5 συνταγές για αλμυρές και γλυκιές τάρτες

5 συνταγές για αλμυρές και γλυκιές τάρτες Facebook Twitter
0

Οι τάρτες, γλυκές ή αλμυρές, ανήκουν στα προσφιλή εδέσματα, αφού καλύπτουν κάθε περίσταση και η νοστιμιά τους καταλαγιάζει την πείνα όλες τις ώρες της ημέρας. Μπορείς να έχεις γλυκά ταρτάκια για πρωινό, μια αλμυρή τάρτα για ελαφρύ μεσημεριανό τσιμπολόγημα στο γραφείο ή βραδινό φαγητό, με τη συνοδεία πράσινης σαλάτας.


Η επιτυχία της δεν είναι τυχαία, αφού τα διάφορα γεμίσματα ικανοποιούν μεγάλη γκάμα προτιμήσεων. Έλκει την καταγωγή της από τη Γαλλία (tarte είναι η γαλλική λέξη), όπου αποτελούσε παραλλαγή της πίτας, φέρνοντας τη γέμιση σε πρώτο πλάνο.

Στα τραπέζια των βασιλιάδων και των ευγενών οι τάρτες είχαν περίοπτη θέση, σε αντίθεση με τις πίτες, που έβρισκαν θέση στα τραπέζια των «κοινών θνητών».

Στα τραπέζια των βασιλιάδων και των ευγενών οι τάρτες είχαν περίοπτη θέση, σε αντίθεση με τις πίτες, που έβρισκαν θέση στα τραπέζια των «κοινών θνητών». Είναι γεγονός ότι η ειδική ζύμη ζαχαροπλαστικής για τάρτες παρουσιάστηκε γύρω στο 1550, περίπου 200 χρόνια μετά τις ζύμες πίτας.

5 συνταγές για αλμυρές και γλυκιές τάρτες Facebook Twitter
O σεφ Δημήτρης Ηλίας ετοίμασε για τη lifo.gr συνταγές με γαλλικό διαβατήριο, αλλά με ελληνικές πινελιές. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η εκτέλεση της συνταγής της δεν είναι πολύπλοκη. Αφού φτιάξετε τη ζύμη, ακολουθώντας συγκεκριμένους κανόνες, αφήνετε τη φαντασία σας ελεύθερη και τη γεμίζετε με τα υλικά της αρεσκείας σας ή με ό,τι σας βρίσκεται στην κουζίνα σας.

Στον κόσμο της τάρτας ανέλαβε να μας μυήσει ο Δημήτρης Ηλίας, σεφ του γαλλικού εστιατορίου Tartare (Αλ. Παναγούλη 52, Γλυφάδα), ετοιμάζοντας για το LIFO.gr συνταγές με γαλλικό διαβατήριο, αλλά με ελληνικές πινελιές.

Τάρτα με καραμελωμένα κρεμμύδια και σεβρ

5 συνταγές για αλμυρές και γλυκιές τάρτες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για τη ζύμη μπριζέ (pâte brisée)

200 γρ. κοσκινισμένο αλεύρι

100 γρ. ανάλατο βούτυρο σε κύβους

1 πρέζα αλάτι

1 αυγό

2 κουταλιές της σούπας νερό

Υλικά για τη γέμιση

60 γρ. σεβρ τριμμένο

100 γρ. κρεμμυδάκια εσαλότ

2 κ.σ. ζάχαρη μαύρη

1 αυγό

100 γρ. ζωμός βοδινός

1 κ.σ. βούτυρο

Εκτέλεση

Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι, προσθέτουμε το αυγό, το νερό και το βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να έχουμε μια σφιχτή ζύμη. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά. Απλώνουμε τη ζύμη σε ταψί 15x15 ή σε φόρμα για τάρτα, καλύπτοντας προσεκτικά και τα τοιχώματα. Τοποθετούμε από πάνω μια μεμβράνη και βάζουμε ρύζι ή ρεβίθια για βάρος, ώστε να πετύχουμε καλύτερη φόρμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, για 20 λεπτά.

Σε τηγάνι με βούτυρο σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τη ζάχαρη για 3 λεπτά, προσθέτουμε τον ζωμό και μαγειρεύουμε για 10 έως 12 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, αποσύρουμε από τη φωτιά και τα τοποθετούμε στην ψημένη ζύμη, προσθέτουμε το σεβρ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 6 έως 8 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα.

Τάρτα με ροκφόρ και ντοματίνια

5 συνταγές για αλμυρές και γλυκιές τάρτες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για τη ζύμη μπριζέ ή έτοιμη σφολιάτα γαλλική

200 γρ. κοσκινισμένο αλεύρι

100 γρ. ανάλατο βούτυρο σε κύβους

1 πρέζα αλάτι

1 αυγό

2 κουταλιές της σούπας νερό

Υλικά για τη γέμιση

4 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη

4 κ.σ. κρέμα γάλακτος

100 γρ. ροκφόρ

50 γρ. ντοματίνια

2 αυγά

1 φλ. κρουτόν

1 κ.γ. χυμός λεμόνι

Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι, προσθέτουμε το αυγό, το νερό και το βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά. Απλώνουμε τη ζύμη σε ταψί 15x15 ή σε φόρμα για τάρτα, καλύπτοντας προσεκτικά τα τοιχώματα, και κόβουμε τη ζύμη που περισσεύει. Τοποθετούμε από πάνω μια μεμβράνη και βάζουμε ρύζι ή ρεβίθια για βάρος, ώστε να πετύχουμε καλύτερη φόρμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, για 20 λεπτά.


Σε κατσαρόλα με νερό σε δυνατή φωτιά ζεματάμε τα ντοματίνια για μισό λεπτό, τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε κρύο νερό, ώστε να φύγει η φλούδα τους. Σε μπολ ρίχνουμε το τριμμένο ροκφόρ, τα κρουτόν, κρέμα γάλακτος, λεμόνι, παρμεζάνα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Απλώνουμε το μείγμα πάνω στην ψημένη ζύμη, προσθέτουμε τα ντοματίνια και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 8 έως 10 λεπτά.

Τάρτα με κολοκυθάκια, ανθότυρο και φέτα

5 συνταγές για αλμυρές και γλυκιές τάρτες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για τη ζύμη μπριζέ

200 γρ. κοσκινισμένο αλεύρι

100 γρ. ανάλατο βούτυρο σε κύβους

1 πρέζα αλάτι

1 αυγό

2 κουταλιές της σούπας νερό

Υλικά για τη γέμιση

2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

200 γρ. κολοκυθάκια μέτρια τριμμένα

2 αυγά

30 γρ. τυρί κρέμα Φιλαδέλφεια

50 γρ. τριμμένο ανθότυρο

50 γρ. τριμμένη φέτα

1 γρ. θυμάρι

1 σφηνάκι ζεστό νερό

20 γρ. λευκό κρασί

2 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι, προσθέτουμε το αυγό, το νερό και το βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά. Απλώνουμε τη ζύμη σε ταψί ή σε φόρμα για τάρτα, καλύπτοντας προσεκτικά και τα τοιχώματα. Τοποθετούμε από πάνω μια μεμβράνη και βάζουμε ρύζι ή ρεβίθια για βάρος, ώστε να πετύχουμε καλύτερη φόρμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, για 20 λεπτά.

Σε τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1 λεπτό και προσθέτουμε το κολοκύθι τριμμένο ή σε λεπτές φέτες για 2 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα. Ρίχνουμε το θυμάρι, σβήνουμε με λευκό κρασί, προσθέτουμε το ζεστό νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 3 έως 4 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το μείγμα σε μπολ και αφήνουμε να κρυώσει. Προσθέτουμε τυρί Φιλαδέλφεια, ανθότυρο, φέτα, αυγά, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε απαλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Απλώνουμε το μείγμα πάνω στην ψημένη ζύμη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 16 έως 18 λεπτά. Σερβίρουμε αμέσως.

Tarte flambée

5 συνταγές για αλμυρές και γλυκιές τάρτες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Παραδοσιακό πιάτο από την Αλσατία, που μοιάζει με πολύ λεπτή πίτσα. Φτιάχνεται σε διάφορες παραλλαγές, με γραβιέρα, μανιτάρια, τυρί Μούνστερ, ακόμα και σε γλυκιά παραλλαγή, με μήλα και κανέλα, φλαμπέ με Calvados.

Υλικά για τη ζύμη

50 γρ. ελαιόλαδο

10 γρ. μαγιά φρέσκια

200 ml νερό

400 γρ. αλεύρι

1 αυγό (μονό τον κρόκο)

Αλάτι, πιπέρι

Υλικά για τη γέμιση

200 γρ. τυρί κρέμα μαλακό

115 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο

23 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο

10 γρ. γραβιέρα τριμμένη

1 πρέζα αλατοπίπερο

Εκτέλεση

Χτυπάμε για 1 λεπτό στον κάδο του μίξερ ελαιόλαδο, μαγιά, αυγό, νερό, αλάτι, πιπέρι και μετά προσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε να δουλεύουμε μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Σκεπάζουμε τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε 30 λεπτά να ξεκουραστεί στο ψυγείο. Κόβουμε το ζυμάρι σε μπάλες των 85-90 γρ. και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.


Ανοίγουμε με τον πλάστη στενόμακρο φύλλο. Σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σε σιγανή φωτιά σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 8 έως 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και τα αποσύρουμε. Σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε το μπέικον για 2 έως 3 λεπτά. Τοποθετούμε το φύλλο σε στενόμακρο ταψί. Απλώνουμε επάνω το μαλακό τυρί, τη γραβιέρα και προσθέτουμε κρεμμύδι, μπέικον. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 8 έως 10 λεπτά. Σερβίρουμε αμέσως.

Τάρτα Tατέν

5 συνταγές για αλμυρές και γλυκιές τάρτες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για τη ζύμη

8-10 μήλα Golden, καθαρισμένα και χοντροκομμένα

300 γρ. βούτυρο φρέσκο

200 γρ. ζάχαρη

2-3 σταγόνες χυμός λεμόνι

Υλικά για γλυκιά ζύμη

150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο

75 γρ. βούτυρο φρέσκο

1 κρόκος αυγού

1 κ.γ. άχνη ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Σε μπολ ρίχνουμε τα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσει σφιχτή υφή. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Ανοίγουμε με τον πλάστη φύλλο πάχους 1 χιλ.


Ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο και τις σταγόνες λεμονιού, απλώνουμε το μείγμα σε βαθύ τηγάνι διαμέτρου 12 εκ. και βάζουμε σε δυνατή φωτιά για 3 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε 2 λεπτά να κρυώσει και τοποθετούμε όρθια τα μήλα γύρω γύρω σε στεφάνι, πιέζοντάς τα πολύ κοντά, ώστε να μην υπάρχουν κενά.


Καλύπτουμε τα μήλα με το φύλλο της ζύμης και φροντίζουμε οι άκρες της ζύμης να μπουν μέσα στην εσωτερική πλευρά του τηγανιού. Ανοίγουμε στην επιφάνεια τρύπες με οδοντογλυφίδα.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 40 έως 45 λεπτά. Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει και την αναποδογυρίζουμε πάνω σε πιατέλα. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με κρέμα γάλακτος και παγωτό βανίλια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 22.9.2018

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ