Από το 1992 στο 1982 κι από κει στο 2002

Facebook Twitter
0

Από το 1992 στο 1982 κι από κει στο 2002

 Τζίνιους

Λογοτεχνία είναι να διασχίζεις τις δεκαετίες με προσευχές. Το ταξίδι στο χρόνο είναι εφικτό μονάχα με την Ποίηση και την Προσευχή. Ο Γιώργος Ιωαννίδης, εκ Βόλου, ποιητής, καλαθοσφαιριστής, αλιέας ολκής, αυτοβιογραφούμενος παρωδός του Σαχτούρη («Δεν έχω γράψει ποιήματα/ Δεν έχω γράψει ποιήματα/ Μόνο σαργούς/ Στα κύματα καρφώνω»), έλεγε στον Οδυσσέα Γεωργίου, «Οι Προσευχές είναι τα Blues του Πηλίου». Και παράγγελνε άλλο ένα εικοσιπενταράκι τσίπουρο. Από τον Bob Dylan στον Σωφρόνιο, and back again που έλεγε κι ο Andy Warhol.

 

Το 1992, προσευχόμασταν στον Ένοικο, στην Καλλιδρομίου, εμείς της μπάρας και οι άλλοι, οι Έξι, στο τραπεζάκι. Το 1982, προσευχόμασταν στο Blues στους Αμπελόκηπους που ήταν άλλο κόλπο τότε και δεν είχε εγκατασταθεί ακόμη στο μεγαλείο της Πανόρμου. Προσευχόμασταν και στον Μπερντέ στη Ζωοδόχου Πηγής, έχοντας απέναντί μας τον Τουταγχαμών όπου, μετά τις μπίρες, καταφεύγαμε για ουίσκια.  Στα δέκα χρόνια που μεσολάβησαν, από το 1982 στο 1992, προσευχηθήκαμε πολύ, μόνοι μας και με φίλους, χωρίς να το πολυλέμε, δεν υπάρχει λόγος να λες τέτοια πράγματα, είναι έσω θάλπος αυτά, είναι μύχια μαρκαρίσματα.

 

Λέγαμε, εκείνα τα δέκα χρόνια: Ευλογηθήκαμε να ακούσουμε Ιωάννη Σεβαστιανό, να πιούμε τον Αλφειό και τον Αξιό και τον Ευρώτα, να διαβάσουμε το Catcher in the Rye, που έμελλε να μεταφραστεί ηλεκτρολεττριστικά από την ποιήτρια Τζένη Μαστοράκη (Φύλακας στη Σίκαλη) και κοντά σαράντα χρόνια μετά, δώδεκα μετά το 2002, από την ίδια να ξαναμεταφραστεί και να γίνει Στη σίκαλη, στα στάχια, ο πιάστης, τι μεγαλείο, τι μέγκλα, τι προσευχή, να ξαναπιάνεις και να ξαναμεταφράζεις και να μας δωρίζεις τέτοιο δώρο!

 

Θα πούμε κι άλλα για το 1982. Θα πούμε πολλά και για το 2002, τότε, το 2002, που προσευχόμαστε νυχθημερόν και ερήμην όλων, σχεδόν όλων, με τον τότε Υποσμηναγό Όλεθρο, στο Ουζομαυσωλείον Καπετάν Μιχάλης, στην μικρή Οδό των Γραφομηχανών και της Ευγένειας της Κωμωδίας μας, όπου η προσευχή μας είχε σμίξει με την προσευχή του Neil Young που έλεγε Είμαι ο Ωκεανός/ το Γιγάντιο Αντιμάμαλο είμαι (Που ο Γυαλάκιας των Έξι, στον Ένοικο, το είχε παραφράσει αναπάντεχα έτσι: «Είμαι ο Από Γραφομηχανής Θεός»).

 

I'm not present/ I'm a drug that makes you dream/ I'm an aerostar/ I'm a cutlass supreme
In the wrong lane/ Trying to turn against the flow/ I'm the ocean/ I'm the giant undertow/ I'm the ocean/ I'm the ocean/ I'm the giant undertow

 

Συνεχίζεται. Αύριο: Μπακότερμα στα λάχανα

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ