TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Το στρατόπεδο του Σάντερς προετοιμάζει ήδη το 2024

"Το στρατόπεδο του Σάντερς προετοιμάζει ήδη το 2024"

Clément Pairot

Συγγραφέας του βιβλίου Democrazies : ένας Frenchie στην καμπάνια του Bernie Sanders

Regards, 09.11.2020
Μία συνομιλία στην εκπομπή UNE MIDINALE με τους Pablo Pillaud-Vivien και Pierre Jacquemain

 

*

Για τις σχέσεις Μπάιντεν/Σάντερς

 

"Υπάρχει μία αμφιθυμία στη σχέση Μπάιντεν / Σάντερς."

 

"Τρία πράγματα ξεχωρίζουν στη σχέση Μπάιντεν / Σάντερς: υπάρχει καταρχάς μια φιλία μεταξύ δύο ανδρών. Γνωρίζονται από πολύ παλιά. Υπάρχει μία πραγματική ανθρώπινη συνενοχή μεταξύ τους. Μία άλλη πτυχή είναι ότι ο Μπάιντεν ήταν το φαβορί στις προκριματικές εκλογές ενάντια στον οποίον ο Σάντερς πολέμησε σκληρά (...). Μόλις ο Σάντερς εγκατέλειψε στους δημοκρατικούς προκριματικούς, μπήκαμε σε μία τρίτη φάση της σχέσης τους: μία φάση όπου ο Σάντερς φρόντισε να δώσει όλη του την υποστήριξη για τη νίκη του Μπάιντεν - όπως έκαναν και άλλοι προοδευτικοί, η Οκάσιο-Κορτέζ για παράδειγμα, που συγκράτησαν τα χτυπήματά τους και τις κριτικές του κατά του Μπάιντεν."

 

"Οι κεντρώοι έχουν πάντα την εντύπωση ότι οι άνθρωποι που είναι πιο αριστερά από αυτούς αποτελούν ένα αγκάθι στο πλευρό τους, ακόμη κι αν αυτό οδηγεί σε αποτελέσματα που δεν ισοδυναμούν με ήττα. "

 

"Η αριστερά του κόμματος που ενσαρκώνεται από την AOC, τον Σάντερς ή σε μικρότερο βαθμό από την Ελίζαμπεθ Γουόρεν, αλλά και τα εκλεγμένα μέλη του Κονγκρέσου που αποκαλούνται "The Squad" [Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Ayanna Pressley, and Rashida Tlaib - σ.σ.], θεωρούν ότι ο Τζο Μπάιντεν είχε ανακοινώσει από την αρχή ένα ελάχιστα φιλόδοξο πρόγραμμα, που δεν ήταν στο ύψος των περιστάσεων και δεν θα βοηθούσε για τη νίκη."

 

"Υπήρχαν κοινές ομάδες εργασίας μεταξύ των διαφόρων ρευμάτων, δούλεψαν μαζί και υπήρξε και μία μεγάλη επί τόπου κινητοποίηση - ειδικά από την πλευρά των πιο προοδευτικών."

 

"Δεν είναι τόσο δύσκολο να είσαι πιο προοδευτικός από τον Τζο Μπάιντεν."

 

Για τη θέση του στρατοπέδου του Σάντερς στο μηχανισμό του Μπάιντεν

 

"Το στρατόπεδο του Σάντερς δεν θα μπορεί να περιοριστεί σε ένα ρόλο αμφισβήτησης."

 

"Με τον Τζο Μπάιντεν - ακόμα κι αν το πρόγραμμά του είναι πιο προοδευτικό από ό, τι στην αρχή - οι προθέσεις του είναι ξεκάθαρες."

 

"Το στρατόπεδο Σάντερς προετοιμάζεται ήδη για μετά το 2022, δηλαδή το 2024. Ο στόχος τους είναι να μετατοπίσουν σταδιακά το Δημοκρατικό Κόμμα προς μία προοδευτική γραμμή."

 

"Το πρόγραμμα του Τζο Μπάιντεν είναι πιο φιλόδοξο από την αρχή της εκστρατείας του, αλλά δεν υπάρχει τίποτα το δεσμευτικό σ' αυτό."

 

"Οι Δημοκρατικοί κέρδισαν τον Λευκό Οίκο και διατήρησαν - με λιγότερες έδρες - τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Από την άλλη πλευρά, συναγωνίζονται τους Ρεπουμπλικανούς στη Γερουσία όπου κινδυνεύουν να παραμείνουν μειοψηφία."

 

"Η νίκη του Τζο Μπάιντεν δεν είναι πολιτικά ξεκάθαρη."

 

"Δεν θα είναι εύκολη η σύνθεση ενός υπουργικού συμβουλίου που θα χρειάζεται να επικυρωθεί από τη Γερουσία. Είναι ένα παιχνίδι με κόκκινες γραμμές. "

 

"Ο Μπάιντεν θα ήταν πρόθυμος να δώσει στους Ρεπουμπλικανούς θέσεις, αλλά όχι αναγκαστικά με αντιστάθισμα μερικές πιο προοδευτικές θέσεις."

 

"Ο Σάντερς κατάφερε να περάσει νόμους που συνυπέγραψαν Ρεπουμπλικανοί."

 

Για τον ρόλο της Κάμαλα Χάρις

 

"Η θέση της Κάμαλα Χάρις στο συνδυασμό του Τζο Μπάιντεν δεν είχε σημαντική επίδραση στην ψήφο των μειονοτήτων."

 

"Οι Δημοκρατικοί πίστευαν ότι η ψήφος των μειονοτήτων ήταν κερδισμένη γι' αυτούς. Δεν είχαν στρατηγική για να κατακτήσουν αυτό το εκλογικό σώμα."

 

"Ο ρόλος της Κάμαλα Χάρις είναι πιθανόν σημαντικά διαφορετικός από τους προηγούμενους αντιπροέδρους. Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο πιο ηλικιωμένος πρόεδρος που έχει εκλεγεί ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι πολύ πιθανό η αντιπρόεδρος να έχει πολύ μεγαλύτερη ανάμειξη σε διάφορα ζητήματα, σε βαθμό να οδηγείται σχεδόν και η ίδια να παίρνει αποφάσεις."

 

"Είναι πολύ πιθανό, σε περίπτωση που η υγεία του Τζο Μπάιντεν εξασθενίσει κατά τη διάρκεια της θητείας του, να παραιτηθεί."

 

"Μπορεί κανείς να φανταστεί ένα σενάριο στο οποίο ο Τζο Μπάιντεν αποχωρεί από το αξίωμά του ένα χρόνο πριν από τις εκλογές για να αφήσει στην Κάμαλα Χάρις το πεδίο ελεύθερο ώστε να πάρει τη θέση του. Και καθώς θα κατέχει τη θέση αυτή, θα μπορεί να διασφαλίσει έτσι μία επανεκλογή."

 

"Η Κάμαλα Χάρις είναι ένας πολύπλοκος χαρακτήρας. 'Εχει στενές σχέσεις με τους GAFA - απέχει πολύ από το να τους ασκεί τις ίδιες κριτικές με την Ελίζαμπεθ Γουόρεν."

 

"Η Κάμαλα Χάρις έχει μία μάλλον παράξενη και αμφίσημη σχέση με τον νόμο, ισχυρή με τους αδύναμους και αδύναμη με τους ισχυρούς."

 

"Η Καμάλα Χάρις είναι πολύ πιο προοδευτική από τον Τζο Μπάιντεν."

 

Για το πρόγραμμα του Τζο Μπάιντεν

 

"Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε μία μείωση της ηλικίας πρόσβασης στο Medicare. Πρόκειται για μία αρκετά μικρή μείωση. Και απέχει πολύ από την πρόσβαση σε όλους που προτείνει ο Μπέρνι Σάντερς."

 

"Στο θέμα του κλίματος, οι απόψεις του είναι πολύ πιο προχωρημένες από ό, τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια με τη Χίλαρι Κλίντον, ή ακόμη κι από την αρχή της εκστρατείας του."

 

"Είπε ότι το κλίμα ήταν ένας υπαρξιακός κίνδυνος. Και παρότι δεν ευθυγραμμίστηκε με το green new deal [που προτείνει η Sanders], είναι πολύ πιο φιλόδοξος."

 

"Οι δημοκράτες είναι επίσης πολύ συσπειρωμένοι, ειδικά για το κλείσιμο των ιδιωτικών φυλακών."

 

"Προβλέπεται μία μεταρρύθμιση για τη μετανάστευση που θα διασφαλίζει ότι δεν θα προκύπτουν πλέον ανθρωπιστικά ζητήματα τόσο θλιβερά όσο αυτά που είδαμε κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ, ο οποίος τα χειρίστηκε με μεγάλη βιαιότητα."

 

Για το τεταμένο μετεκλογικό κλίμα στις Ηνωμένες Πολιτείες

 

"Ο ρόλος του Τραμπ και του περίγυρού του του θα είναι αποφασιστικός, όπως καθοριστική θα είναι και η στάση του Ρεπουμπλικανικού κατεστημένου. Τέλος, τα συντηρητικά μέσα ενημέρωσης, και ιδίως το Fox News, έκαναν μια δουλειά που πρέπει να επαινεθεί γιατί χαρακτηρίστηκε από δημοσιογραφική εντιμότητα. Επιδιώκουν να προσανατολίσουν τη ρεπουμπλικανική κοινή γνώμη προς μία αποδοχή της ήττας του Ντόναλντ Τραμπ."

 

Μτφ. Σ.Σ.

 

Δείτε επίσης την πρόσφατη συνέντευξη της Alexandria Ocasio-Cortez στους New York Times, και μία συνομιλία μεταξύ των Naomi Klein, Astra Taylor and Keeanga-Yamahtta Taylor:

Alexandria Ocasio-Cortez on Biden's Win, House Losses, and What's Next for the Left

Where Do We Go From Here?

Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ