TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Μετανάστες: η αντιπαράθεση των ψυχρών τεράτων

Μετανάστες: η αντιπαράθεση των ψυχρών τεράτων

Μετανάστες: η αντιπαράθεση των ψυχρών τεράτων Facebook Twitter
Το πρωτοσέλιδο της αγγλικής εφημερίδας "Sun".

  

Daniel Schneidermann    

Arrêt sur images, 25.11.2021

Είναι μια φωτογραφία. Δεν λέει τίποτε περισσότερο από ό,τι μπορεί να πει μια φωτογραφία, αλλά καλύπτει όλο το πρωτοσέλιδο της σημερινής Sun, μία ημέρα μετά το ναυάγιο ενός μικρού σκάφους στη Μάγχη, που προκάλεσε τον θάνατο περίπου τριάντα ανθρώπων (οι αριθμοί που αναφέρουν οι σημερινές πρωινές πληροφορίες κυμαίνονται μεταξύ 27 και 30). Καθώς ένα άλλο "small boat" μεταναστών ετοιμάζεται να βγει στη θάλασσα στο Wimereux (Pas-de-Calais), ένα όχημα με αναμμένο φάρο παρακολουθεί χωρίς να επεμβαίνει. Ολόκληρο το βίντεο, που ανέβασε στο διαδίκτυο η Sun, επιβεβαιώνει αυτή την εντύπωση. Η συγκεκριμένη φωτογραφία και το βίντεο είναι από το Reuters. Δεν γνωρίζω κάτω από ποιες συνθήκες τραβήχτηκαν. Αυτό που γνωρίζω (χάρη στην ανασκόπηση του ξένου Τύπου της Camille Magnard στο France Culture) είναι ότι η Sun δημοσίευσε τη φωτογραφία στην πρώτη σελίδα της κάτω από τον τίτλο "Ντροπή".

Είναι αυτή λοιπόν η φωτογραφία που, για ένα μέρος της βρετανικής κοινής γνώμης, δείχνει την κατάσταση: η Γαλλία επιτρέπει ανενδοίαστα να μεταφέρονται μετανάστες από το Pas-de-Calais στις βρετανικές ακτές, με κίνδυνο της ζωής τους. Αυτό που επίσης γνωρίζω είναι ότι κανένα γαλλικό μέσο ενημέρωσης, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχει δημοσιεύσει αυτή τη φωτογραφία.

Το πιο αισχρό στις αντιδράσεις των Γάλλων και των Βρετανών από χθες είναι η προσποιητή έκπληξη. Για περισσότερο από ένα χρόνο, από τότε που τα μέτρα "ασφαλείας" κατέστησαν σχεδόν αδύνατη τη διέλευση από τη σήραγγα [κάτω από τη Μάγχη -σ.σ.], οι διελεύσεις με "small boats", όπως λένε, έχουν πολλαπλασιαστεί. Όλοι γνώριζαν ότι το χθεσινό ναυάγιο ενός από αυτά τα "small boats" θα συνέβαινε μια μέρα. Το μόνο άγνωστο ήταν η ημερομηνία. "Εν πλω δεν έχουν καν πυξίδα για να κατευθυνθούν", δήλωσε στη Le Monde ο Alain Ledaguenel, πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Θαλάσσιας Διάσωσης της Δουνκέρκης. Δεν έχουν φώτα ναυσιπλοΐας, δεν εντοπίζονται από τα ραντάρ και όταν βρίσκονται μακριά από την ακτή, η εμβέλεια ενός τηλεφώνου δεν φτάνει μέχρι την ακτή. Εάν το άτομο που βρίσκεται στο πηδάλιο δεν έχει σημείο αναφοράς, δεν θα μπορέσει να αντισταθμίσει την παρέκκλιση λόγω του παλιρροϊκού ρεύματος, θα παρασυρθεί και, γρήγορα, θα βρεθεί χωρίς καύσιμα."

Διαβάζω και ξαναδιαβάζω τις έρευνες σχετικά με τη γαλλοβρετανική αντιπαράθεση για τις διελεύσεις μεταναστών, αλλά πρέπει να παραδεχτώ ότι δεν καταλαβαίνω τις βαθύτερες ρίζες αυτής της διελκυστίνδας μεταξύ ψυχρών τεράτων. Πρόκειται άραγε για γαλλικές κόνξες μετά το Brexit; 'Η μήπως θέλει η Γαλλία να τιμωρήσει τον Τζόνσον. Είναι "απλώς" ένας άθλιος εκβιασμός για μερικά επιπλέον εκατομμύρια, που δόθηκαν στη Γαλλία από τη Βρετανία; Είναι η τρομερή αναμέτρηση μεταξύ δύο κυβερνήσεων που έχουν πιαστεί από το λαιμό, η μία από τις κραυγές των μέσων ενημέρωσης του Μπολορέ [ο νέος Γάλλος μεγιστάνας του Τύπου -σ.σ.] και η άλλη από τα πρωτοσέλιδα των μέσων ενημέρωσης του Μέρντοχ; Αυτό που ξέρω είναι ότι περίπου τριάντα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, πνίγηκαν στη Μάγχη, οι οποίοι δεν είχαν ακούσει ποτέ για τον Μπολορέ, ούτε για τον Μέρντοχ.

Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ