Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
 

Η Στεφανία Γουλιώτη αφηγείται τη ζωή της στη LiFO

Ηθοποιός. Γεννήθηκε και ζει στο Παλαιό Φάληρο.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ Ι. ΑΝΕΣΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΝΑ ΣΚΟΥΛΑ
Αισθάνομαι έντονα το «ανικανοποίητο», ψάχνω μια μορφή να με εμπνεύσει και να τρέχω πίσω της. Χρειάζομαι φωτισμένους ανθρώπους να τρέχω πίσω τους, να διψώ και να πίνω το νερό τους. Φωτο: Freddie F. / LiFO

Ο πατέρας μου είναι Βολιώτης και η μητέρα μου Γαλλίδα με ρίζες στην Πολωνία, έξω από την Κρακοβία. Αλληλογραφούσαν επτά χρόνια, ήρθε στην Ελλάδα να συναντήσει τον πατέρα μου και έμεινε μόνιμα. Τώρα οι γονείς μου ζουν στο Βόλο, η μητέρα μου κάνει αγιογραφίες και ο πατέρας μου ψαρεύει.

 

• Το θέατρο ήρθε σε μένα με κάποιο τρόπο, δεν πήγα εγώ σ' αυτό. Επτά χρονών είχα δασκάλα θεάτρου στο σχολείο την Κυβέλη Μυράτ, και μου έδινε να παίζω ό,τι ρόλο μπορείς να φανταστείς. Θυμάμαι να έχω μεγάλο θράσος πάνω στη σκηνή, να κάνω ό,τι μου κατεβαίνει. Η Μυράτ μου έδινε αντρικούς ρόλους. Μάλλον θα ξενέρωνα αν μου έδινε ένα ρόλο πριγκίπισσας, για παράδειγμα.

 

• Μικρή ντυνόμουν νίντζα, γενικά το στοιχείο μου είναι νίντζα. Λίγο Kill Bill, αλλά βασικά νίντζα. Το καλύτερό μου ήταν στην Πενθεσίλεια του Πέτερ Στάιν, που ήμουν αμαζόνα.

 

• Πού με βρίσκεις, πού με χάνεις, πάνω σε δέντρα βρίσκομαι. Στην Επίδαυρο είμαι σκαρφαλωμένη συνέχεια πάνω στα δέντρα και κυρίως στο περίφημο δέντρο του Κουν, έξω από το θέατρο.

 

 

Παρασύρομαι πάρα πολύ από τους ανθρώπους, από τους πλατωνικούς έρωτες μέχρι τα επαγγελματικά. Με καθορίζουν οι άνθρωποι. Το μεγάλο μου είδωλο ήταν η Μελίνα Μερκούρη. Μετά από τη Μελίνα ψάχνω συνέχεια αντικαταστάτριες.

• Εκτός από νίντζα, το στοιχείο μου ήταν και ο αέρας, γι' αυτό στο λύκειο ήθελα να γίνω μετεωρολόγος. Μου άρεσαν οι αριθμοί, χανόμουν στον κόσμο των μαθηματικών. Πήγα δυο χρόνια στο Γεωλογικό, αλλά με έδιωξε η έλλειψη ενδιαφέροντος και πάθους όσων δίδασκαν.

 

• Με τη φωτιά έχω ένα πρόβλημα. Είμαι του πάθους, αλλά με τις πυρκαγιές του καλοκαιριού συγκλονίστηκα. Η εικόνα που με έχει ταράξει περισσότερο είναι η καμένη Ολυμπία. Τη θυμάμαι σαν παράδεισο. Χανόμουν μέσα στα δέντρα και με ψάχνανε. Εκεί για πρώτη φορά κατάλαβα ότι υπάρχει θεός στον κόσμο.

 

Παρασύρομαι πάρα πολύ από τους ανθρώπους, από τους πλατωνικούς έρωτες μέχρι τα επαγγελματικά. Με καθορίζουν οι άνθρωποι. Το μεγάλο μου είδωλο ήταν η Μελίνα Μερκούρη. Φωτο: Freddie F. / LiFO
Παρασύρομαι πάρα πολύ από τους ανθρώπους, από τους πλατωνικούς έρωτες μέχρι τα επαγγελματικά. Με καθορίζουν οι άνθρωποι. Το μεγάλο μου είδωλο ήταν η Μελίνα Μερκούρη. Φωτο: Freddie F. / LiFO

 

• Αποφεύγω εικόνες που μπορούν να με ταράξουν, γι' αυτό δεν βλέπω ειδήσεις. Εκτός από την Ολυμπία, η άλλη εικόνα που με συγκλόνισε ήταν ο βομβαρδισμός του Λιβάνου. Περίμενα να δω μια πόλη με μαύρους καπνούς και στάχτη, μια κόλαση. Και ήταν μια πανέμορφη μέρα πάνω στην πόλη, με τον ήλιο να πέφτει στη θάλασσα. Και όμως, κάτω υπήρχε τρόμος.

 

• Νιώθω ότι είμαστε λίγο άχρηστοι. Πρέπει να έρθει κάποιος από έξω, να μας δείξει πώς πρέπει να γίνονται τα πράγματα, να μας οργανώσει και να φύγει. Πώς έγινε με τους Ολυμπιακούς; Ήρθαν, μας έδειξαν, και το κάναμε τέλεια.

 

• Παρασύρομαι πάρα πολύ από τους ανθρώπους, από τους πλατωνικούς έρωτες μέχρι τα επαγγελματικά. Με καθορίζουν οι άνθρωποι. Το μεγάλο μου είδωλο ήταν η Μελίνα Μερκούρη. Μετά από τη Μελίνα ψάχνω συνέχεια αντικαταστάτριες.

 

• Αισθάνομαι έντονα το «ανικανοποίητο», ψάχνω μια μορφή να με εμπνεύσει και να τρέχω πίσω της. Χρειάζομαι φωτισμένους ανθρώπους να τρέχω πίσω τους, να διψώ και να πίνω το νερό τους. Μια τέτοια γυναίκα είναι η Μανταλένα Κρίπα.

 

• Νιώθω ετερόφωτη. Τώρα νιώθω πως έρχεται η φάση που το φίδι αλλάζει δέρμα. Είμαι μετέωρη ακόμη. Δεν ξέρω τι είναι αυτό που με κάνει να στέκομαι όρθια, στα πόδια μου. Θέλω να ξέρω τι, για να νιώθω πιο ασφαλής. Όμως έχει έρθει η ώρα να καταργήσω αυτές τις ασφάλειες.

 

Πού με βρίσκεις, πού με χάνεις, πάνω σε δέντρα βρίσκομαι. Φωτο: Freddie F. / LiFO
Πού με βρίσκεις, πού με χάνεις, πάνω σε δέντρα βρίσκομαι. Φωτο: Freddie F. / LiFO

 

• Στην Αντιγόνη του Βογιατζή πήγα με οντισιόν. Τα πήγα καλά μαζί του, πάντα έβρισκα το λόγο για τον οποίο έκανε ό,τι έκανε. Ήξερα ότι ο τρόπος του είναι ψυχοφθόρος, αλλά έβλεπα την ουσία, καταλάβαινα ότι κάτι προσπαθούσε να σπάσει μέσα μου. Γι' αυτό ήρθα και εδώ τώρα, στην παράσταση του Εθνικού. Ήθελα να το δω απέξω, μήπως καταφέρω να το σπάσω.

 

• Ο Βογιατζής σού δίνει την αφορμή να φύγεις από κοντά του με ένα υλικό πολύ δυνατό. Σου δίνει όλα τα εργαλεία. Ξέρεις τι θέλει ο Βογιατζής και δεν στο λέει. Θέλει όσα σου διδάσκει να τα σπάσεις, να πατήσεις πάνω τους και να φύγεις, να εκτοξευθείς. Την πρώτη μέρα στην Επίδαυρο πάλευα να βρω τη σημασία αυτών που μου διδάσκει, αλλά τη δεύτερη μέρα έγιναν αυτά βατήρας και έφυγα.

 

• Για την Ηλέκτρα δούλεψα με εγχειρίδιο Βογιατζή. Ο Στάιν είναι μεγάλος δάσκαλος στο κείμενο. Σου εξηγεί γιατί υπάρχει κάθε λέξη μέσα στο έργο, σου αποκαλύπτει την αρχιτεκτονική του αρχαίου κειμένου. Αλλά στην υποκριτική φέτος μου ζήτησε ό,τι πιο εύκολο είχα. Να του δώσω με τα πρόχειρα εργαλεία μου όλη την αρχιτεκτονική του κειμένου.

 

• Αντιστάθηκα στον Στάιν, με αποτέλεσμα οι σχέσεις μας να μην είναι οι καλύτερες. Μου ζητούσε αυτό που μπορώ να κάνω και δεν του το έδινα. Για προσωπικούς λόγους, αισθανόμουν ότι δεν μπορώ να του έχω εμπιστοσύνη.

 

• Μια εβδομάδα πριν ανέβει η Ηλέκτρα είχα τα χάλια μου, ήμουν εγκλωβισμένη εξαιτίας της αντίστασής που πρόβαλα απέναντί του. Μέχρι που ένας άνθρωπος που σέβομαι πολύ μου είπε ότι τον έχω χτίσει το ρόλο, πρέπει να ξεφοβηθώ και να απογειωθώ. Από την πολύ χαρά μου γι' αυτά που μου είπε, το έκανα.

 

Η μεγαλύτερη ευθύνη που έχω απέναντι στον εαυτό μου είναι να ξεμπλοκάρω από ιδέες, από πεποιθήσεις. Όπως ότι οι άνθρωποι δεν χωρίζουν ποτέ. Δεν το χωράει ο νους μου ότι δυο άνθρωποι που έχουν ερωτευθεί και ζήσει μαζί μπορεί κάποια στιγμή να χαθούν ο ένας από τη ζωή του άλλου.

 

• Υπάρχει ένα τεράστιο κομμάτι της ζωής μου που είναι μπερδεμένο και συγχυσμένο. Και κολλημένο σε παλιές ιστορίες. Δεν πάει πίσω το ερωτικό μου κομμάτι. Μένει πίσω.

 

• Η μεγαλύτερη ευθύνη που έχω απέναντι στον εαυτό μου είναι να ξεμπλοκάρω από ιδέες, από πεποιθήσεις. Όπως ότι οι άνθρωποι δεν χωρίζουν ποτέ. Δεν το χωράει ο νους μου ότι δυο άνθρωποι που έχουν ερωτευθεί και ζήσει μαζί μπορεί κάποια στιγμή να χαθούν ο ένας από τη ζωή του άλλου. Έχω κρατήσει τις ίδιες κουρτίνες για να μου θυμίζουν έναν τέτοιο έρωτα.

 

• Καταλαβαίνω τους καινούριους έρωτες, αλλά είναι φούσκες. Αν αυτή η φούσκα κρατούσε λίγο περισσότερο, θα μπορούσε να με κάνει να χαλάσω τις πεποιθήσεις μου, να αφεθώ. Οι μικρές φούσκες παίρνουν αυτό που τους αξίζει και μετά σκάνε.

 

Δεν το χωράει ο νους μου ότι δυο άνθρωποι που έχουν ερωτευθεί και ζήσει μαζί μπορεί κάποια στιγμή να χαθούν ο ένας από τη ζωή του άλλου. Φωτο: Freddie F. / LiFO
Δεν το χωράει ο νους μου ότι δυο άνθρωποι που έχουν ερωτευθεί και ζήσει μαζί μπορεί κάποια στιγμή να χαθούν ο ένας από τη ζωή του άλλου. Φωτο: Freddie F. / LiFO

 

• Ενώ έχω εύκαμπτο σώμα, κάνω απίστευτα πράγματα με τα χέρια και τα πόδια μου, έχω τρομερές εμμονές και δυσκαμψία στο νου. Δεν αλλάζω εύκολα. Κολλάω.

 

• Δεν τολμάω εύκολα τις αλλαγές, ούτε καν μια απλή μετακόμιση. Αυτό με τάραξε και στη σχέση μου με τον Βογιατζή, που προσπαθούσε να με κάνει να αλλάξω, να φύγω από τα γνωστά μου κανάλια, να μπω σε άλλα, μικρότερα ρυάκια.

 

• Στο μέλλον θέλω να κάνω οικογένεια, παιδιά, και οπωσδήποτε να παίξω έναν ρόλο τύπου Κill Bill.

 

• Η Ούμα Θέρμαν; Όχι, αυτή δεν είναι πρότυπό μου, έχω ανταγωνισμό μαζί της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Στεφανία Γουλιώτη μάς μιλά από το Πεκίνο (μέσω του κινεζικού WeChat)
H ηθοποιός βρίσκεται εκεί για το ανέβασμα του αισχύλειου «Αγαμέμνονα», σε μια συνεργασία του δικού μας Εθνικού Θεάτρου με τον αντίστοιχο θεσμό της Κίνας.
 Σε αυτή την παράσταση η Στεφανία Γουλιώτη δεν είναι το αγρίμι που ήξερες
Η ταλαντούχα ηθοποιός μιλά για τον ρόλο της στην παράσταση «Ο Θεός της Σφαγής».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Μουχταρίδης: O Mr. Pepper 96.6 και η πλούσια ζωή του στα media
Ο διευθυντής του εξαιρετικά επιτυχημένου (κυρίως όμως καλού) Pepper 96.6 στα FM, γεννήθηκε στο Αιγάλεω, μένει στη Νέα Μάκρη, αλλά ουσιαστικά ζει μέσα στις ραδιοσυχνότητες.
Ο Μίμης Πλέσσας στα 95 του, αφηγείται την πλούσια ζωή του
Ο μουσικοσυνθέτης με τις αμέτρητες επιτυχίες που έδεσε το λαϊκό αίσθημα με βαθιά μουσική γνώση και μεγάλη φινέτσα, δέχτηκε τη LIFO στην Καλλιτεχνούπολη όπου ζει και αφηγήθηκε τα επεισόδια της ζωής του για την στήλη Οι Αθηναίοι.
Kristof: Ο νεαρός μουσικός λέει πολλά για την τέχνη του και τη γενιά του
Μουσικός-performer. Γεννήθηκε και ζει στη Νέα Σμύρνη. Τον έχουν επηρεάσει πολύ ο Χατζιδάκις και ο Αττίκ, αλλά κυρίως η Λένα Πλάτωνος, την οποία φοβάται να γνωρίσει.
O κύριος Λύσανδρος του Au Revoir αφηγείται τη ζωή του στη LifO
Γεννήθηκε στον Ανθώνα Ηλείας, ζει στους Θρακομακεδόνες.Ένα από τα πιο εμβληματικά και αγαπητά πρόσωπα της πόλης και ιδιοκτήτης του ιστορικού μπαρ, ο Λύσανδρος Παπαθεοδώρου είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
 Ελένη Βερναδάκη: Η κορυφαία Ελληνίδα κεραμοπλάστρια σε μια σπάνια συνέντευξη με τη LIFO
Γεννήθηκε στην Κρήτη το 1933 και ζει στην Αθήνα. Τα τελευταία πενήντα περίπου χρόνια δούλευε, αν όχι στο πιο όμορφο, τουλάχιστον σε ένα από τα ομορφότερα εργαστήρια κεραμικής της χώρας, που σχεδίασε για εκείνην ο Τάκης Ζενέτος. Σίγουρα είναι η πλέον αναγνωρισμένη προσωπικότητα του καιρού μας σε αυτόν τον κλάδο.
Τάκης Σπυριδάκης (1958 - 2019): Eίναι όμορφη η ζωή. Μα την πετάμε στα σκουπίδια.
Ηθοποιός. Γεννήθηκε στην Αίγινα, έζησε στη Νέα Σμύρνη. Πέθανε σαν σήμερα το 2019 στα 61 του χρόνια.
Ηλίας Παπαηλιάκης: «Είναι πολύ κοντινό πράγμα η ευτυχία, δεν είναι μακρινό»
Εικαστικός. Γεννήθηκε στα Χανιά, μένει στο Μεταξουργείο.
Σταύρος Τσιώλης (1937-2019)
Ένας από τους πιο μοναχικούς και αγαπητούς ανθρώπους του ελληνικού σινεμά αφηγείται την μυθιστορηματική ζωή του στο LIFO.gr
Όταν ο Μάνος Ελευθερίου αφηγήθηκε τη ζωή του στη LifO
Μια αβίαστη εξομολόγηση του σπουδαίου Έλληνα που πέθανε σαν σήμερα, στον Χρήστο Παρίδη για τους «Αθηναίους» της LIFO.
N.O.E.: «Η αλλαγή στη ζωή μου ήρθε μέσα από την άσκηση, τη χορτοφαγία, τη νηφαλιότητα και τον διαλογισμό»
Μουσικός. Γεννήθηκε στην Αργυρούπολη, ζει στην Τερψιθέα. Μια ισχυρή εσωσωματική και εξωσωματική εμπειρία τον έκανε να αλλάξει ζωή.
Μαρίνα Γαλανού: Η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών αφηγείται τη ζωή της
Ακτιβίστρια, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), ιδρύτρια του Πολύχρωμου Πλανήτη και δημιουργός του site t-zine.gr. Γεννήθηκε στον Πειραιά, ζει στο Κουκάκι.
Ο Αλέξανδρος Γεωργίου αφηγείται τη ζωή του στη LIFO
Εικαστικός. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Ζει στο Παγκράτι. Όποτε έπεφτε να κολυμπήσει στον Γάγγη, έκανε την προσευχή του να μην κολλήσει καμιά αρρώστια. Τελικά, δεν έπαθε τίποτα.
Νάσος Βαγενάς: «Ένας ποιητής πρέπει να ξέρει πότε να σταματά»
Υπήρξε ποδοσφαιριστής στην Α΄ Εθνική, έγινε ποιητής, μεταφραστής και καθηγητής της Θεωρίας και Κριτικής της Λογοτεχνίας. Γεννήθηκε στη Δράμα. Ζει στα Εξάρχεια. Δηλώνει «πρώτα απ’ όλα φιλόλογος».
Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: «Ας μην ξεκινήσουμε πάλι τις δοξολογίες ότι είμαστε ο περιούσιος λαός»
Η Βυζαντινολόγος-ιστορικός και πρόεδρος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου των Δελφών αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
Νίκος Παππάς: «Δεν χρωστάω σε κανέναν»
«Σε βάζουν σε μια διαδικασία να τρέχεις σε χορηγούς της πλάκας, να υποκρίνεσαι. Να σου έρχονται ο Μητσοτάκης και ο Τσίπρας και να κάνεις χειραψίες με αρχιεπισκόπους. Αυτές τις αστειότητες δεν τις μπορώ»: Ο επιτυχημένος μπασκετμπολίστας σε μια συνέντευξη που θα συζητηθεί.
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή