Ένα ιδιαίτερο εικαστικό project με ανθρωπιστικό χαρακτήρα στην Καλαμάτα

Ένα ιδιαίτερο εικαστικό project με ανθρωπιστικό χαρακτήρα στην Καλαμάτα Facebook Twitter
0

Από χθες βρίσκομαι στην πόλη της Καλαμάτας, καλεσμένος από το Καλλιτεχνικό Στέκι της πόλης και σήμερα αναχωρώ για τη Στούπα της Μάνης, όπου θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ Κατερίνα Γώγου - Για την αποκατάσταση του μαύρου. Στο περιθώριο αυτών των δραστηριοτήτων, τράβηξε την προσοχή μου ένα εικαστικό project κοινωνικού χαρακτήρα που έστησε μέσα σε ένα μικρό χώρο ο Σπύρος Φέγγος.

Ανέκαθεν εκτιμούσα τους καλλιτέχνες που ζουν εκτός Αθηνών και που προσπαθούν να εκφραστούν για ψυχοθεραπεία δική τους πάνω απ' όλα και κατόπιν των άλλων. Έχω συναντήσει, θυμάμαι, εξαιρετικό ζωγράφο στη Σαντορίνη που είχε μετατρέψει ένα παλιό σκαρί πλοίου σε σπίτι του, όπως κι έναν θεατρικό σκηνοθέτη στην Κομοτηνή που είχε φτιάξει ομάδα με πέντε άτομα από 40 μέχρι 70 ετών!

Εν προκειμένω τώρα, αυτό που κάνει ο Φέγγος στην Καλαμάτα συνδυάζει την καλλιτεχνική έκφραση με την κοινωνική αλληλεγγύη και γι' αυτό αποφάσισα να του δώσω το λόγο και να μας πει δυο-τρία ενδιαφέροντα πράγματα:

Ρούχα συγκεντρωμένα, ξύλο και πέτρα. Από πού έρχονται και πού πάνε όλα αυτά;

Βασικό μέρος αυτής της δραστηριότητας είναι η συγκέντρωση ρούχων γι' αυτούς που τα έχουν ανάγκη. Ρούχα που ανήκαν στη μητέρα μου και την αδερφή μου και που τώρα, όπως διευκόλυναν εμένα να τα δώσω κάπου που θα φανούν χρήσιμα, εύχομαι να διευκολύνουν κι άλλους που βρίσκονται στη δική μου θέση.

Ένα ιδιαίτερο εικαστικό project με ανθρωπιστικό χαρακτήρα στην Καλαμάτα Facebook Twitter

Τα υλικά σας μοιάζουν να αποτελούν τον, προς επαναχρησιμοποίηση, κορμό του project.

Ακριβώς. Η εγκατάσταση περιλαμβάνει ακόμη ξύλο και πέτρα, όπως βλέπετε, δυο υλικά που ο άνθρωπος χρησιμοποίησε ιστορικά για να βελτιώσει τη ζωή του: Ξύλινους στρωτήρες των σιδηροδρόμων του ΟΣΕ και κυβόλιθους από το λιμάνι, ένα υλικό σε άρτια κατάσταση που όμως δεν προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί πάλι.

Κι αν σας ρωτούσα τι ακριβώς συμβολίζουν;

Όπως όλα τα ανθρώπινα, το φωτεινό μαζί με το σκοτεινό στοιχείο.

Η αντανάκλαση του project ποια είναι στον κόσμο που επισκέπτεται το χώρο;

Όσοι έχουν ρούχα σε καλή κατάσταση που δεν τα χρειάζονται, τα φέρνουν εδώ. Είναι μια υγιής αντίδραση των ανθρώπων, πιστεύω. Ο τίτλος άλλωστε της έκθεσης είναι Προσπάθεια του Κόσμου.

Για πόσες μέρες ακόμη θα υπάρχει η εγκατάσταση και πως θα διανεμηθούν τα ρούχα;

Μετά το τέλος της έκθεσης, όλα όσα συγκεντρωθούν θα μεταφερθούν στο Δημοτικό Παντοπωλείο για να διατεθούν όπως πρέπει. Μέχρι την Κυριακή αυτή, την 1η του Δεκέμβρη, παρακαλούμε όσους έχουν ρουχισμό να τον φέρουν στο Καλλιτεχνικό Στέκι από τις 11 το πρωί ως τη μία το μεσημέρι και από τις 7.30 το απόγευμα ως τις 11 το βράδυ.

Καλή επιτυχία εύχομαι.

Ευχαριστώ πολύ!

* Απόψε η Κινηματογραφική Λέσχη της Μάνης διοργανώνει στο Πνευματικό Κέντρο Στούπας προβολή του ντοκιμαντέρ «Κατερίνα Γώγου - Για την αποκατάσταση του μαύρου». Ώρα έναρξης: 20.00, είσοδος ελεύθερη.

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ