Κυκλοφορεί το σάουντρακ του Solaris

Ενα αριστούργημα της πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής

. 22.8.2013 | 19:08

 

Για τους λάτρεις του κινηματογράφου το "Solaris" είναι η κορυφαία ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ο Αντρέι Ταρκόφσκι σκηνοθέτησε την ταινία το 1972 μεταφέροντας στην οθόνη τη νουβέλα του Πολωνού Στανισλάβ Λεμ και δημιούργησε ένα αξεπέραστο αριστούργημα. Σχεδόν 40 χρόνια μετά την προβολή της ταινίας, το εξαιρετικό της σάουντρακ κυκλοφορεί τον επόμενο μήνα για πρώτη φορά  σε cd από την εταιρία Superior Viaduct.

 

To  Solaris, όπως γνωρίζουν οι φανατικοί φίλοι της μουσικής των ταινιών του Ταρκόφσκι,  είχε κυκλοφορήσει πριν πολλά χρόνια σε βινύλιο μόνο στην Ιαπωνία ενώ αποσπάσματα του συγκεκριμένου soundtrack μαζί με τη μουσική από το Stalker και το Mirror είχαν βγει σε μια ειδική έκδοση μόνο για την Ελλάδα,επίσης σε βινύλιο.

 

 

Επιβλητικό, λυρικό με στιγμές που μοιάζουν με τελετουργία, το Solaris, όπως και η μουσική του ξεχειλίζουν από μινιμαλισμό και βαθιά συναισθήματα. Για το σάουντράκ του χρησιμοποιήθηκαν συνθέσεις του Μπαχ και του Έντβαρντ Αρτέμιεφ, τα οποία υπογράμμισαν τα ποιητικά πλάνα και τον στοχασμό του μεγάλου Ρώσου δημιουργού.

 

Ο Αρτέμιεφ,  στενός συνεργάτης του Ταρκόφσκι (συνεργάστηκαν και σε άλλες δυο ταινίες, στον Καθρέφτη και το Στάλκερ), αξιοποίησε ηλεκτρονικά στοιχεία και κυρίως ένα πειραματικό πρωτότυπο σινθεσάιζερ για να τονίσει τον εσωτερικό ψυχισμό των ηρώων. 

Δημιουργήθηκε έτσι  ένα προφητικό έργο που αψηφά τους τεχνολογικούς περιορισμούς της εποχής, ενώ δημιουργεί απαράμιλλη συναισθηματική αντίδραση ακόμα και σήμερα. Ο συνθέτης χρησιμοποίησε έναν πίνακα μαθηματικών συναρτήσεων σε συνδυασμό με ηχητικά κύματα για να δημιουργήσει τους συγκεκριμένους ήχους.

 Το αποτέλεσμα της συνεργασίας τους είναι από εκείνες τις σπάνιες στιγμές που η συνάντηση δύο μεγάλων δημιουργών μας χαρίζει το απόλυτο αποτέλεσμα.