TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ

Speak up for Assange

Speak up for Assange

 

Διεθνές δημοσιογραφικό κάλεσμα για την υπεράσπιση του

Τζούλιαν Ασάνζ

 

 

 Δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, υπογράψτε εδώ.

Speak up for Assange Facebook Twitter

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε υπέρ της έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ μετά από έφεση της αμερικανικής κυβέρνησης (10.12.2021)

Journalists Speak Up for Julian Assange

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής και εκδότης του WikiLeaks, κρατείται σήμερα στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Belmarsh στο Ηνωμένο Βασίλειο, κινδυνεύοντας να εκδοθεί  στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς του ασκείται ποινική δίωξη βάσει του νόμου περί κατασκοπείας. Αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 175 ετών επειδή συνέβαλε στη διαρροή αμερικανικών στρατιωτικών εγγράφων από το Αφγανιστάν και το Ιράκ, καθώς και μιας σειράς τηλεγραφημάτων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ. Τα Ημερολόγια Πολέμου παρείχαν αποδείξεις ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ παραπλάνησε το κοινό σχετικά με τις δραστηριότητές της στο Αφγανιστάν και το Ιράκ και διέπραξε εγκλήματα πολέμου. Το WikiLeaks συνεργάστηκε με ένα ευρύ φάσμα οργανισμών μέσων ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο που αναδημοσίευσαν τα Ημερολόγια Πολέμου και τα τηλεγραφήματα των πρεσβειών. Η νομική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη κατά του κ. Ασάνζ δημιουργεί ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο για τους δημοσιογράφους, τους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης και την ελευθερία του Τύπου.

Εμείς, δημοσιογράφοι και δημοσιογραφικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο, εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για τη ζωή του Τζούλιαν Ασάνζ λόγω της παρατεταμένης κράτησής του και των δρακόντειων κατηγοριών κατασκοπείας που του προσάπτονται.

Η ίδια η αρχή της ελευθερίας της έκφρασης βρίσκεται στην καρδιά αυτής της υπόθεσης. Εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να δικάσει τον Ασάνζ για τη δημοσίευση απόρητων εγγράφων, κινδυνεύει να ανοίξει την πόρτα σε ποινικές διώξεις δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο και να δημιουργήσει ένα ανησυχητικό προηγούμενο για την ελευθερία του Τύπου παγκοσμίως. Η χρήση κατηγοριών κατασκοπείας εναντίον ατόμων που δημοσιεύουν υλικό που παρέχεται από μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος γίνεται επίσης για πρώτη φορά και θα πρέπει να ανησυχήσει τη δημοσιογραφική και εκδοτική κοινότητα.

Σε μια δημοκρατία, οι δημοσιογράφοι μπορούν να αποκαλύπτουν εγκλήματα πολέμου και περιπτώσεις βασανιστηρίων και καταχρήσεων χωρίς να καταδικάζονται σε φυλάκιση. Αυτός είναι ο ρόλος του Τύπου σε μια δημοκρατία. Εάν οι κυβερνήσεις μπορούν να χρησιμοποιούν νόμους περί κατασκοπείας εναντίον δημοσιογράφων και εκδοτών, τους στερούν την πιο σημαντική και παραδοσιακή τους υπεράσπιση - τις ενέργειες προς το δημόσιο συμφέρον - η οποία δεν συμβαδίζει με τη λογική ενός νόμου όπως το Espionage Act.

Πριν μεταφερθεί στις φυλακές Belmarsh, ο κ. Ασάνζ πέρασε πάνω από ένα χρόνο σε κατ' οίκον περιορισμό και στη συνέχεια επτά χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου του είχε χορηγηθεί πολιτικό άσυλο. Κατά τη διάρκεια όλης αυτής της περιόδου υπέστη σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του, συμπεριλαμβανομένης της υποκλοπής των νομικά εμπιστευτικών συνομιλιών του από οργανώσεις που είχαν λάβει απευθείας εντολές από αμερικανικές υπηρεσίες. Οι δημοσιογράφοι που τον επισκέπτονταν τελούσαν υπό συνεχή παρακολούθηση. Είχε περιορισμένη πρόσβαση σε νομική υπεράσπιση και ιατρική περίθαλψη και στερήθηκε το φως της ημέρας και την άσκηση. Τον Απρίλιο του 2019, η κυβέρνηση Μορένο επέτρεψε στις βρετανικές διωκτικές αρχές να εισέλθουν στην πρεσβεία του Ισημερινού και να συλλάβουν τον κ. Ασάνζ. Έκτοτε, κρατείται σε απομόνωση έως και 23 ώρες την ημέρα και, σύμφωνα με τους επισκέπτες του, λαμβάνει "βαριά φαρμακευτική αγωγή". Η σωματική και ψυχική του υγεία έχει επιδεινωθεί σοβαρά.

Ήδη από το 2015, η Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για την Αυθαίρετη Κράτηση (WGAD) διαπίστωσε ότι ο κ. Ασάνζ κρατείται αυθαίρετα και στερείται της ελευθερίας του, και ζήτησε την απελευθέρωσή του με αποζημίωση. Τον Μάιο του 2019, η Ομάδα Εργασίας επανέλαβε τις ανησυχίες της και ζήτησε εκ νέου την αποκατάσταση της προσωπικής του ελευθερίας.

Καθιστούμε τις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Ισημερινού και της Σουηδίας υπεύθυνες για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υπέστη ο κ. Ασάνζ.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ έχει συμβάλει σημαντικά στη δημοσιογραφία δημοσίου συμφέροντος, στη διαφάνεια και στην απόδοση ευθυνών στις κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο. Διώκεται επειδή δημοσίευσε πληροφορίες που δεν θα έπρεπε ποτέ να έχουν αποκρυβεί από το κοινό. Το έργο του έχει αναγνωριστεί με το βραβείο Walkley Award for Most Distinguished Contribution to Journalism το 2011, το Martha Gellhorn Journalism Award, το Index of Censorship Award, το Economist New Media Award, το Amnesty International New Media Award, το Gavin MacFadyen Award 2019 και πολλά άλλα βραβεία. Το WikiLeaks έχει επίσης προταθεί για το Βραβείο Μαντέλα των Ηνωμένων Εθνών το 2015 και επτά φορές (2010-2015, 2019) για το Νόμπελ Ειρήνης.

Οι αποκαλύψεις του Τζούλιαν Ασάνζ για τις καταχρήσεις και τα εγκλήματα πολέμου στη Μέση Ανατολή είναι ιστορικής σημασίας, όπως και οι συνεισφορές των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος Έντουαρντ Σνόουντεν, Τσέλσι Μάνινγκ και Ριάλιτι Γουίνερ, οι οποίοι βρίσκονται τώρα εξόριστοι ή φυλακισμένοι. Όλοι τους αντιμετώπισαν αδυσώπητες εκστρατείες συκοφάντησης από τους αντιπάλους τους, εκστρατείες που συχνά συνοδεύτηκαν από την παραπλανητική κάλυψη και τη συσκότιση της δύσκολης κατάστασής τους από τα μέσα ενημέρωσης. Η συστηματική παραβίαση των δικαιωμάτων του Τζούλιαν Ασάνζ τα τελευταία εννέα χρόνια έχει αναγνωριστεί και καταγγελθεί από την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και κορυφαίες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο επίπεδο της δημόσιας συζήτησης, ωστόσο, υπήρξε ένας ύπουλος ευτελισμός του τρόπου με τον οποίον έτυχε μεταχείρησης.

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια Nils Melzer, έχοντας ερευνήσει την υπόθεση, έγραψε τον Ιούνιο του 2019:

"Συνειδητοποίησα τελικά ότι είχα τυφλωθεί από την προπαγάνδα και ότι ο Ασάνζ είχε συστηματικά συκοφαντηθεί για να αποσπαστεί η προσοχή της κοινής γνώμης από τα εγκλήματα που είχε αποκαλύψει. Μέσα από τον απανθρωπισμό, τον διασυρμό και τη ντροπή, ακριβώς όπως οι μάγισσες που έκαιγαν στην πυρά, ήταν εύκολο να του στερήσουν τα βασικά του δικαιώματα χωρίς να προκαλέσουν την οργή του κόσμου. Έτσι, δημιουργείται ένα νομικό προηγούμενο, από την πίσω πόρτα του δικού μας εφησυχασμού, το οποίο θα μπορεί και να εφαρμοστεί στο μέλλον με τον ίδιο τρόπο στις αποκαλύψεις του Guardian, των New York Times και του ABC News."

"Επιδεικνύοντας, στην καλύτερη περίπτωση, μία στάση ανεκτικότητας, και στη χειρότερη συνενοχής, οι κυβερνήσεις της Σουηδίας, του Ισημερινού, της Βρετανίας και των ΗΠΑ δημιούργησαν ένα κλίμα ατιμωρησίας που ευνοεί την απεριόριστη δίωξη του κ. Ασάνζ. Στα είκοσι χρόνια που εργάζομαι με θύματα πολέμου, βίας και πολιτικών διώξεων, δεν έχω δει ποτέ μια ομάδα δημοκρατικών κρατών να συνασπίζεται για να απομονώσει, να δαιμονοποιήσει και να κακοποιήσει σκόπιμα ένα μόνο άτομο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και με τόσο λίγο σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το κράτος δικαίου".

Το 1898, ο Γάλλος συγγραφέας Εμίλ Ζολά έγραψε την ανοιχτή επιστολή του J'accuse...! για να καταγγείλει την ισόβια κάθειρξη για κατασκοπεία του αξιωματικού Alfred Dreyfus. Η αγόρευση του Ζολά μπήκε στα βιβλία της ιστορίας, υπενθυμίζοντάς μας ακόμη και σήμερα το καθήκον μας να αγωνιζόμαστε ενάντια στις δικαστικές πλάνες και να ζητάμε ευθύνες από τους ισχυρούς. Το καθήκον αυτό είναι σήμερα πιο ζωτικής σημασίας από ποτέ, καθώς ο Τζούλιαν Ασάνζ διώκεται από κυβερνήσεις και αντιμετωπίζει 18 κατηγορίες βάσει του US Espionage Act, μιας νομοθεσίας που χρονολογείται πάνω από 100 χρόνια πριν.

Ως δημοσιογράφοι και δημοσιογραφικές οργανώσεις που πιστεύουμε στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην ελευθερία της πληροφόρησης και στο δικαίωμα του κοινού στην πληροφόρηση, ζητάμε την άμεση απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ.

Καλούμε τις κυβερνήσεις μας, όλους τους εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς καθώς και τους συναδέλφους μας δημοσιογράφους να απαιτήσουν τον τερματισμό της νομικής εκστρατείας εναντίον του επειδή διέπραξε το έγκλημα να αποκαλύψει εγκλήματα πολέμου.

Καλούμε τους συναδέλφους μας δημοσιογράφους να ενημερώσουν σωστά το κοινό σχετικά με αυτή την παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Καλούμε όλους τους δημοσιογράφους να υπερασπιστούν τον Τζούλιαν Ασάνζ αυτή την κρίσιμη στιγμή. Αυτοί οι επικίνδυνοι καιροί απαιτούν ατρόμητη δημοσιογραφία!

Speak up for Assange Facebook Twitter

.............................

Speak up for Assange Facebook Twitter

Δείτε επίσης στο Αλμανάκ:

Για τον Τζούλιαν Ασάνζ, από τον  Serge Halimi, διευθυντή της Monde Diplomatique

Πώς κατασκόπευαν τον Julian Assange στην πρεσβεία του Εκουαδόρ

Από τον Σνόουντεν στον Ασάνζ,  το νέο "κυνήγι μαγισσών"

WeeklyLeaks - Ο πόλεμος κατά της δημοσιογραφίας"

Quentin Lafaye: «Παρότι θύμα των Wikileaks, υποστηρίζω τον Julian Assange»

Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ