Αγγίτης, Θεόπετρα και Αντίπαρος: Εξερευνώντας τρία μοναδικά σπήλαια της Ελλάδας

Αγγίτης, Θεόπετρα και Αντίπαρος: Εξερευνώντας τρία μοναδικά σπήλαια της Ελλάδας Facebook Twitter
Στο σπήλαιο του Αγγίτη βρέθηκαν ανθρώπινα εργαλεία ηλικίας 30.000 ετών και οστά από τριχωτούς ρινόκερους, άλογα και μαμούθ. Φωτο: www.emtgreece.com
0

Αγγίτης (Δράμας)

Είναι ένα πανέμορφο σπήλαιο, που η φυσική του είσοδος είναι η πηγή υπόγειου ποταμού με τ' όνομα Αγγίτης. Βρίσκεται στους πρόποδες του Φαλακρού Όρους, στα 23 χλμ. Β.Δ. της Δράμας στο Κάτω Νευροκόπι. Η εξερεύνησή του έγινε μόλις το 1978 από Έλληνες και Γάλλους σπηλαιολόγους που καταδύθηκαν με σκάφανδρα στις πηγές και σε βάθος 7 μ. βρήκαν μία δίοδο προς το σπήλαιο.

Τα νερά της βροχής και των ρεμάτων της περιοχής απορροφούνταν από το έδαφος κι έτσι διέβρωσαν το εσωτερικό του φτιάχνοντας μια κοιλότητα που διαρκώς μεγάλωνε και διείσδυε ακόμη πιο βαθιά στον ασβεστόλιθο.


Το μήκος του υπολογίζεται σε 9 χλμ., απ' τα οποία μόνο τα 4,5 έχουν μελετηθεί από τους σπηλαιολόγους και τα 500 μέτρα έχουν παραδοθεί στους επισκέπτες. Η μέση θερμοκρασία του νερού στο σπήλαιο είναι 11,5°C και του αέρα 12,5°C.

Στο σπήλαιο βρέθηκαν ανθρώπινα εργαλεία ηλικίας 30.000 ετών και οστά από τριχωτούς ρινόκερους, άλογα και μαμούθ.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Εκδοτήριο Σπηλαίου: 25220 60460

 

Αντίπαρος

Αγγίτης, Θεόπετρα και Αντίπαρος: Εξερευνώντας τρία μοναδικά σπήλαια της Ελλάδας Facebook Twitter
Αρχαιολόγοι, μελετητές και ιστορικοί του μακρινού παρελθόντος, όλοι με μια φωνή συμφωνούν ότι ο αρχαιότερος επισκέπτης του σπηλαίου είναι ο Πάριος. Φωτο: © Lemonakis Antonis / Shutterstock

Και ποιοι δεν έχουν κατέβει στο σπήλαιο της Αντιπάρου. Βασιλείς, πειρατές, επίσκοποι, στρατιώτες, ποιητές, συνωμότες και μαρκήσιοι.

Οι ντόπιοι δεν περίμεναν όλους αυτούς για να μάθουν κάτι που γνώριζαν από γενιά σε γενιά ως «καταφύγιο» στα 9 χλμ. από τη Χώρα του νησιού. Είναι ένα σπήλαιο στο οποίο μπαίνεις και κατεβαίνεις κατακόρυφα. Τετρακόσια έντεκα τσιμεντένια σκαλιά σε βγάζουν στα 100 μέτρα βάθος στην καρδιά του σπηλαίου με την αίθουσα της Αγίας Τραπέζης και ένα σύμπλεγμα σταλακτιτών με πτυχώσεις που θυμίζει εκκλησιακό όργανο. Το σπήλαιο διανοίχτηκε σε ασβεστόλιθο από διάβρωση κατά την Τριτογενή Περίοδο, όποτε και να 'ταν αυτή.

Ο διάκοσμος από σταλακτίτες και σταλαγμίτες είναι θαυμάσιος. Για κάθε πόντο χρειάζονται 80-120 χρόνια και δεν θες ούτε να σκεφτείς πόσες χιλιετίες απ' τη ζωή του σπηλαίου έκλεψαν οι Ρώσοι αξιωματικοί του 1750 και οι Ιταλοί του '40 όταν οι μεν έκοψαν σταλακτίτες για να προικίσουν το Μουσείο Ερμιτάζ, οι δε κατέστρεψαν μερικούς για άγνωστο λόγο.

Εδώ, βάσει εντοιχισμένης επιγραφής με αρχαίους ελληνικούς χαρακτήρες που αφαιρέθηκε, κατέφυγαν για να κρυφτούν οι συνωμότες κατά της ζωής του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τα ωραία ονόματα όπως Αντίπατρος, Σόχαρμος, Ονήσιμος, Φιλοκράτης, Μένανδρος.

Στο σπήλαιο της Αντιπάρου, ένας χωρικός βρήκε το βραχιόλι της Αμαλίας τρία χρόνια μετά και το παρέδωσε στη βασιλική οικογένεια.

Υψηλές επισκέψεις δέχτηκε το σπήλαιο στις 27 Σεπτ. 1840 από τους πρώτους βασιλείς της χώρας! Ο Όθων μετά της Αμαλίας, που 'χε βάλει τα καλά της κι ένα βραχιόλι με 3 διαμάντια στο χέρι, όχι μόνο ενθουσιάστηκε αλλά προσέθεσε εαυτήν σε όσους προηγούμενους βάνδαλους χάραξαν το σπήλαιο με την υπογραφή τους. Ξινή τους βγήκε η επίσκεψη, η Αμαλία έχασε το διαμαντένιο βραχιόλι κι άντε να βρεθεί εδώ μες στις τρύπες και τις παλιόπετρες. Το ζεύγος αποχώρησε ελαφρώς συγχυσμένο κι η Αντίπαρος εισήλθε αυτομάτως στη λίστα των κοινοβουλευτικών σπηλαίων. Πάντως, το βραχιόλι βρέθηκε μετά από τρία χρόνια από ένα χωρικό, που το παρέδωσε στη βασιλική οικογένεια.

Αρχαιολόγοι, μελετητές και ιστορικοί του μακρινού παρελθόντος, όλοι με μια φωνή συμφωνούν ότι ο αρχαιότερος επισκέπτης του σπηλαίου είναι ο Πάριος. Ένας τόσο διάσημος για το λυρισμό και την ποίησή του ηλικιωμένος επισκέπτης δεν θα περνούσε απαρατήρητος κι έτσι καταγράφηκε σε αναφορές πριν από 2.659 χρόνια.

Η κακία θα φάει όσους δεν διακρίνουν τη διαφορά, άλλος ο Αρχίλοχος ο Πάριος κι άλλος ο Γιάννης.

Υ.Γ.: Ο ηλικιωμένος ταμίας στην είσοδο του σπηλαίου έπαιζε ένα από τα μικρά αδερφάκια της Βουγιουκλάκη στη Μανταλένα που γυρίστηκε στην Αντίπαρο το 1960!

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Κοινότητα Αντιπάρου: 22840 61570

Θεόπετρα (Καλαμπάκας)

Αγγίτης, Θεόπετρα και Αντίπαρος: Εξερευνώντας τρία μοναδικά σπήλαια της Ελλάδας Facebook Twitter
Οι σκελετοί των ενοίκων της Θεόπετρας εκτίθενται στο μουσείο του σπηλαίου.
 

Στο δρόμο Τρικάλων-Καλαμπάκας, 3 χλμ. πριν τα Μετέωρα, θες δεν θες, θα δεις έναν ψαρωτικό πελώριο βράχο να υψώνεται και γύρω του σπιτάκια. Είναι το χωριό Θεόπετρα κι ο βραχώδης ασβεστολιθικός όγκος που δεσπόζει κρύβει μέσα του ένα μοναδικό σπήλαιο με εκπληκτικά ευρήματα.

Τα βλέπουμε στα ντοκιμαντέρ του BBC επιτέλους τώρα θα τα δούμε με τα ίδια μας τα μάτια. Τι; Τα αποτυπώματα δύο αριστερών παιδικών ποδιών ηλικίας 50.000 ετών στο αργιλώδες δάπεδο της σπηλιάς! Το μυστήριο της υπόθεσης, που ακόμη παραμένει άλυτο από τους σπηλαιολόγους, είναι πού πήγαν τα δεξιά πόδια ή, καλύτερα, τα αποτυπώματά τους... Τα δεξιά ίχνη μάλλον φαγώθηκαν από τις γεωλογικές συγκυρίες, λένε οι ειδικοί, αλλά ούτε και οι ίδιοι ικανοποιούνται από την εξήγηση.

Όπως και να 'χει το, σπήλαιο της Θεόπετρας, όπου βρέθηκαν και δύο σκελετοί, άνδρα και γυναίκας, είναι συναρπαστικό και ωραιότατο να το εξερευνείς, γιατί κατοικούνταν συνεχώς επί 40.000 χρόνια και οι ένοικοί του άφησαν ορατά σημάδια και ευρήματα που δείχνουν όλη τη μετάβαση από τον παλαιολιθικό στο νεολιθικό τρόπο ζωής και τη μεγάλη επανάσταση, την ανακάλυψη της κεραμικής!

Το σπήλαιο άνοιξε για το κοινό μετά από ανασκαφές που άρχισαν το 1987 οι συνεπείς ερευνητές της Εφορίας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας υπό την αρχαιολόγο κ. Αικατερίνη Κυπαρίσση-Αποστολίκα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 2.7.2009

Ταξίδια
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Βίνιανη

Γειτονιές της Ελλάδας / Βίνιανη: Πώς ένας καθηγητής προσπαθεί να ξαναδώσει ζωή σ' ένα χωριό στα Άγραφα

Μια συζήτηση με τον Νίκο Μπελαβίλα, καθηγητή Πολεοδομίας και Ιστορίας της Πόλης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που προσπαθεί να κάνει ακριβώς αυτό για το ιστορικό χωριό Βίνιανη των Αγράφων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αναζητώντας τα ορεινά καταφύγια της Ηπείρου

Radio Lifo / Το οδοιπορικό μου στα ορεινά καταφύγια της Ηπείρου

Ο Χρήστος Τζούτης, εκδότης του ταξιδιωτικού περιοδικού «Lamda 3», περιγράφει στη Μερόπη Κοκκίνη το οδοιπορικό που έκανε στα ορεινά καταφύγια της Ηπείρου και δίνει χρήσιμες συμβουλές σε όσους θελήσουν να τα επισκεφθούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ