Στην πίσω κάμαρα ενός φωτογραφείου στο Λίβανο του 1950

Στην πίσω κάμαρα ενός φωτογραφείου στο Λίβανο του 1950 Facebook Twitter
3
 
 
Ο κορυφαίος Λιβανέζος καλλιτέχνης Akram Zaatari γεννήθηκε το 1966, κι όμως είναι γνωστός στην παγκόσμια εικαστική σκηνή για φωτογραφίες δεκαετιών στις οποίες δεν είχε καν γεννηθεί. 
Είναι ενδιαφέρουσα η ιστορία τους: Ήταν το 1998 όταν ο, 32 ετών τότε, Zaatari πέρασε την πόρτα ενός παλιού φωτογραφείου, αναζητώντας εικόνες αμαξιών. Το Studio Shehrazade (του υπέργηρου πια Hashem el Madani, που είχε αυτό το μαγαζί απ' το 1948, και είχε φωτογραφίσει χιλιάδες ανθρώπους) είχε πολλές εικόνες με οχήματα. Είχε όμως και πολλές πολύ πιο ενδιαφέρουσες εικόνες...
Με έκπληξη ο Zaatari βρήκε εκατοντάδες φωτογραφίες ενός άλλου Λιβάνου, διαφορετικού απ' αυτού που συνήθως απεικονιζόταν στα ΜΜΕ: Είδε παιχνιδιάρικα πρόσωπα, ημίγυμνους επιδειξίες, γυναίκες που φιλούσαν γυναίκες, άντρες που φιλούσαν άντρες. 
"Τι εποχής είναι αυτές οι φωτογραφίες;" ρώτησε ο καλλιτέχνης τον γηραιό φωτογράφο. "Από τα τέλη του '40 μέχρι και αρχές του '60" του απάντησε αυτός, και ο Zaatari έπαψε να ενδιαφέρεται για τα οχήματα. 
Τα επόμενα χρόνια επανεμφάνισε τον κρυμμένο και ξεχασμένο αυτό θησαυρό, και τον έβαλε στα Μουσεία, με την άδεια φυσικά και τη συνεργασία του αρχικού φωτογράφου. 
Γιατί υπάρχουν τόσα φιλιά μεταξύ ανδρών, όπως και γυναικών και μάλιστα σε μια υπερσυντηρητική περίοδο μιας συντηρητικής χώρας;
Αυτοί που φωτογραφίζονταν ήθελαν να αναπαραστήσουν κάποιες φορές σκηνές από ταινίες (μάχες, πάλη, φιλιά) αλλά η κοινωνία ήταν υπερβολικά συντηρητική για να φιλήσει ένας άντρας μια γυναίκα. Τα φιλιά όμως μεταξύ ομοφύλων δεν παίρνονταν στα σοβαρά, κι έτσι δεν έθιγαν τα χρηστά ήθη...

ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 
 
Αρχείο
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια
Πόσο πιο όμοργφος και σοφός θα ήταν ο κόσμος αν δημοσιεύατε τις φωτογραφίες του Ζάαταρι χωρίς ανίδεα και ανιστόρητα κείμενά περί συντηρητικής κοινωνίας και υπερσυντηρητικής περιόδου. Νικόλας Κοσματόπουλος, Πανεπιστήμιο Βυρητού, Λίβανος.
"Τα επόμενα χρόνια επανεμφάνισε τον κρυμμένο και ξεχασμένο αυτό θησαυρό, και τον έβαλε στα Μουσεία, με την άδεια φυσικά και τη συνεργασία του αρχικού φωτογράφου."Την άδεια των οικογενειών των ανθρώπων που απεικονίζονται (ή των ιδίων, αν είναι στη ζωή) τη ζήτησαν;

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ