TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Βιασμός σε παστέλ χρώματα


Βιασμός σε παστέλ χρώματα

 

Βιασμός σε παστέλ χρώματα Facebook Twitter
Φωτ. Σπύρος Στάβερης

 

 

Τον περασμένο Οκτώβριο [του 2016 -σ.σ.], η τηλεπαρουσιάστρια Flavie Flament δημοσίευσε το βιβλίο La Consolation [Η Παρηγοριά - εκδ. JC Lattès -σ.σ.],  στο οποίο διηγείται πως βιάστηκε σε ηλικία 13 ετών από έναν "παγκόσμια γνωστό φωτογράφο", το όνομα του οποίου ποτέ δεν αποκάλυψε εξαιτίας της παραγραφής που ισχύει για τέτοιου είδους εγκλήματα. Αλλά πολύ γρήγορα, ένα όνομα άρχισε να ακούγεται σχετικά με την ταυτότητα του φωτογράφου, το όνομα του David Hamilton, 83 ετών σήμερα, που αρνείται αυτές τις κατηγορίες.

 

"Είμαι ιδιαίτερα αγανακτισμένος από την απόλυτη έλλειψη σεβασμού για το τεκμήριο αθωότητάς μου και από την επιθυμία ορισμένων, την ελάχιστα συγκεκαλυμμένη, να αυτοανακηρύσσονται δικαστές ή εισαγγελείς βάσει κάποιων φημών, σπεύδοντας τόσο γρήγορα να σπείρουν τις χειρότερες υποψίες εναντίον μου, αναζητώντας μόνο το σκάνδαλο για να συνεχίσουν τα σκοτεινά τους σχέδια", δήλωσε σε βελγική ιστοσελίδα.

 

Ένα βιβλίο που ενθάρρυνε δύο άλλες γυναίκες να πουν κι εκείνες την ιστορία τους στο περιοδικό L'Obs. Τα γεγονότα χρονολογούνται από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, στο ίδιο μέρος με την Flavie Flamant, στο Cap d'Agde, και σε σχεδόν πανομοιότυπες συνθήκες. Ο φωτογράφος προτείνει στην Alice (14 ετών) και στη Lucie (13) να κάνουν ένα δοκιμαστικό. "Ο πατέρας μου ήταν τόσο περήφανος, τα μάτια του έλαμπαν!", θυμάται η Alice. Οι φωτογραφίσεις πραγματοποιούνται στο διαμέρισμά του δίπλα στη θάλασσα.

 

Οι δύο γυναίκες αναφέρουν στη συνέχεια "το ίδιο modus operandi με αυτό που περιγράφει η Flavie Flament στο βιβλίο της: χάδια που ξεφεύγουν, ένα κεφάλι ξαφνικά ανάμεσα στα πόδια τους, διεισδύσεις ... Και το σοκ τους", γράφει το L'Obs. Εξηγούν ότι αποσβολώθηκαν, πάγωσαν, και μιλούν για το αίσθημα ντροπής τους. "Είσαι τυχερή, σε διάλεξα, ενώ δεν είσαι τόσο όμορφη! Οι άλλες λατρεύουν αυτό που τους κάνω", φέρεται να είπε ο φωτογράφος στην Alice.

 

Το 1997, δέκα χρόνια μετά τα φερόμενα γεγονότα, η Alice αποφασίζει να υποβάλει μήνυση. Ο David Hamilton αρνείται τα πάντα κατά την αντιπαράθεση, και η καταγγελία μπαίνει στο αρχείο. Η νεαρή γυναίκα καταθέτει δήλωση πολιτικής αγωγής, αλλά παραιτείται όταν η δικαιοσύνη της ζητά να καταβάλει 30.000 φράγκα.

 

Στο τέλος του άρθρου, μαθαίνουμε ότι μια τέταρτη γυναίκα είπε στο L'Obs ότι βιάστηκε το 1967 στη Ramatuelle. Ήταν τότε 14 ετών. Μόνο που σήμερα όλες αυτές οι γυναίκες δεν μπορούν πλέον να ασκήσουν δίωξη κατά του φερόμενου δράστη, επειδή στη Γαλλία ο βιασμός ανηλίκου παραγράφεται μετά από τριάντα χρόνια.

Les Inrockuptibles, 2016

 

* Λίγες μέρες μετά το άρθρο στο Nouvel Observateur και την καταγγελία της Flavie Flament, ο David Hamilton βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του με μία πλαστική σακούλα στο κεφάλι. Οι αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ήταν αυτοκτονία.

Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ