"Νιώθω περισσότερο στιχουργός παρά μουσικός" έλεγε ο Παύλος Σιδηρόπουλος στην τελευταία, ίσως, συνέντευξή του στον Μισέλ Φάις. Ωστόσο παραδεχόταν ότι "το ροκ στην Ελλάδα ακόμα είναι 'επαναστατικό είδος'".

 

"Ο Πρίγκιπας του Ροκ" διαβάζεις στην πρώτη σελίδα κι αρχίζει το ξεφύλλισμα σε μια ζωή και ένα ταλέντο που όσο ο χρόνος απομακρύνεται από τη φυσική του παρουσία τόσο λες και του χαρίζεται ακόμα περισσότερο.

 

Μιλούσε για τη ροκ σκηνή, εγχώρια και διεθνή, για τη μουσική βιομηχανία, για την κοινωνία της κατανάλωσης, για την ποίηση. Διάβαζε Ελύτη, Σεφέρη, Σινόπουλο, Καρούζο, Χρονά... "Ο Ελύτης με έχει επηρεάσει, όχι τόσο στο ύφος και στη δομή των στίχων μου, αλλά στην κοσμοθεωρία μου. Για μένα ο Ελύτης δίνει στην Ελλάδα παγκόσμιο κύρος ή καλύτερα δείχνει πρώτα-πρώτα σ' εμάς τους Έλληνες την οικουμενικότητά μας".

 

Οι μεγάλες αγάπες απλωμένες σε ένα δημοσιογραφικό τραπέζι και οι σημειώσεις με χαρτί και μολύβι. "Για τα ρεμπέτικα δίνω τα ρέστα μου". Όμως τα ρέστα τού τα πήρε η πρέζα. Η αλήθεια είναι πως εκείνη την εποχή τα κοινωνικά στερότυπα δεν ανέχονταν έναν τύπο ελεύθερο, ευαίσθητο, ταλαντούχο αλλά τόσο ροκ όσο ο Σιδηρόπουλος. Την έκανε αποτραβηγμένος από τα φώτα της δημοσιότητας. Όμως αυτή όλο επιστρέφει στο πρόσωπό του.

 

Οι καιροί έχουν αλλάξει από εκείνον τον Δεκέμβρη του 1990, όταν ο "πρίγκιπας της Ροκ" περνούσε στην απέναντι όχθη, τόσο νέος, τόσο όμορφος, τόσο χαμένος στα βάθη της αβύσσου. Αν κάποιος δημοσιογράφος σήμερα του έπαιρνε συνέντευξη, θα έβγαζε φωτιές το κομπιούτερ. Κι αν τους στίχους του ο ίδιος τους σκάλιζε με μολύβι στο χαρτί, η φιγούρα του στο ίντερνετ σήμερα παραμένει αδιάψευστος μάρτυρας ενός μύθου που μετά τον βιολογικό θάνατο έχει καθίσει σε περίοπτη θέση ανάμεσα σε στοιχειωμένα όνειρα και διαψεύσεις.

 

Το Ίντερνετ παίρνει φωτιά και οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης επίσης σε κάθε "χτύπημα" του ονόματός του. Έφτασε λοιπόν ο καιρός να αποκτήσει ο Παύλος Σιδηρόπουλος την επίσημη ιστοσελίδα του. Ένα απλό κλικ στο www.pavlos-sidiropoulos.gr και ένας ολόκληρος κόσμος, ο κόσμος του, απλώνεται στην οθόνη.

 

Είκοσι ένα χρόνια μετά τον θάνατό του, η αδελφή του Μελίνα άνοιξε τα συρτάρια και ανέσυρε πολύτιμα ευρήματα. Οι στίχοι, οι παρτιτούρες, οι σημειώσεις του, η ζωή του, φωτογραφίες του και video, τα λόγια των φίλων του και τα λόγια τα δικά του, οι δίσκοι και τα ακόρντα του, τα τραγούδια του. Όλες οι ψηφίδες του αρχείου του συγκεντρωμένες σε μια όμορφη σελίδα.

 

"Ο Πρίγκιπας του Ροκ" διαβάζεις στην πρώτη σελίδα κι αρχίζει το ξεφύλλισμα σε μια ζωή και ένα ταλέντο που όσο ο χρόνος απομακρύνεται από τη φυσική του παρουσία τόσο λες και του χαρίζεται ακόμα περισσότερο.

 

"Η ιστοσελίδα αυτή δημιουργήθηκε με αφορμή την ψηφιοποίηση του αρχείου του Παύλου Σιδηρόπουλου και από την ανάγκη μιας όσο το δυνατόν πληρέστερης παρουσίασης της προσωπικότητας και του έργου του. Μιας προσωπικότητας, με κοινωνικοπολιτικές ανησυχίες, με φιλοσοφικές αναζητήσεις και προβληματισμούς, που δεν έπαψε ποτέ να αναζητά και να δοκιμάζει νέους τρόπους έκφρασης, όχι μόνο μέσα από τη μουσική, αλλά και μέσα από μια ευρύτερη καλλιτεχνική δραστηριότητα, τον τρόπο ζωής και ουσιαστικά όλα όσα συνέθεταν γι' αυτόν μια ροκ ταυτότητα".

 

Λίγα λόγια εισαγωγικά για όσα χώρεσε και όσα θα χωρέσει ακόμα αυτή η ιστοσελίδα καθώς ακόμα εμπλουτίζεται. Στο χρώμα της σέπιας, του μπλε στιλό και του μαύρου μολυβιού, της ασπρόμαυρης εικόνας και αισθητικής η ιστοσελίδα του Παύλου Σιδηρόπουλου συμπληρώνει αυτό που έλειπε. Τη δημοσιοποίηση του αρχείου ενός καλλιτέχνη που, αν και πέρασε σαν κομήτης από τον μικρό μας πλανήτη, δεν έκαψε τους στίχους και τη μουσική του σε καμιά εφήμερη λάμψη, σε καμιά εφήμερη πλάνη.

 

Ξεφυλλίστε τη!

 

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Αυγή