Έφη Οικονομάκη: Μια γυναίκα φεύγει...και έρχεται στο Χαμάμ των Πετραλώνων

Έφη Οικονομάκη: Μια γυναίκα φεύγει...και έρχεται στο Χαμάμ των Πετραλώνων Facebook Twitter
0
Έφη Οικονομάκη: Μια γυναίκα φεύγει...και έρχεται στο Χαμάμ των Πετραλώνων Facebook Twitter

Δεν είναι μικρό πράγμα να στήνεις μια παράσταση με τα ωραιότερα τραγούδια χωρισμού και να ματώνεις ψυχικά κάθε βράδυ μπροστά στο κοινό. Η Έφη Οικονομάκη, άλλωστε, δεν είναι μια τυχαία λαϊκή ερμηνεύτρια. Είναι πρωτίστως ηθοποιός που κάθε φορά ενδύεται τον ρόλο της για να υπηρετήσει το τραγούδι. Ένα τραγούδι ευθύβολο, εξωστρεφές μεσ' στη μελαγχολία των στίχων του, φτιαγμένο από μαστόρους που αφουγκράστηκαν με ευφυΐα την ανάγκη του κόσμου να κάνουν τον πόνο τους χαρά, κατά πώς θά'λεγε και ο Νίκος Γκάτσος.

Έφη Οικονομάκη: Μια γυναίκα φεύγει...και έρχεται στο Χαμάμ των Πετραλώνων Facebook Twitter

Η Έφη Οικονομάκη είναι μια εντυπωσιακή ξανθιά, πάντα κομψά ντυμένη, που θυμίζει τη γυναικεία συντροφιά στο πάλκο δίπλα στον Βασίλη Τσιτσάνη. Μια παρουσία δωρική, ικανή να συνδέσει το παρελθόν με το παρόν, μια μάγκισσα - ματσαράγγισσα με ατόφια όμως τη θηλυκότητα της, όποτε τραγουδάει το Δικό σου το μαράζι του Μητσάκη και το Πρώτο φθινόπωρο του Κορακάκη.

Την παρακολουθούσα να λέει λαϊκά τραγούδια ζωντανά και από την οθόνη, πότε έγχρωμη και πότε ασπρόμαυρη, ιέρεια μιας νυχτερινής διασκέδασης που ουσιαστικά δεν έλειψε ποτέ από τη ζωή των Νεοελλήνων. Αν ζούσε ο Παύλος Τάσιος και γύριζε το remake της Παραγγελιάς του, σίγουρα την Οικονομάκη θα διάλεγε να κινηματογραφήσει μεσ' στο Χαμάμ. Εντάξει, λείπει και η Κατερίνα Γώγου βέβαια, οπότε το εγχείρημα θα ήταν καταδικασμένο εξ αρχής.

Έφη Οικονομάκη: Μια γυναίκα φεύγει...και έρχεται στο Χαμάμ των Πετραλώνων Facebook Twitter

Το Χαμάμ, απ' την άλλη, είναι ένας χώρος, μια ζεστή μουσική σκηνή, ταυτισμένος μέχρι πρότινος με πιο χαμηλότονες παραστάσεις, αν και ιστορικά έχει φιλοξενήσει μοναδικά λαϊκά προγράμματα. Γιατί, παρ' όλο που το λαϊκό τραγούδι είναι μια επικίνδυνη υπόθεση - ξέφραγο αμπέλι, όπως μού'χε πει κάποτε η Δήμητρα Γαλάνη, εφόσον χωράει τα πάντα -, μια μουσική επιμέλεια με αξιώσεις είναι συνήθως αρκετή για να ξεπεραστούν οι σκόπελοι. Στην περίπτωση της Οικονομάκη, μόνο καλά τραγούδια θ' ακούσεις, σφραγισμένα από μεγάλες φωνές που δε βρίσκονται πια ανάμεσα μας. Αυτή τη φορά την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος είχε η ίδια, στοιχείο που επίσης φανερώνει τη γνώση και κυρίως την αγάπη της για το είδος.

Καθώς η Οικονομάκη αφιέρωνε τραγούδι στον Γιώργο Χρονά, ο ποιητής σχολίαζε πως αυτά είναι τα τραγούδια της φθοράς και του ονείρου, τα οποία θα λάτρευε ο Καβάφης. Τραγούδια παρακμής και ψυχικής φθοράς που προξενούν τρόμο στους αριστερούς, μια και δεν έχουν ίχνος επαναστατικότητας - κατά τον Χρονά, πάντα.

Έφη Οικονομάκη: Μια γυναίκα φεύγει...και έρχεται στο Χαμάμ των Πετραλώνων Facebook Twitter

Αλλά και η Κάρμεν του Bizet δεν πρέσβευε τον έρωτα ως τη μεγαλύτερη επανάσταση; Ο Λαπαθιώτης ρεμπέτικα τραγούδια δεν έγραψε πέραν των ποιημάτων του; Μας επανέφερε στην τάξη ο ηθοποιός Κώστας Κόκλας, με τον οποίο άρχισα να συζητάω για την περίφημη συναυλία στο Άκτιο, το ελληνικό Woodstock! Που κολλάει τώρα αυτό; Ο Κόκλας κάποτε με τον Παύλο Σιδηρόπουλο, αναχώρησαν με μοτοσικλέτα για να πάνε στο Άκτιο, όπου θα εμφανιζόταν ο συχωρεμένος rocker φίλος του!

Έφη Οικονομάκη: Μια γυναίκα φεύγει...και έρχεται στο Χαμάμ των Πετραλώνων Facebook Twitter

Εδώ η Έφη Οικονομάκη με τη Μαρίνα Ασλάνογλου, τον Κώστα Κόκλα και τον Νίκο Ψαρρά. Χάρηκα πολύ που ξανάδα τον Ψαρρά από το 2000 που είχαμε δουλέψει παρέα σε μια βραβευμένη μικρού μήκους ταινία. Ευτυχής θα πρέπει να ένιωσε η Οικονομάκη με τόσους σημαντικούς φίλους που έπσευσαν να τιμήσουν την πρεμιέρα των παραστάσεων της! Για να είμαι ακριβής, ήταν η πρώτη φορά που βρισκόμουν σε μία αμιγώς καλλιτεχνική λαϊκή παράσταση κι έβλεπα ένα τόσο εκλεκτό κοινό: Από τον Γιάννη Σπανό και την Αρλέτα,

Έφη Οικονομάκη: Μια γυναίκα φεύγει...και έρχεται στο Χαμάμ των Πετραλώνων Facebook Twitter

τη Μάρθα Καραγιάννη και τη Μαρίζα Κωχ μέχρι την Αιμιλία Υψηλάντη και την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου. Κι ακόμη, τους Γιάννη Βόγλη, Τάκη Παπαματθαίου, Θέμη Ανδρεάδη, Δημήτρη Μαυρόπουλο, τη συγγραφέα Ελένη Γκασούκα, τον σκηνοθέτη Δημήτρη Μαλισσόβα και τους συνάδελφους Δημήτρη Μανιάτη, Βασίλη Μπουζιώτη και Κώστα Μπαλαχούτη.

Έφη Οικονομάκη: Μια γυναίκα φεύγει...και έρχεται στο Χαμάμ των Πετραλώνων Facebook Twitter

 

Μια γυναίκα φεύγει...έδωσε ως τίτλο στις παραστάσεις της η Έφη Οικονομάκη καταθέτοντας φόρο τιμής στο πιο έντιμο και αυθεντικό λαϊκό τραγούδι. Και γι' αυτό θέλησαν να επικροτήσουν την προσπάθεια της τόσο η Βάσω Καζαντζίδη, η χήρα του Στέλιου, όσο και η Άννα Μπιθικώτση, η κόρη του Γρηγόρη. Νομίζω πως πιο εύστοχη ατάκα δε θα μπορούσε να έχει γραφτεί ως promo για το πρόγραμμα: Και πονάμε και γλεντάμε κάθε Παρασκευή βράδυ στο Χαμάμ (Δημοφώντος 97, Άνω Πετράλωνα) με την Έφη Οικονομάκη. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ