ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Όταν πέφτουν τα σύνορα ανάμεσα σε φαντασία και πραγματικότητα

 Όταν πέφτουν τα σύνορα ανάμεσα σε φαντασία και πραγματικότητα Facebook Twitter
Πριν μερικές μέρες, διαβάζοντας την είδηση στο LIFO.gr για το πτώμα του μετανάστη που πέταξε διακινητής στους καρχαρίες μου ήρθε στο μυαλό ένας στίχος από το κομμάτι της Λένας Πλάτωνος «Τι νέα ψιψίνα» ...
0

 

 Όταν πέφτουν τα σύνορα ανάμεσα σε φαντασία και πραγματικότητα Facebook Twitter
Ο Κέβιν κάνει περίπου το ίδιο. Κλειδώνει τις πόρτες του γυμναστηρίου και αρχίζει να εκσφενδονίζει βέλη σε συμμαθητές του όπως έκανε και ο μαθητής από την Βαρκελώνη...

Διαβάζοντας  την είδηση για τον μαθητή που σκότωσε σε σχολείο της Βαρκελώνης έναν καθηγητή του και τραυμάτισε άλλα τέσσερα άτομα, κρατώντας βαλλίστρα και εκσφενδονίζοντας βέλη εναντίον του, αμέσως σκέφτηκα τον ήρωα του βιβλίου της Λάιονελ Σράιβερ «Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν». Ο Κέβιν κάνει περίπου το ίδιο. Κλειδώνει τις πόρτες του γυμναστηρίου και αρχίζει να εκσφενδονίζει βέλη σε συμμαθητές του όπως έκανε και ο μαθητής από την Βαρκελώνη.

 Όταν διάβαζα το βιβλίο, το οποίο αντλούσε έμπνευση από πραγματικό περιστατικό που είχε συμβεί σε αμερικάνικο σχολείο, μου είχε προκαλέσει έκπληξη η φαντασία της δημιουργού. Ο τρόπος που ο Κέβιν τέντωνε το τόξο, η προσπάθεια των συμμαθητών του να ξεφύγουν, η τροχιά που διέγραφε το βέλος μέχρι να βρει τον στόχο του, η παρατήρηση ότι διάλεξε αυτό τον τρόπο επειδή ήθελε να ξεχωρίσει από τους δολοφόνους που είχαν προηγηθεί, στοιχεία που έδειχναν ότι το τέχνασμα είχε επινοηθεί ακριβώς για να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο την αγωνία του αναγνώστη. Δεν ήταν δυνατόν να μην κάνεις όμως την σκέψη ότι κάτι τέτοιο δύσκολα θα γινόταν στην πραγματικότητα.

Πριν μερικές μέρες, διαβάζοντας την είδηση στο LIFO.gr για το πτώμα του μετανάστη που πέταξε διακινητής στους καρχαρίες μου ήρθε στο μυαλό ένας στίχος από το κομμάτι της Λένας Πλάτωνος «Τι νέα ψιψίνα» από το άλμπουμ Γκάλοπ του 1985. Είχε τύχει να διαβάσω στο site του Γιάννη Πέτριδη πριν λίγα λεπτά ότι το άλμπουμ της Πλάτωνος ήταν στις 5 επιλογές του David Holmes για το Mojo. Στο 2:29 του κομματιού ακούγεται να λέει η Πλάτωνος: «Σήμερα είδα την περιπτερού να κλαίει τους λαθρεπιβάτες γιατί τους ρίξανε στους καρχαρίες».

Φυσικά όλα είναι συμπτώσεις. Όμως έτσι όπως μπλέκεται η φαντασία με την πραγματικότητα μέσα σε ένα κόσμο χωρίς σύνορα, τον κόσμο του ίντερνετ, σε κάνει να πιστεύεις ότι και τα σύνορα ανάμεσα στην φαντασία και την πραγματικότητα έχουν χαθεί. Και εμείς μοιάζουμε πιο χαμένοι από ποτέ.

0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ