Όταν η πόρτα ανοίξει, θα βρεθούμε σε ένα εστιατόριο-παγωμένο αντίγραφο ενός φθηνού εστιατορίου της Άπω Ανατολής, σε έναν μεταιχμιακό χωροχρόνο, κάπου ανάμεσα στη Σαϊγκόν της δεκαετίας του '50 και το Παρίσι της δεκαετίας του '90. Η υπόκρουση ακροβατεί, όπως και η κοινωνία, μεταξύ βιετναμέζικης ποπ και γαλλικών chansons.


Η Καρολίν Γκιγελά Ενγκιγέν, κόρη και η ίδια Βιετναμέζου μετανάστη στη Γαλλία, εξερευνά τη μετα-αποικιακή ιστορία του Βιετνάμ που από χρόνια αποτελεί μέρος της ταυτότητας και της καλλιτεχνικής της αναζήτησης. Η παράσταση με τίτλο Σαϊγκόν αποτυπώνει πώς ο αγώνας για ανεξαρτησία αντικατοπτρίζεται στη ζωή των βιετναμέζικων οικογενειών, οι οποίες εγκατέλειψαν τη Σαϊγκόν για τη Γαλλία. Το δράμα των αναχωρήσεων και των απέλπιδων επιστροφών, η τραγωδία των ανεκπλήρωτων ελπίδων, η καθημερινότητα που τραυματίζει το όνειρο.

 

Έντεκα χαρακτήρες γαλλικής, βιετναμέζικης ή γαλλοβιετναμέζικης καταγωγής, όπως ακριβώς και οι ηθοποιοί που τους υποδύονται, διασταυρώνονται επί σκηνής και μοιράζονται τοπία, πρόσωπα, τραγούδια και μια γλώσσα που για ορισμένους επιβιώνει μόνο στις αναμνήσεις τους.


Έντεκα χαρακτήρες γαλλικής, βιετναμέζικης ή γαλλοβιετναμέζικης καταγωγής, όπως ακριβώς και οι ηθοποιοί που τους υποδύονται, διασταυρώνονται επί σκηνής και μοιράζονται τοπία, πρόσωπα, τραγούδια και μια γλώσσα που για ορισμένους επιβιώνει μόνο στις αναμνήσεις τους. Συναντιούνται για φαγητό, πίνουν, χορεύουν, τραγουδάνε, ερωτεύονται, γιορτάζουν τη ζωή, διηγούνται ιστορίες, αποχωρίζονται.


Η δράση εκτείνεται μεταξύ του 1956 (πρώτο έτος μετά την ανεξαρτησία του Βιετνάμ) και του 1996 (έτος θανάτου του Φρανσουά Μιτεράν, που υπήρξε ο πρώτος Γάλλος Πρόεδρος που επισκέφθηκε το Βιετνάμ στη σύγχρονη ιστορία του). Το 1956, ένας Γάλλος στρατιώτης ετοιμάζεται να φύγει από την Ινδοκίνα και πείθει τη Βιετναμέζα ερωμένη του να τον ακολουθήσει στη Γαλλία. Στο Παρίσι του 1996 επιτρέπεται για πρώτη φορά στους εξόριστους Βιετναμέζους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Ποιος, όμως, ξέρει τελικά με σιγουριά πού βρίσκεται πλέον η πατρίδα όλων αυτών;

 

 

 

Info:

Πειραιώς 260 (Δ)

28-29 Ιουνίου

21:00

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους