[Του Andrew Kessler, via Huffington Post] 

 

Αυτό το καλοκαίρι, για να παρακολουθήσεις τον σημαντικότερο ανθρώπινο θρίαμβο θα πρέπει να κοιτάξεις πέρα από το Λονδίνο. Για την ακρίβεια θα πρέπει να κοιτάξεις 200 εκατομμύρια μίλια μακριά, όπου θα ανακαλύψεις ένα εντυπωσιακό κατόρθωμα αντοχής, πιο εξαντλητικό από τον μεγαλύτερο υπέρ-μαραθώνιο. Θα πρέπει να κοιτάξεις προς τον Άρη. Ναι, τον πλανήτη. Και την ομάδα που είναι έτοιμη να προσγειώσει το πυρηνοκίνητο σούπερ ρόβερ της NASA με το όνομα Curiosity.

 

Αυτό το θαύμα ενός τόνου με ακτίνες λέιζερ πρόκειται να προσεδαφιστεί στον Άρη μέσω ενός «ουράνιου γερανού». Οι περισσότεροι από μας δεν έχουμε ιδέα για το τι κάνει ή γιατί πηγαίνει στον Άρη. Είναι πολύ κρίμα, γιατί η ιστορία του Curiosity είναι ένα μοντέρνο έπος εξερευνητών στο δρόμο της ανακάλυψης μιας δεύτερης Γένεσης. Θα είναι μια μικρή παρεμβολή στο καλοκαιρινό μας ραντάρ – κάπου μεταξύ των τελικών σφαιροβολίας και των κουτσομπολιών για τον αρραβώνα της Κιμ Καρντάσιαν και Κάνιε Γουέστ – που μετά θα χαθεί, πριν κάποιος από μας συνειδητοποιήσει την πραγματική του σημασία.

 

Γιατί δεν ακούμε τίποτα σχετικά; Γιατί η NASA δεν πρόκειται να μας πει. Εντάξει, μας λένε μερικά – συνεντεύξεις τύπου σχετικά με το τι ανακάλυψαν, ένα σχετικό βίντεο. Οι συνεργάτες της NASA θα φτιάξουν διασκεδαστικά site από όπου θα ξεπηδήσουν ψήγματα σημαντικών πληροφοριών. Υπάρχει όμως μια μεγαλύτερη τραγωδία, και είναι μια συνωμοσία μεγαλύτερη από όσο θα μπορούσε να σκεφτεί οποιοσδήποτε τρελάρας με κράνος φτιαγμένο από αλουμινόχαρτο – μια συνωμοσία γεννημένη μέσα από το φόβο.

 

Δεν ήταν πάντα έτσι. Η NASA παλιότερα ήταν καλή στο να λέει συναρπαστικές ιστορίες. Τώρα, όχι και τόσο. Θα κρύψουν αυτή την υπέροχη ιστορία πίσω από ένα πέπλο βαρετής ορολογίας, κάνοντάς μας να πιστέψουμε ότι δε θα έπρεπε να νοιαζόμαστε. Τους πήρε κάποιο καιρό να φτάσουν σ’ αυτό το σημείο, όπου φοβούνται τόσο πολύ την αποτυχία ώστε είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν το σπουδαιότερό τους προτέρημα: την ικανότητά τους να εμπνέουν. Είναι μεγάλο κρίμα. Και σε εμποδίζει από το να είσαι περισσότερο ενθουσιασμένος με το τι γίνεται στο διάστημα σε σχέση με το τι γίνεται στους αγώνες μετ’ εμποδίων γυναικών.

 

Ο αγώνας για τον Άρη είναι ο αγώνας της ανθρώπινης επιβίωσης και της κατανόησης του πλανήτη μας σε ένα τεράστιο και τρομαχτικά όμορφο σύμπαν. Και οι ιστορίες των αθλητών του θα έπρεπε να είναι στην πρώτη γραμμή γιατί καταφέρνουν κάτι σχεδόν αδύνατο σε συμπαντική κλίμακα – το πιο δύσκολο σπορ στο οποίο θα μπορούσε κανείς να αγωνιστεί. Χρειάζεται αφοσίωση και επιμονή που μόνο οι πιο παθιασμένοι άνθρωποι της γης μπορούν να επιδείξουν. Δυστυχώς, αυτό το έργο παίζεται πίσω από κλειστές πόρτες. Δεν μαθαίνουμε για τις θυσίες, τα σκάνδαλα, τις ανακαλύψεις, τα διαζύγια, τη σκληρή δουλειά που απαιτούνται εδώ και μια δεκαετία προκειμένου να σταλεί ένας τόνος ρόβερ σε έναν άλλο πλανήτη.

 

Δεν υπάρχει καλύτερη εποχή για να ειπωθούν συναρπαστικές ιστορίες με πρωταγωνιστές-nerds. Είναι της μόδας! Υπάρχει ένα δημοφιλές σόου με φυσικούς (Big Bang Theory). Ένας διαλυμένος χημικός ζει παρασκευάζοντας meth (Braking Bad). Να η ευκαιρία να ζήσουμε και να μάθουμε για αληθινές παραδοξότητες του σύμπαντος. Αν θέλουμε έναν μελλοντικό πλανήτη γεμάτο με σκεπτόμενους και πολυμήχανους ανθρώπους, τώρα είναι η ευκαιρία για ενημέρωση.

 

 

 

*Δείτε επίσης: Οι πρώτες εικόνες από το Curiosity

 

και Προσεδαφίστηκε επιτυχώς το Curiosity στον Άρη