Οι άγριοι και ριψοκίνδυνοι αυτών των καιρών, δεν θα 'ρθουν να κάνουν τις διακοπές τους στις ελληνικές ακρογιαλιές, αγναντεύοντας με ρομάντζο το πέλαγος, όπως δείχνουν τα trend φέτος. Θα πάνε... Αλάσκα, for a change... γιατί η αδρεναλίνη τους δεν υποχωρεί... Και όμως, με αυτή την επιστημονική ακρίβεια του adrenaline high δημιουργήθηκε κιόλας μια νέα αγορά. H μόδα των διακοπών λέγεται «thrillcations» - τo vacations είναι μπροστά του τουλάχιστον ανιαρό. Κάτι σαν extreme sports. Απευθύνονται αποκλειστικά σε adrenaline junkies που δεν ζουν χωρίς την περιπέτεια και τα τουριστικά πακέτα που τους προσφέρονται. Περιλαμβάνουν από ψάρεμα σε παραλίες με σκυλόψαρα έως κάθε ακραίο καιρικό και γεωλογικό φαινόμενο που η μετωρολογία μπορεί να προβλέψει. Τυφώνες, πλημμύρες, καταστροφές και λάβα ηφαιστείου για όποιον το προτιμά. Οι ζεστές περιοχές, παρ' όλα αυτά, όπως η Σαχάρα, δεν περιλαμβάνονται στο μενού επιλογής, προφανώς γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες κατευνάζουν τη διάθεση για δράση και τον αγώνα ακραίας επιβίωσης που αναζητούν οι λάτρεις της αδρεναλίνης.

Το κάψιμο στον ήλιο και το έγκαυμα σοβαρού βαθμού είναι το αντίστοιχο σημείο ακραίας επιβίωσης για τις ελληνικές διακοπές. Ή, έστω, χωρίς γνώση, ιατρική φροντίδα, και, κυρίως, χωρίς τα απαραίτητα για να το αντιμετωπίσει κανείς άμεσα:

  • Πρώτ' απ' όλα, ας θυμόμαστε για πάντα ότι το ν΄αφήσουμε το δέρμα να καεί και να ξεφλουδίσει είναι απαγορευτικό για τις ζωές όλων μας. Οι σύγχρονές έρευνες, η μία μετά την άλλη, επιβεβαιώνουν ότι κάθε κάψιμο στο ιστορικό του κάθε οργανισμού υποθηκεύει το σώμα για σοβαρή βλάβη και φυσικά για καρκίνο του δέρματος.
  • Δεύτερον, το κάψιμο προκαλεί φλεγμονή σε όλο το σώμα και το δέρμα. Μόλις το διαπιστώσετε, πάρτε κάποιο αντιφλεγμονώδες ή ασπιρίνη, και αν χρειαστεί συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Σύμφωνα με τους δερματολόγους, αυτό προλαμβάνει κατά το δυνατόν την κοκκινίλα και τον πόνο, αναχαιτίζοντας την έκκριση προσταγλανδίνης και τη βλάβη στο DΝΑ.
  • Το δέρμα πρέπει να προλάβει άμεσα και αποτελεσματικά, επίσης, την αφυδάτωση, για να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς ανάπλασης που διαθέτει το ίδιο το δέρμα απέναντι στο κάψιμο. Μαζί με τη λήψη άφθονων υγρών, το ίδιο θα πρεπει να ενυδατώνεται και το σώμα συστηματικά και επαναλαμβανόμενα  για περισσότερο από τις πρώτες 24 ώρες με τις κατάλληλες κρέμες, που καλό είναι να εγκρίνει και ο γιατρός.

Φυσικά, γιατροσόφια είναι το γιαούρτι για τους Έλληνες, το γάλα καρύδας και η αλόε βέρα για μέρη πιο εξωτικά και οι κομπρέσες από κρύο γάλα, αν κανείς δεν έχει άλλη επιλογή ή το προτιμά. Όχι ότι μπορεί να υποσχεθεί αυτου του τύπου η φροντίδα άμεση ανακούφιση. Μπορεί, όμως, να σώσει τον «καμένο» από την εσωτερική «λάβα» του σώματος που απειλεί με βαρύτερες φθορές.

ΥΓ.: Τελευταία  συμβουλή, μετά την επιβίωση, για όσους παίζουν στον ήλιο «don't do it again»!