Whiskey Sour, I

Facebook Twitter
0

Whiskey Sour, Ι

 Όλος ο κόσμος, ποτήρια

 

Στον Ένοικο, στην Καλλιδρομίου, όπου η Βίκυ των Έξι αγόγγυστα σέρβιρε και ερωτευόταν, για ένα διάστημα και εντελώς απροϋπόθετα, κι ας λέει ο Μπιτσώρης, έπιναν  όλοι τους η παρέα whiskey sour /ουίσκυ σάουρ. Όλη μας η ζωή είναι μια παρεξήγηση, θα έλεγε ο Beckett αν δεν το είχε ήδη πει ο Camus, οπότε ο Beckett μίλησε για τους δύο πόλους – πιάτο και καθίκι, αυτοί είναι οι δύο πόλοι, αυτή είναι η ζωή μας όλη. Όπως και να ’χει έπιναν όλοι τους, για ένα διάστημα, ουίσκυ σάουρ, από παρεξήγηση. Τους έβλεπα να πίνουν ουίσκυ σάουρ, εγώ, ο Οδυσσέας Γεωργίου, και τους άκουγα να μιλάνε, δεν κρυφάκουγα, άκουγα, μιλούσαν δυνατά, σχεδόν τρανταχτά, εκκωφαντικά, ιδίως από τις έντεκα μετά μεσημβρίαν και μετά, χαλούσαν κόσμο, ωρύονταν, όλοι τους και ταυτοχρόνως, ένα ντανταϊστικό συμβάν, αλλά ξεχαρβαλωμένο κι αυτό απ’ αυτούς διότι έτσι ήσαν αυτοί.

 

Στον Ένοικο, στην Καλλιδρομίου, όπου η Βίκυ των Έξι έλιωνε από ιδιοτελή πόθο και καρτερικά μετέφερε στο τραπέζι τους τα ουίσκυ σάουρ που ετοίμαζε με αταλάντευτο μεράκι ο Βαγγέλης, ο Λάμπρος Λιάγκος, λεπταίσθητος λόγιος πάντα ανιδιοτελής και έμπλεος φροντίδας για τους άλλους αλκοολικούς, σκάλισε έψαξε αναζήτησε ανακάλυψε και έφερε στον Βαγγέλη την εμβριθέστερη συνταγή για ουίσκυ σάουρ. «Πίνουνε που πίνουνε αυτή τη μαλακία, τουλάχιστον ας την πίνουνε σωστά», είχε πει ο Άνθρωπος Που Είχε Πιει Τον Κατάλογο.

 

Στον Ένοικο, στην Καλλιδρομίου, όπου η Βίκυ των Έξι βούρκωνε κατ’ ιδίαν και χαμογελούσε δημοσίως φέρνοντας στο τραπέζι τους για νιοστή φορά φιστικάκια και κράκερ, επιδεικνύοντας ολοένα και πιο προκλητικά και ολοένα και πιο ατελέσφορα το πλούσιο στήθος της μαζί με τον πλούσιο (νόμιζε! Πίστευε!) εσωτερικό της κόσμο, ο λεπταίσθητος λόγιος Λάμπρος Λιάγκος, καίτοι γαλλομαθής και ενίοτε γερμανομαθής, καίτοι αρνούμενος επί δύο δεκαετίες να μάθει και να εκφέρει έστω και ένα goodmorning, sweetie, έφερε τη συνταγή, την απόλυτη διατεινόταν, του ουίσκυ σάουρ, στα αγγλικά, μάλλον στα αμερικάνικα πρέπει να πούμε, και μάλιστα επιμελώς αντιγραμμένη με το ίδιο του το χέρι και με την πένα του, μια Sheaffer.

 

The whiskey sour is a mixed drink containing whiskey (often Bourbon), lemon juice, sugar, and optionally, a dash of egg white. With the egg white, it is sometimes called a Boston Sour. It is shaken and served either straight or over ice./ The traditional garnish is half an orange slice and a maraschino cherry./A notable variant of the whiskey sour is the Ward 8, which often is based either in Bourbon or rye whiskey, with both lemon and orange juices, and grenadine syrup as the sweetener. The egg white sometimes employed in other whiskey sours is generally not included in this variation./The oldest historical mention of a whisky sour prepared in the world comes from a newspaper published in Wisconsin in 1870. / In 1962, the Universidad del Cuyo published a story which cited a Peruvian newspaper called El Comercio de Iquique as indicating that Elliott Stubb created the "whisky sour" in 1872. El Comercio de Iquique was published by Modesto Molina between 1874 and 1879.

 

Στον Ένοικο, στην Καλλιδρομίου, όπου η Βίκυ των Έξι όλους τους ερωτεύτηκε με αλφαβητική σειρά (πρώτα τον Αρανίτση, κατόπιν τον Βακαλόπουλο, μετά τον Λάγιο, ύστερα τον Μπαμπασάκη, υστερότερα τον Παπαγιώργη, και τέλος, για κερασάκι, τον Σταθόπουλο), όλη η παρέα άρχισαν να πίνουν ουίσκυ σάουρ, και έμελλε να περάσουν ακριβώς δύο δεκαετίες, είκοσι χρόνια δρόμος, ώσπου να δημοσιοποιηθεί αυτό που εγώ, ο Οδυσσέας Γεωργίου, είχα ακούσει και ήξερα, διότι βροντοφώναζαν οι Έξι, ήδη από το χίλια εννιακόσια ενενήντα τρία.

 

«Ο Θ.Σ., ο εκκεντρικός ζωγράφος Λ.Ν., ο Ανώνυμος Άλλος και ο ταπεινός εγώ που σας ιστορώ, εγκαινιάσαμε το τελετουργικό να διαβάζουμε τις σελίδες του Εξώστη πίνοντας πάντα ουίσκι σάουρ, κάτω από μια ταμπέλα που τη φτιάχνουμε κάθε φορά με χαρτόνια και μαρκαδόρους και που λέει “Ατλάντικ”», επεσήμανε ο Γιώργος - Ίκαρος Μπαμπασάκης, στις 13 Σεπτεμβρίου 2012 [αυτή είναι η σελίδα 67, με τίτλο «ΔΑΠΑΝΗΘΗΚΑ ΣΤΙΣ ΛΟΧΜΕΣ», του βιβλίου Το Αυτόματο του Θάνου Σταθόπουλου, ενός εκ των Έξι, ως γνωστόν. Το Αυτόματο εκδόθηκε στις εκδόσεις Γαβριηλίδης, και όπως έλεγε ο Thomas Pynchon, και θα αποδείξω εγώ, ο Οδυσσέας Γεωργίου, όλα συνδέονται].

 

Συνεχίζεται. Αύριο: Whiskey Sour, II

 

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ