TO BLOG ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΤΣΑΓΚΑΡΟΥΣΙΑΝΟΥ
Facebook Twitter

Τα κουσούρια μας είναι ο θρίαμβός μας


Τα κουσούρια μας είναι ο θρίαμβός μας

Στη παρασημοφόρηση της Μαρίας

Τα κουσούρια μας είναι ο θρίαμβός μας Facebook Twitter
«Σε παρασημοφορώ επειδή είσαι αυτή που είσαι...»

ΣΕ ΠΑΡΑΣΗΜΟΦΟΡΩ γιατί είσαι αυτή που είσαι, είπε ο Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών προς τη Μαρία Κατσικαδάκου. Γιατί είσαι μια λεσβία που το δήλωσες σε πρώιμη εποχή και σε ποικίλα ακτιβιστικά μέτωπα, προκειμένου να δώσεις ορατότητα στους φοβισμένους και να κάνεις την ζωή πολλών άλλων παιδιών υποφερτότερη. Έκανες πολλά για την ισότητα, τελικά έκανες πολλά για τον πολιτισμό.

Συγκινήθηκα πολύ βλέποντας τη Μαρία, με διαβήτη και καρκίνο, να παίρνει το παράσημο του Ιππότη Γραμμάτων και Τεχνών της Γαλλικής Δημοκρατίας, μετά τον Θόδωρο Αγγελόπουλο και τον Βασίλη Βασιλικό. Και συγκινήθηκα ακούγοντας τον Γάλλο Διευθυντή, Nicolas Eybalin, να θεωρεί τιμητικά όλα όσα  μέχρι πρότινος ήταν αιτία χλεύης―  έλεγε τις λέξεις pussy και πορνό, απλά και κουλ― έτσι όπως ποτέ δεν θα τις πει ένας Έλληνας πολιτικός, χωρίς να ιδρώσει ή να υποκριθεί.  

Αν και πιστεύω ότι δεν αποκλείεται όλες αυτές οι ελευθερίες να χαθούν, σε κάποιο ξαφνικό ανατροχασμό της ιστορίας, όταν το μίσος ζητάει τα ρέστα του και βγαίνουν συνεννοημένοι από τις τρύπες τους οι ρατσιστές και οι τραμπούκοι, είναι καλή στιγμή να χαρούμε  όλοι εμείς οι άνθρωποι σαν τη Μαρία, που βρίσκουμε κάποιον να μάς κοιτάει στα μάτια, όχι απλώς επί ίσοις όροις, αλλά με θαυμασμό. Κι ας είναι Γάλλος, όχι Έλληνας... Μια μέρα ίσως και αυτή η χώρα, δει με την αγάπη που γεννά η ευφυία, τα παιδιά σαν τη Μαρία που σπρώχνουν τη ζωή να προχωρήσει, παρά τα τόσα εμπόδια που ορθώνει σε κάθε βήμα τους ο σκιαγμένος, σκοτισμένος Αναχρονισμός. 

Τα κουσούρια μας είναι ο θρίαμβός μας.

Ημερολόγιο

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ