— Τι είναι το i.P.A.S. Film Festival;

Independent Political Activism Short Film Festival. Είναι ένα διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους με αποκλειστικά πολιτικό και ακτιβιστικό χαρακτήρα που δίνει βήμα σε ανεξάρτητους κινηματογραφιστές από όλο τον κόσμο για να δράσουν και να αντιδράσουν μέσω της τέχνης τους στο παγκόσμιο πολιτικό γίγνεσθαι, δίχως κομματικό ή μονοδιάστατο πρόσημο.

 

— Ποιος είναι ο στόχος του;

Στόχος μας είναι να προβάλουμε έργα από όλο τον κόσμο, των οποίων οι παραγωγές είναι κυρίως χαμηλού προϋπολογισμού, αλλά καθόλου χαμηλής ποιότητας ή αισθητικής. Να δημιουργήσουμε τόπους διάδρασης όπου θεατές και συμμετέχοντες μπορούν να μοιραστούν τις απόψεις τους σε πραγματικό τόπο και χρόνο. Τέλος, λόγω του επιμορφωτικού χαρακτήρα που έχουν τα συγκεκριμένα φιλμ, θα θέλαμε να ταξιδέψουμε το i.P.A.S. σε μέρη που δεν έχουν πρόσβαση σε τέτοιου είδους φεστιβάλ, όπως στα νησιά της άγονης γραμμής στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.


— Πότε και από ποιους ξεκίνησε; Πού άλλου έχει οργανωθεί;

Το i.P.A.S. θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στο Booze Cooperativa, από τις 6 ως τις 9 Απριλίου. Ξεκινά στην Αθήνα, ένα μέρος που πιστεύουμε πως έχει δοκιμαστεί αρκετά από τη σημερινή κρίση. Η ιδέα συνελήφθη το περασμένο καλοκαίρι από την ομάδα Default Project που απαρτίζεται από τους Πρόδρομο Τροχίδη, Άρτεμι Λειβαδάρου, Πένια Καλοφωλιά, Μαρία Χαμαράκη και Σπύρο Τσικαλάκη. Ξεκίνησε από την κοινή ανάγκη μας να δραστηριοποιηθούμε, μέσω της τέχνης, στη σημερινή πολιτική κατάσταση.


— Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα;

Το i.P.A.S. περιλαμβάνει κυρίως το διαγωνιστικό τμήμα προβολών, στο οποίο θεατές και κριτική επιτροπή καλούνται να ψηφίσουν για τα βραβεία που θα απονεμηθούν την Κυριακή 9 Απριλίου 2017. Το μη διαγωνιστικό τμήμα θα έχει ειδικές προβολές ταινιών μεσαίου μήκους που αξίζουν την προσοχή των θεατών. Έχουμε φιλμ χορού, δράμα, κωμωδίες ακόμα και πειραματικά, που όμως πάντα πραγματεύονται την τρέχουσα διεθνή πολιτική επικαιρότητα.

 


 

 


— Πόσοι καλλιτέχνες συμμετέχουν και από ποιες χώρες;

Έχουμε επιλέξει 84 ανεξάρτητες κινηματογραφικές παραγωγές (σπουδαστικές, ντοκιμαντέρ, μυθοπλασίας και animation) από 30 διαφορετικές χώρες, όπως η Αγγλία, η Αίγυπτος, η Αργεντινή, η ΗΠΑ κ.ά.


— Ποιος είναι ο ρόλος του πολιτικού φιλμ στις μέρες μας, ειδικά την εποχή των social media;

Όταν η διάδοση της πληροφορίας μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και επαναστάσεις, η διάδοση της ψυχής μέσα από την τέχνη γκρεμίζει τοίχους και χτίζει γέφυρες. Το πολιτικό φιλμ αποτελεί γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα σε καλλιτέχνες, κοινωνικές ομάδες, ανθρώπους που έχουν κάτι να πουν και αντιστέκονται. Όπως μας έγραψε και ένας Ισπανός καλλιτέχνης, «μια ταινία μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή».

 


 

 

www.ipasfilmfestival.com