Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
 

Ναταλία Μολτσανόβα: Η καλύτερη δύτρια του κόσμου εξαφανίστηκε στην τελευταία της κατάδυση

Στις 2 Αυγούστου 2015 η Μολτσανόβα γλίστρησε στο νερό από μια βάρκα έξω από τη Φορμεντέρα. Ήταν με φίλους. Πέρασαν λίγα λεπτά και δεν βγήκε στην επιφάνεια. Η μεγαλύτερη δύτρια που γνώρισε ο κόσμος, είχε εξαφανιστεί.
«Το να κολυμπάς στην πισίνα και όχι στον ωκεανό», είπε κάποτε, «είναι σα να τρέχεις σε κυλιόμενο διάδρομο αντί στο δάσος».

Βρες μια άνετη στάση. Κλείσε τα μάτια, κάνε μια αργή και σταθερή εκπνοή, έπειτα πάρε μια βαθιά ανάσα, γεμίζοντας όσο πάει τα πνευμόνια σου – και κράτα την. Θα παρατηρήσεις ότι όσο περνάνε τα δευτερόλεπτα όλη σου η προσοχή στρέφεται προς τα μέσα, στο σώμα σου. Νιώθεις πίεση στο στήθος, αντιλαμβάνεσαι καλύτερα τους χτύπους της καρδιάς. Όσο η ανάγκη να αναπνεύσεις σε κυριεύει, έχεις δύο επιλογές: είτε να ενδώσεις στον άμεσο πανικό που μεγαλώνει συνεχώς είτε να μπεις σε μια βαθύτερη κατάσταση ηρεμίας, προσπαθώντας να κατεβάσεις τους σφυγμούς, να ηρεμήσεις το μυαλό που σπιντάρει, να χαλαρώσεις το σώμα σου που ασφυκτιά και χρειάζεται οξυγόνο.


Πόση ώρα μπορείς να κρατήσεις αυτή την ανάσα; Ο μέσος ενήλικας μπορεί να αντέξει 30 δευτερόλεπτα. Μπορείς να φτάσεις το ένα λεπτό; Μπορείς να διανοηθείς ότι κάποιος είναι ικανός να αντέξει εννιά λεπτά και δύο δευτερόλεπτα; Η Ναταλία Μολτσανόβα κατάφερε να αντέξει τόσο (το παγκόσμιο ρεκόρ στη στατική άπνοια), κρατώντας την ανάσα της ακίνητη μέσα σε μια πισίνα, το 2013. Δύο χρόνια αργότερα, έχοντας θεωρηθεί από πολλούς η σπουδαιότερη αθλήτρια ελεύθερης κατάδυσης στην ιστορία, εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια μιας κατάδυσης αναψυχής στις ακτές της Ισπανίας, ένα ηλιόλουστο αυγουστιάτικο πρωινό. Το πτώμα της δεν βρέθηκε ποτέ.

 

Στα 40 της διάβασε σε περιοδικό ένα άρθρο για την ελεύθερη κατάδυση, πάνω κάτω σαν αυτό που διαβάζετε τώρα. Τότε κάτι ξύπνησε μέσα της, χάρη στο οποίο έγινε η πιο αφοσιωμένη αθλήτρια ελεύθερης κατάδυσης στον κόσμο σε λιγότερο από μία δεκαετία.


Προτού βουτήξει στη θάλασσα εκείνη την ημέρα, η Μολτσανόβα είχε σπάσει 41 καταδυτικά ρεκόρ σε πολλές κατηγορίες. Μπορούσε να μείνει ακίνητη σε ήρεμα νερά, να καταδυθεί πάνω από 100 μέτρα παίρνοντας μία μόνο ανάσα, να κολυμπάει με βαρίδια ή χωρίς για εκατοντάδες μέτρα, χωρίς να βγει στην επιφάνεια. Πιο πολύ απ' όλα της άρεσε να φτάνει στα 25 μέτρα, να αποσυνδέει τον αναδέτη από το σχοινί ασφαλείας και να βυθίζεται ανεμπόδιστη και ελεύθερη.

 

Όταν η Μολτσανόβα εξαφανίστηκε δεν προσπαθούσε να κάνει τον νέο ρεκόρ. Δεν θα έφτανε σε άγνωστα βάθη. Έκανε μια κατάδυση με φίλους, που δεν παρουσίαζε καμία δυσκολία γι' αυτήν, μόνο 35 μέτρα.
Όταν η Μολτσανόβα εξαφανίστηκε δεν προσπαθούσε να κάνει τον νέο ρεκόρ. Δεν θα έφτανε σε άγνωστα βάθη. Έκανε μια κατάδυση με φίλους, που δεν παρουσίαζε καμία δυσκολία γι' αυτήν, μόνο 35 μέτρα.


«Η ελεύθερη κατάδυση δεν είναι απλώς ένα σπορ, είναι ένας τρόπος να καταλάβουμε ποιοι είμαστε» είχε πει η Μολτσανόβα σε μια συνέντευξη το 2014. «Εάν, όσο διαρκεί η κατάδυση, δεν σκεφτόμαστε, αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας ως όλον. Γινόμαστε ένα με τον κόσμο. Τη στιγμή που αρχίζουμε να σκεφτόμαστε, χωριζόμαστε. Όταν ερχόμαστε στην επιφάνεια, είναι φυσικό να σκεφτόμαστε, παίρνουμε πολλή πληροφορία. Χρειάζεται να κάνουμε επανεκκίνηση μερικές φορές. Η ελεύθερη κατάδυση μάς βοηθάει να κάνουμε ακριβώς αυτό».


Η ΝΑΤΑΛΙΑ ΜOΛΤΣΑΝΟΒΑ γεννήθηκε το 1962. Νέα έπαιρνε μέρος σε αγώνες κολύμβησης, αλλά σταμάτησε στα 20 για να κάνει οικογένεια. Για 20 χρόνια έζησε μια τυπική ζωή ως μητέρα στη Μόσχα και το μόνο που την ενθουσίαζε ήταν η βόλτα με το σκούτερ στους δρόμους της πόλης. Στα 40 της διάβασε σε περιοδικό ένα άρθρο για την ελεύθερη κατάδυση, πάνω κάτω σαν αυτό που διαβάζετε τώρα. Τότε κάτι ξύπνησε μέσα της, χάρη στο οποίο έγινε η πιο αφοσιωμένη αθλήτρια ελεύθερης κατάδυσης στον κόσμο σε λιγότερο από μία δεκαετία.


Στα 25 πρώτα μέτρα μιας κατάδυσης, τα αεριώδη και με εκτόπισμα σώματά μας αντιστέκονται. Επιπλέουν και είναι δύσκολο να βυθιστούν. Όσοι κάνουν ελεύθερη κατάδυση συχνά φορούν βαρίδια για να φτάσουν μέχρι αυτό το βάθος. Μετά τα 25 μέτρα, ωστόσο, η πίεση αλλάζει την κατάσταση και το ανθρώπινο σώμα βυθίζεται σαν πέτρα. Αυτό είναι το σημείο όπου η ελεύθερη κατάδυση γίνεται ένα σχεδόν υπεράνθρωπο κατόρθωμα, πολύ παραπάνω απ' όσο μπορούν να αντέξουν ακόμα και οι πιο γυμνασμένοι από εμάς, χωρίς σημαντική εξάσκηση. Αυτή η εξάσκηση απαιτεί έναν σοβαρό χειρισμό των σκέψεων πανικού και της επείγουσας ανάγκης να αναπνεύσεις.

 

Η ΜΟΛΤΣΑΝΟΒΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Το 2013, η Natalia Molchanova έγινε η μόνη γυναίκα στην ιστορία του αθλήματος που έσπασε το φράγμα των 100 μέτρων, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Καλαμάτα
Η ΜΟΛΤΣΑΝΟΒΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Το 2013, η Natalia Molchanova έγινε η μόνη γυναίκα στην ιστορία του αθλήματος που έσπασε το φράγμα των 100 μέτρων, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Καλαμάτα
Η Moλτσανόβα και ο γιος της, Aλεξέι Μολτσανόφ, στην Καλαμάτα.
Η Moλτσανόβα και ο γιος της, Aλεξέι Μολτσανόφ, στην Καλαμάτα.


Κατά τη διάρκεια της κατάδυσης η Μολτσανόβα έμπαινε σε μια κατάσταση την οποία αποκαλούσε «αποσυγκέντρωση προσοχής». Θύμιζε τον διαλογισμό και στόχος της ήταν να σταματήσει να σκέφτεται και να στραφεί πλήρως προς τα μέσα, να αισθανθεί το σώμα της ως όλον, να αποσυνδεθεί απ' οτιδήποτε σχετικό με τον εξωτερικό χώρο και τη διαδικασία της σκέψης, να νιώσει τον ενθουσιασμό. Σε αυτή την κατάσταση ο δύτης έρχεται σε επαφή με τις σωματικές λειτουργίες μέσα από τα συναισθήματα και όχι τη σκέψη.

 

Σε μεγάλο βάθος πραγματοποιούνται χημικές διεργασίες που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλος του δύτη. Υπό πίεση, το άζωτο γίνεται διαλυτό και διαπερνά τις μεμβράνες των κυττάρων, προκαλώντας νάρκωση, μια αίσθηση μέθης που οι δύτες αποκαλούν «έκσταση του βάθους». Επιφέρει αλλαγές στην ικανότητα της συναίσθησης, έτσι οι δύτες μπορεί να υποκύψουν στη γλυκιά επιθυμία να μην κάνουν τίποτα. Η εξασκημένη πνευματική κατάσταση της Μολτσανόβα της επέτρεπε να αγνοεί αυτή την επιθυμία και να ξέρει πότε το σώμα της είχε υποφέρει αρκετά, οπότε ήταν η στιγμή να βγει στην επιφάνεια και να πάρει την ευφορική ανάσα.


Η Μολτσανόβα ήταν γεννημένη για την ελεύθερη κατάδυση. Έναν χρόνο αφότου άρχισε τις προπονήσεις έσπασε δύο εθνικά ρεκόρ της Ρωσίας στο βάθος και στην απόσταση. Τελικά, κατάφερε να κολυμπάει 237 μέτρα με μία ανάσα, βοηθούμενη από ένα μονοπέδιλο. Χωρίς πέδιλα μπορούσε να καλύψει 182 μέτρα. Έκανε ρεκόρ ως η πρώτη γυναίκα που καταδύθηκε στα 100 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας φορώντας ένα βαρίδι που τη βύθιζε, το οποίο μετά ανέβασε μαζί της στην επιφάνεια. Η Μολτσανόβα έσπασε ένα ακόμα ρεκόρ, κάνοντας ελεύθερη κατάδυση στα 91 μέτρα δεμένη από ένα σχοινί, αλλά χωρίς βάρη.

 

 

Παγκόσμιο ρεκόρ ελεύθερης κατάδυσης από τη Natalia Molchanova (Ελεύθερη βύθιση στα 90 μέτρα)


Η λατρεία της για τον τρόπο που δουλεύει το σώμα σε αυτά τα ακραία περιβάλλοντα την οδήγησε σε περαιτέρω μελέτη και επιδεξιότητα στην κατάδυση. Μετά από λίγο καιρό μπήκε στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας ως ψυχολόγος. Τα κατορθώματά της ως δύτριας της χάρισαν τον τίτλο της προέδρου του Ρωσικού Ομίλου Ελεύθερης Κατάδυσης.


Αλλά αυτά τα κατορθώματα ήταν δευτερεύοντα μπροστά στην αγάπη της για την κατάδυση. Ελάχιστα της ενδιέφεραν η πισίνα, η προπόνηση, η συλλογή από διακρίσεις. Ή, τουλάχιστον, την ενδιέφεραν ελάχιστα όταν βρισκόταν κάτω από τα 25 μέτρα, ελέγχοντας τον εαυτό της, αφήνοντάς τον να υποκύψει, να παραδοθεί στην πίεση, στον διαλογισμό, στον κόσμο που εμείς, οι άνθρωποι της ξηράς, δεν θα γνωρίσουμε ποτέ πραγματικά.


«Το να κολυμπάς στην πισίνα και όχι στον ωκεανό», είπε κάποτε, «είναι σαν τρέχεις σε κυλιόμενο διάδρομο αντί στο δάσος».


Όσα είδε η Μολτσανόβα κάτω από τα κύματα της έδωσαν έμπνευση να γράψει στίχους. Έκανε παγκόσμια ρεκόρ. Ήταν μια ακαδημαϊκός με πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Αλλά ήταν και ποιήτρια. Χάρη σε όλα αυτά που ανακάλυψε κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, με το μυαλό καθαρό, το σώμα ισορροπημένο, γλιστρώντας από το ανοιχτό γαλάζιο στο μαύρο, έχοντας πλήρη έλεγχο και ταυτόχρονα ολοκληρωτικά παραδοθεί.

 

 


Από το ποίημά της «Το Βάθος»

I have perceived non-existence
The silence of eternal dark, 
and the infinity.
I went beyond the time,
time poured into me
And we became 
immovable.
I lost my body in the waves
Perceiving vacuum
and quiet,
Becoming like its blue abyss
And touching on the oceanic secret.
I'm going inwards
recollecting
What I am.
I am made of light.
I peer intensely:
The depths reveal a breath
I merge with it,
And unto world emerge.ΟΤΑΝ Η ΜΟΛΤΣΑΝΟΒΑ  εξαφανίστηκε δεν προσπαθούσε να κάνει τον νέο ρεκόρ. Δεν θα έφτανε σε άγνωστα βάθη. Έκανε μια κατάδυση με φίλους, που δεν παρουσίαζε καμία δυσκολία γι' αυτήν, μόνο 35 μέτρα. Παλιότερα είχε φτάσει τρεις φορές πιο βαθιά. Αλλά στις 2 Αυγούστου 2015 γλίστρησε στο νερό από μια βάρκα έξω από τη Φορμεντέρα, ένα νησί κοντά στην Ίμπιζα της Ισπανίας, και βούτηξε στα γαλάζια νερά. Ήταν μια ήρεμη, καλοκαιρινή ημέρα. Χωρίς άνεμο, χωρίς κύμα. Ήταν με φίλους. Πέρασαν λίγα λεπτά και δεν βγήκε στην επιφάνεια. Πέρασαν λίγα ακόμη και κάλεσαν την Ακτοφυλακή. Έπειτα κατέβηκαν δύτες να την ψάξουν. Υποβρύχια με ρομπότ. Αλλά τίποτα. Η Μολτσανόβα, η μεγαλύτερη δύτρια που γνώρισε ο κόσμος, είχε εξαφανιστεί.


Η Σάρα Κάμπελ, δύτρια που για πολλά χρόνια ήταν η μεγαλύτερη αντίπαλος της Μολτσανόβα, μπόρεσε να πει μόνο αυτό: «Είναι η μεγαλύτερη αθλήτρια ελεύθερης κατάδυσης που είδε ποτέ ο κόσμος και μάλλον δεν θα ξαναδεί όμοιά της. Είναι τραγικό το ότι χάθηκε με αυτόν τον τρόπο. Μάλλον συνέβη ένα φρικτό ατύχημα, αλλά ο ωκεανός ήταν η ζωή της και, όπως για κάθε άλλο δύτη, αυτός ήταν ο καλύτερος τρόπος για να φύγει».

 

 

 

Με πληροφορίες από το Adventure Journal

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κολυμπώντας στα σκοτεινά νερά κάτω από τους πάγους της Αρκτικής
Η κορυφαία Φινλανδή δύτρια ζει μια εμπειρία που «κόβει την ανάσα»
Στο βυθό της θάλασσας με μία ανάσα: τα πάντα για τις καταδύσεις άπνοιας
Ο Δημήτρης Κούμουλος, εκπαιδευτής ελεύθερης κατάδυσης Apnea Academy & CMAS και ιδιοκτήτης της σχολής One Breath Freediving μας ξεναγεί στον ήσυχο κόσμο του βυθού
«Χορεύοντας» με τις φάλαινες
Ένα ζευγάρι ελεύθερων δυτών από τη Γαλλία γύρισε μια εντυπωσιακή ταινία μικρού μήκους
Ελεύθερη κατάδυση στο μεγαλύτερο ναυάγιο τη Μεσογείου
Εντυπωσιακή υποβρύχια κινηματογράφιση με τρεις κορυφαίους δύτες να εξερευνούν με κομμένη την ανάσα ένα βυθισμένο πλοίο
Συνέντευξη με έναν πρωταθλητή της ελεύθερης κατάδυσης: Νιώθω σαν πρωταγωνιστής στο Απέραντο Γαλάζιο
Ο Γιάννης Κοθωνίδης ανήκει στην ελίτ των Ελλήνων αθλητών της ελεύθερης κατάδυσης και είναι κάτοχος του Πανελλήνιου ρεκόρ σε δύο αγωνίσματα
Τεστ αντοχής στον παγωμένο Αρκτικό για μία ελεύθερη δύτρια
Η Johanna, ρεκορντγούμαν και ελεύθερη δύτρια, βουτάει πέρα από τον φοβερό Αρκτικό πάγο
Νέο παγκόσμιο ρεκόρ στην ελεύθερη κατάδυση από τον William Trubridge με βουτιά 122 μέτρων (βίντεο)
Ο Νεοζηλανδός αθλητής έσπασε το δικό του ρεκόρ κρατώντας την αναπνοή του για 4 λεπτά και 24 δευτερόλεπτα!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σουρεαλιστικό ταξίδι μου από τη Σερβία στη Θεσσαλονίκη με λεωφορείο
Κατά τα φαινόμενα, τα τεστ στις εισόδους της χώρας είναι ένα ανέκδοτο
Όταν οι άνθρωποι ίππευαν ζέβρες
15 φωτογραφίες που δείχνουν ζέβρες να έχουν πάρει τη θέση των αλόγων.
Το σκληρό πόκερ στην Ανατολική Μεσόγειο
Μιλούν στη LiFO o αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Σωτήρης Σέρμπος, και ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και υπεύθυνος του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών, Σωτήρης Ρούσσος.
Για την Λάιλα Σουέφ
Ο ανελέητος διωγμός μιας σπουδαίας οικογένειας στην Αίγυπτο
Σπάνιες φωτογραφίες από τις τελευταίες καλοκαιρινές διακοπές της Τζάκι Κένεντι ως Πρώτης Κυρίας
Το καλοκαίρι του 1962 βρέθηκε στο Ραβέλο της Ιταλίας.
Τρεις γυναίκες που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο
Υπάρχει σήμερα μια πλειάδα γυναικών που λάμπουν στους ανδροκρατούμενους τομείς της οικονομικής επιστήμης και της διοίκησης επιχειρήσεων. Όλες τους είναι ριζοσπάστριες, αλλά καμία αντικαπιταλίστρια.
Β. Κορέα:  Κάθε μήνας που περνά βρίσκει την αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν πιο ισχυρή από ποτέ
Ενώ οι φήμες για την υγεία του Βορειοκορεάτη ηγέτη δεν υποχωρούν, η αδελφή του αναλαμβάνει όλο και περισσότερες εξουσίες στα πιο νευραλγικά πόστα του καθεστώτος.
Τα φαντάσματα της Ειδομένης
Θα στοιχειώνουν για καιρό την Ευρώπη, μας λένε η Μαρία Κουρκούτα και Νίκη Γιάνναρη στο ντοκιμαντέρ τους Φαντάσματα πλανιούνται πάνω από την Ευρώπη (2018).
Τζεφ Σκολ:  Με το προφητικό Contagion είχε ξεκινήσει πρώτος τον αγώνα κατά της πανδημίας
Ο πρώην πρόεδρος του eBay και μετέπειτα παραγωγός ταινιών και τηλεοπτικών προγραμμάτων με κοινωνικό μήνυμα, είχε αφοσιωθεί στην πρόληψη και την αντιμετώπιση πανδημιών έξι χρόνια πριν από την «προφητική» ομιλία του Μπιλ Γκέιτς το 2015.
Jamaal Bowman: κατά το παράδειγμα της Alexandria Ocasio-Cortez
Αποκαθηλώσεις και μέσα στο Δημοκρατικό Κόμμα, υπό την επίδραση των πρόσφατων ιστορικών κινημάτων και των "ανυπόμονων".
Η βιομηχανία πορνό στη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της
Δεν είναι μόνο η πανδημία που διέκοψε την παραγωγή ταινιών στα στούντιο, είναι και η απόφαση πολλών πορνοστάρ να δημιουργούν περιεχόμενο στην ασφάλεια του προσωπικού τους χώρου μακριά από δυσώδεις και επικίνδυνους σκηνοθέτες, ατζέντηδες αλλά και συναδέλφους τους
Η Αυτόνομη Ζώνη του Κάπιτολ Χιλ (CHAZ ) στο Σιάτλ
Οι εντυπώσεις της καθηγήτριας ποινικού δικαίου Gwenola Ricordeau
Έλληνες και μαύροι στην Αμερική: Μια προβληματική σχέση αναζητά επειγόντως νέες προοπτικές
Με αφορμή την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής σε διαδήλωση του κινήματος Black Lives Matter, έχει ξεκινήσει στους κόλπους της κοινότητας μια νέα συζήτηση σχετικά με το τι σημαίνει Ελληνοαμερικανός πολίτης σήμερα.
Ο μοναδικός μαύρος Γερμανός βουλευτής πιστεύει ότι πρέπει να τελειώνουμε με τον όρο «φυλή»
Στην συνέντευξή του στην Ουάσιγκτον Ποστ, ο 58χρονος βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών, Καραμπά Ντιαμπί, ο οποίος έπεσε θύμα επίθεσης τον Ιανουάριο, δηλώνει ότι ο ρατσισμός υποβόσκει σε διάφορους θεσμούς στη Γερμανία, από τα σχολεία μέχρι την αστυνομία
Πέντε-έξι πράγματα που μαθαίνουμε από το νέο βιβλίο για την Μελάνια Τραμπ
1 σχόλιο
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
Autoforakias Autoforakias 25.5.2020 | 15:59
Εκτος αν εγινε οτι γινεται και στο τελος (της ευρωπαικης βερσιον) στο Απεραντο Γαλαζιο.
Μπορει να εγινε κ αυτο...
Προηγούμενα 1 Επόμενα
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή