Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
Σαλάτες σε βαζάκια: η νέα μόδα και 5 εύκολες  συνταγές για να τις φτιάξεις μόνος
Γεύση

Σαλάτες σε βαζάκια: η νέα μόδα και 5 εύκολες συνταγές για να τις φτιάξεις μόνος

Ευέλικτες ιδέες και προτάσεις, ιδανικές για το γραφείο αυτή την εποχή

Οι κρύες σαλάτες με λαχανικά, όσπρια, μυριστικά, φρούτα, ψητά κρέατα, τουρσιά κ.ά. είναι χωρίς αμφιβολία η πιο ευέλικτη και καλοδεχούμενη τροφή, προσφέροντας άπειρες παραλλαγές που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε διατροφική προσέγγιση. Καλύπτουν οποιοδήποτε διαιτητικό περιορισμό και καταλαγιάζουν γρήγορα και νόστιμα την πείνα μας.


Αυτές τις νόστιμες σαλάτες μπορείς να τις πάρεις μαζί σου οπουδήποτε. Η ιδέα είναι να ετοιμάσεις μια κρύα σαλάτα που θα «φυλακίσεις» μέσα σε γυάλινο βαζάκι το οποίο θα σφραγίσεις. Έτσι, τα υλικά διατηρούν τα αρώματα και τη φρεσκάδα τους, προσφέροντας μια ωραία ιδέα σερβιρίσματος, αλλά δίνουν και πρακτική λύση για το κολατσιό στο γραφείο.

 

Οι κρύες σαλάτες με λαχανικά, όσπρια, μυριστικά, φρούτα, ψητά κρέατα, τουρσιά κ.ά. είναι χωρίς αμφιβολία η πιο ευέλικτη και καλοδεχούμενη τροφή, προσφέροντας άπειρες παραλλαγές που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε διατροφική προσέγγιση.


Όλα είναι θέμα έμπνευσης, γούστου και γεύσης. Στο all day Just made 33, στην καρδιά του εμπορικού κέντρου, εκεί όπου η οδός Ευαγγελιστρίας (στο Νο 33) συναντά την Καλαμιώτου, ο σεφ Γιώργος Φατούρος ετοιμάζει κρύες σαλάτες που μπαίνουν σε βαζάκια. Του ζητήσαμε να συνθέσει για το LiFO.gr ευφάνταστες σαλάτες αλλά και ένα δροσερό επιδόρπιο, πυροδοτώντας τη διάθεσή μας για αυτοσχεδιασμό.

 

Σαλάτα νουντλς με κοτόπουλο και ομελέτα

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 1 άτομο

2 αυγά

80 γρ. φιλέτο κοτόπουλο

250 γρ. νουντλς

7-8 πράσινα φασολάκια βρασμένα και κομμένα σε μικρούς κύβους

2 κ.σ. σόγια

1 κ.γ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

1 κ.γ. κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο

2 κ.γ. ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

Σε τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κοτόπουλο για 2 λεπτά από κάθε πλευρά και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά.


Σε κατσαρόλα με 1 λίτρο νερό, σε δυνατή φωτιά, βράζουμε τα νουντλς για 2 λεπτά. Τα σουρώνουμε και τα κρυώνουμε με τρεχούμενο νερό για να σταματήσουμε τον βρασμό.


Σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε τα αυγά που έχουμε χτυπήσει ομελέτα με αλάτι και πιπέρι και ψήνουμε για 2 λεπτά. Τυλίγουμε την ομελέτα σε ρολό και την κόβουμε σε πέντε κομμάτια.


Στο βαζάκι τοποθετούμε την ομελέτα, επάνω τα νουντλς που έχουμε ανακατέψει με πράσινα φασολάκια, σόγια και μαϊντανό και, τέλος, προσθέτουμε το κοτόπουλο κομμένο σε κύβους.

 

Μεξικάνικη σαλάτα

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 1 άτομο

Για τον κιμά:

170 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1 κ.σ. πολύχρωμες πιπεριές ψιλοκομμένες

1 πρέζα τσίλι σκόνη καυτερό

1 πρέζα κάρι

1 πρέζα πάπρικα καπνιστή

2 κ.σ. φρέσκια ντομάτα τριμμένη

Αλάτι, πιπέρι

120 γρ. ρύζι μακρύκοκκο

1 πρέζα κουρκουμάς

½ κ.γ. κόλιαντρο ψιλοκομμένο

Αλάτι, πιπέρι

60 γρ. πιπεριές (κίτρινη, πράσινη, κόκκινη) ψιλοκομμένες

60 γρ. καλαμπόκι βρασμένο

60 γρ. κόκκινα φασόλια βρασμένα

30 γρ. τσένταρ τριμμένο

40 γρ. σος αβοκάντο

 

Για τη σος αβοκάντο: 20 γρ. αβοκάντο, 10 γρ. γιαούρτι, αλάτι, πιπέρι, 10 γρ. χυμός λάιμ και ξύσμα

Νάτσος για γαρνίρισμα

 

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να πάρει σκούρο χρώμα, προσθέτουμε τις πιπεριές και το κρεμμύδι και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε την ντομάτα και τα μπαχαρικά και σιγομαγειρεύουμε για 15 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά του κιμά.


Σε κατσαρόλα με 400 γρ. νερό σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε τον κουρκουμά, αλάτι και μόλις πάρει βράση το νερό προσθέτουμε το ρύζι και βράζουμε για 16,5 λεπτά. Σουρώνουμε και κρυώνουμε με τρεχούμενο νερό.


Για τη σος αβοκάντο, ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν.


Τοποθετούμε στο βαζάκι τον κιμά, επάνω το ρύζι, προσθέτουμε τις πιπεριές, το καλαμπόκι, τα φασόλια, το τσένταρ, καλύπτουμε με σος αβοκάντο και γαρνίρουμε με νάτσος.

 

Σαλάτα φακές με πλιγούρι και ψητά λαχανικά

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 1 άτομο

260 γρ. φακές

240 γρ. πλιγούρι

60 γρ. πιπεριές ψητές κόκκινες, πράσινες ψιλοκομμένες

100 γρ. κολοκύθι και μελιτζάνα ψητά ψιλοκομμένα

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

1 κ.σ. φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

2 κ.σ. φέτα κομμένη σε κύβους

Αλάτι, πιπέρι

Για το καραμελωμένο κρεμμύδι:

40 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κ.γ. ελαιόλαδο

2½ γρ. ξίδι μπαλσάμικο

31/2 γρ. μαύρη ζάχαρη

 

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα με 600 γρ. νερό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βράζουμε τις φακές για 24 λεπτά. Σουρώνουμε και κρυώνουμε με τρεχούμενο νερό.

 

Σε κατσαρόλα με 600 γρ. νερό και λίγο αλάτι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, βράζουμε το πλιγούρι για 15 λεπτά. Σουρώνουμε και κρυώνουμε με τρεχούμενο νερό. Προσθέτουμε φρέσκο κρεμμυδάκι και μαϊντανό και ανακατεύουμε.


Σε ταψί απλώνουμε τα κολοκύθια, τις μελιτζάνες και τις πιπεριές κομμένα σε φιλέτα, αλατοπιπερώνουμε, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά από τη μία πλευρά. Αποσύρουμε και κόβουμε σε κύβους.


Σε τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει, προσθέτουμε το μπαλσάμικο, τη μαύρη ζάχαρη και ανακατεύουμε συνεχώς για 10 λεπτά μέχρι να καραμελώσει.


Στο βαζάκι ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από τις φακές, προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από το πλιγούρι, 30 γρ. ψητές πιπεριές ψιλοκομμένες, σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες φακές, προσθέτουμε μελιτζάνες και κολοκυθάκια, επάνω το υπόλοιπο πλιγούρι, το καραμελωμένο κρεμμύδι, τις υπόλοιπες πιπεριές και γαρνίρουμε με φέτα και μαϊντανό.

 

Οσπριάδα σε βαζάκι

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 1 άτομο

50 γρ. πράσινα φασολάκια βρασμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια

400 γρ. πλιγούρι

200 γρ. ρεβίθια

3 ντοματίνια ψητά με αλάτι και καπνιστή πάπρικα

50 γρ. πιπεριά Φλωρίνης ψητή ψιλοκομμένη

50 γρ. αρακάς βρασμένος

60 γρ. φέτα τριμμένη

½ κ.γ. άνηθος ψιλοκομμένος

½ κ.γ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

Αλάτι, πιπέρι

 

Για τη σος λεμόνι:

40 γρ. χυμός λεμόνι

10 γρ. ελαιόλαδο

10 ml μέλι

 

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα με 800 γρ. νερό και λίγο αλάτι, σε μέτρια φωτιά, βράζουμε το πλιγούρι για 20 λεπτά. Σουρώνουμε και κρυώνουμε με νερό τρεχούμενο. Ανακατεύουμε με το πλιγούρι, τον μαϊντανό, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι.


Σε κατσαρόλα με 600 γρ. νερό σε μέτρια φωτιά βράζουμε τα ρεβίθια για 35 λεπτά και σουρώνουμε.


Για τη σος λεμόνι αναμειγνύουμε καλά όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

 

Στο βαζάκι τοποθετούμε στη βάση τα φασολάκια, προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από το πλιγούρι, επάνω βάζουμε τα ντοματίνια, μετά τα ρεβίθια και το υπόλοιπο πλιγούρι. Καλύπτουμε με ψητές πιπεριές, ρίχνουμε τον αρακά, γαρνίρουμε με φέτα και περιχύνουμε με σος λεμόνι.

 

Γιαούρτι με ρόδι και γκρανόλα

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 1 άτομο

300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

100 γρ. ρόδι καθαρισμένο

100 γρ. γκρανόλα

 

Για τη σος ροδιού:

300 γρ. ρόδι, 15 γρ. σόδα υγρή, 5 γρ. ζάχαρη

Φύλλα δυόσμου για γαρνίρισμα

 

Εκτέλεση

Για τη σος ροδιού χτυπάμε στο μούλτι όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Στο βαζάκι βάζουμε το γιαούρτι, επάνω το ρόδι, ρίχνουμε την γκρανόλα, περιχύνουμε με τη σος ροδιού και γαρνίρουμε με φύλλα δυόσμου.

 

Στο all day Just made 33, στην καρδιά του εμπορικού κέντρου, εκεί όπου η οδός Ευαγγελιστρίας (στο Νο 33) συναντά την Καλαμιώτου, ο σεφ Γιώργος Φατούρος ετοιμάζει κρύες σαλάτες που μπαίνουν σε βαζάκια. Του ζητήσαμε να συνθέσει για τη Lifo.gr ευφάνταστες σαλάτες αλλά και ένα δροσερό επιδόρπιο, πυροδοτώντας τη διάθεσή μας για αυτοσχεδιασμό. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Στο all day Just made 33, στην καρδιά του εμπορικού κέντρου, εκεί όπου η οδός Ευαγγελιστρίας (στο Νο 33) συναντά την Καλαμιώτου, ο σεφ Γιώργος Φατούρος ετοιμάζει κρύες σαλάτες που μπαίνουν σε βαζάκια. Του ζητήσαμε να συνθέσει για τη Lifo.gr ευφάνταστες σαλάτες αλλά και ένα δροσερό επιδόρπιο, πυροδοτώντας τη διάθεσή μας για αυτοσχεδιασμό. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Έχει εκδώσει τα βιβλία «Οινομαγειρέματα» (εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα) και «Με κρασί και ελληνικά» (εκδόσεις: Πατάκη).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μια Ελληνίδα μαμά  φτιάχνει τα πιο τέλεια ταπεράκια για να πείσει την κόρη της να φάει
Αντλώντας έμπνευση από τα γιαπωνέζικα bentos, η Tάνια Τσουρούλα σκαρφίζεται όχι μόνο ένα ισορροπημένο γεύμα για την τετράχρονη κόρη της αλλά και μια χαριτωμένη εμφάνιση
6 κρασιά που δοκιμάσαμε φέτος το καλοκαίρι
Αποχαιρετάμε το καλοκαίρι με έξι εξαιρετικές ετικέτες Ελλήνων παραγωγών
Γεμιστά με θαλασσινά, σκορπινομακαρονάδα και άλλες παραδοσιακές συνταγές
Γεύσεις που με την απλότητά τους εκφράζουν τον γαστρονομικό πολιτισμό της Πάρου
Ιδανικές συνταγές για το ταπεράκι του γραφείου
«Φαγητό γραφείου» δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποβαθμίσεις την ικανοποίηση που αντλείς από ένα καλοφτιαγμένο γεύμα ούτε ότι πρέπει να καταναλώνεις καθημερινά πολύ από τον περιορισμένο ελεύθερο χρόνο σου για την προετοιμασία του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς να φτάσεις σε κατάσταση προσωρινής ευτυχίας στα τσιπουράδικα του Βόλου
Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης αναλύει την φιλοσοφία, την ιστορία και την τελετουργία πίσω από τα διάσημα τσιπουράδικα του Βόλου
Τα λαδερά του καλοκαιριού και πού να τα δοκιμάσεις
13 μέρη της Αθήνας που σερβίρουν νόστιμα, καλοκαιρινά λαδερά
Αστακός: Πώς από «φαγητό της φυλακής» μετατράπηκε σε ένα από τα ακριβότερα εδέσματα
Η τιμή του αστακού δεν ήταν πάντα τόσο υψηλή όσο είναι σήμερα
10 ροζέ κρασιά που πίνονται ευχάριστα όλες τις ώρες του καλοκαιριού
Ετικέτες που δοκιμάσαμε πρόσφατα και τις προτείνουμε ανεπιφύλακτα
Skata και flokia: φάγαμε στην Ισλανδία το αηδιαστικότερο φαγητό του κόσμου
Ο Μ.Hulot, στο δεύτερο και τελευταίο του μέρος του ταξιδιωτικού άρθρου για την Ισλανδία περιγράφει μερικά όχι και τόσο εξωτικά πράγματα
10 λευκά κρασιά που ξεχωρίσαμε το πρώτο εξάμηνο του 2019
Επιλέξαμε και σας προτείνουμε 10 ετικέτες, χωρίς περιορισμούς προέλευσης, ποικιλιακής σύνθεσης, στυλ και τιμής, που αξίζει να δοκιμάσετε
Ποιός θυμάται τον Δημήτρη Ποταμιάνο;
Κάποτε είχαμε ρωτήσει τον εξαιρετικό συγγραφέα και γευσιγνώστη τι τού έχει μάθει η ζωή. Σχεδόν 20 χρόνια μετά οι απαντήσεις του έχουν την ίδια στοχαστική αξία
Διάσημοι συγγραφείς και το αγαπημένο τους πιάτο: οι συνταγές
Μια επιλογή από συνταγές και ιστορίες από τις γαστρονομικές συνήθειες διάσημων συγγραφέων.
Η γαστρονομική κουλτούρα των Κωνσταντινουπολιτών του Παλαιού Φαλήρου
Ένα μεγάλο μέρος της κοινότητας των Κωνσταντινουπολιτών της Αθήνας εδρεύει στο Παλαιό Φάληρο, όπου μαζί με τις ζωές τους έχουν εγκαταστήσει και την εξαίσια κουζίνα τους
12 μέρη για καφέ, γλυκό και φαγητό που αξίζει να επισκεφθείς στα νότια προάστια
Το μέτωπο των νοτίων προαστίων παίζει πάντα δυνατά στον αθηναϊκό χάρτη της εστίασης
Μία νεαρή Κινέζα φτιάχνει τα πιο απολαυστικά βίντεο για φαγητό στο YouTube
Η Dianxi Xiaoge κάνει δημοφιλή σε όλο τον κόσμο την γαστρονομική κουλτούρα του χωριού της και γίνεται μία από τις πιο διάσημες Κινέζες της σύγχρονης εποχής.
4 συνταγές με τα λαχανικά που ξέμειναν στο ψυγείο σας
Ο σεφ Γιώργος Κόντας παρουσιάζει νόστιμους τρόπους αξιοποίησης των λαχανικών και των φρούτων που δεν χρησιμοποιήθηκαν μόλις αγοράστηκαν
9 μαγαζιά για να περάσεις καλά αυτό το καλοκαίρι στην Αθήνα
Δροσερές ταράτσες, τραπεζάκια έξω, καινούργιες γεύσεις και κλασικές αξίες συνθέτουν τη γαστρονομική σκηνή της πόλης για τους επόμενους μήνες.
Πού να φας καλά αυτό το καλοκαίρι
12 σημεία της Αθήνας που παρέχουν διαφορετικές επιλογές με κοινό γνώμονα την ποιότητα
Βόλτα στα παλιά καφενεία που ακόμη αντέχουν κι ελάχιστοι γνωρίζουν στο λιμάνι του Πειραιά
Ικαριώτικο καφενείο, ο Σταύρος, ο Σταμάτης - μέρη ξεχασμένα με αυθεντικότητα και γοητεία.
1 σχόλιο
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
avatar Βεβαιως 17.9.2018 | 21:35
Μηπως τα "σος" θελουν αλλα βαζακια, πιο μικρα;
Προηγούμενα 1 Επόμενα
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή