ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ

H ιστορία ενός πότη

H ιστορία ενός πότη Facebook Twitter
6

Από την Ιωάννα Φωτιάδη στην Καθημερινή.

«Περπατώ στον δρόμο και μπορώ να διακρίνω γύρω μου όσους έχουν πιει», λέει στην «Κ» ο 50χρονος Απόστολος,επιχειρηματίας, που εδώ και 684 μέρες -το τονίζει αυτό- είναι «στεγνός». Η εξομολόγησή του συνοδεύεται από τα στοιχεία των ειδικών που κάνουν λόγο για δραματική πτώση του μέσου όρου ηλικίας όσων αποκτούν έξη στο αλκοόλ. «Ηταν για τους άνδρες πάνω από τα τριάντα, σήμερα λίγο πάνω από τα 18 χρόνια», λένε στην «Κ».

Ο κ. Απόστολος για πάνω από τριάντα χρόνια κατανάλωνε κάθε ημέρα μισό κιλό κρασί και τουλάχιστον τρία ποτήρια ουίσκι. «Ενιωθα δυνατός, αλλά όχι ικανός, δυστυχώς αυτό ήταν το δεκανίκι μου», εξομολογείται με παρρησία σήμερα. Εχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει σε οινοπαραγωγό περιοχή, ξεκίνησε πολύ νωρίς την κατανάλωση κρασιού, «που ήταν μέρος της καθημερινής μας ζωής». «Οταν έγινα πατέρας, έκοψα εν μια νυκτί το κάπνισμα, αλλά η απόφαση για το αλκοόλ ήταν πολύ πιο δύσκολη, ωστόσο την πήρα. Ξέρετε πώς; Από φόβο ότι δεν θα μπορούσα να ανταποκριθώ στον ρόλο του πατέρα». Ναι, έκοψα το ποτό για τις δύο κόρες μου, καταλήγει.

«Οι περισσότεροι θεραπευόμενοι έρχονται σε μας όταν συνειδητοποιούν ότι "δεν πάει άλλο"», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Αντώνης Πάριος, ψυχοθεραπευτής, υπεύθυνος του προγράμματος απεξάρτησης από το αλκοόλ του ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων). «Σε αυτό το σημείο φτάνουν συνήθως ύστερα από 10-15 χρόνια συστηματικής χρήσης». Το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ παρακολουθούν περίπου 70 χρήστες, ενώ και περίπου 40 συγγενείς τους συμμετέχουν σε ομαδική ψυχοθεραπεία. «Εξαιτίας των περικοπών, άλλα 80 άτομα βρίσκονται σε λίστα αναμονής».

«Παρατηρούμε ότι ο μέσος όρος ηλικίας όσων έχουν εξάρτηση από το αλκοόλ κατεβαίνει· πριν από δέκα χρόνια οι άνδρες ξεκινούσαν την παθολογική κατανάλωση αλκοόλ μετά τα 30, σήμερα, όμως, αμέσως μετά το σχολείο, στα 18», τονίζει στην «Κ» ο κ. Χαράλαμπος Μητσώνης, ψυχίατρος - ψυχοθεραπευτής και διευθυντής του εξωτερικού προγράμματος απεξάρτησης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, 18 ΑΝΩ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα στατιστικά του ΚΕΘΕΑ για το 2012 η ηλικία έναρξης δοκιμής αλκοόλ είναι από 11-15 χρόνων για το 44%, από 16-18 χρόνων για το 44%, ενώ ένα 12% δοκιμάζει μέχρι τα 10 του χρόνια. Ο μέσος όρος ηλικίας των θεραπευομένων και στις δύο μονάδες είναι 35-45 ετών.

«Παράλληλα αυξάνονται τα περιστατικά γυναικών με εξάρτηση από το αλκοόλ», προσθέτει ο κ. Μητσώνης· «η παλιά αναλογία μιας γυναίκας έναντι τεσσάρων ανδρών τείνει να διαφοροποιηθεί». Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ξεκινούν την εν λόγω συνήθεια στο διάστημα μεταξύ 27-35 χρόνων ενώ «η πρόγνωση για την απεξάρτηση των γυναικών δεν είναι καλή, καθώς είναι περισσότερο ευάλωτες στο στρες».

Κάθε χρόνο ζητούν βοήθεια από τα προγράμματα απεξάρτησης του 18 ΑΝΩ 700-800 άτομα. «Λειτουργούν διαφορετικά προγράμματα: ένα εξωτερικό, ένα πρόγραμμα ημέρας και δύο κλειστά προγράμματα, το "δέκατο" που περιλαμβάνει βραχεία νοσηλεία περίπου τριών μηνών και το "18" που απαιτεί νοσηλεία έξι μηνών». Τα ποσοστά επιτυχίας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά· «για το κλειστό πρόγραμμα έχει φτάσει το 51% και για όλα τα προγράμματα το 35,5%», αναφέρει ο ίδιος.

Ενας ακριβής υπολογισμός του αριθμού ατόμων με εξάρτηση από το αλκοόλ είναι παρακινδυνευμένος. Παλαιότερη έρευνα του ΕΠΙΨΥ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής) έκανε λόγο για 250.000-300.000 άτομα σε όλη τη χώρα. «Εκτιμώ ότι σήμερα μπορεί να έχουν φτάσει τις 500.000», λέει ο κ. Πάριος. Τι φταίει; «Η κρίση δημιουργεί συνθήκες για να εκδηλωθούν ψυχικές ασθένειες και οδηγεί πολλούς ανθρώπους στα άκρα», απαντά ο ίδιος. «Δεν θεωρώ την οικονομική κρίση ιδιαίτερα επιβαρυντικό παράγοντα», αντιτείνει ο κ. Μητσώνης, καθώς «η άνοδος των εξαρτήσεων προϋπήρχε και οφείλεται στην αποδόμηση της οικογένειας και σε μια γενικότερη κρίση αξιών και θεσμών».

H ιστορία ενός πότη Facebook Twitter

Αρχείο
6

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αντώνης Κλάψης: «Μια ελληνοτουρκική σύρραξη θα στοιχίσει σημαντικά στην Άγκυρα»

Διεθνή / Αντώνης Κλάψης: «Μια ελληνοτουρκική σύρραξη θα στοιχίσει σημαντικά στην Άγκυρα»

Γιατί ο Ερντογάν κλιμακώνει την ένταση και τι προμηνύει το εκλογικό αποτέλεσμα στα κατεχόμενα; Μιλά στη LiFO ο επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Αντώνης Κλάψης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια