Μάνος Χατζιδάκις 19 χρόνια μετά Ι

Μάνος Χατζιδάκις 19 χρόνια μετά Ι Facebook Twitter
0

Το 1945, σε ηλικία 20 ετών, ο Μάνος Χατζιδάκις μελοποίησε στίχους από την ποιητική σύνθεση ''Μπολιβάρ'' του υπερρεαλιστή Νίκου Εγγονόπουλου. Ήταν μία από τις ελάχιστες απόπειρες μέσα στην εργογραφία του συνθέτη να μελοποιήσει επαναστατική ποίηση, στην οποία ποτέ δεν επανήλθε, ακόμη κι όταν επέστρεψε στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ το 1972 εν μέσω χούντας.

Για τη συγκεκριμένη παλιά μελοποίηση του στο ''Μπολιβάρ'', μάθαμε το 1983 όταν κυκλοφόρησε ένα δισκάκι 45 στροφών με ερμηνευτή τον 23χρονο τότε Βασίλη Λέκκα και τη συμμετοχή χορωδιακού συνόλου.

Μάνος Χατζιδάκις 19 χρόνια μετά Ι Facebook Twitter

Σύμφωνα με το εξώφυλλο της σπάνιας πια έκδοσης (σπάνιας εφόσον δεν επανεκδόθηκε ποτέ σε ψηφιακή μορφή), η ηχογράφηση προέκυψε ''για τα διακόσια χρόνια από τη γέννηση του Μπολιβάρ''. Κάτι σαν ''παραγγελία'' δηλαδή, αν και μάλλον έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι ο Χατζιδάκις θα ήθελε ούτως ή άλλως να εκδώσει αυτό το υπέροχο τραγούδι του.

Στην άλλη πλευρά του μικρού βινυλίου υπήρχε το τραγούδι ''Για έναν ελεύθερο άνθρωπο'', σε μουσική και στίχους του Χατζιδάκι, το οποίο - απ' όσο γνωρίζω - εν αντιθέσει με το ''Μπολιβάρ'', εντάχθηκε σε κατοπινή συλλογή τραγουδιών του συνθέτη.

Το ''Μπολιβάρ'' έμελλε να γίνει ευρύτερα γνωστό με τη φωνή του ίδιου του Μάνου Χατζιδάκι από το μεταθανάτιο άλμπουμ ''2.000 Μ.Χ.'' (1999) - ηχογράφηση πού'χε χρησιμεύσει ως ''οδηγός'' για τον Βασίλη Λέκκα λίγο πριν μπουν στο στούντιο το ΄83. Παραμένει ωστόσο ένα από τα ''χαμένα διαμάντια'' του συνθέτη που δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ ζωντανά σε καμία ''χατζιδακική'' συναυλία και από κανέναν τραγουδιστή.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ