρακτηριστικά ότι "για όποιο άτομο καταφέρνει στο εξής να ολοκληρώνει την παιδική ηλικία και εφηβεία χωρίς τη βούλα των ψυχιατρικά πάσχοντα , θα θεωρείται επίτευγμα!".

Όχι, διαβεβαιώνουν οι ίδιοι ειδικοί, δεν τρελάθηκαν ξαφνικά όλοι οι άνθρωποι.

Πόσο αυξήθηκαν τα ψυχικά νοσήματα στ' αλήθεια σε σύγκριση με προηγούμενους, «δυσκολότερους» (;) καιρούς, επίσης δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί σε απόλυτες τιμές, γιατί παλιότερα πολλοί δεν έφταναν καν στην πόρτα του ψυχιάτρου. Όμως τα κριτήρια σήμερα για μικρές ή μεγαλύτερες ψυχιατρικές παθήσεις, είναι απλά, συχνά και καθημερινά. Η διαγνωστική αντιμετώπιση είναι, σε σχέση με τα σύνδρομα του παρελθόντος, πολύ διευρυμένη. Η ταμπέλα της ψυχικής ασθένειας έγινε μέρος της ρουτίνας της ζωής. Και τα ψυχοφάρμακα περιμένουν έτοιμα να μας αγκαλιάσουν όλους...!

4

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM

σχόλια

4 σχόλια
αυτό που έχω ακούσει για το dsm v είναι πως θα προσπαθήσει να συμπτύξει αλληλο-επικαλυπτόμενες διαταραχές (διαταραχές δηλαδή που έχουν πάνω κάτω τα ίδια συμπτώματα, αλλά έχουν διαφορετική ονομασία). αν ο οποιοσδήποτε πάντως διάβαζε το dsm (όποιας έκδοσης) θα έπιανε συχνά τον εαυτό του να λέει "α! και αυτό το έχω! α! και αυτό το έχω!", οπότε μάλλον δεν προσφέρει τίποτα η ανάγνωση του. διαταραχή έχεις όταν διαταράσσεται η λειτουργικότητα σου ή/και η αλληλεπίδραση σου με τους άλλους. τώρα το πως διακινούνται τα ψυχοφάρμακα είναι άλλου είδους ιστορία, τις περισσότερες φορές όμως οι "ασθενείς" είναι αυτοί που τα ζητούν διακαώς ("δώσε μου κάτι για να κοιμάμαι") και δεν τα δίνουν οι γιατροί με το ζόρι.
Γεγονός είναι ότι οι νεώτερες εκδόσεις του DSM έχουν γίνει τόσο γενικές και ελαστικές, που ξεπερνούν ακόμα και τα κοινωνικά κριτήρια για να μπεί κανείς στο πανεπιστήμιο χωρίς εξετάσεις (λέμε τώρα). Ταξινομούν και την παραμικρή απόκλιση από ένα ιδεατό φυιολογικό ως ψυχική διαταραχή (π.χ. μία ώρα λιγότερο ύπνο το βράδυ ή το να βαριέται κανείς να βλέπει τα ίδια και τα ίδια στην τηλεόραση).
Μπορείτε να μας παραθέσετε τις πηγές σας; Όντως πολυ κουβέντα γινεται για το DSM V και αρκετή δυσπιστια γυρω απο το τι θα περιέχει και τι θα παραλείπει, όμως μου φαίνεται κάπως γενικευτικη και προβοκατόρικη η θέση πως όλα γίνονται για να πουληθούν φάρμακα των οποίων οι «...παρενέργειές τους συχνές, και έως και μοιραίες.»