TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Κανόνια ήχου. Προσεχώς στα σύνορα.

Κανόνια ήχου

Προσεχώς στα σύνορα, ένα ακόμη διεστραμμένο όπλο προστίθεται στο οπλοστάσιο επιτήρησης, ελέγχου και καταστολής που παράγει ο πολιτισμός μας.

Το ηχηρό μήνυμα "μείνετε μακριά" επιχειρεί να στείλει η Ε.Ε. στους μετανάστες που επιχειρούν να μπουν παράνομα στο ευρωπαϊκό έδαφος. Για αυτόν τον λόγο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Associated Press, τους ήσυχους από πλευράς ροών μήνες της πανδημίας δοκίμασε κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο, νέα ψηφιακά φράγματα.
Αυτά περιλαμβάνουν νέους πύργους παρακολούθησης με κάμερες μεγάλης εμβέλειας, νυχτερινής όρασης και πολλαπλών αισθητήρων. Τα δεδομένα θα αποστέλλονται στη συνέχεια σε κέντρα ελέγχου και με τη βοήθεια ανάλυσης τεχνητής νοημοσύνης θα ειδοποιούν για ύποπτες μεταναστευτικές κινήσεις.
Τόσο το AP όσο και η DW, δημοσίευσαν εικόνες θωρακισμένου οχήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο είναι εξοπλισμένο με κανόνι ήχου. "Παρότι έχει μέγεθος όσο μια μικρή συσκευή τηλεόρασης, μπορεί να φτάσει σε ηχητική ένταση εκείνη μιας μηχανής αεροπλάνου", αναφέρει το ρεπορτάζ. [...]
Η Ε.Ε. δαπάνησε περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε έρευνα για τεχνολογία ασφαλείας, μετά τη μεταναστευτική κρίση του 2015-2016, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα της Ελλάδας -αρκετοί από αυτούς στην προσπάθειά τους να διαφύγουν τον πόλεμο στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν- και από εκεί προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Ερευνητές πανεπιστημίων σε όλη την Ευρώπη, σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες, έχουν αναπτύξει φουτουριστική τεχνολογία παρακολούθησης και επαλήθευσης και έχουν δοκιμάσει περισσότερα από δώδεκα σχέδια στα ελληνικά σύνορα.
 
Καθημερινή, 04.06.2021
Κανόνια ήχου Facebook Twitter
Κανόνι ήχου κατά διαδηλωτών στο Τορόντο τον Ιούνιο του 2010, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20. Φωτ. Toronto Star

Ευρώπη φρούριο

Ενάντια στους μετανάστες, η Ελλάδα αγοράζει κανόνια ικανά να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες βλάβες

 
Μετά την τραγωδία στη Θέουτα που καταδεικνύει την ενίσχυση των κατασταλτικών μέτρων στα ευρωπαϊκά σύνορα, ένα νέο οπλοστάσιο κατά των μεταναστών αναπτύσσεται από την Ελλάδα. Μία από αυτές τις τεχνολογίες αιχμής: ένα όπλο ηχητικής παρενόχλησης ικανό να φτάσει την ηχητική ισχύ ενός κινητήρα αεροσκάφους.

Phil Adrian

Revolution permanente - Anti.K org. - 03.06.2021

Νάτος λοιπόν, ο περίφημος "κόσμος του μετά" που δεν περιμέναμε. Η Ελλάδα δοκιμάζει αυτήν την περίοδο "μη θανατηφόρες" μεθόδους για να αποτρέψει οποιαδήποτε διέλευση των συνόρων του Έβρου με την Τουρκία.

Κεντρική θέση στο νέο κατασταλτικό οπλοστάσιο κατέχουν τα κανόνια ήχου. Αυτά τα όπλα αποτροπής και καταστολής που αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του 2000 θα χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά για την επιτήρηση των ευρωπαϊκών συνόρων, σε συνδυασμό με έναν νέο μεταλλικό φράχτη, αλλά και διάφορα drone, πύργους νυχτερινής παρακολούθησης, επιτήρηση μέσω τεχνητής νοημοσύνης, κ.λπ.

Ωστόσο, τα ηχητικά όπλα δεν είναι καινούργια: από το Βιετνάμ ως τον Παναμά και την Παλαιστίνη, χρησιμοποιούνται ιστορικά για τιμωρητικούς σκοπούς στοχεύοντας στρατιωτικά έναν συγκεκριμένο πληθυσμό. Το κανόνι ήχου, που ονομάζεται και  LRAD (Long Range Acoustic Device) έχει ήδη δείξει την αποτελεσματικότητά του ως κατασταλτικό εργαλείο κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ονδούρα, την Ιαπωνία, το Ισραήλ ή το Χονγκ Κονγκ.

'Εχοντας τη δυνατότητα να εκτοξεύει ηχητικές ριπές έως και 162 dB, το όπλο αυτό εκπέμπει σε υψηλή συχνότητα έναν κατευθυνόμενο και εξαιρετικά διαπεραστικό ήχο, τόσο ισχυρό όσο ένας κινητήρας αεροπλάνου. Ωστόσο, ήδη από τα 85 dB, οι ήχοι μπορούν να είναι επιβλαβείς για το αυτί ενώ φθείρουν γρήγορα την ακοή από τα 110 dB. Είναι γεγονός ότι η ικανότητά του να θέσει σε κίνδυνο τον πληθυσμό δεν χρειάζεται πλέον αποδείξεις. Τα παράθυρα στα κτίρια μπορεί να ραγίσουν. Η συσκευή είναι ικανή να αποπροσανατολίσει έναν άνθρωπο αλλά και να τραυματίσει το νευρικό του σύστημα.

Δεν θα μπορούσε να δοθεί καλύτερη εικόνα της πολιτικής του ανθρωποκυνηγητού που διεξάγουν οι ευρωπαϊκές χώρες εναντίον των λαών που διαφεύγουν από τα δεινά που προκάλεσαν οι ιμπεριαλιστικές χώρες, τους πολέμους, τη φτώχεια ή τις πολιτικές κρίσεις.

Αυτή όμως η πολιτική επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων προωθείται σε μεγάλο βαθμό από τη Γαλλία και τη Γερμανία μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ασκεί τεράστια πίεση στις ενδιαφερόμενες χώρες, ιδίως στην Ελλάδα. 'Οπως δήλωσε η Tineke Strik, Ολλανδή ευρωβουλευτής, επιστρέφοντας από αποστολή στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "έχει διαθέσει στην Ελλάδα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από το 2015 για να θωρακίσει, όσο το δυνατόν περισσότερο, τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης". Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε μάλιστα ευχαριστήσει την Ελλάδα που ενεργούσε ως "ασπίδα για την Ευρώπη".  [...]

 
Μτφ. Σ.Σ.
Κανόνια ήχου Facebook Twitter
O Woody Guthrie με την κιθάρα του το 1943 ("This machine kills fascists"). Φωτ. Al Aumuller/New York World-Telegram and the Sun - United States Library of Congress's Prints and Photographs division - Wikimedia commons
Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ