Δεν μας κάνουν ρεζίλι στους ξένους τα απλωμένα χέρια

Facebook Twitter
12

 

Ακόμα και σήμερα που η «Εποχή της Εικόνας» φαίνεται να δίνει την θέση της σε μια άλλη πιο γήινη, πιο ρεαλιστική εποχή λόγω της οικονομικής κρίσης υπάρχουν αρκετοί που νοιάζονται για το πώς φαίνονται παρά για το πώς είναι πραγματικά.

Σήμερα λοιπόν, κάτι τηλεοπτικές κλώσες που μιλάνε για την φτώχεια σαν να είναι η Eurovision άρχισαν να έχουν ανησυχίες «για το πώς φαινόμαστε στους ξένους με τέτοιες εικόνες». Τους απασχολούσε αν θα έχουμε τουρισμό επειδή «προβάλλονται τα αρνητικά για την χώρα μας».

Βέβαια και στο ίντερνετ η βλακεία πάει σύννεφο. Ο άλλος δεν ξέρει τι να πει, και αντί να μείνει άφωνος μπροστά στην ανέχεια που έχει κατακλύσει τους δρόμους της Αθήνας βάζει και αυτός την κουτσουλιά του. Τι μπορεί να πει για την πείνα(σ.σ πείνα ίσον άδειο στομάχι, μην αρχίσετε να λέτε για δυσκολίες που έχουμε περάσει όλοι) ο καθένας από εμάς που έχει σύνδεση στο ίντερνετ;

Πρώτα για τις τηλεοπτικές κλώσες. Δεν κινδυνεύει ο τουρισμός από τέτοιες εικόνες. Ο κόσμος το έχει τούμπανο και εμείς «κρυφό καμάρι» την φτώχεια μας. Το παρελθόν μας θα πουλάει όσο και αν φτωχύνουμε. Το βλέπω συχνά το πρωί στο λεωφορείο για την δουλειά. Στον τουρίστα που κατεβαίνει στον Βοτανικό Κήπο. Στον Γιαπωνέζο που κρατάει τον οδηγό για την ιστορία της Ελευσίνας. Οι ξένοι επισκέπτονται εκστασιασμένοι μέρη γύρω από την Αθήνα που μπορεί να μην έχουν δει ούτε οι Αθηναίοι. Ο τουρισμός κινδυνεύει, από όλα αυτά τα λαμόγια που ακόμα και μέσα στην κρίση προσπαθούν να βρουν τρόπους να εκμεταλλευτούν την κατάσταση προς όφελος τους.

Αν ντε και καλά θέλει να σοκαριστεί ο ξένος από φωτογραφίες που έχουν σχέση με την χώρα μας υπάρχει το photoshop της ελληνικής αστυνομίας και οι βασανισμοί μεταναστών στα αστυνομικά τμήματα. Αλλά και πάλι. Ούτε αυτό θα τον αποτρέψει από το να επισκεφτεί την χώρα μας.

Τέλος για τους ψηφιακούς σχολιαστές. Ναι ο κόσμος πεινάει. Και μπορεί να φέρετε ακραίο σε εμάς(ακόμα;) να απλώνουμε τα χέρια περιμένοντας τέσσερις ώρες για μια σακούλα πορτοκάλια αλλά για κάποιους δεν είναι. Είναι η πραγματικότητα τους. Αν δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να την αλλάξουμε ας την σεβαστούμε χωρίς να πέφτει θύμα της αμπελοφιλοσοφίας μας.

12

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

11 σχόλια
μήπως ΑΚΡΙΒΩΣ αυτές τις εικόνες θέλει η Ευρώπη από εμάς? πρώτα σε πτωχεύω (βοηθάς κι εσύ δε λέω...) και μετά έρχομαι να φιλμάρω ντοκυμανταίρ για το πόσο έχεις φτωχύνει και σε λυπάμαι... show must go on!
Μα το είπε στα αλήθεια αυτό; Όταν το πρωτο-διάβασα υπέθεσα πως είναι τρολιά, μου φάνηκε αδιανόητο να πει κάποιος κάτι τόσο ξετσίπωτο! Και δεν τον έχουμε λιντσάρει ακόμη;
Προσπαθεις να εκλογικευσεις την πεινα;Tι σημασια εχει ο προβληματισμος σου σε μια τσαλαπατημενη χωρα;Ειναι αυτη εικονα Ευρωπαιων πολιτων εν ετει 2013;Ετσι για να το παρουμε απο την αρχη το προβλημα...
Eχω την εντυπωση οτι μας νοιαζει υπερβολικα η εικονα της χωρας στο εξωτερικο οπως το λενε κατα λεξη και πολυ συχνα οι πολιτικοι ηγετες αυτης της χωρας. Εδω υπαρχουν πραγματικα προβληματα και ειναι καθαρα απο-προσανατολιστικο το να αναμασαμε τη φραση η εικονα της χωρας στο εξωτερικο κλπ κλπ..Ειναι επισης εκνευριστικο να χρησιμοποιουμε την επιχειρηματικοτητα στον τουρισμο σαν αλλοθι για να κρυψουμε -πνιξουμε τα αληθινα προβληματα. Οι τουριστες δεν θα ερθουν ο ενας δεν θα ερθει και ολα τα συναφη.. Μενω εξωτερικο και ειλικρινα οποτε μπορω λεω καλα λογια για την Ελλαδα η σπρωχνω κοσμο να ερθει για διακοπες στην Ελλαδα. Ομως αλλο το να ερθει καποιος στην Ελλαδα για τουρισμο και αλλο να μετατρεψεις μια χωρα-εθνος σε πολυεθνικη επιχειρηση που προσεχει το ιματζ της και αγνοει τα βασικα προβληματα.Οι ανθρωποι υποφερουν οι δικοι μου ανθρωποι υποφερουν δεν πρεπει να το ξεχναμε.. Οσο για αυτον που εγραψε για τζαμπατζηδες ας παει να κοιταχτει σε ψυχιατρο γιατι εχει χασει την βασικη ικανοτητα του ανθρωπου να συναισθανεται τον αλλον, πραγματικα λυπαμαι οποιον βρισκεται κοντινα γυρω του ..
συμφωνα με τον κυριο babis οι παραγωγοι ειναι πρακτορεs του guardian που θελουν να εξευτελισουν την χωρα ενω το κυριο βαροs πρεπει να δοθει οχι στην ανακουφιση των πεινασμενων αλλα στην μη φορολογηση των ακινητων τηs αστικηs ταξηs.....btw ανεξαρτητωs αν υπαρχουν και τζαμπατζηδεs αμφιβαλλει κανειs με το μεγεθοs τηs πειναs(κυριολεκτικηs) και υποσιτισμου-(το να τρωs το ιδιο φαγητο για μερεs χωριs θρεπτικα στοιχεια) αν δεν ειναι πεινα,τι ειναι?-στην ελληνικη κοινωνια....?στην μικρη επαρχιακη πολη που ζω,εχω τρομαξει με αυτα που ακουω και βλεπω παρ΄οτι ειχα προετοιμαστει για ολα αυτα απο καιρο.....
Την χωρα δεν την κανουν ρεζιλι καποια χερια που απλωνονται απο αναγκη. Ρεζιλι κανουν την χωρα οι δηθεν πατριωτες που συνεχιζουν να κλεβουν και αναγκαζουν καποιους αλλους να απλωνουν χερια για ενα μπροκολο και μισο κιλο ντοματες.
Και κάτι ακόμα: Αυτό που θα μας κάνει ρεζίλι στους ξένους είναι ότι σε πλήρη αντίθεση με αυτή την εικόνα - που πιθανότατα θα τους κάνει να πιστέψουν ότι στη Ελλάδα οι τιμές είναι χαμηλές - στην παραλιακή ταβέρνα με την πλαστική καρέκλα και το πλαστικό τραπεζομάνμτηλο θα πληρώσει τον κούκο αηδόνι.
Και προ κρίσης όταν ο Ψωμιάδης μοίραζε τζάμπα ελληνικές σημαίες στην Αριστοτέλους το ίδιο πάτημα επικρατούσε. Αυτό που ξενίζει πιο πολύ είναι οτι οι διοργανωτές του συγκεκριμένου ακτιβισμού (οι πωλητές λαϊκών) είναι αυτοί που έπρεπε να διαφυλάξουν την αξιοπρέπεια των συγκεντρωμένων και κατ επέκταση την αξιοπρέπεια της διαμαρτυρίας τους και να μην προσφέρουν αυτό το θλιβερό θέαμα. Την ίδια στιγμή που συνανθρωποι μας με απόλυτη διακριτικότητα βοηθούν άλλους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε πραγματική ανάγκη.
νομιζω οτι μας κανει ρεζιλι η απαθεια μας απεναντι σε οσα μας συμβαινουν! και για να μην βιαστειτε να με κραξετε , ναι και γω σε απαθεια βρισκομαι!
Προφανώς και δεν μας κάνουν ρεζίλι τέτοιες εικόνες. Η δική μου απορία είναι άλλη. Πόσοι από αυτούς που στήθηκαν στις ουρές είναι πραγματικά ανίκανοι να αγοράσουν μια σακούλα λαχανικά και πόσοι είναι "όπου τζάμπα και χαρά, η λιγούρω πρώτη";