Τι τρώνε στην Παύλιανη; 6 συνταγές που μαγειρεύονται σε ένα ταβερνάκι στις πλαγιές της Οίτης

Τι τρώνε στην Παύλιανη; 6 συνταγές που μαγειρεύονται σε ένα ταβερνάκι στις πλαγιές της Οίτης Facebook Twitter
Όταν η πρόσχαρη Πόπη Νομικού μπει στην κουζίνα της στην Παύλιανη για να μαγειρέψει θα βάλει στο τσουκάλι την προβατίνα και το αγριογούρουνο από την Οίτη για να παιδευτούν ώρες με τη φωτιά και να τιθασεύσει την αγριάδα τους.
0

Είναι κάποια μέρη όπου η έκφραση «μαγειρεύουμε με ό,τι βγάζουν οι εποχές και ό,τι μας δίνει η περιοχή» δεν ακουμπά απλώς στις ιδιότυπες εμπνεύσεις του σεφ που αποσκοπεί στο να φτιάξει ένα εναλλακτικό και βιώσιμο μενού αλλά συνδέονται απόλυτα με την τοπική οικονομική πραγματικότητα, τις ανάγκες της περιοχής και τις επιταγές της περιοδικότητας του χρόνου.


Όταν η πρόσχαρη Πόπη Νομικού μπει στην κουζίνα της στην Παύλιανη για να μαγειρέψει θα βάλει στο τσουκάλι την προβατίνα και το αγριογούρουνο από την Οίτη για να παιδευτούν ώρες με τη φωτιά και να τιθασεύσει την αγριάδα τους. Θα νοστιμίσει το φαγητό με τον χειροποίητο πελτέ που έχει ετοιμάσει από τις ηλιόλουστες ημέρες και θα ρίξει στο νερό τις δικές της μακαρούνες.

Η ταμπέλα έξω από το μικρό ταβερνάκι που είναι σκαρφαλωμένο στις πλαγιές της Οίτης στην Παύλιανη της Φθιώτιδας γράφει «Ξύλο και παράδοση» και φωνάζει από μακριά ότι κάποιος μερακλής τεχνίτης έχει βάλει εδώ το χέρι του.


Θα ανοίξει το φύλλο για να φτιάξει πίτα με τα αγριόχορτα που έχει μαζέψει στις πλαγιές του βουνού. Θα μουλιάσει τα μικρόσπερμα φασόλια της Παύλιανης για να μαλακώσουν και να χυλώσουν στο τσουκάλι της. Το μαγείρεμα στα 1.050 μέτρα υψόμετρο έχει διαφορετικές απαιτήσεις από τον μάγειρα.


Η ταμπέλα έξω από το μικρό ταβερνάκι που είναι σκαρφαλωμένο στις πλαγιές της Οίτης στην Παύλιανη της Φθιώτιδας γράφει «Ξύλο και παράδοση» και φωνάζει από μακριά ότι κάποιος μερακλής τεχνίτης έχει βάλει εδώ το χέρι του.

Τι τρώνε στην Παύλιανη; 6 συνταγές που μαγειρεύονται σε ένα ταβερνάκι στις πλαγιές της Οίτης Facebook Twitter
Η Πόπη Νομικού μας άνοιξε την κουζίνα της και έδειξε τα απλά καθημερινά μυστικά της απόλυτης νοστιμιάς που βγαίνει από τη γάστρα της.


Η ιστορία της ταβέρνας ξεκινά όταν έστησε εκεί, πριν από μερικά χρόνια, το εργαστήριο ξύλου ο Νίκος Νομικός, ένας από τους πλέον εξειδικευμένους τεχνίτες στην κατασκευή ξύλινης σκάλας εσωτερικού χώρου. Ο Νίκος μετέφερε από την Αθήνα, όπου ήταν το εργαστήριό του, το μεράκι και την αγάπη του για τη ξυλογλυπτική σε αυτόν το χώρο.


Αυτό το χαριτωμένο καλλιτεχνικό εργαστήρι ξύλου μετέτρεψε σε φιλόξενο ταβερνάκι η γυναίκα του Πόπη Νομικού, δεινή μαγείρισσα. Το επιβεβαιώνει η προβατίνα που έρχεται σιγομαγειρεμένη με αρωματικά του βουνού και κρασί, μαζί με χειροποίητες μακαρούνες.


Η Πόπη μας άνοιξε την κουζίνα της και έδειξε τα απλά καθημερινά μυστικά της απόλυτης νοστιμιάς που βγαίνει από τη γάστρα της.

Χορτόπιτα της Πόπης

Τι τρώνε στην Παύλιανη; 6 συνταγές που μαγειρεύονται σε ένα ταβερνάκι στις πλαγιές της Οίτης Facebook Twitter

Υλικά

Για το φύλλο

350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

250 ml νερό

½ κ.γ. αλάτι

2 κ.σ. ελαιόλαδο

½ κ.γ. ζάχαρη

2 κ.σ. ξίδι

Για τη γέμιση

400 γρ. σπανάκι, σέσκουλα, μυρώνια, καυκαλήθρες, τσουκνίδα, λάπαθο, πράσο, κρεμμύδι ξερό, φρέσκο κρεμμυδάκι, όλα ψιλοκομμένα

400 γρ. φέτα σπασμένη

50 γρ. σιμιγδάλι ή τραχανάς γλυκός

4 κ.σ. ελαιόλαδο

2 αυγά

½ φλ. ελαιόλαδο


Εκτέλεση

Σε μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά για το ζυμάρι. Ζυμώνουμε και χωρίζουμε το ζυμάρι σε εννέα μπαλάκια που θα ανοίξουμε με τον πλάστη σε φύλλα.


Σε μπολ ρίχνουμε όλα τα χορταρικά, τη φέτα, το σιμιγδάλι, τις 4 κουταλιές ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε καλά.


Σε ταψί που έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο στρώνουμε τέσσερα φύλλα και επάνω απλώνουμε τη μισή ποσότητα της γέμισης.

Καλύπτουμε με ένα φύλλο, προσθέτουμε την υπόλοιπη γέμιση και σκεπάζουμε με τα άλλα τέσσερα φύλλα. Χαράζουμε την πίτα και τη βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς, για 20 λεπτά. Χτυπάμε τα αυγά με το ελαιόλαδο και περιχύνουμε την πίτα. Ψήνουμε για αλλά 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Λαχανοντολμάδες

Τι τρώνε στην Παύλιανη; 6 συνταγές που μαγειρεύονται σε ένα ταβερνάκι στις πλαγιές της Οίτης Facebook Twitter

Υλικά για 4 άτομα

½ κ. χοιρινό κιμά

1 μέτριο λάχανο αφράτο

2 μέτρια κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα

½ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος

½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος

1 φλ. ρύζι νυχάκι

½ φλ. ελαιόλαδο

1 φλ. νερό

Αλάτι, πιπέρι

Για το αυγολέμονο

2 αυγά

Χυμός από 2 λεμόνια

 

Εκτέλεση

Χαράζουμε το κοτσάνι του λάχανου και από αυτή την πλευρά το βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει για 5 λεπτά. Μετά το γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά για άλλα 5 λεπτά. Το αποσύρουμε από την κατσαρόλα, αφαιρούμε τα ζεματισμένα φύλλα και συνεχίζουμε το βράσιμο με το υπόλοιπο λάχανο μέχρι να ζεματιστούν όλα τα φύλλα.

Σε μπολ ρίχνουμε τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Παίρνουμε ένα φύλλο λάχανο και το απλώνουμε σε πιάτο με την πλευρά του φύλλου που γυαλίζει να είναι από κάτω. Τοποθετούμε μια κουταλιά της σούπας γέμιση, διπλώνουμε από πάνω για να ασφαλίσουμε τη γέμιση, γυρίζουμε τα πλαϊνά μέρη προς τα μέσα και τυλίγουμε τον ντολμά.

Στρώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας φύλλα από το λάχανο και επάνω τοποθετούμε σε σειρά τους λαχανοντολμάδες, έτσι ώστε η πλευρά του χοντρού φύλλου να είναι από την κάτω μεριά. Αφού τους τοποθετήσουμε σφιχτά τον έναν δίπλα στον άλλο, καλύπτουμε με βαρύ πιάτο. Προσθέτουμε το νερό και το ελαιόλαδο και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά.

Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά με τον χυμό λεμονιού και προσθέτουμε σιγά-σιγά ζουμί από τους ντολμάδες. Αφαιρούμε το πιάτο από τους ντολμάδες, περιχύνουμε με το αυγολέμονο και ανακινούμε την κατσαρόλα.

Φασολάδα της Παύλιανης

Τι τρώνε στην Παύλιανη; 6 συνταγές που μαγειρεύονται σε ένα ταβερνάκι στις πλαγιές της Οίτης Facebook Twitter

Υλικά για 4 άτομα

½ κ. φασόλια Παύλιανης

3 καρότα κομμένα σε ροδέλες

1 ματσάκι σέλινο

1 φλ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. αλάτι

2 κ.σ. πελτές ντομάτας

1 πιπεριά καυτερή

Εκτέλεση

Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε σε λεκάνη τα φασόλια και τα σκεπάζουμε με νερό. Την επομένη τα σουρώνουμε, τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα, τα καλύπτουμε με νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 30 λεπτά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, σουρώνουμε τα φασόλια, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτουμε νερό μέχρι να τα σκεπάσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 60 λεπτά μέχρι να χυλώσουν.

Προβατίνα με χειροποίητες μακαρούνες

Τι τρώνε στην Παύλιανη; 6 συνταγές που μαγειρεύονται σε ένα ταβερνάκι στις πλαγιές της Οίτης Facebook Twitter

Υλικά για 4 άτομα

1 κ. προβατίνα

1 φλ. ελαιόλαδο

1 φλ. ντομάτα τριμμένη

2 κ.σ. πελτές ντομάτας

2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα

1 φλ. κρασί κόκκινο

Αλάτι, πιπέρι

4-5 σπόροι μπαχάρι

½ κ.γ. ζάχαρη

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα βάζουμε το κρέας, το καλύπτουμε με νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά μέχρι να βγάλει αφρό.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αδειάζουμε το νερό και ξεπλένουμε το κρέας με ζεστό νερό. Σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει απ' όλες τις πλευρές. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια, σοτάρουμε για 3 λεπτά και σβήνουμε με κρασί.

Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και μπαχάρι. Μόλις πάρει βράση σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε 2-2,5 ώρες. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με μακαρούνες ή πατάτες τηγανητές.

Αγριογούρουνο στιφάδο

Τι τρώνε στην Παύλιανη; 6 συνταγές που μαγειρεύονται σε ένα ταβερνάκι στις πλαγιές της Οίτης Facebook Twitter

Υλικά για 4 άτομα

1 κ. αγριογούρουνο

1 κ. κοκκάρια καθαρισμένα

¾ φλ. ελαιόλαδο

½ φλ. ξίδι

½ φλ. κρασί κόκκινο

250 ml νερό

2 φύλλα δάφνης

1 κ.σ. πελτές ντομάτας

1 φλ. ντομάτα χοντροκομμένη

Αλάτι, πιπέρι

Για το μαρινάρισμα

1 κρεμμύδι χοντροκομμένο

2 καρότα κομμένα σε ροδέλες

2 δαφνόφυλλα

5-6 μπαχάρια

6-8 πιπέρια

½ κ. κρασί λευκό

½ κ. κρασί κόκκινο

½ φλ. ξίδι

2 σκελίδες σκόρδο

Εκτέλεση

Τοποθετούμε το κρέας στη μαρινάδα και αφήνουμε για 1 ημέρα. Βγάζουμε το κρέας από τη μαρινάδα και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά τοποθετούμε το κρέας και το ροδίζουμε απ' όλες τις πλευρές.

Σβήνουμε με κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τα κοκκάρια και τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε πολύ καλά την κατσαρόλα, ώστε να μη βγαίνει ο ατμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 2,5 ώρες. Τέλος, ρίχνουμε το ξίδι και βράζουμε 3-4 λεπτά.

Χοιρινό κότσι στη γάστρα

Τι τρώνε στην Παύλιανη; 6 συνταγές που μαγειρεύονται σε ένα ταβερνάκι στις πλαγιές της Οίτης Facebook Twitter

Υλικά για 4 άτομα

1,5 κ. κότσι χοιρινό με το δέρμα του

Αλάτι, πιπέρι

4-5 κ.σ. μουστάρδα

Για τη μαρινάδα

¾ φλ. λευκό κρασί

¾ φλ. κόκκινο κρασί

1 φλ. μέλι

2 μεγάλα κρεμμύδια χοντροκομμένα

4 καρότα χοντροκομμένα

1 πράσινη πιπεριά χοντροκομμένη

1 κόκκινη πιπεριά χοντροκομμένη

1 κίτρινη πιπεριά χοντροκομμένη

1 πορτοκαλί πιπεριά χοντροκομμένη

4 κλωνάρια δεντρολίβανο

6 σπόρους μπαχάρι

6 κόκκοι πιπέρι μαύρο χοντρό

Εκτέλεση

Τοποθετούμε το κότσι στη γάστρα με τα υλικά της μαρινάδας για 15 ώρες, ενώ στο διάστημα αυτό το γυρίζουμε 2 έως 3 φορές.

Βάζουμε τη γάστρα σκεπασμένη σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς και ψήνουμε για 40 λεπτά, χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 150 βαθμούς και σιγοψήνουμε για 3 ώρες. Μισή ώρα πριν από το τέλος ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι.

Ανακατεύουμε τη μουστάρδα σε ένα ποτηράκι με νερό, περιχύνουμε το κότσι και συνεχίζουμε το ψήσιμο. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ