TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Προβλέποντας το παρελθόν. Ο μυθικός κόσμος του φωτογράφου Stephen Berkman.

Προβλέποντας το παρελθόν. Ο μυθικός κόσμος του φωτογράφου Stephen Berkman. Facebook Twitter
A Wandering Jewess. © Stephen Berkman

 

Stephen Berkman

 

Προβλέποντας το παρελθόν: Zohar Studios, τα χαμένα χρόνια

The Contemporary Jewish Museum

Διαδικτυακή έκθεση : Οκτ. 2020 – 21 Μαρτίου 2021

 *

 

Η εγκατάσταση οπτικής εμβύθισης του καλλιτέχνη Stephen Berkman με έδρα το Λος Άντζελες αφιερώνεται στον Shimmel Zohar, έναν μυθικό Εβραίο μετανάστη φωτογράφο του 19ου αιώνα, ιδρυτή των Zohar Studios. Η έκθεση περιλαμβάνει πάνω από τριάντα φωτογραφίες, πολλές μεγάλες εγκαταστάσεις, ένα cabinet of curiosities και ένα καλλιτεχνικό βιβλίο μεγάλων διαστάσεων. Οι παράξενες αυτές φωτογραφίες δανείζονται τους οπτικούς κώδικες της προσωπογραφίας του 19ου αιώνα ως σημείο αφετηρίας τους, ενώ οι εικόνες και τα αντικείμενα παραπέμπουν τόσο στην εβραϊκή ζωή όσο και στις επιστημονικές γνώσεις που υπήρχαν πριν από εκατό χρόνια. Μαζί, δημιουργούν μία ιδιοσυγκρασιακή οπτική θεώρηση της βικτωριανής ζωής στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναζωογονώντας τεχνικές και θέματα του παρελθόντος στο πλαίσιο του 21ου αιώνα. Μέσα από το έργο του, ο Berkman δείχνει ότι η ιστορία είναι εύπλαστη και επιδέχεται πολλαπλές έννοιες.

Η εγκατάσταση του Berkman αναβιώνει ένα αινιγματικό φωτογραφικό κατάστημα της Νέας Υόρκης του 19ου αιώνα, γνωστό ως Zohar Studios, που βρισκόταν στην εβραϊκή συνοικία του Lower East Side. Το σώμα αυτού του έργου ανήκει στην παράδοση του μουσείου που φτιάχνει ο ίδιος ο καλλιτέχνης, όπως λόγου χάρη το Museum of Jurassic Technology του καλλιτέχνη David Wilson στο Λος Άντζελες. Όπως και ο Wilson, η τέχνη του Berkman κινείται πέρα από τη δυαδικότητα της πραγματικότητας και της φαντασίας, δημιουργώντας μια πύλη προς έναν άλλο κόσμο.

Το όνομα Zohar παραπέμπει επίσης στα γραπτά που αποτελούν τη βάση της καββαλιστικής μελέτης. Το ιστορικό αυτό κείμενο είναι γεμάτο υπαινιγμούς, σκοτεινά σημεία και πλάγιες ερμηνείες. Ο Berkman αποδίδει την πολυπλοκότητα και την πυκνότητα αυτού του μυστικιστικού κειμένου καθώς δημιουργεί την ιστορία του Shimmel Zohar, ενός μετανάστη από την Ανατολική Ευρώπη που ήρθε στη Νέα Υόρκη και άνοιξε ένα στούντιο για φωτογραφίες πορτρέτου. Χρησιμοποιώντας την σχηματικότητα και την εγγενή παραδοξότητα της πρώιμης φωτογραφίας ως σημείο αναφοράς και ως εκκίνηση, οι φωτογραφίες του Berkman και οι εγκαταστάσεις της camera obscura δημιουργούν νέες αφηγήσεις που ζωντανεύουν στο σταυροδρόμι της τέχνης, της επιστήμης, της ιστορίας και της ψευδαίσθησης.

Ο Stephen Berkman, Εβραίος φωτογράφος και ο ίδιος, μεγάλωσε στην Bay Area, και κατοικεί πλέον στο Λος Άντζελες. 'Εχοντας εμμονή με την βικτωριανή κουλτούρα και τεχνολογία, ο Berkman τελειοποίησε τη σπάνια και εξαιρετικά δύσκολη προ-χημική φωτογραφική διαδικασία γνωστή ως "υγρό κολλόδιο". Οι εκτυπώσεις αλμπουμίνης που προκύπτουν από μία ογκώδη φωτογραφική μηχανή που χρησιμοποιεί γυάλινα αρνητικά, έχουν μια αδιαμφισβήτητη παλιομοδίτικη ποιότητα: είναι πανέμορφες, πλούσιες σε λεπτομέρεια  και κάπως ανησυχητικές.
The Contemporary Jewish Museum

 

Μτφ. Σ.Σ.

 

Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ