Το σύστημα είναι ένοχο και οι συνθήκες της ζωής, το σύστημα είναι ένοχο, μα δεν το δίκασε κανείς.

Facebook Twitter
0

Δευτέρα, μεσημεράκι. Είμαι στο φαρμακείο για να αγοράσω φάρμακο που μου έγραψε γιατρός σε ηλεκτρονική συνταγή. Η φαρμακοποιός ψαχουλεύει το κομπιούτερ της, αλλά φαίνεται προβληματισμένη. «Η συνταγή είναι λάθος.» μου λέει στο τέλος. «Σας έχει γράψει το κουτί με τα 60 χαπάκια, ενώ εγώ εδώ βλέπω μόνο το 30άρι. Δεν μπορώ να το περάσω, δεν το αναγνωρίζει το σύστημα». Μπερδεύομαι. «Μα καλά, κι αυτή πώς έβαλε το 60άρι, αφού δεν το βλέπετε; Που το βρήκε;». «Θα της το έβγαλε το σύστημα», μου απαντά, σηκώνοντας ελαφρώς το φρύδι για να σχολιάσει την άγνοιά μου.

Το σύστημα έχει εδώ και χρόνια καταγραφεί στη φαντασία μου σαν ένα τέρας βγαλμένο από το Μπαμπούλας ΑΕ, τρομακτικό και αθώο παράλληλα, έτοιμο να με κάνει να ουρλιάξω από φόβο και να το λυπηθώ ταυτόχρονα για το ρόλο που το έχουν αναγκάσει να παίξει. Κάθε φορά που ακούω ‘δεν το αναγνωρίζει το σύστημα’, ‘το σύστημα με πετάει έξω’, ‘φταίει το σύστημα’, ‘το σύστημα έχει πέσει και αρνείται να σηκωθεί’, βλέπω μπροστά μου αυτό το κακόμοιρο σύστημα, που μπροστά του όλοι νίπτουν τας χείρας τους, με μαύρα γυαλιά και καμπαρτίνα, να παλεύει να εξαφανιστεί. Γιατί το «σύστημα», πέρα από την λειτουργική, φιλοσοφική ή όποια άλλη έννοια μπορεί να του αποδώσει κανείς, έχει εξελιχθεί και σε πρόχειρο ένοχο, σε εύκολο ‘θύμα’ του χάους, της ανοργανωσιάς και της παράνοιας, καθώς μπορούν, όπως φαίνεται, να του αποδοθούν όλα τα κακά της μοίρας μας χωρίς να είναι σε θέση να αντιδράσει κανείς. Το αόρατο, άγνωστο, ανώνυμο σύστημα δε μπορεί να τεθεί προ των ευθυνών του, όπως ας πούμε ο άχρηστος, ανεκπαίδευτος, απρόθυμος εργαζόμενος ή εργοδότης, που κάνει ή δεν κάνει ό,τι μπορεί.

Οι εταιρίες τηλεφωνίας για παράδειγμα έχουν χάσει εδώ και καιρό το παιχνίδι. Πρόσφατα, ο Δ. άκουσε τη συμβουλή απεγνωσμένης υπαλλήλου καταστήματος κινητής τηλεφωνίας και πήγε στο απέναντι, ανταγωνιστικό κατάστημα, για να μπορέσει να εξυπηρετηθεί. Έχει τολμήσει να διαμαρτυρηθεί για την καθυστέρηση σε μια αλλαγή που ήθελε να κάνει στη σύνδεσή του λαμβάνοντας αρχικά την «έτσι είναι το σύστημα» απάντηση, που είναι και αποστομωτική. Τα πλοκάμια του συστήματος βρίσκονται παντού, ακόμη σε μέρη που δεν περιμένει να τα βρει οπωσδήποτε κανείς. Δεν είναι μόνο οι δημόσιες υπηρεσίες και οι τράπεζες, αλλά και οι κρατήσεις εισιτηρίων, οι εγγραφές σε σχολεία, τα πανεπιστήμια και πλήθος εταιριών παροχής υπηρεσιών. Το ‘σύστημα’, άλλωστε, τείνει να γίνει η λέξη που δε μπορεί να αντικρούσει κανείς, ακόμη κι όταν ζητά να του ανοίξουν την πόρτα μουσείου στην επαρχία, με το επιχείρημα ότι το ωράριο που αναγράφεται απ’ έξω οφείλει να τηρηθεί.

Γενικά, το πρόβλημα στο σύστημα έχει την τάση να συμβαίνει λίγο πριν το τέλος μιας βάρδιας, παρασκευο-δευτέρες ή όταν πρόκειται ουσιαστικά να εξυπηρετηθείς. Ο μεγάλος αδελφός δεν είναι μόνο δικαιολογία, αλλά συχνά και ανάγκη, σε έναν κόσμο (βλέπε κράτος) με χίλια μύρια βάσανα και παντελή έλλειψη οργάνωσης και θετικής προοπτικής. Υπάρχουν πράγματι πολλά και ασύμβατα μεταξύ τους ‘συστήματα’, τα προβλήματα των οποίων μόνο στην πράξη κάνουν την εμφάνισή τους, καθώς για κάποιο λόγο είναι πάντα αδύνατο να τα προβλέψει κανείς. Υπάρχουν επίσης πολλοί μπαμπούλες στο δρόμο μας, που βρέθηκαν, χάθηκαν ή τοποθετήθηκαν, αλλά πάντως καταλήγουν να μας δυσκολεύουν συστηματικά τη ζωή. To σίγουρο είναι ότι σε κάθε blame it on the system κατάσταση, όσο κι αν θυμώνεις, δεν μαθαίνεις ποτέ ακριβώς τι έχει συμβεί. Άντε βρες άκρη δηλαδή.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ