Ο Θάνος Προυναρούς μας ξεναγεί στο Athens Rum & Whisky Festival

Ο Θάνος Προυναρούς μας ξεναγεί στο Athens Rum & Whisky Festival Facebook Twitter
Ο Θάνος Προυναρούς, ιδιοκτήτης του αγαπημένου Baba Au Rum και ένας εκ των διοργανωτών του φεστιβάλ.
0

Το Athens Rum & Whisky Festival – Cigar and Chocolate φέτος διοργανώνεται στο Hilton της Αθήνας από το αγαπημένο Baba Au Rum, ένα από τα 50 καλύτερα μπαρ του κόσμου, σύμφωνα με την ετήσια λίστα του The World's 50 Best Bars, και την ελληνική ομάδα του βραβευμένου ως Best Cocktail Writing Publication «Difford's Guide». Το πρωτοποριακό φεστιβάλ αποσκοπεί στην καλύτερη δυνατή γνωριμία μας με τα χαρακτηριστικά των δύο αυτών κατηγοριών αποσταγμάτων που έρχονται σταθερά πρώτα στις προτιμήσεις του κοινού.


«Το φεστιβάλ απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους που αγαπάνε το fine drinking, άρα και το fine living. Σε σύγχρονους ανθρώπους που αγαπούν τη γεύση αλλά και πιο παραδοσιακούς που θα ήθελαν να εξερευνήσουν την παράδοση του ουίσκι αλλά και την ιστορία του ρουμιού» εξηγεί ο Θάνος Προυναρούς, ιδιοκτήτης του Baba Au Rum και ένας εκ των διοργανωτών του φεστιβάλ.

Το φεστιβάλ απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους που αγαπάνε το fine drinking, άρα και το fine living. Σε σύγχρονους ανθρώπους που αγαπούν τη γεύση αλλά και πιο παραδοσιακούς που θα ήθελαν να εξερευνήσουν την παράδοση του ουίσκι αλλά και την ιστορία του ρουμιού.


Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με πάνω από 60 διαφορετικά ρούμια και πάνω από 50 διαφορετικά ουίσκι, καθώς ξεναγούνται στη βασική έκθεση από τους category experts και λαμβάνουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα δύο αυτά αποστάγματα που έχουν κοινό στοιχείο το heritage αλλά και την αγάπη στην παλαίωση, την ιστορία, τη διαδικασία παραγωγής και τις πρώτες ύλες, ενώ στο Premium Lounge θα μπορούν να δοκιμάσουν πολύ ακριβές ή σπάνιες, μικρής παραγωγής ή μικρής εισαγωγής στην Ελλάδα ετικέτες.


«Ταξιδεύω πολύ σε όλο τον κόσμο, είτε επισκεπτόμενος αποστακτήρια, κυρίως ρουμιού, είτε κάνοντας σεμινάρια γι' αυτό. Έρχομαι σε επαφή με πολλούς ανθρώπους του χώρου αλλά και απλούς καταναλωτές. Οι Αθηναίοι αναμφισβήτητα είναι από τους πιο καλλιεργημένους σε αυτό τον τομέα και από τους ανθρώπους που γνωρίζουν να πίνουν καλά και σωστά. Τα πολύ καλά μπαρ που έχουμε στην πόλη έχουν παίξει τον ρόλο τους» σχολιάζει ο κ. Προυναρούς αναφορικά με την καλλιέργεια του αθηναϊκού κοινού ως προς το fine drinking.

Παράλληλα με την επαφή με έναν μεγάλο αριθμό από ετικέτες, οι επισκέπτες του φεστιβάλ θα μπορούν να παρακολουθήσουν σεμινάρια για το ρούμι, το ουίσκι, το πούρο και τη σοκολάτα, θα μάθουν να φτιάχνουν διάσημα κλασικά κοκτέιλ για τις συγκεντρώσεις και τα πάρτι τους υπό την καθοδήγηση επαγγελματιών μέσω της πλατφόρμας του Fun Cocktail Making, ενώ στη βεράντα δίπλα στην πισίνα του Hilton, και τις δύο ημέρες, τις ώρες του φεστιβάλ, διάσημα μπαρ από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Baba au Rum Athens, The Clumsies Athens, Black Rock London, Imperial Craft Tel Aviv, Gorillas Thessaloniki, Kubrick Larisa – 4 από τα 6 ανήκουν στη λίστα με τα 50 καλύτερα του κόσμου) θα σερβίρουν κοκτέιλ με ρούμι και ουίσκι με €7, σε ειδικά διαμορφωμένο pop-up bar.


Μιλώντας για την ιστορία του ρουμιού, ο κ. Προυναρούς αναφέρει ότι, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το πρώτο ρούμι αποστάχθηκε/παράχθηκε στις αρχές με μέσα του 17ου αιώνα, μάλλον στο νησί Μπαρμπέιντος της Καραϊβικής. Ερχόμενος στο σήμερα και ερωτώμενος σχετικά με τα πιο πρόσφατα trends που συνοδεύουν τα δύο αγαπημένα αποστάγματα, ο κ. Προυναρούς αντιτείνει πως δεν πιστεύει στα trends. «Ας πούμε όμως πως είναι η απόλαυση μεγάλων, ώριμων ρουμιών, απόλαυση με τον τρόπο που παίρνουμε από ένα καλό κονιάκ, και η μείξη ελαφριών και δροσερών ποτών με το ουίσκι, όπως ένα ουίσκι με πάγο και μια αρωματισμένη σόδα».


Στη μάλλον ρητορική ερώτηση να επιλέξει ένα προσωπικό αγαπημένο ανάμεσα στα δύο, η απάντησή του είναι άμεση. «Ο ώριμος πότης δεν μπαίνει σε τέτοιες συγκρίσεις. Πρόκειται για τα δύο αγαπημένα μου αποστάγματα με το μεγαλύτερο εύρος στυλ και αρωμάτων που μπορείτε να βρείτε. Όλα έχουν την ώρα τους, αλλά πρέπει να καταρρίψουμε δύο μύθους: το ρούμι δεν είναι μόνο για το καλοκαίρι, το ουίσκι δεν είναι μόνο για τον χειμώνα. Αρκεί να ξέρεις να τα απολαύσεις σωστά. Για τέτοιες όμορφες απολαύσεις θα πάμε στο Athens Rum & Whisky Festival».


Φυσικά, οι επισκέπτες, αποχωρώντας, θα μπορούν να αγοράσουν το ρούμι ή το ουίσκι της προτίμησής τους από τον χώρο του πωλητηρίου. Άλλωστε, «το ουίσκι δεν κάνει χαζές ερωτήσεις. Το ουίσκι καταλαβαίνει».

Ο Θάνος Προυναρούς μας ξεναγεί στο Athens Rum & Whisky Festival Facebook Twitter
Bahama Baba, ένα signature cocktail του Baba Au Rum. Φωτο: Ελεάννα Κοκκίνη

Info

Athens Rum & Whisky Festival – Cigar and Chocolate

22-23/9

Hilton Athens, στο επίπεδο της πισίνας

Είσοδος: €8

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Γεύση / Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Το νέο, μικρό εστιατόριο της Αθήνας προσφέρει μοντέρνα ψαροφαγία με διεθνείς αναφορές και ντόπια υλικά, funky πιάτα με ψάρια εποχικά και zero waste παρασκευές σε ένα περιβάλλον που εκπέμπει ηρεμία χάρη στις μπλε αποχρώσεις του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Ο σεφ Χάρης Νικολούζος μάς οδηγεί στα βήματα παραδόσεων που για πολλές δεκαετίες αποτελούσαν -και ενδεχομένως κάπου να συνεχίζουν να είναι− συνηθισμένη πρακτική για πολλά νοικοκυριά ανά την Ελλάδα. Η οικιακή παραγωγή αλλαντικών δεν είναι απλή, αλλά μας δίνει την ευκαιρία να περηφανευτούμε για τα έργα των χεριών μας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο Δημήτρης Δημητριάδης γράφει ένα νέο κεφάλαιο στο Φίτα του Νέου Κόσμου

Γεύση / Στο Φίτα του Νέου Κόσμου θα τρώμε πια περισσότερο φαγητό που βγαίνει από κατσαρόλα

Το εστιατόριο που ταυτίστηκε με την προσιτή ψαροφαγία και έγινε γρήγορα κλασικό μόλις ανανεώθηκε, χωρίς να χάσει τον χαρακτήρα του. Με τον Δημήτρη Δημητριάδη, έναν ακόμα μεγάλο μάγειρα στην κουζίνα, γράφεται ένα νέο κεφάλαιο, χωρίς να μας λείψουν η ταραμοσαλάτα, το σπαγγέτι αυγοτάραχο και το περιπόθητο εκλέρ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ