ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Ο Τσέλιος στα ρακοκάζανα και η μοσχαροκεφαλή

Facebook Twitter
3

Το θρυλικό λεωφορείο με τον αριθμό 14 που οδηγεί από τον σιδηροδρομικό σταθμό στην Άνω Τούμπα και τούμπαλιν και έχει οδηγήσει χιλιάδες παοκτζήδες στον ναό της Τούμπας ξεφορτώνει ακόμα μια φορά τον αγουροξυπνημένο Τσέλιο που κάνει μια στάση στον Mητσό (πρώην Skaribas) και την μπάντα του που τζαμάρουν έξω από του Zara στην Τσιμισκή.


Κάθε μέρα καταφέρνει και αργεί ο Τσέλιος, αν και ξεκινάει την δουλειά στις δύο το μεσημέρι, ισχυρίζεται ότι αργεί γιατί κάθε βράδυ παίζει πόκερ στο ιντερνέτ γι' αυτό και καθυστερεί να ξυπνήσει κατά τα άλλα στην πόλη μία από το ίδια: ζευγάρια χωρίζουν και πετούν τα λούτρινά στους δρόμους, η γνωστή πλήξη του Νοεμβρίου...

Σήμερα είναι ακόμα μια ειδική μέρα για τον Τσέλιο καθώς μετά το τελος της δουλειάς απαίτησε και πήρε άδεια για την ετήσια συνάντηση με τους φίλους του στο τσιπουροκάζανο για το ετήσιο βράσιμο του τσίπουρου.

"Η συνάντηση αυτή θεωρείται ιερή και δεν αναβάλλεται για κανέναν λόγο αφεντικο" είπε στον αφεντικό ο Τσέλιος όταν ζήτησε την άδεια

 Το ετήσιο τσιπουροκάζανο που σκάρωσαν, παρόλη την αρρωστημένη μιζέρια της κρίσης, οι φίλοι του κάπου στην Μακεδονία ήταν η ευκαιρία να βρεθεί όλη η παρέα μαζί, παρόλες τις αποστάσεις που τους χώριζαν.

Θυμάμαι οτι όταν ήμουν μικρός μικρός, και με πήγαινε ο πατέρας μου στα καζάνια, δεν ήθελα και πολύ να πάω, καθώς στα πρώτα πασοκικά χρόνια, πριν την εποχή του μεγάλου Γκατσμπυ - Σημίτη, η έννοια εκσυγχρονισμός ήταν μάλλον άγνωστη στην ελληνική επαρχία.

Έμπαινες λοιπόν σε ένα δωμάτιο αποστακτήριο στην μέση του πουθενά, και έξω στο κρύο κάτι τύποι έψηναν κοψίδια και τα τρώγανε στο όρθιο. Τα άκρα ολονών περόνιαζαν απ' το κρύο, αλλά ο πατέρας του Τσέλιου και οι φίλοι του δεν έφευγαν με τίποτα. Ήταν αυτή η μαγική συνάντηση με τους φίλους. Αλλά αυτό θα το κατάλαβαινε πολύ αργότερα....

Μερικά χρόνια και δεκάδες εκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεων αργότερα, τα πράγματα στα ελληνικά αποστακτήρια έχουν αλλάξει, καθώς έχουν διαμορφωθεί αίθουσες με τζάκι και ψησταριές κανονικές, καρέκλες και τραπέζια για να κάθεσαι και υπάρχει τουαλέτα και στοιχειώδης εξαερισμός, ώστε να μην μεθάς από την αναθυμιάσεις του τσίπουρου στα 5 πρώτα λεπτά που μένεις μέσα.

Η ετοιμασία ξεκινάει λίγες μέρες νωρίτερα και κάθε καλεσμένος φέρνει κάτι για το τσιμπούσι, άλλος κρέατα, άλλος τυριά, άλλος κρασί. Αυτό που παρατήρησα φέτος είναι ότι στο τέλος δεν έμεινε τίποτα από κρέατα, ενώ άλλες φορές υπήρχε άφθονο φαγητό που περίσευε και το πετούσαν.

Αναμφισβήτητα όμως το highlight της βραδιάς ήταν η ΜΟΣΧΑΡΟΚΕΦΑΛΗ.

Γύρω στις 12 το βράδυ, και ενώ τρως και πίνεις από το απόγευμα, σκάει ένα ταψί από τον ξυλόφουρνο, με ένα κεφάλι από μοσχάρι τυλιγμένο σε λαδόκολλες και ψημένο αργά 8-9 ώρες, μαζί με χοντρές πατάτες, μπαχαρικά και λίγο σκόρδο. Μόνο η μυρωδιά φτάνει να ξεμεθύσεις. Πού να φας κιόλας!

Θα το χαρακτήριζα ως στερεοποιημένο πατσά που συνδυάζεται αρμονικά με το αργοψημένο κρέας, τα μυρωδικά και τα υγρά από την έκκριση κολλαγόνου ζελέ από το κεφάλι, σε μια τύπου μοριακής γαστρονομίας ρουστίκ version.

Πέρα από όλα αυτά, νομίζω ότι το σημαντικότερο ήταν η ψυχοθεραπεία που σου προσφέρει απλά και μόνο η παρουσία των φίλων και η διαπίστωση ότι από τους φίλους των κοινωνικών δικτύων παρευρέθηκε ένας, το πολύ δύο, ενώ από τους πραγματικούς σχεδόν όλοι.

( Ο Τσέλιος αφιερώνει το σημερινό κείμενο στον Παντελή που λόγω κρίσης ξενυτευτηκε στον Στοκχόλμη αλλά δεν έχασε ούτε την φετινή συνάντηση ....πήρε το πρώτο αεροπλάνο και ήρθε)

ΜΟΣΧΑΡΟΚΕΦΑΛΗ ΣΕ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΞΥΛΑ VERSION

Θα χρειαστείς μια μοσχαροκεφαλή -αν είσαι χαμουτζής πας στην Βαρβάκειο και την βρίσκεις με 2,5 ευρώ το κιλό, αν είσαι από αλλού την κάνεις παραγγελία στον χασάπη.
Την καθαρίζεις καλά και στα ανοίγματα βάζεις κομμάτια από γραβιέρα και σκόρδο. Και φυσικά αλατοπίπερο.
Μετά αλείφεις όλο το κεφάλι με το μυστικό μίγμα που αποτελείται από λάδι, λευκό κρασί και μουστάρδα, κόβεις και κάνα δυο πατάτες χοντρές μαζί με 3 κομμάτια καρότου και τα απλώνεις στην λαδόκολλα, τυλίγεις την λαδόκολλα, βάζεις άλλη μια από πάνω, τυλίγεις, τις δένεις με σκοινί για να συγκρατηθούν τα υλικά και μετά τυλίγεις με αλουμινόχαρτο. 
Ανάβεις τον φούρνο με ξύλα και μετά από δυο ώρες, αφού έχουν γίνει κάρβουνα, βάζεις το ταψί με την μοσχαροκεφαλή και περιμένεις κάνα οκτάωρο για να γίνει .
Το μυστικό είναι καλό κλείσιμο της λαδόκολλας και του αλουμινόχαρτου, ώστε να παραμένουν τα υγρά μέσα και να βράσει καλά.
Την ίδια διαδικασία ακολουθείς και όταν την φτιάχνεις στον φούρνο της κουζίνας, μόνο που εδώ βάζεις στην αρχή δυνατή φωτιά -στους 250 βαθμούς για 45 λεπτά- και μετά χαμηλώνεις στους 180 βαθμούς και ψήνεις μέχρι να συμπληρωθούν 7,5 ώρες.
Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο νόστιμο

Αρχείο
3

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια