ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Τσέλιος: Τα άγουρα χρόνια / Τηγανητό ζαμπονάκι με ζυμαρικά

Τσέλιος: Τα άγουρα χρόνια / Τηγανητό ζαμπονάκι με ζυμαρικά Facebook Twitter
4

Ο Τσέλιος θα μπορούσε να ήταν ένα παιδί όπως τα άλλα. Ποιό παιδί είναι όμως όπως τα άλλα;

Λίγοι είναι εκείνοι που μπορούν να τον θυμηθούν παιδί. Ο Τσέλιος πέρασε τη μισή του παιδική ηλικία στο χωριό και την άλλη μισή στην πόλη. Όχι διαδοχικά αλλά ταυτόχρονα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα που το χωριό ήταν λίγα χιλιόμετρα μακριά τα πράγματα ήταν ακόμα πιο απλά. Ο Τσέλιος κάθε πρωί πήγαινε στο σχολείο του χωριού, πέρναγε το μεσημέρι με τους παππούδες και νωρίς το απόγευμα ερχόταν ο μπαμπάς με εκείνο το κόκκινο Fiat αυτοκίνητο για να φύγουνε στο άλλο σπίτι, στην πόλη. Εκτός και αν ήταν Παρασκευή. Τα σαββατοκύριακα εκείνα τα χρόνια ξεκινούσαν την Παρασκευή, μετά το σχολείο, και τελείωναν το απόγευμα της Κυριακής με τη μουσική της "Αθλητικής Κυριακής". Τα πρωινά του Σαββάτου ο Τσέλιος μπορούσε να ξυπνήσει με το πάσο του. Και στη συνέχεια, κατέβαινε στην υπόγεια κουζίνα της γιαγιάς, ένα χώρο τεράστιο και σκοτεινό, κάτι ανάμεσα σε κουζίνα και κελάρι μαζί.

Η γιαγιά η Μία είχε εφτά παιδιά, ένα σωρό εγγόνια, νύφες και γαμπρούς. Είχε επίσης κότες, κουνέλια, μια αγελάδα, ένα μικρό και έναν πιο μεγάλο κήπο, μια τεράστια βερικοκιά, μια μικρή συκιά, μια μουριά με λευκά μούρα και έναν φράχτη με μοβ αναρριχητικά λουλούδια, σαν χωνάκια, που αν τα έκοβες και τα μασούσες ήταν γλυκά σαν μέλι. Χρησιμοποιούσε μια μικρή μαντεμένια σόμπα για να μαγειρεύει. Στη σόμπα εκείνη υπήρχε πάντα μια κατσαρόλα. Θα την τραβούσε λίγο στο πλάι, τόσο όσο να χωρέσει μία φέτα ψωμί, την οποία θα ζέσταινε και θα άλειφε με βούτυρο χωρίς να το τσιγκουνευτεί. Όταν το βούτυρο έλιωνε και πότιζε το φρυγανισμένο ψωμί, θα άπλωνε μια κουταλιά μέλι. Θα έτρωγε τη φέτα αυτή αργά για να μην τελειώσει δίπλα στον παππού που έπινε τσάι και έτρωγε ελιές από ένα μικρό πιατάκι. Αυτό, ακόμα και τώρα, είναι το αγαπημένο του πρωινό.

Τα καλοκαίρια στο χωριό περνούσαν αργά. Τα χρόνια εκείνα δεν υπήρχαν και πολλά πράγματα που μπορούσες να κάνεις το καλοκαίρι, εκτός από το να παίξεις μέχρι να γονατίσεις από την κούραση. Το πρωί ο γαλατάς θα άφηνε ένα μπουκάλι γάλα στο περβάζι της κουζίνας, ενώ κάποιος μεγάλος θα σε έστελνε με το ποδήλατο μέχρι το μπακάλικο του Στρατή για να πάρεις μισό κιλό ελιές και μια φέτα χαλβά, ενώ το απόγευμα θα περνούσε ο Κυριάκος. Ο Κυριάκος ήταν ο παγωτατζής της περιοχής, ο οποίος περνούσε μέρα παρά μέρα (είχε και άλλα χωριά να πάει) και δεν πουλούσε αλλά αντάλλαζε παγωτό κρέμα με αβγά. Μία αβγουλάρα, μία παγωτάρα. Κανείς δεν ξέρει τι έκανε τόσα αβγά, μάλλον παγωτά κρέμα τα έφτιαχνε.

Η γιαγιά η Μία ήταν μια δυναμική μαγείρισσα. Μία γυναίκα που έφτιαχνε πλήρες μεσημεριανό με αλεύρι και αβγά. Δεν είχε μίξερ, αλλά έφτιαχνε ένα υπέροχο μυρωδάτο και σφιχτό κέικ για να κεράσει τη Δημητρούλα τη γειτόνισσα, τηγανίτες με ζάχαρη και κανέλα, πιπεριές τηγανητές με σάλτσα ντομάτα και μακαρόνια με ζαμπονάκι κονσέρβας. Αυτό το τηγανητό ζαμπονάκι με κοφτά μακαρόνια και βούτυρο είναι ένα αξεπέραστο πιάτο, που μόνο όποιος το έχει φάει από τα χέρια της γιαγιάς του ξέρει για τι πράγμα μιλάμε.

Το θυμηθήκαμε και το φτιάξαμε ενα μεσημέρι που παίζαμε το αγαπημένο μας παιχνίδι... Κάποιος απο το προσωπικό του μαγαζιού, όχι πάντα ο μάγειρας, μαγειρέυει για τους υπόλοιπους ενα πιάτο εκτός μενού με μάξιμουμ 5 υλικά.

Αλήθεια, υπάρχει κανείς ακόμα που φτιάχνει σε κάποιο παιδί αυτό το φαγητό;

Αρχείο
4

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
Αυτό το ψωμί στη σόμπα με βούτυρο τί μνήμες μου ξύπνησε! Είναι η μια όμορφη μυρωδιά του χειμώνα και η άλλη είναι όταν η γιαγιά μου έριχνε φλούδες από μανταρίνια πάνω στη σόμπα.